Od akého veku môžu deti tofu?

8. apr 2024

Ahojte, odkedy môžem dávať dcére tofu? Ja si ho často davam do šalátov.
Dcéra má 11 mesiacov ale je strašné slabý jedák takže stravu má stále len takú že zeleninovo mäsové prikrmy nič extra ešte.
Môžem už dať tofu či počkať? Ďakujem

akvi
8. apr 2024

Pokiaľ to nie je originál tofu, ale ten paskvil, čo predávajú bežne v obchodoch, tak pre dieťa absolútne nevhodné, takže odpoveď je nikdy. Problematická je jednak sója, z ktorej sa to vyrába, sója je najčastejšie geneticky modifikovana potravina, ďalej obsah fytoestrogénov, ktoré sú pre malé deti absolútne nevhodné a v neposlednom rade proces výroby, pri ktorom sa dostávajú do výrobku ďalšie xenoestrogeny napríklad keď sa tofu tepelne zahrieva priamo v tom igelite, v ktorom sa predáva.

autor
8. apr 2024

@akvi ďakujem pekne za odpoveď

hederamonstera
8. apr 2024

Myslim ze nase Lunter tofu je kvalitne. Ziadne gmo a podobne blbosti. Kludne vyskusaj

stanulienkat
8. apr 2024

Soja je alergen.

hederamonstera
8. apr 2024

@stanulienkat vsak cim skor tym lepsie

stanulienkat
8. apr 2024

@hederamonstera nemyslim, ze je dobre zatazovat oblicky a cely system tak maleho dietata. To nie je lepok.

dominikamacakova
8. apr 2024

@akvi a ktoré je originál tofu? 🤔

akvi
8. apr 2024

@dominikamacakova to, ktoré je vyrobené klasickou fermentaciou, nie pridaním chemických smakociniek. To, ktoré fermentuje v drevenej nádobe, nie v hliníkovej, kde sa pri uvoľňovaní kyseliny pri fermentacii, uvoľňuje aj hliník z nádoby, v ktorej to kvasi.
U malých detí pravidelne konzumujucich sóju boli namerané niekolko tisíc násobne vyššie hodnoty estrogénu v krvi, toto mne teda absolútne stačí, aby som to dieťaťu ani náhodou nedávala. Tofu a pod konzumujú budhisticki mnísi aj z dôvodu, aby potlačili mužské črty vyvolané pôsobením testosterónu, čo im umožňuje lepšie sústredenie na meditáciu. U mužov konzumujucich sóju sa nameral podstatne menší počet spermií, úplne stačilo, ak konzumovali cca pol pohára sójového mlieka alebo 80g tofu každý druhý deň.

dominikamacakova
8. apr 2024

@akvi to vážne? 😮😮😮 Teraz mám doma toto tofu. Ako zistím či je dobré https://www.biogreat.sk/tofu-a-tempeh/tofu-natu...

joe_mamma
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
8. apr 2024

@stanulienkat lepok je lepsi nez (bio)soja (teda nie GMO)?

stanulienkat
8. apr 2024

@akvi suhlasim. Na to som zabudla, ze zo soje sa vyrabaju nahradne rastlinne estrogeny, ktore pomahaju zenam v prechode.

akvi
8. apr 2024

@dominikamacakova práveže nezistiš, to je ten problém. Ak aj uvedú, že nieje z GMO sóje, tak nevieš, v čom to kvasilo a tie v igelitoch sú na 100% v tých igelitoch aj tepelne spracovavane. Čiže tie plasty sa ti dostanú do toho na 100%. A to je len jedna vec, tie ďalšie, ktoré uvádzam, sú podľa mňa ešte závažnejšie dôvody, prečo sója a výrobky z nej nie sú úplne vhodná potravina. Ešte tak ženy v predmenopauze a menopauze, tým to nemusí až tak škodiť, keďže estrogén je ok v tom období doplniť. Ale teda za mňa sú tie benefity priam zanedbateľné oproti rizikám, takže radšej budem bez sóje, nijako mi nechýba.