Nepapanie dvojročného syna

milka1978
20. feb 2015

Ahojte maminky. Mám doma syna, ktorý má 2 roky a 3 mesiace. Doteraz jedol skoro všetko. Pred Vianocami mal v ústočkách infekciu, tzv. žabu a vtedy sa veľmi nenajedol, skoro nič. Odvtedy ho neviem prinútiť aby sa najedol. Pil by iba celý deň mlieko a čaj. To je všetko. Keď mu dám niečo sladké ako napr. mliečny rez alebo croisant tak to zje no varú stravu alebo nejakú zeleninku či ovocie, to nie. Keď idem k nemu s jedlom hneď začne plakať a uteká preč do postielky. doslova bojujem aby som do neho niečo dostala. Neviete mi poradiť?
Už sme skúšali dať mu na stolík viacero druhov jedla aby si vybral na čo sám má chuť no ničoho sa ani nedotkol. Krvičku má v poriadku. Skúšali sme mu dávať probiotiká no sú dosť drahé a vydržia sotva 2 týždne a tiež to nie je dlhodobé riešenie a účinok žiadny.
Poraďte mi prosím Vás aké máte skúsenosti alebo či je to iba prechodné a či sa z toho niekedy dostane. V septembri ide drobec do škôlky a neviem ako bude žiť bez jedla.
Ďakujem

michaela1711
20. feb 2015

A nejaké krupičné kaše nechce jesť? To je také sladšie a možno mu to bude chutiť, vyskúšajte postupne aj zemiakové pyré alebo čo také ľúby?
@milka1978

michaela1711
20. feb 2015

@milka1978 alebo ešte vyskúšajte volaké džemíkové chlebíky ak ľúby sladké. Dúfam že som aspoň trošku poradila.

michaela1711
20. feb 2015

@milka1978 Alebo volaké buchty, parené buchty, slíže s tvarohom a cukrom, perky z lekvárom alebo džemom také čo by mohol považovať za maškrtu. Keď má rád nie sladkosti tak skúsiť volakým sladkým jedlom a potom vyskúšať aj iné jedlá. Základ je aby začal papať.

milka1978
autor
20. feb 2015

@michaela1711 no všetko sladké sme vyskúšali .. a džem veľmi nechce .... skúšali sme aj šúľance s makom na sladko a aj rezance s tvarohom no nič nezabralo ..... Ďakujem za všetky typi .... niekedy jedol detskú výživu s piškótami a zbožňoval to no teraz keď mu dám trošilinku ochutnať tak povie "BE-BE" a ide preč ☹ ... no dúfam, že sa to zlepší

zahradka76
20. feb 2015

V prvom rade nedavaj ziadne sladkosti ani sladke pecivo. Ak pecivo, tak celozrnne.

januliku
20. feb 2015

@milka1978 nasa zhruba v tomto veku bola na tom podobne. Na ranajky mlieko, to jej vydrzalo az do obeda, z obeda zjedla 2-3 lyzicky a zas pytala mlieko, na olovrant zjedla jogurt alebo kusok chlebika a vecer zas len mlieko a v noci znova. U nas nakoniec pomohlo zrusit flasu. Mlieko z pohara nechcela alebo si len trosku odpila a pekne mi zacala papat vsetko ostatne.

ssardinkaaa
20. feb 2015

No, ja som ešte nepočula o tom, že by zomrelo od hladu dieťa, ktorému sa nuka jesť 😎 Ked normálne papal, po žabe to seklo, vylučila si chorobu, tak ide skor o to, že skúša a cvičí s tebou. Aj moja dcera, sice 5 ročná by jedla len rožky s nutellou, sladkosti a blbosti. Asi by som to najprv skusila tak, že normalne to čo jedaval, pekne za stolom, žiadne behanie po izbe, s jedlom, by som mu ponukla.....odide? Ok, ine nedostane!! Naučíš si ho na sladkosti, sladké jedlá a potom už do neho nič normálne nedostaneš lebo sa to stane zvykom. V školke sa nikto s dieťaťom nebude ,,crcať,,. Ponuknu ho, povzbudia, ale robiť ,,psie kusy,, tam nikto nebude. MOžno práve to mu pomože, uvidí ine detičky ako papaju. My napríklad jeme všetci spolu pri stole ak je to možné čo najčastejšie....a dcera vymyšlala, že ona nechce papať (po x hodinách hladu) hovorím, nemusíš, ale sedieť tu s nami možeš. Tak sedela....sedela a kedže ,,nemala čo ine robiť,, tak jedla....Držím palce!

hrjanka
21. feb 2015

moja mama doteraz spomína na to, ako som ako decko mala také obdobie, že som 2 týždne nič nejedla. Inak som bola OK, len som proste nič nechcela zjesť. Keďže nás mala tri, tak ani nemala čas to nejako riešiť a ževraj po tých 2 týždňoch som sa normálne rozpapala. Proste to bolo také obdobie...pokiaľ nechorľavie, nechudne a nechradne, tak si myslím,že skutočne len skúša, kam môže zájsť...neboj, neumrie od hladu 😉

david93
21. feb 2015

možno ho to stále bolí, alebo má proste traumu z prežitej bolesti a spája si to s jedlom, len trpezlivosť a ponúkala by som mu skôr kašovité jedlá, polievky, nastrúhané jabĺčka, nastrúhanú mrkvičku... postupne sa zase rozpapá

barnica
21. feb 2015

náš mal niečo podobné v roku a trištvrte nechcel mi papať nič na všetko fuj a dovidenia zavrel pusku alebo vzpľúval. Nám pomohol režim proste sme si sadli do sedačky a rozprávali že ideme ham,pýtali sa ho kto bude ham a robila som mu jedlo v rôznych tvaroch chlebíky rybky s vykrajovátkami som mu ryžu tvarovala alebo zemiakovú kašu a mäsko a zeleninky na drobno krájala alebo pučila a vravela vždy ,,ňam mňam aké je to skvelé a že bude mať napapkané bruško a jedla som s ním že jedna lyžička jemu a jedna mne a do dvoch dní jedol zase normálne 😀 a ostalo nám to doteraz a zje aj špenát aj calciový sirup vypije len mu musím stále opakovať mňam mňam a že bruško bude plakať ak nebude papať

ajana1
21. feb 2015

Posad dieta za stol a spolu obedujte a vecerajte ako rodina. Naber mu pekne na tanierik a nechaj nech sa sam nakrmi. Ak nechce nechaj tak urcite ho nenut. A hlavne obmedzit lakocinky a tiez mlieko. V jeho veku by nemal dostat viac ako 3.5 dl mlieka.

milka1978
autor
22. feb 2015

@januliku ale potom ako ste ju odstavili od flaše .... neprestala piť mlieko úplne? moja švagriná má s tým skúsenosti ... synovi zobrala flašu a odvtedy nevypije ani kus mlieka a nezje nič čo je z mlieka, teda syry, jogurty, pudingy a tak

cenculinka
22. feb 2015

@milka1978 mam presne rovnako stareho syna a tiez by sa v mlieku kupal a nic nechce jesť. ..maximalne polievku zje, druhe jedlo.mu ani nedávam, lebo ho nezje...akuratcraz A dva dni sa mi pidari dostat do neho jablko alebo banan, sladkosti vobec nema rad, chlieb ani pecivo nezje vobec, zje iba cisty parok, prazenicu a poluevky, no a krupicu na veceru 😉 tiez musime odstaviť flasu, lebo v noci vypije mlieko a esre minimalne 1 -2 flase cistej vody, co nie je ok ☹

zonjushe
22. feb 2015

och baby, ja sa tiez s malou trapim vlastne odvtedy co prisli prve prikrmy..a to uz bude mat 3 roky..zavidim maminam, ktorych deti nemaju problem s jedenim..boli obdobia, kedy som nechapala, ci zije zo vzduchu alebo co..je to fakt velmi unavne ked dieta takto slabo papa..ale uz sa tym tak nezaoberam..je zdrava, vysledky su v poriadku, len slabo papa..

milka1978
autor
23. feb 2015

@cenculinka
@zonjushe ja tiež nechápem ako to tie detúrence zvladaju .... najma vtedy mam vycitky ked ja si naberiem obed a viem ze moj drobec cely den nic nejedol a ja sa idem akurat napraskat nejakym obedom ☹ dúfam, len že ho to prejde ked nastupi do skolky ... lebo inak neviem ... krvičku a ostatne mame O.K. tak neviem .... držme si palce aby to nase ratolesti cim skor preslo a potom sa na tom uz iba zasmejeme 😒 😵

ajana1
23. feb 2015

@milka1978 a co nenaberies aj jemu? Mozno Len potrebuje spolocnost

cica869
23. feb 2015

my sme mali nieco podobne ked dcera mala asi rok cize pred rokom to zacalo....od zaciatkz prikrmov pekne papala az neskor prisli problemy zacala menej a menej jest a nakoniec sme mali nejaku crevnu virozu a za tyzden nejedenia -1 kg a skoncili sme v nemocnici na infizkach 😒 cize nic prijemne trapili sme sa dost dlho snad aj 3/4 roka asi mala z toho aj stres z jedenia a mozno ma aj tvoj maly takze netreba nutit...moja dokazala zjest max. troska ovocia a suche cestoviny a mlieko a mohla som sa snazit nieviem ako iba som bola z toho na nervy...treba nechat tomu cas mozno sa len boji ze o budu ustocka boliet alebo co a snad nebude pit mlieko do 30tky no nie? 😉 a ani pri rozpravke ti nic nezje? alebo vonku?tam to mozno menej vnima pri he s detmi