Nekonečné kŕmenie

evelynka86
7. okt 2021

Ahojte, skusim to popisat v skratke. Mam 2-mesacneho synceka, kojim ho, ale podla potreby aj dokrmujem UM, lebo mam malo MM.

Ked je hladny:
1. nakojim ho z jedneho prsa asi 15min (spusta sa mi mliecko v davkach)
2.zaspinka na prse asi na 10min (aj ked ho odpojim, tak sa zobudi az po tomto case. Zobudit sa ho neda! naozaj neda! neskusala som ho akurat hodit na zem 🙈 (sorry za vtip, ale fakt som uz skusala vsetko)
3. nakojim ho z druheho prsa rovnako ako z prveho
4. detto ako pri prvom prse
5. 20min je spokojny, hrame sa, smeje sa a potom zacne plakat, cmukat, papat si pasticky, proste dava najavo ze je este hladny
6. dam mu 90ml umeleho (10-15min). asi po 40ml mi zacne flasku vyhadzovat z ust a potom zas plakat ze ju chce a zakazdym sa na nu uplne vrhne. Aj ked po 90ml este place, to uz dokazem ustat a "presvedcit ho", ze uz nie je hladny, lebo uz vidim, ze place len zo zotrvacnosti.

Problem: jedno krmenie trva takymto sposobom 1-1,5hodiny..

Provlem

ivangeline
7. okt 2021

Chce spat a nie jest. Cucanie je aj na ukludnenie....

evelynka86
autor
7. okt 2021

@ivangeline v ktorom z tych momentov chce spat? krmim ho po tom, co 3-4 hodiny spal, takze predpokladam ze je viac hladny nez unaveny.. a pri kojeni sledujem, a tych 10-15min vacsinu casu pocutelne preglga s otvorenymi ocami, takze sa neukludnuje ale papa..

inom75
7. okt 2021

A keď ho nakŕmiš a ideš na prechádzku (kočík), nevydrží spinkať dlhšie? Mne syn od narodenia spal cez deň 3x po 20 minút a v noci som s ním 3-4 hodiny chodila po izbe... Bol plne kojený a cical každú chvíľu až do 3 rokov. Ak ho budeš prikladať k prsníku častejšie, bude sa Ti tvoriť viac mliečka. Viem, určite si unavená, nevyspatá, ale neboj, keď bude mať rok a bude spať s Tebou, len nadvihneš tričko a sám sa nacicá. Ty budeš spať kľudne ďalej ( vlastná skúsenosť). 😝
@evelynka86

inom75
7. okt 2021

@evelynka86 joooj, ja som to zle pochopila. Veď on Ti krásne spinká. Kľudne mu daj jesť vtedy, keď si pýta.

inom75
7. okt 2021

@evelynka86 ešte mi napadlo.... Odgrgne si poriadne? Nemá reflux?

ivangeline
7. okt 2021

@evelynka86 ... myslim,ze to prve dokrmenie staci a potom mrci a cucka..lebo chce grgnut alebo spat.. alebo oboje.

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 ja neviem, mne tam nieco nesedi...asi by som sa sustredila na to "lebo mam malo MM"...preco myslis? pijes dost vody, jes? skus aj skupinu laktacna poradna

evelynka86
autor
7. okt 2021

@mabenn dakujem za tip, ale to uz sme uzavreli, riesim to 2 mesiace s roznymi laktacnymi. mali sme problem s prisatim, cize som nemohla casto prikladat. teraz ho mam na prse kazdu chvilku a tvorba mliecka sa nezvysila. je to velky chlap, ma 6 kil, takze mu to proste nestaci. nastastie uz su to len 2-3 flasky denne, v noci a doobeda to zvladam kojenim, poobede sa uz prsia nevedia dobre naliat..

evelynka86
autor
7. okt 2021

@ivangeline 1 hodinu denne v 2 mesiacoch? to je nejaka hlupost, nie? tolko bol hore naposledy ked mal 2 tyzdne.. je hore dokopy tak 9 hodin, aktivny a vysmiaty. cez den cca od 12-16, potom len tie 10minutovky po kojeniach a vecer zaspi cca o 23.00 a spinka s prestavkami na kojenie az do 9 rana.

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 vsetko beriem, az na to "velky chlap"...syn sa narodil takmer 4kilovy a kazdy mesiac mal +kilo, cize presne rovnako ako tvoje...dokrmovala som 2tyzdne s UM a potom som sa chytila tak, ze sa neda odstavit, ma 3 roky...prve mesiace som kazde kojenie davala na gauci v sede, zapila vodou pripadne aj zjedla nieco - bavime sa o noci...strava a tekutiny robia divy, je to "len" 2mesacne babatko, toho mlieka az tak vela zas nepotrebuje, ale tvoje telo s tym potrebuje byt ok...

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 laktacne riesia vacsinou len prisatie..nikto ti neodsleduje stravu, nikto sa na to neopyta a pritom to je zaklad...ak ma tvoje telo malo, nepusti dalej

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 a este si nenapisala ako fungujete v noci a ako cez den, taketo tortuty mate kazde krmenie? kolko krat v noci papa?

evelynka86
autor
7. okt 2021

@inom75 nie som unavena, nie som nevyspata, spi nadherne 🙂 prikladam ho kedy chce, len mam pocit ze jedno kojenie by nemalo trvat 1,5hodiny..uz len kvoli mliecku v zaludku, ze do rozkladajuceho sa MM lejem cerstve MM a po pol hodine zas dalsie UM...

evelynka86
autor
7. okt 2021

@mabenn v tomto niekde moze byt pravda..nie som moc hladna..ranajkujem, obedujem, olovrantujem a veceriam. pijem cca 2-2,5l denne, viac nedokazem. nic ine cele dni neriesim, co sa tyka seba, iba aby som jedla a pila. ale tie dlhe kojenia tomu nepomahaju..

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 vies, lebo ty pokojne mozes aj v 2-3-4 mesiacoch prejst na vyhradne kojenie, telo sa prisposobuje, ale ked si vezmes do hlavy, ze nemas dost, tak sa tak nestane...dietatko bude vzdy uprednostnovat tvoje mlieko...ani mozno nejde o to, ci jes dost casto ale co jes...zeny maju tendenciu po porode strazit stravu vedome alebo podvedome...ak si das ale tucnu stravu, budes mat sytejsie mlieko, a o to teraz ide

evelynka86
autor
7. okt 2021

@mabenn kojim o 22-23 pred nocnym spanim aj s dokrmom tych 60-90ml, potom sa sam budi o 4 a 8 (posledne dni sa ho snazim budit skorej, o 2, aby som zvysila mliecko, ale on je bohuzial nezobuditelne dieta 😒 a po hodine budenia to vela krat vzdam.. ). tieto nocne a aj davku o 10-11 doobeda zvladam bez dokrmu len kojenim (plne prsia). potom uz zvysok dna kojim cca po 3hod ale s makkymi prsiami a teda aj s flaskou. Co sa tyka tortut - byvaju najma pri tych poobednych a vecernych..vtedy ked davam nakoniec tu flaksu. vzdy s tym bojujem do poslexnej sekundy ze mu ju nedam, nech je skor hladny a chce prso, ale ked place, tak sa to neda.. Este aj vela krat mu davam po kojeni "tretie a stvrte prso", cize opat lave aj prave, ale uz tam moc toho nenajde a aj tak vypije celu flasku, akurat mu ten hlad zbytocne predlzim..

evelynka86
autor
7. okt 2021

@mabenn nestrazim si stravu, jem jedno cez druhe, co pride 🙂 vcera bola pizza, mavam maso s ryzou,zemiakmi, ryzovy nakyp, chlieb s cimkolvek..ale ano, nie som hladna (co ja som byvala hladna furt cely moj zivot)..a aj mi letia dni, takze kolkokrat o 10tej zistim ze som neranajkovala 😒 ale potom to len poposuvam, nevynecham jedla..

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 nema zmysel ho budit na kojenie ked si dala UM, vidis ze spi tuho a vela lebo ma plne brusko...poradim len postupne zvysuj ty sytu stravu sebe a jemu uberaj po troche to UM...a davas ho po papani odgrgnut? neboli ho brusko? ono hodinu do seba tlacit tiez nie je sranda, vies...moze to uz nezvladat...ked si pamatam v tom case cca, som kojila po 3hodinach asi 40min spolu (20 za prso, ale prirodzene to tak bolo)

evelynka86
autor
7. okt 2021

@inom75 odgrgava v pohode, reflux nema, len ked mi po kojeni na jednom prse zaspi, tak aj ked ho dam nazvislo, tak si v spanku neodgrgne. ale v ramci jedneho celeho kojenia si vzdy aspon raz grgne..

evelynka86
autor
7. okt 2021

@mabenn s bruskom mavame problem, ale "len" pravidelne, kazdy vecer cca hodinku, medzi 19-21. to si ho vezme priatel a cvici mu s nozickami a snazi sa ho odreagovat aby tak neplakal. potom ho vacsinou doukludnujem v satke a zaspinka na par minut a ked sa zobudi, uz je kludny.

mabenn
7. okt 2021

@evelynka86 preto sa pytam, lebo to je normalne, pocas sania sa nazbera do bruska vzduch, hlavne ked dieta takto dlho papa, ja by som ho po tom prvom prse 20min vzala na ruky, dala odgrgnut a pokracovala s druhym a zas...potom sa mu to tolko nenazbera na vecer...on moze byt priebezne nespokojny ze uz ho naduva, place, tebe sa vidi, ze je hladny, das flasu...lebo ked pises ze raz tu flasu chce potom ju odtlaca, mne sa to nezda v poriadku

siska53
7. okt 2021

@evelynka86 ja som asi bola divna, ale ja som prosto respektovala.to, co chce moje dieta. A to som mala pri malej pocit, ze bud ju prebalujem, riesim koliky alebo je na prse. ( A do toho starsie 2r.). V tom veku - 2 mesiace sme boli stale v stadiu, ze aj kazdych 20 minut na prse. Potom cas, kedy spala aj 3-4 hodiny a opat taketo papania, ze chvilu tahala, potom nie, o nejaky ten cas znova chcela.. ziadnu flasu nedostala, len prso a to som mala pocit tiez, ze nema mlieko.. lebo pri malom sa mi tvorilo uplne inak ako pri nej. Ale kedze priberala, aj ked menej, tak dr.povedala, ze je zbytocne akekolvek prikrmovanie.

evelynka86
autor
7. okt 2021

@siska53 ja sa tiez snazim respektovat, co chce on. lenze v porodnici spal aj 8 hodjn, nedalo sa ho zobudit, tym padom som malo kojila, mne sa nerobilo mlieko, on nepriberal a boli sme tam o 2 dni dlhsie. jedna sestricka (sorry, ale fakt krava) mi povedala, ze spi tak dlho preto, lebo nemam mlieko a on z tej trosky nevladze existovat.. viete si predstavit tych prerevanych hodin po takejto poznamke 😢 nastastie som mala skvelu spolubyvajucu..
ale k veci - ja by som mu rada nedala tu flasku, ale aj ked ho opakovane prikladam, zacne strasne plakat a bucha mi hlavou do hrude aj rucickami, zuzle si prsty, pasticky, krici NEH (co je u nas znamenie pre hlad)..preto mu tu flasku dam, lebo to nevieme utisit, a po 15-20min uz je fialovy a straca dych 🥺

jaskolka
7. okt 2021

Poviem len svoju skúsenosť, okolo mesiacov som myslela, že sa zbláznim a vzdam kojenie. Malý bol nonstop na prsníku, a stále chcel jest. Aj keď som mala pocit, že úplne prázdne prsia, skúsili sme aj UM, na dáky čas, ale stále som ho prikladala. Aši po 2 týždňoch to prešlo a prsia začali tvoriť toľko mlieka, koľko bolo treba. A ano, aj hodinu a viac bolo jedno kŕmenie, kým sme nabehli na dáky režim. Až okolo 3 a pol mesiaca sa stalo pravidelne, cca každé 3 hodiny. Dovtedy som netušila, že kedy, o ktorej a koľko presne kojím, proste bolo to hala-bala, ako malý chcel. Teraz ma rok a kojím stále bez problémov, aj keď už v podstate len pred spankami, teda 4 xdenne, vrátane nočného spánku a ráno po zobudeni . Čiže môj názor je,ak pekne priberá, a nie je problém v refluxe, nevracia, tak len vydržať. Postupne by sa to malo upraviť, dieťa je aj čím ďalej silnejšie a mlieko si vytiahne za pár minút. Aj ono sa potrebuje naučiť dostatočne a správne piť.

evelynka86
autor
7. okt 2021

@jaskolka dakujem za povzbudenie, ano, prikladam kedykolvek chce, ale mam pocit ze by mohol chciet aj castejsie, lenze on ked zaspi, tak je to cez obed aj na 4 hodiny, v noci aj 6.. pri kazdom kojeni mu davam obe prsia, lebo inak by sa mohlo stat ze jedno sa bude plnit aj 7-8 hodin ..ono je potom sice super naliate, ale zevraj to neni dobre na zvysenie tvorby.. hlavne v noci sa zda ze by mu stacilo jedno, potom tvrdo zaspi a je problem ho vobec prisat na to druhe, nechcem si ho ist odsavat, tak sa trapim aj 20min kym ho zase zobudim a prisajem..

evelynka86
autor
7. okt 2021

@mabenn keby po 3 hodinach..ale on 3 hod po kojeni nevydrzi..s flaskou ano, ale ked iba kojim, tak cca za 1.5hodky pyta znova. nemam s tym problem, len teda ze na 3 hodiny sa z MM nevie napapat.. idem skusitupravit tu moju stravu a uvidime..a co take mam jest? neviem si predstavit co je tazsia/sytejsia/tukovejsia strava.. (priatel akurat dnes dosiel od obvodnej, ze ma zvyseny cholesterol, tak budem jest opak toho co on ma jest na diéte 😁)

mabenn
8. okt 2021

@evelynka86 vajicka su top, maslo, maso nielen chude...ja som hocikedy biely rozok s maslom sunkou a syrom do seba tlacila aj v noci...zaprazene polievky, ale v podstate zdrava strava, nemusis prejst na sladkosti a fastfood neboj 😀

mabenn
8. okt 2021

@evelynka86 mlieko plnotucne, jogurty, ...hlavne nevynechavaj ranajky...ja funfujem mlieko s cerealiami dlhobo alebo jogurt s rozkom, banan, ale proste nieco...

evelynka86
autor
11. mar 2022

@mabenn dakujem pekne! nabehla som vtedy na "tazsiu" stravu a neviem ci to bolo tym alebo sa to vsetko len nejako ulezalo, ale mliecko sa zlepsilo a kojim dodnes 🥰 uz aj s prikrmami, ale bez UM 🙂

mabenn
12. mar 2022

@evelynka86 vyborne