Ahojte mamicky, mate tiez podobny problem ako ja ? malinku krmim UM, cez noc nie je ziadny problem, kazde 3 - 3,5 hod spapa 90ml -100ml ale cez den je to niekedy horsie. Pocas krmenia sa vykruca a placka, raz chce papat potom zase nie.Papame potom dost nepravidelne. Neviem co robime zle. Mozte mi poradit. Davam jej este cajik, urobeny zo zrniecok feniklu a rasce, recept najdeny tu na konikovi. Ten jej velmi chuti.
Malinka ma 1,5mesiaca
@vrabcek154
ahoj, tak ak malá papá umelé mliečko, tak jej môžeš dať sem tam čajík, ten sa nedáva len kojeným deťom. Ale ak sa ti krúti a chce alebo nechce jesť, tak to ju najpravdepodobnejšie bolí bruško. Možno chce grgnúť alebo prdnúť. Deti svojím sacím reflexom vyjadrujú všetku svoju nespokojnosť. A keď píšeš, že jete dosť nepravidelne, tak to bude tým. Ja mám to isté, akurát, že malú kojím. Ju bolí bruško skoro stále. Už ani neviem, čo môžem jesť. Ale inak veľa čaju nedávaj, ja som tak robila pri prvej dcére. Bola som vystrašená, tak som ju krmila čajom. Prestane ti priberať. Takže radšej pocvičiť, pomasírovať bruško, hlavne vydržať, ak ti plače, a davať jesť približne po nejakom čase. Režim sa vytvorí po čase sám. Hlavne sa nestresuj,malé deti sú často nepokojné kvôli brušku. A nezabudni aj počas a aj po nakrmení dať odgrgnúť. Je to dosť dôležité. Veľa šťastia..
@vrabcek154 urcite jej prestan davat cajik, nepotrebuje ho a inak rasca je dost tazka na brusko a mozno prave kvoli chuti cajika ti odmieta mliecko, ja neviem, ale ked v noci papa v pohode, tak je to cudne lebo ak dietatko pocas krmenia place a sa kruti, moze ist o alergiu na bielkovinu kravs. mlieka alebo o skryty reflux. Moj maly sa tiez tak krutil, ale kedze mame ekzem v rodine, tak som mu zacala davat hypoalergenne mliecko a odvtedy to preslo.
A @tinki ti dobre poradila, treba davat odgrgnut aj pocas jedenia, aj po.
@ela2710 ahoj,dakujem, ja robim cajik sama, zo zrniecok feniklu a rasce , nedavam sladeny, flasu som kupila novu avent, lebo papala moc rychlo a hltavo, tak to trochu pomohlo. a UM je sunar, ale tie place budu asi preto, ze uz nechce, inak si to vysvetlit neviem.
@aliza praveze mala doteraz hypoalerg.mliecko , a robila to, tak som presla na sunar klasicky. Brusko masirujeme pravidelne, aj si prdka 😉 stale do plienky. Neodgrcne si stale, ale ked uz tak ako poriadny chlap, ale aj dost neskor.
@vrabcek154 hm, tak potom skus vyhodit ten cajik, moze ju len obycajne boliet brusko, niektore deti maju problemy z fenikloveho cajika a rasca tiez nie je velmi vhodna, skus ho vyhodit a uvidis....zmena moze prist az po vyse tyzdni. Skus davat este probiotika, napr. Biogaiu. Este by to mohol byt ten skryty reflux, ale to sa velmi tazko diagnostikuje. Malo by to vsak za par tyzdnov prejst. a inak, ked si spominam na mojho maleho, tiez papal tak kadejako, raz menej, raz prilis vela....ono sa to ustalilo okolo tych 6-7 tyzdnov, potom mal zase obdobie, ze papal menej, ako mal, neriesila som to, neskor zase viac, ako mal....takze sa mozno zbytocne stresujes a pokial je inak kludna, zdrava a pekne pribera, tak to neries, ono sa to upravi same.
@aliza ja si myslim, ze tiez stresujem, aj moj manzel to pobabral trochu 😒 ked trochu zamrnkala dal jej hned mliecko, trochu scucla a zachvilu znova, a nemala ani vtedy papkat. Teraz si pisem , kedy presne papkala, napriklad dnes papala ukazkovo po 3 hod. , tych 90ml ca. Inak pribera urcite, bola dost velka ked sa narodila 3570 g a o mesiac mala 4300 g
Ahoooj.No my máme presne toto isté.Malý keď papá,ruky mu lietajú ako keby chcel odletieť,nožky ani nehovorím a k tomuto všetkému ešte aj krúti hlávkou tak,že s tou flašou musím behať hore-dole.A úplná katastrofa nastane,keď si tú flašu vytrhne z pusy.Začne plakať a je po papaní.Musíme sa ukludniť a pokračuje sa.A to spapá 30-40ml.a dosť.Po nejakých 10 minutách sa pokračuje.Medzi tým si odgrgne...
A ešte k čajíku,ten mu dávam tiež feniklový,veď UM je čistá sušina a ako smädí dospelého,tak smädí aj dieťa.Či??? 😒 Vieš si predstaviť seba celý deň iba na nejakom hnusnom mlieku? ☹ Lebo tie UM majú strašnú chuť.
@agjg ahoj pri UM nie je potrebne davat cajik, ked mas pocit, ze je dieta smade, daj mu radsej vodu, ako caj a ani to by sa nemalo prehanat, sama som davala caj kym som si na nete nenasla info ako to skodi, ked sa riadis tym, co je na krabici od mlieka napisane, a davas presne odmerky, dieta pit nepotrebuje. Ak davs hrbolate odmerky tak ano, lebo tym padom ma mliecko huste, a ak mu davas menej, tak bude zas hladne, lebo bude velmi vodnate, ale ak davas presne tak podobne ako deti na MM ani deti na UM nepotrebuju caje
@agjg UM je 80 % voda, takze cajiky dietatko nepotrebuje. vo vacsom mnozstve mozu byt tekutiny pre babatko dokonca toxicke. Kym nepapa prikrmy, nepotrebuje cajiky.
@vrabcek154 My sme mali presne toto iste. Maly je od 8. tyzdna na UM,prvy mesiac papal krasne, potom prisla zmena, zrazu nam za den vypil max. 200 ml, iba v noci pil ukazkovo. Trvalo to tri tyzdne. Skusali sme ine mlieko, bol na vsetkych moznych testoch, vsetko bolo ok. Nakoniec sme zmenili polohu, v ktorej bol krmeny a predlzili intervaly. Tiez som sa ho snazila krmit kazdu pol hodinu- hodinu, ze ved nech ma nieco v sebe, ale nezaberalo. Tak som ho nechala, nech si pyta sam. Prvy den si vypytal az po 6 hodinach a vypil 120ml, medzitym som sa snazila mu lyzickou dat vodu, nech aspon nieco v sebe ma. Ale vypil minimum. Prvy tyzden sme mali intervaly medzi krmeniami5-6 hodin. teraz sme spat na 3-4 hodinach a pije krasne... treba vydrzat. Naseho maleho tiez zaujima vsetko ostatne len nie papanie. Drzim palce
@ela2710 ono vseobecne este aj u niektorych pediatrov prevlada nazor, ze UM su huste a nie su v nich tekutiny a tak sa dietatkam davaju zbytocne velke mnozstva cajikov a vody... v nejakom primeranom mnozstve, ak si dieta pyta jest skor ako o tri hodiny, v pohode, ale zbytocne doneho tlacit caje, len aby malo pitny rezim je hlupost
@kvetinqa
@agjg lekari - pediatri su vo vela veciach zastaraly, nam tiez kazali caj, no nedavala som 🙂 nasla som si vela clankov aj tu na MK, a ak ma dieta v tele vela vody moze to teda narobit riadnu pliagu, su aj velmi smutne pripady, a teda radsej by som dala prevarenu vodu ako caj, ale aj to len v nutnom pripade, napr. v lete mi to pride prirodzene, lebo dieta bude urcite smädit v tych vysokych teplotach, ale aj to budem davat maximalne vodu a nie caj.
@agjg nas dudel nemal nikdy, neznasa ho, spravim mu bebu napapa sa a zaspi sam, my pri nom len lezime so zavretymi ocami a ked si uvedomi, ze ,,spime" zaspi aj on 🙂
@ela2710 Ako malý mi zaspí v pohode,síce na rukách,(lebo on ma dva mesiace a ťažko by chápal že keď mám zatvorené oči tak spím)keď mával bolesti bruška tak som ho nosila na rukách a on si na to zvykol(za to sa na seba aj hnevám 😠 )ale keď sa v noci preberie,tak vtedy mu dám trochu čajky a spí ďalej.No skúsim to bez tej čaji,tak drž palce. 😅
@agjg tak teda drzim palce 😉 no presne mne moja rodina s oblubou uspavala maleho na rukach, ale ja som im povedala svoje, lebo navstevy mi odide, a potom budem musiet skakat ja, my ho uspavame na nasej posteli tapkame po zadocku alebo mu hladkame vlasky, a tak do tych 3-meisacov spinkal sam, aj sam zaspal v svojej postielke, ale ked som bola na skuskach v skole a strazila mi ho babicka tak nam pokazila rezim, ale mne vobec nevadi, ze spinka medzi nami 🙂
@ela2710 Aj moj manžel ten ho stále nosil na rukách,natriasal aj keď spinkal a teraz to zostalo na mne.Ale nevadí mi to,lebo to je také vymodlené po šiestich rokoch....Počkaj,inak budem hovoriť keď bude mať nejakých desať kilov 😅 Ja by som sa bála ho mať v posteli....Náš keď ho uspím,tak šup do postielky.Ale uvidíme čo prinesie čas,možno ešte aj Filipko skončí medzi nami v posteli 😀
@agjg ja sa nebojim, aj ho tam nechavam sameho, kraje oblozim vankusmi, ked bude lozit tak ho vzdy po uspani supnem do postielky, ale vecre moze ostat s nami 🙂 nas ma 9820 g 🙂 a ver ci never mne tazky nie je, dokazem ho mat aj hodiny na rukach, najma ked ideme von so psikom tak ho nosim dost dlho,a aj v obchode je na rukach a uz sa nam stalo, ze sme nakupovali aj hodinu 🙂 taky vacsi nakup
@agjg no my sme ho najprv krmili tak, ze lezal nam na nohach alebo na kojacom vankusi a podopierali sme mu hlavku a ramena. Musel sa niecoho zlaknut, lebo teraz akonahle ide do tej polohy, "rozcapi" ruky a nohy azacne plakat.. Jedneho dna som si ho privinula k sebe a tak ho nakrmila a bolo...
Aj mne pediatricka kazala cajiky, ale ja som mu ich nedavala uz len z toho dovodu, ze mi nechcel jest a keby som ho zaliala cajom, uz mi nebude jest vobec... Pozri,ak to neprehanas a maly ti nepije velke mnozstva, tak je to urcite ok..
@ela2710 Aj moj manzel ma tendenciu uspavat syna na rukach,lenze maly na to nie je zvyknuty, tak nezaspi :D od narodenia zaspava sam v postielke a uz mi inak ani nezaspi
ja len pridam skusenost odtialto, vcera som bola u pediatra, rozpravali sme sa o prikrmoch, pytala som sa na pitie vody a doktorka mi povedala, ze staci po prikrme ponukat vodicku z poharika, nie z flase s dudlom a ze kolko vypije, tolko vypije, ze netreba vobec do dietatka tlacit vodu lebo naozaj to UM staci. Moj maly doteraz nepil ziadne ine tekutiny ako UM a bol uplne v pohode, ukazkovo dodrziaval 4 hodiny medzi krmeniami. Teda, ako som pisala, boli obdobia, kedy papal menej, niekedy zase castejsie, ale to bolo tak 2-3 tyzdne a potom sa to zase upravilo.
@ela2710 chcem sa len spytat aku pliagu moze sposobit vela vody v tele babatka, aj na tie smutne pripady, popripade kde si sa to docitala..tato tema je pre mna aktualna, nakolko moj 7 tyzdnovy drobec, ktory je na UM nevie a ani nechce pit cajik ani vodu, ja ho ani nenutim, ale co si za to vypocujem od najblizsieho okolia...
@zuzpap ahoj, tato tema je uz dost stara, nepamatam si presne na akej stranke som citala ten clanok, ale v nejakej teme tu na koniku dala maminka link, a ked som si ho precitala bola som v soku, ze UM obsahuje uz 80% vody a ked pije babo dalsi caj, vodu, tak ma tej vody v tele vela, co moze viest aj k smrti, nie je to z mojej hlavy, ja som tiez kedysi davala cajiky, ale ked som si precitala ten link, tak som bola ozaj z toho zhrozena, mozno sa take pripady nestavaju casto, ale aj tak som s tym cajom prestala a vodu som davala az ked bol maly prikrmovany, cca. od 5-6 mesiaca, kedy uz naozaj potreboval ,,zapit" jedlo...dalsia vec su caje, tam ide skor o to, ze obsahuju strasne vela cukru, napr. Hipp, ked ho ochutnas sama, tak zistis, ze je dost sladky, a to babu tiez skodí....
@zuzpap a z okolia si nic nerob 😉 pozri moj syncek bol na UM, aj tam som pocuvala, ze mu mam davat caje, aby nebol ,,smadny" ale vrchol bol uz teraz pri druhom, ked som bola s malou na mesacnej poradni, tak mi lekarka aj sestricka velmi odporucali cajiky, pri tom je mala uplne kojena a pit teda skutocne nepotrebuje nic ine
@ela2710 dakujem za odpovede, tiez je to moje druhe dieta, prvy bol kojeny chvilu, potom bol na UM, cajik som davala, ale nebol problem, on chcel, dost casto si pytal papat, takze sme striedali cca po 1,5 hod. raz mlieko, raz cajik, priberal ukazkovo, dodnes patri medzi vacsie deti, vaha primerana veku, ma 5,5 roka 🙂 no tento druhy drobcek sa nekojil vobec, nakolko sa nevedel prisat, uz v porodnici kde su strikne za kojenie mi doniesli flasu, lebo sa s nim nedalo (len tak mimochodom po 4 tyzdnoch mu bol zisteny prirasteny jazycek, co asi sposobovalo problem pri prisati), no a co sa tyka caju alebo vody, on to nevie pit, dusi sa tym, po par glgoch neskutocne place, uz som vyskusala snad vsetky flase co su na trhu, ked mu skusim dat caj alebo vodu, tak mam postarane na zabavu min. na jeden den, kedy je placlivy a kruti sa potom pri kazdom papani, akoby mu ten caj niekam pozachadzal, co mu potom vadi...nevedela som, ze deti na UM caj nemusia, nakolko aj detska lekarka mi caj odporucala, preto sa velmi tesim, ze som to tu nasla, od vcera ziadne pokusy len UM. Inak ta tvoja lekarka je dost mimo 🙂 to uz aj moja mama pri asi tretom vnucati akceptovala, ze kojene deti naozaj maju pit len MM 🙂))
Ja mam 2 mesacnu dcerku. A to iste. Len ja som uz zufala aj dojcim ale musim prikrmovat.. mame nutrilon na reflux ale aj tak mi grcka... ked ju dam na prsnik papka vrti sa mece ruckami a placka a niekedy je to v pohi . Kes davam umele mliejo to iste nevypije mi vela cez den a uz sa aj bojim nechxe mi ani priberat. Ako pribera ale nie tak ako by mala. Ked sa narodila mala 2790g a ma 2 mesiace a ma rovne 4 kg.. vraj to je malinkio... uz neviem co robit ☹
@vrabcek154 ahoj ak je dieta na UM, netreba mu davat cajik, je podla mna dost nevhodny, dieta ho nepotrebuje, sama som cajik davala, ale akonahle som si precitala clanky o cajiku u babatiek, prestala som s tym. Dieta nepotrebuje caj, my davame len na cikutku a aj to nie caj ale prevarenu vodu, vsetky caje su sladene, je to teda nevhodne,a co sa tyka krmenia, aj nas sa hmyri, vrti, kope nozkami, nepises ake mliecko papa...moze to byt aj tym, ze jej nechuti, lebo nas sa sice vrti, ale vypije vzdy vsetko, ale na druhej strane mozno nie je hladna, mozno jej staci to co vypije a potom uz nechce, chyba moze byt ale aj vo flaske, nepises aku mas...