zdravim maminy.chcela by som sa opytat -odkedy moze babo soju a sojove vyrobky?moj drobec ide mat o mesiac dva roky.ja osobne som sa teraz dost na soju dala,chuti mi,no stale varim zvlast sebe a zvlast chlapom.tak by som chcela vediet,ze kedy je ok to do jedalnicka supnut uz pre celu rodinu.dakujem za odpovede 🙂
a este jedna vec(ak mate info,tak prosim napiste do odpovede)-ako casto je vhodne soju jest?moze sa aj denne,ci raz do tyzdna ci ako?to uz beriem vo vseobecnosti,nie len pre dieta,ale aj pre dospeleho.dakujem 🙂
skus sa popytat vo vegetarianskom fore, tam ti budu mozno vediet poradit ... ja som to este neriesila, ale viem ze soja sa dava neskor nielen kvoli pripadnym alergiam ale aj kvoli fytohormonom ktore obsahuje ...
ahoj pozri si tabulky http://www.kojeni.net/prikrmy.php
Ja som zacala po roku ale nepamatam si presne kolko mala mesiacov, alergiu zatial na nic nemala. Davam jej soju vacsinou 2x do tyzdna, take granulky co je ako mlete maso, je to velmi rychla, pohodlna priprava, chuti nam vsetkym. Tofu som skusala neochutene, ale toto sa nam osvedcilo viac, ale davno som tofu neskusala, mozno skusim zas.
@bobocka ja sa osobne soje trocha bojim, ale nie preto že by to bol alergen, malemu už davam rôzne potraviny. skor mam obavy z toho fytoestrogenu, znie mi to tak žensky a nechcem aby sa mi malý nejako prehnane zoženštil. Viem asi to znie strašne smiešne ja sa tu teraz na tom tiež smejem 😀 😀 😀 , asi je to len problem v mojej hlave 😅 😉
viem ze mamicky chcu aby ich deti zili co najzdravsie... no prave vtedy mozu svojim babatkam najviac ublizit..
ja osobne by som soju urcite zaviedla az v neskorsom veku, pripadne ju davala len sporadicky.
soja totizto obsahuje antinutricne latky, ktore zabranuju vyuzivaniu niektorych enzimov a vitamínkov, ktore deti potrebuju pre svoj vyvoj...
taktiez ako tu uz bolo pisane, soja obsahuje nadmerne mnozstvo latok podobnych estrogenom, co vo vacsom mnozstve moze sposobit v buducnosti problemy, hlavne dievcatam.
vseobecne male deti maju jest potraviny, ktore rastu prirodzene u nas a sme na nu vo velkom zvyknuty (aj nasi predkovia) soja je azijska potravina.
urcite ju obcas navarim, tak ako aj teraz, ale nie nejako pravidelne, aj teraz ju mame len tak par krat do roka.
ja soju a tofu milujeeem..minule som sa pytala dr a ona mi vravela že mam skusiť-ma ROK...
a že ak mu nič nebude kludne možem davať..papal až sa dusil ako mu chutilo 😀 takže už papame..
a podotykam,dr je fakt vyborna,dovolim si povedať že najlepšia z našej biednej nemocnice 😉 vela x mi veeeeeelmi pomohla a raz zachranila mojmu krpcovi život 😔
ak nema alergiu ci zlu reakciu tak kludne moze papat aj denne. soja je zdrava.