Od koľkých mesiacov môže dieťa jesť horalku?

kristinastojko
6. jún 2022

Dobrý deň mala má rok a pol a ochutnala horalku Max 5 hryzov môže sa vyhadzat ? Od koľkých mesiacov môže dieťa arašidovú horalku ? Ďakujem všetkým . 🙂

nwnw
6. jún 2022

@kristinastojko to je na tebe.. ja som ten bordel detom do 2r nedavala. Potom im to dal muz. Alergie nemaju

kristinastojko
autor
6. jún 2022

@nwnw tak že by sa nemala vyhadzat ani žiaden ekzém ?

petamich
6. jún 2022

no ak je alergicka na niektoru zlozku vyhadze sa aj v 5. rokoch, ked by si jej daka 🙂 arasidy a kakao sa odporucaju najskor od roka, uz kedy das prave horalku je na tebe

lenka7477
6. jún 2022

horalka obsahuje arašidové alergeny , uvidíš sama , či sa vyhádže, alebo nie. Ale ak by sa nijako neprejavila , nedávala by som ju často ..predsa dieťa je ešte malé a keksíkmi stravu plnohodnotnú nenahradíš . Myslím tým polievky a stravu vhodnú batoľatám.

mamamasama
6. jún 2022

Arašidové maslo mal môj v 7. mesiaci. S alergénmi sme začínali skoro. Horalku nemal nikdy a tak skoro ani mať nebude. Do roka sme sa vyhýbali cukru úplne. Po roku mal prvýkrát piškóty.

evkamotka
6. jún 2022

Podla mna jej z 5 hryzov nic nebude, to by musela mat nejaku akutnu intoleranciu. Lebo ta napln je kopa cukru, aditiv...a par percent arasidov. Nie je to ani ze zjedla za misku cistych arasidov ale keksik a len trocha. Uplne jedno

nwnw
6. jún 2022

@kristinastojko to som nepovedala. To ci bude mat reakciu neviem predpovedat. To je do znacbej miery genetikou.

kulumulu123
6. jún 2022

@kristinastojko ja som loxobne mnamky nikdy nekupovala ani nekupujem dozeraz... Deti prezili v zdravi...

kristinastojko
autor
6. jún 2022

@lenka7477 starý rodičia jej kúpili horalku prvý krát

kristinastojko
autor
6. jún 2022

@kristinastojko za to sa pýtam že či by jej niečo bolo pretože viem že najviac alergické sú vajcia a arašidy

zuzanaete
6. jún 2022

@evkamotka Ak by mala velmi velku alergiu na arasidy, tak aj 5 kusov horalky by mohlo veeeelmi ublizit. Deti, ktore maju z testov zistenu silnu alergiu na arasidy, tak nemozu ani jedla, ktore priamo ani neobsahuju arasidy, ale mohli pri vyrobe prist do kontaktu s arasidami.

basska_b
6. jún 2022

Mna by zaujimalo percento deti, ktore mozu mat zavaznu alergicku reakciu na arasidy, lebo mi to pride, ze v mene nejakeho 0.5% sa to zakazuje preventivne vsetkym... inak, potravinove alergie su take, ze pridu a zas odidu, cize ok, mozno 10% malych deti je zo zaciatku alergicke na arasidy a casom uz nie su

oskvarka
6. jún 2022

@kristinastojko práve že teraz sa alergény odporúča zavádzať skoro..aj do roka ale arašidy nie samozrejme zrovna horalkou...ale tak aj môj vyskúšal skorej ako v dvoch rokoch nakoľko má súrodencov a aj keď také veci nekupujeme dobrosrdečni príbuzný a susedia sa vždy nájdu...ak sa vysype tak vieš že to nedávať tam je kakao aj arašidy no ale pravdepodobne jej nič nebude a silnú alreriu isto nemá lebo to by si už vedela hneď...ale na sladkosti má ešte čas...ale teda tento deň detí týždeň🤦‍♀️po korone...to bola iná zurka všade ...už sa teším. A detox.

blumie
6. jún 2022

@zuzanaete presne ako pises ak ma niekto alergiu, tak aj z par hryzov bude mat viditelnu reakciu. Nech je tam tych % kolko chce. Moj svokor dal dcere v 2 rokoch polovicu nugatoveho bonbona, taka ta kocka co byva v tych klasickych bonbonierach a dopadlo to tak, ze lapala po dychu, vysypany cely hrudnik ako keby ju niekto obaril vodou a neskor vracanie prudom a teda tiez tych orechov tam nebolo vela.

Keby nema moja alergiu na orechy (lieskovce a kesu, zatial nevieme ci na viac druhov) tak dam tak v 2 az 3 rokoch. Myslim, ze v 1,5 roku je zavcasu ale je to na tebe. Tvoje dieta, tvoje rozhodnutia o strave.
Este dodam, ze ja a manzel ani nikto blizky v rodine alergiu na lieskovce nema pre tie co tu tvrdia, ze to je genetika. A dr. Tuez tvrdila, ze z toho vyrastie este v 2rokoch a pred 2 tyzdnami zjedla kolac kde boli kesu v oblatke a taky prud vracania este v kaviarni nevideli. 😏

monikamama
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
karolinka1991
6. jún 2022

@kristinastojko Ahoj, bude ok a iste sa potesila 🙂. Ja som prvej nic sladke nedala hadam do 2 rokov, pri druhej to uz neslo tak striktne dodrzat, lebo videla svoju sestru, takze ta mala mozno 1.5 roka. No a tretia? Ta uz ochutnala vselico pred 1 rockom a nic, max radost z novej chute. Konkretne horalku asi v 11 mesiacoch.

zorkahorka
6. jún 2022

Ak jedla doteraz kakao a arasidy a nic jej nebolo, tak... ani ja som prvemu synovi sladke nedávala, pri druhom je to horsie.ak nedam ja, daju druhi a ak vidi starsieho... dnes mal v ruke napolitanku. Od starkeho. Tiez ma 1,5 roka a skoro ma slahlo. Dovolila som par hryzov. Lebo ma ekzem

nevenka
7. jún 2022

@basska_b alergie na potraviny vo vacsine pripadov ako pridu, neodidu. Nemyl si to s intoleranciou. Neviem, co by si robila, keby aj to 0,5% bolo a Tvoje dieta dostane anafylakticky sok, ze opuchne cele hrdlo a zacne sa dusit.
Moj muz od malicka nemoze mak a sezam a nezmenilo sa to za pomaly 40 rokov. Sezam este sem tam zo zemle oberie, ale je to des, lebo to pchaju vsade a mam na to nervy a mak v ziadnom pripade, ani citit. Mam ho doma v chladnicke v uzavretom pohariku a dam si obcas na parene buchty a cestoviny, ja a dcera. Syn nema rad. A muz ani umyt riad, kde bol mak, nic. Moja mama, ked pecie zaviny, tak uplne osobitne na iny plech a riadne vsetko od maku umyvat, ked chce, aby jedol zaviny. Ale na orechy a arasidy alergicky nie je. To basti v pohode. Po maku skoncil na JIS-ke s anafylaktickym sokom, ked ho prvy a posledny raz ochutnal.
Tak z niecoho mozno "vyrastie" alebo sa desenzibilizuje imunitny system a z niecoho proste nie. Zakazdym, ked davam hlavne drobcovi daco nove, trpnem, ci nebude reakcia zavazna, lebo ma ekzem od narodenia.

kristinastojko
autor
7. jún 2022

@karolinka1991 ďakujem vám 🙂

kristinastojko
autor
7. jún 2022

Ďakujem všetkým za odpovede🙂