Od ktorého mesiaca mám prikrmovať?

dufka31
18. jún 2013

Ahojte baby, asi je dnes teplo ale neviem na to prist. 😀
Syncek sa nam narodil 27.2. a 27.6. o 9 dni bude mat 4 mesiace. Odkedy zacat prikrmovat? V knizke pise ze plne kojeny co je az od ukonceneho 6 mesiaca cca najskor vsak od ukonceneho 5 mesiaca. Kedy bude mat moj maly ukonceny 5 mesiac? 27.7.? Ci 27.8.? A neviem sa rozhodnut kedy prikrmovat ci od 5 ci od 6teho. Masko rozhodne az po mesiaci prikrmov zeleninky a potom po ovoci... Co ste zvykli davat prve Korenovu zeleninku a potom zemiacik atd? A ovocie az po 2 tyzdnoch zelôeninovych prikrmov? Ja chcem strasne kojit dalej co najdlhsie a zevraj je dobre dat prikrm spociatku raz denne po cice medzi ranajkami a obedom... Mne osobne nejde ze dat prikrm a hned na to mliecko... Poradite?
Dakujem a pekny den!

lalinko2010
18. jún 2013

@dufka31 ahoj, 5 mesiacov podľa výpočtov bude mať 27.07.. na príkrmy máte čas, neponáhľať sa, malý ti dá na vedomie že kedy je ten čas a keď kojíš tak koj čo najdlhšie.
najprv zeleninu - mrkva - zemiaky - brokolica - karfiol - .... aj keď jedna detská lekárka povedala : dať ovocnú šťavu a potom vývar mäskový - neviem kto jej dal diplom, ale ....
riaď sa podľa seba. máte čas, kojte ako dlho treba. pomaličky začnete s príkrmami. všetko včas! držím palce.

zuzkanik
18. jún 2013

@dufka31 Ak je tvoj syn plne kojený, prospieva a je pokojný, vychutnávaj si, že nemusíš prikrmovať. Kamkoľvek sa pohnete, mliečko ide s vami. S príkrmami to už bude otravnejšie. Podľa mňa teda úplne stačí prvý príkrm od ukončeného šiesteho mesiaca, teda po 27.8. 😉 Prvý príkrm ti určite nezje celý, ani sa neodporúča dávať veľa. Bude to preňho niečo nové,tak možno začni tromi, štyrmi lyžičkami, pred druhým kojením. Aby sa potom dosýtil mliekom.

saska.t
18. jún 2013

22.7 mate ukonceny 5 mes. 22.8 ukonceny 6 mes. vsetko podstatne mas na www.kojeni.net aj ked tabulky su troska zastarale,ale zaklad tam je,ostatne mozes najst aj na webe alebo tu na koniku v teme prve prikrmy 😉

dufka31
autor
18. jún 2013

@lalinko2010 Maly pribera v priemere kilo mesacne co je pekne, pri dcerke sme zacali prikrmovat od ukonceneho 5teho lebo od 4teho bola aj na materskom i na umelom lebo priberala strasne malo. Vdaka baby za odporucania kuknem aj ine temy napisala som novu lebo som nemala jasno v tych datumoch a dcerka je kus vacsia a nepamatam si presne kedy co som jej davala ale urcite sme nezacali bananom :D

lalinko2010
18. jún 2013

@dufka31 tak potom neni čo riešiť, každé bábätko je iné.

yuriko
18. jún 2013

@dufka31 Odporúčam si v archíve RTVS pozrieť dnešný Dámsky klub. Bola tam téma o potravinovej alergii a intolerancii. Okrem iného pani doktorka, ktorá tam bola ako hosť hovorila, kedy začať dieťa prikrmovať a celkom dobre to aj odôvodnila, vraj medzi 4tým a 6tym mesiacom dieťaťa. Ja to tak neviem interpretovať, preto odporúčam si to pozrieť.

liz_lemon
18. jún 2013

@dufka31 zacina sa zeleninou (mrkva, zemiak, brokolica) potom maso, a az potom ovocie, lebo ovocie ma zo vsetkeho najvyraznejsiu chut

aadulik2110
19. jún 2013

ahoj, tak ako ti odporučili.... začnite až koncom augusta.... a výhoda.... kam sa hnete, tam máte mliečko.... s jedlom už to nie je také jednoduché.... ja som plne kojila do 6,5 mesiaca a až potom sme začali papať.... najprv mrkvičku, po 4 dňoch zemiačik, po ďalších 4 dňoch brokolicu a potom som pridávala ostatné potraviny.... najprv som robila mix 2 druhov zeleniny a postupne sme papali i viac druhov zeleniny naraz... Na prvý krát mi malý spapal 10lyžičiek mrkvičky, ale ešte cca mesiac som mu vždy po papaní ešte dala mliečko (ale postupne som znižovala dobu papania, až sme mliečko na obed úplne vypustili). Po 10 dňoch som pridala aj ovocie a za ďaľších 10 dní som pridala mäsko (nie je to štandard, ale keď sme tak "neskoro" začali s príkrmami a malý papal veľmi dobre). Malý bude mať 13 mesiacov, stále kojím a papkáč je z neho riadny. Takže netreba sa nikam ponáhľať.

olejka
19. jún 2013

Ak môžem pridať svoju skúsenosť..nie každé bábätko rovnako...pokiaľ máte malého hladoša iba dojčenie po piatom mesiaci nemusí stačiť...ja som mala kilový rozdiel medzi detičkami v pôrodnej hmotnosti.takže pre trojkiláčika priberanie v pohode na materskom mliečku a v pohode prespané noci až do šiesteho mesiaca ...no štvorkiláčik ma tak vyžmýkal že som v piatich mesiacoch porušila zásady a pred nočným spinkaním som začala dávať kašičku z umelého mliečka...asoň sme sa vyspali...fu...je to rozdiel kojiť šesťkilové polročné a deväťkilové predsa 😵 😵 😵 fu 🙂