Nepokojné bábätko

sisi2212
10. apr 2020

Ahojte zeny, mam dvojtýždňové babatko, mam mliečka asi tak pre neho, nie naviac, snažila som sa kojiť, ale zaspával mi u toho, chvíľu ťahal chvilku nie a tak, zacala som teda mlieko odsavat a dávam mu z flasky, aby som videla presne koľko vypije, dávam mu každé tri hodinky zhruba 70ml, malý je ale stále nepokojný, aj tesne po najedení plače, pritom je prebaleny, vykakany, vycikany, neviem čím to môže byť, sme s manželom uz mierne na Pezinok 😂 myslite ze mu dávam malo? Ešte ma napadlo, ci to moje mlieko nemoze byt slabé, ci neskúsim prikŕmiť umelým, co myslite? Dakujem

deti95060810
10. apr 2020

odsávanie je prvý krok ku odstaveniu. Radšej bábo prikladaj na požiadanie - aj každé 2 hodiny, ono si vytiahne koľko potrebuje. A na Pezinok po 2 týždňoch? Nejak ozaj skoro....😉
skús veľa piť, odpočívať popr. mne pomohlo homeopatikum na podporu kojenia. Kúpiš v lekárni. pred každým kojením si dáš 3-4 guličky. ....mne to odporúčil pediater.

sisi2212
autor
10. apr 2020

@deti95060810 nooo nestíham sa cez deň ani najesť, malý stále nespokojný 😔 no prave, ked som kojila, vyslovene to používal na upokojenie mi dosli, potiahol, potom dve minúty nic a tak....ze podla mňa tak aj malo vypil... Ani nepriberal dokonca... Ked sme vážili u doktorky....

luba41
10. apr 2020

@sisi2212 odsávanie nie je riešenie, za chvilu takto mlieko nebudeš mať vobec.. dieta treba dojčit na požiadanie - aj na upokojenie, aj na najdenie, aj na uspanie atd....treba napravit prisatie / pravdepdobne/, s tým má dieta problem..a treba dostatok kontaktu - kup si šatku na nosenie a nos cez den..dojči po ležiačky , spolu oddychujte, spolu spite, cumel zahodit ak používaš.. a skús si zavolat laktačnú poradkynu..

sisi2212
autor
10. apr 2020

@luba41 cumel používam ano, skúsim ked tak tu laktacnu, lebo čo sa týka dojčenia, niekde bude chyba asi.... Ocividne

81anina
10. apr 2020

joooj co sa moj krpec naspal pri kojeni mal zltacku a bol spavy a k tomu este prirastenu uzdicku.Uzdicku sme dali strihnut ked mal 11 dni a to spanie no nic len budit budit a budit.Pri kojeni sme ho stale steklili hladkali vymena prsnikov.Kojenie trvalo aj 45 minut.Brala som senovku benedikt teda stale beriem aj homeopatika na kojenie caj na kojenie a vela jest.Zo zaciatku pribral malicko no potom sa to rozbehlo.Aj mne sa zdalo ze malo vypil no priberal.Flasku zahod a prikladaj castejsie kazde 3 hodiny je malo pre take male babo aj ked aj v porodnici kazali kazde 3 hod.Cim castejsie tym lepsie aj dudlovanim ti stimuluje tvorbu.Drzim palce neboj ono sa to rozbehne chce to vela trpezlivosti

luba41
10. apr 2020
anna8416
10. apr 2020

@sisi2212 ako už hore boli povedané ak sa budeš trápiť odsavaním si na najlepšej ceste o mlieko prísť. Ak odsaješ na každú dávku 70 ml mlieka tak ho máš pre 2 t bábo dosť. Takže si sa o Tom presvedčila a už sa tým netráp, dodrzuj pitný režim, dobre papaj a snaž sa byť psychicky v pohode a malické to vycíti. Ak pravidelne kaká a má pocikaných 4-6 plienok tak je všetko ok, aj keď dojčené bábo nemusí kakať každý deň. Sú aj ,, náročné,, deti a treba prísť na to čo na ne funguje. Určite sanie prispeje k ukľudneniu, ak bude hladné tak si potiahne, inokedy sa možno chce len ukľudniť či unaviť. Prvé týždne to bradavky nie celkom dávajú, postupne to bude lepšie, natierať lanolínom. Čo sa týka hmotnosti, každé dieťa odchádza z pôrodnice s približne stratou hmotnosti 10%. Okolo 14 dňa by malo mať zhruba pôrodnú hmotnosť, navýšenie hmotnosti nad pôrodnú teda čakaj až po 3 týždni. Moja maličká mala a ešte aj niekedy ma problém so zaspávaním, vyslovene sa musí ,,vybiť,, aby zaspala, teraz sa jej to podarí pri hre, no kým bola v perinke vyslovene sa niekedy vykričala k spánku, nech som robila čokoľvek. Treba si povedať je to len obdobie. No zároveň s pediatrom musíte vylúčiť problémy ako reflux, koliky či alergia na bielkovinu kravského mlieka.

briseovna01
10. apr 2020

@sisi2212 budem za zlú, ale ak nepriberal možno je naozaj ešte hladný...ak sa na to budete cítiť prikrmte ho umelým nie je to "jed" ako je teraz všeobecný názor. Ak je to prvé dieťa, to človekom zamava a teda chcem tym povedať že si viem predstaviť že aj po dvoch týždňoch je človek na "na Pezinok"....treba si urobiť tak aby bolo dieťa spokojne aj mamka...aj za cenu prikrmenia, radšej dokrmit umelym mliekom a mať spokojne dieťa ako ho mať uplakane a vynervovane nonstop na prsiach a byť vynervovana s ním. Treba skúsiť a uvidíte, možno prídete na to že hladný nie je a plače pre niečo iné, ale za mňa najprv vylúčiť plač z najbanalnejsej príčiny a to je hlad.

dominika_sk
10. apr 2020

A ako inak sa ma upokojiť chudiatko male bezbranne vyplute na svet kde jedina istota je blizkosť mamy a jej prsnik? Veď nič ine nema a len tam je pokojny lebo ťa citi, neodopieraj mu to 🙂

stela01
10. apr 2020

Skúsila by som nosič , šatku

sisi2212
autor
10. apr 2020

@anna8416 reflux si myslim nema, lebo nemá ani problém, že by mi vygrcaval mliečko, kakat kaka, cize kolíky snad nema, aj keď teda aj tak ho môže bolieť bruško....

sisi2212
autor
10. apr 2020

@briseovna01 ano, je to prvé dieťa... Cize naozaj taký sok asi pre nás, a teda keď stále placka, aj keď prebaleny, napapany, vycikany, vykakany, a to je naozaj stále, že cez deň spi naozaj minimum, mozno pol hodinku alebo ešte v kociku pospinka... Inak nie.... No a prikrmuje sa ako? Ze nakojim a dám trosku umelého k tomu potom?

nika898
10. apr 2020

@sisi2212 prestaň odsávať, zahoď fľašky a prikladaj keď sa ti bude zdať že zaspáva tak ho pošteklil pod bradou alebo pod pazuskou. Pri dojčení mu pomáhaj stláčaj prsník aby mu ľahšie tieklo mlieko. Nepokojný môže byt aj z teba pripadne môže mat koliky veľmi časté. Ak chceš výmen vigantol za volnopredajne D-cko 😉

sisi2212
autor
10. apr 2020

@stela01 mam aj nosic, ale zatiaľ nemá váhu na to, aby tam išiel, je písané od 3,5 a mame 3,2 tak asi musim ešte počkať

sisi2212
autor
10. apr 2020

@nika898 a D sa ma davat od narodenia? Lebo to mi nikto ani nepovedal... Mam teda kúpený, ale nikto mi nic nepovedal k tomu

stela01
10. apr 2020

@sisi2212 aký máš nosič ?

sisi2212
autor
10. apr 2020

@stela01 manduca

vmatuscinova
10. apr 2020

@sisi2212 nas preplakal prve 3 tyzdne, malo priberal vecne spal na prsniku tiez bol zltackovy a drazdivy - prehybal sa do luku, velmi placlivy. zacala som dokrmovat cez cievku laktacna mi to ukazala a velmi to pomohlo. Urcite prevazte a kontrolujte na novorodeneckej vahe pravidelne prirastok. Ideal cez cievku svoje odsate davat, ak naozaj nepribera ani tak potrebuje papat takze aj umelym po kobzultacii s pedinou. Musi jest a spat, ak je hladny a nespavy je to zle, zial su aj take deticky co slabo tahaju a napriek vsetkym snaham potrebuju prikrmit um, nie je to vase zlyhanie ani chyba;)

nika898
10. apr 2020

@sisi2212 od 10 dňa života dieťaťa.

briseovna01
10. apr 2020

@sisi2212 ja tomu dobre rozumiem že človek je vyčerpaný, je to veľká zmena v živote, prežívala som to pri staršom. Tiež som odsávala a stále som sa stresovala či bude dosť mlieka atď, celý deň na odsávačke a pri ňom, no bolo to na nervy, po nociach som revala. Potom sme ho začali prikrmovat a div nič sa mu nestalo, je to zdravé a spokojne dieťa. Takže pri dcérke teraz som to už tak neriešila, tiež boli rady prikladať stále atď, ale veľmi ma boleli prsia, pre mňa tadiaľ cesta neviedla. Začala som znova odsávať, ale mlieka nebolo veľa takže bola prikrmovanie hneď a bez problémov. Buď keď som ešte mala viac svojho mlieka odsateho tak som jej dala toľko koľko pýtala, videla som asi po akej dávke bola ešte nervózna a po akej už spokojná najedena. Čiže ak som nemala odsate toľko dala som jej na druhé kŕmenie taku davku umelého, vypila bez ťažkostí, väčšinou mi zo začiatku vyšlo dávať papať á 3 hodiny, na striedačku že moje a umelé. Po mojom bola hladna častejšie, čo som vydedukovala tak že bola už nespokojna, na noc som preto dávala umele aby bola dlhšie zasytena. Časom uz môjho bolo málo tak som jej dala vypit moje a zbytok čo jej chýbal ku kompletnej dávke dostala v umelom. keď už mi išli len kvapky ostala úplne na umelom.

brita7777
10. apr 2020

V prvom rade, to ci malo pije mliecka sa hned odrazi na vahe, takze ak pribera normalne, znamena ze pije okej..najlepsi je kontakt telo na telo tak kojit..babo aj ty vyzlecena, v zupane babatko zakryte. slabe mlieko neexistuje, tym by som sa nestresovala, kojit treba na poziadanie, ak je nepokojny, daj ho napit, babatka to velmi ukludnuje, kup si laktacny caj, dokrmovanie by som riesila iba ak nepribera po dohode s doktorkou..treba mu dat poriadne odgrgnut po kazdom kojeni
aku mal vahu pri narodeni ?
ja som ani pri jednom dietati neodsavala, iba na zaciatku po cisarskom.

titla
10. apr 2020

@sisi2212 Ja som mala mliecka od zaciatku dost, ale krpec bol lenivy tahat. Po troch tyzdnoch este nemal porodnu vahu, tak som ho na radu pediatricky kojila kazde 2 hodiny. Rozpapal sa a za 3 tyzdne pribral 1500g.

sisi2212
autor
10. apr 2020

@nika898 a to sa musi davat??? Všetci davaju? No a nikto mi nic nepovedal, super

sisi2212
autor
10. apr 2020

@brita7777 pri narodení mal 3300 a teraz 3120 mal u lekárky, ked ho púšťali mal 3100, cize malicko pribral

nika898
10. apr 2020

@sisi2212 áno vitamín D je veľmi dôležitý aj proti kritici. Je to Vigantol. A ak ti to pediatrička nepovedala tak ju hnet zmeň.

sisi2212
autor
10. apr 2020

@nika898 no nepovedala mi.... Mam ho kúpený, tak mu mam dávať ano? Do papania?

nika898
10. apr 2020

@sisi2212 nemusíš do papania ja som staršiemu dávala na cumlík po kvapke a mladšiemu na malú detskú lyžičku pekne vedel papať. No až pri mladšom som zistila že spôsobuje koliky a vymenila som Vigantol za Devit

brita7777
10. apr 2020

@sisi2212 asi je ozaj hladny, nepribral veru, lekarka ti nic nepovedala? skus ten laktacny caj a prikladat na poziadanie, prve tyzdne si ozaj len taka masina na mlieko 🙂 ak by nepriberal, asi dokrmovat, len tam potom hrozi, ze sa skor odstavi z kojenia, zvykne na flasku, preto idealne dokrmovat raz za den na vecer, ja som tak dokrmovala dcerku

vmatuscinova
10. apr 2020

@sisi2212 nema ani porodnu hmotnost, ozaj co najcastejsie prikldat a cez cievku dokrmit, u nas bol zaciatok tiez tazky ako som pisala a nakoniec som az do roku a pol kojila, drzim palce;)

ceklis
10. apr 2020

@sisi2212 ak sa dá, zožeň si váhu a skús ho vážiť pred a následne po kojení. My sme mali to iste, niekedy vypil len 30 a niekedy aj 80. Dôležité je, koľko spapa za cely deň.
S tým kojenim to nevzdávaj. Nech je na prse aj cely deň, máš len jedno dieťa, môžeš sa mu venovať od rana do rana 👍🏻 Držím palce