Môže sa nieco.stat ročnému ak som mu dala resp nie ja kozlie mlieko ale nie prevarenie iba trošku zohriate dostali sme od suseda z dediny
My ti tu nepovieme či mala koža kliešťa s boreliózou. Ak nie tak sa nič nedeje, ak áno tak bude problém.... Pre toto ja by som určite prevárala.
@evica17 to dedo dal.ja.by som.prevarila...tak.vrak.koza.bola ockovana proti kliešťom na jar a tento mesiac bola.len na sebe a že pije to mlieko pol dediny a pohoda a že varím stratí všetky vitaminy
Sene
Očkovanie proti kliešťom neexistuje. Existuje prípravok na kožu ktorý ich odpudzuje na cca 6-8 týždňov. Teda ak mala na jar tak toto už urcite neúčinkuje. Deťom stále kozie mlieko pasterizujem na min 72 st. bez ohľadu či dostala antipatazotikum. A aj ak je koza v chlieve môže dostať kliešťa. Už som sa s tým stretla aj keď výnimočne. Každopádne tak malým deťom mlieko treba stále pasterizovat.
@cecilia29 to viem.ze treba...vraj bola ockovana neviem no
Obe sesternice ( 6a 24 r) vyrastli na kozom mlieku, vzdy ho teta prevarala, vzdy. Ja ho teraz ako onkolog pacient pijem, tiez prevaram. Dedko ma pravdu varom dake vitaminy strati, ale neoohrozis tym dieta ze bude mat problem ak koza bola infikovana kliestom. Pred rokmi rokucimy nebolo tolko kliestou a nebolo ich ani tolko infikovanych. Videla som ako zviera na boreliozu umiera, stari ludia ( hospodari) si to tazko pripustaju ze dnes je to ine ako pred 30 rokmi. Urcite prevaraj a tak podavaj malej
Netreba prevrat - pri 72 st. sa väčšina cenných látok uchová no kliešťovú encefalitidu to zničí. Čo sa týka očkovania , viem o čom hovorím , Chovan kozy 17 rokov + som robila na vet. ambulancii
@cecilia29 ok super aj listerie zničí?
@cecilia29 super vediet👍🙏 72st je asi ked zacne byt horuce no este nevrie ano?
Tak teraz už je to žiaľ.jedno ,ale oni ho pijú roky čerstvo narodené a nikdy nič tak verím bude ok
Nadojene
Pri listerioze sa uvádza že je potreba tiež pasterizacia. Mala by stačiť teda tá na 72 stupňov, nenašla som ine info, že by na zničenie bolo potrebných viac stupňov. Odporúč používať kuchynský teplomer. Je to istota. Lebo človek to okom neodhadne. Áno nevirie, vrie pri 100 st.
@iwesska kupované kapsule budú určite ok , predpokladám že kolostrum testuju. Myslím že niektoré patogeny sa hlbokým mrazom aj ničia. Ja davam kolostrum čerstvé do mrazničky s v priebehu roka ho používam aj pre deti bez pastirizacie. Trochu síce riskujem ale kolostrum mávame mimo sezóny kliešťov tak si trúfnem
Autorka :aj ja verím.moj brat pije bez pasterizacia 17rokov a ok
@cecilia29 a kedy je sezóna kliešťov?
Vrchol je jar a jeseň. Samozrejme väčšia šanca je na pasienku chytiť kliešťa ako v prípade keď je zviera na sene v chlieve. Mne rodia kozy vo februári , vtedy býva chladno , sú na maštali a šanca na kliešťa je mizivá. Inak mlieko pasterizujem. Ale zase mlieko od kozy ktora sa nepasie má oveľa menej cenných látok ako u kôz ktoré sa pasú. Čiže určite sa netreba vyhýbať mlieku kôz a kráv ktoré sa pasú. Aj kravské mlieko je omnoho hodnotnejšie odckravy ktorá je na tráve. U nás na SK je to žalostne malo :( radšej ich pchaju silazou a senazou s množstvom konzervantov.
@cecilia29 dik pekne za info
Moja dcérka tie pije kozie mlieko, berieme od našich takmer susedov. Pije ho cca od jari a nikdy som jej ho neprevarila. Vždy iba trosku zahrejem, aby ho nepila studené. Teda teraz otváram oci, ze co vsetko sa moze stať. Aj my ako deti sme pili kravské neprevarene… teda o takýchto veciach počujem prvý krát co sa tu píšu.
Myslím si, že omnoho dôležitejšie, ako vitamíny, sú mikroorganizmy, ktoré sa v mlieku vyskytujú. A tie sú zodpovedné ako za naše zdravie, tak aj choroby. Autoimunitné ochorenia, obezita, chuťové preferencie, depresia či úzkosť sú spôsobené zlým mikrobiomom.
A neexistuje aktuálne jednoduchejsi spôsob, ako si ho napraviť, ako cez kozie mlieko. Pasterizacia mikroorganizmy likviduje. Vo všeobecnosti patogény nevedia vydržať vyššie teploty (preto sa aj naše telo bráni horúčkou), ale otázka je, čo všetko zlikviduje prospešné z mlieka teplota 72 stupňov...
Na takéto otázky, žiaľ, štúdie nie sú. Len historické odkazy na to, ako sa pacienti v nemocnici rýchlejšie uzdravovali, keď im dávali piť surové mlieko z pastvinoveho chovu.
Ktovie. Malo by sa prevarat, pretoze v mlieku- ci uz kravskom, kozom a tak ( myslim cerstve, nie kupene v obchode) mozu byt bakterue listerie, encefalitidy , ktore sa varom neznicia a mozu narobit sarapatu. Ale mlieko mohlo ale aj nemuselo obsahovat tieto bakterie.
A nabuduce radsej prevar 🙂