Viackrát som čítala,že 11mesačné bábätko raňajkuje pečivo s maslo, džemom. Odkedy ste začali svojim deťom dávať pečivo na raňajky,od 11.mesiaca,či skôr? aké nátierky môže papať?
ja som zacala davat malym asi od 10 mesiaca briosku/ sladke pecivo nakrajane na kusky a namocene v kakave.Toho sa pekne napapali a boli spokojni. Maslo, natierky a dzemiky sme na ranajky zaviedli az o par mesiacov neskor.
My sme už skúšali, ale zatiaľ jej stačí mlieko... aj na raňajky, aj na večeru, takže raňajkuje mliečko, desiatuje ovocko, obeduje klasický obedík, ale zatiaľ jednochodový polievku, alebo druhé, olovrantuje vždy niečo iné, kašu, mussli s mliekom, pečivko s niečím, chlebík s niečím, ovocko, zeleninku... a na večeru mliečko+za deň vypije 2,5 dcl-0,5l čajíka nesladeného 🙂 sem tam nejakú chrumku nesolenú, detský keks...
od 14 mesiacov, dovtedy som kojila a mala nejak nechcela ranajkovat, az na desiatu jedla potom jablcko s bananom, odkedy som ostavila, vypije hned po prebudeni 200 ml Nutrilonu a o pol hodku, hodku zje asi pol rozka so syrom Lucina - predavaju take balenie - male kocky tohoto syra, jednu kazde rano zje 🙂
u nas od nejakeho 8-9. mesiaca, ale tiez az asi hodinku-dve po mlieku, vlastne uz skor ako desiatu. najprv som davala lekvar, co su iba do tuha vyvarene jablka a hrusky (bez cukru), neskor aj s margarinom alebo maslom (neviem preco, ale tu radia davat detom margarin), posledny mesiac davam uz aj normalny dzem, med, tvrdy syr
davam klasicky chlieb, tunajsie pecivo mu vobec nechuti...
my sme zacali od 8 mesiaca u dcerky a 10 mesiaca u synceka, ale pecivo (aj sladke) zachutilo len dcerke...syncekovi prilis nechuti, len sem-tam zje lahky chlebik so syrovou natierkou, resp. makkym syrom 🙂
mi papame pecivo od 8- 9mesiaca hlavne rohlik, papa ho s maslom, margarinom, syreckami a od 10mesiaca uz papa aj dzemi,
rano okolo 6tej papa mlieko a potom okolo 9tej spapa rohlik a vydrzi v poho do obeda do tej 12tej
od 7 davam pecivo
Ja davam pecivo od 11 mes, najprv iba s kravskym maslom, neskor som pridala semtam sunku, tvrdy syr, ale najviac ma rada masielko a na to uhorka alebo paradajka.
Od ukonceneho 7. mesiaca, po kustickoch do pusinky. Rano ma mliecko a asi po hodine spolu ranajkujeme a ake pecivko papam ja, take dam aj malej (ale len suche bez natierok a pod.). Od 9. mesiaca som skusala aj klasicke maslo, ale to vypluvala.
my sme začali od 11 mesiaca dávať chlebík s klasickým masielkom, s popučeným banánom, alebo tvrdým syrom, nastrúhaným kalerábom, a začíname aj lekvár dávať a vlastne postupne všetko 🙂
chlieb na ranajky som zacala davat okolo deviateho mesiaca. asi hodinu/hodinu a pol po kojeni, teraz po mlieku. vacsinou s maslom a k tomu tvrdy syr, sem tam sunka. lekvar je momentalne mimo hry, pretoze sa snazi krmit sam a vacsinou koncil vo vlasoch 🙂
Podĺa najnovších info sa lepok- pečivo môže dávať u dojčeného dieťatka v priebehu siedmeho mesiaca, u nedojčeného dieťatka skôr. Pred pár rokmi sa dával až v deviatom mesiaci, ale teraz sa zistilo, že ho treba zaviesť skôr pod ochranou materského mliečka- vtedy sa zníži riziko celiakie. samozrejme, ak sa dojčí dlhšie, nie je treba sa ponáhĺať, ale niektoré mamičky končia s dojčením práve okolo toho ôsmeho mesiaca. Mliečne výrobky sa odporúča zavádzať od ukončeného desiateho mesiaca. Odporúčam ti špeciál časopisu Mama a ja- Výživa detí od narodenia do školského veku, je tam všetko o príkrmoch, recepty a pod. Kúpila som ho včera v Tescu.
Radsej domaci dzem ako tavene syry, tatarske omacky a ine. Ked natierka, tak domaca, nastruhana mrkvicka, kalerab, uhorka, kysla smotana/jogurt, po roku tvaroh (kvoli vysokemu podielu bielkovin). Aj avokado je zdrave. Moznosti je vela 🙂
No moja malá chodí od 11 mesiacov do jaslí, teraz už do škôlky, takže pečivo v 11 mesiacoch už jedla.... a miluje chlebík s maslom... čistý.--- papá tmavý chlieba snažím s anejupovať poľské maslo.... začali sme s takým zobkaním ale už cca v ôsmom mesiaci.... Teraz má dva a pol roka a papá mi všetko zaradom, od zeleného šalátu až po mäsko.... V škôlke nám ju chváli, ťe s ňou je najmenší problém pri papaní, nie je tučná, škôr by som povedala že na svoj vek je drobná ... a ja neviem čo sú to porblémy s bruškom ... A nikdy sme sa netriasli nad tým čo jej dáme papať.... 😉
ked si zacal pytat,,ja malemu vzdy dam rano najskor mlieko a ked videl ze my jedavame tak aj on chcel a postupne si zvykol.takze rano aj mlieko a tak za hodku nejaky chlebik-roztek 😎