Maminky, prosím Vás odkedy môžu bábätká piť čaj.. je jednobaký, ale proste od kedy okrem mliečka sa môže dať aj čajík. Dakujem.
@nikoletka0494 Tak ja napíšem za tých, ktorí sa priklonili na stranu odporúčaní lekárov alebo výživových poradcov:
Pokiaľ je dieťatko výlučne dojčené, nepotrebuje prijímať žiadne tekutiny okrem materského mlieka. Jedine vo výnimočných situáciách, akými si tropické horúčavy a hroziaca dehydratácia bábätka pri hnačke alebo vysokých teplotách sa odporúča podať lyžičkami čistú (prevarenú) vodu.
Až s prvými príkrmami sa začínajú podávať tekutiny (spravidla od ukončeného 4. - 5. mesiaca). To isté platí aj pre nedojčené detičky.
@nikoletka0494 ja som obidvom deťom od začiatku dávala piť čajík, presne ako píše @janinah slabučký detský, kde bol aj fenikel.
Naučili sa tak dostatočne prijímať tekutiny, v lete nemáme problém sa zavodňovať a pri chorobách takisto. Takže som toho názoru, že deti sa musia aj napiť. Rovnako ako dospelí, keď sú smädní 😉
@nikoletka0494 🙄 takýchto tém je tu hneď niekoľko, skús pohľadať, prípadne si naštudovať pre a proti dávania čaju novorodencom a rozhodni sa podľa vlastného uváženia, nie podľa toho ktorý tábor matiek sa tu prejaví bojovnejšie a získa prevahu. Ja som nedávala čaj vôbec a moje dieťa je živé a zdravé a s pitným režimom nemá problémy ani počas choroby.
-cierny caj obsahuje tein, nieco ako kofein a spomaluje vstrebavanie zeleza v tele.
-bylinkove a ovocne caje mozu mat vplyv na alergie- v niektorych pripadoch moze aj fenikel zhorsit koliku
-detske caje vacsinou obsahuju cukor- nic vhodne pre novorodenca
- ak bude pit viac caju namiesto mm, tvorba materskeho mlieka sa znizi- inak mm obsahuje takmer 90% vody, takze deticky sa aj napiju.
Za mna netreba, moja dcerka nikdy caj nechcela , zato ma rada vodu , ale aj tu zacala pit az okolo piateho mesiaca. Ale je to na tebe. 🙂
Ozaj v UK sa neodporuca caj do 5 rokov
Ahoj,mozes mu dat cajik,ja som davala od malicka tiez,aj som dojcila,aj sem tam cajik,kupis pre novorodenca feniklovy na brusko je najlepsi.silvia.Alebo pytaj v lekarni(poradia ti tam).Pekny den,silvia. 😝
@marcelatje to by bola bieda,ak by živosť a zdravie dieťaťa záležalo od čaju 😉 len sú deti,ktoré majú problém s kakaním a tu čaj dosť pomôže.....
@nikoletka0494 drž sa svojho materinského inštinktu,zdravého sedliackeho rozumu a zlatej strednej cesty a neurobíš chybu v starostlivosti o dieťa 🙂
"Prvou chybou, a veľmi častou, je podávanie čaju plne dojčeným deťom. Bežne odporúčané čaje sú sladené inými cukrami ako laktózou, ďalej negatívne ovplyvňujú vstrebávanie železa z materského mlieka a majú vplyv na imunologické vlastnosti materského mlieka. Čaj tiež znižuje množstvo vypitého materského mlieka."
Problém pri dojčení alebo podávaní UM je v tom, že v jednom aj druhom prípade dieťatko príjme dostatok tekutín (pri UM ani nehovoriac) + dávať ešte navyše vodu môže byť priveľká záťaž na obličky. Čo sa nemusí prejaviť hneď, ani o rok, ani o 5, možno až v dospelosti.
@janinah niektorým pomôže niektorým nie, je to len a len na matke dieťaťa. Naštuduje si, rozhodne sa, vyskúša a uvidí. To že čaj niektorým detičkám pri bolesti brucha pomohol neznamená že pomôže na 100% všetkým 😉
Pri mojich detoch stacilo ze som ja pila caj s feniklom pre dojciace matky a mala som o vecer vystarane 😀 obe mali bolest brucha hned ako som ho pit prestala kludne deti . Skusala som aj pri druhej dcere lebo som si myslela ze nemozu byt v tomto rovnake a predsa su. Prva dcera mala vodu v cca 6 m , doteraz pije najcastejsie vodu , sem tam medovkovy caj pripadne pupavovy ale neprehanam to a to ma 25 m. Je ziva zdrava denne je polievku bez nej proste neje takze vyvraciam blud o tom ze ak by dostala neskor caj nepila pi 😀 . V lete pila vkuse vodu . Takze osobne by som detom nepodavals vodu do 6 m ak je dojcene pri UM netusim nemam skusenost tak neradim nic radsej
@nikoletka0494 suhlas s lorela. Jedine v horucavach trochu vody. Inak som casto prikladala.
Caj jedine ak by bolelo brusko (malemu sme tak varili jedenkrat,ale nejak to nepomohlo,takze nedostaval ziaden.
Az ked zacali papat viac prikrmov a menej sa dojcit.dostavali i tekutiny - vodu.
@nikoletka0494 cajik netreba, je to jeden zo sposobov ako si pokazit kojenie ... babo neprospieva lebo sa nadrula caju a zaroven sa tvori menej mlieka, lebo babo ho menej pije ...
@nikoletka0494 Ak je dieťa dojčené nepotrebuje dostávať čaj, ak dostáva umelú výživu odporúča sa detský čaj, odporučí Ti ho aj sčítaný neonatológ
asi ti tu budú písať,že netreba vôbec,ja som dávala od príchodu z porodnice slabučky detský čajík v malom množstve a dávala by som zas,je tam rasca a fenikel a to pôsobí proti bolesti bruška...a letné horúčavy bez čajíka si neviem predstaviť