(Ne)jedenie 7-ročného dieťaťa

24. júl 2024

Čo jedia vaše 7 ročne deti? U nás máme problém s jedením cca od 2r veku. Máme nejedáka doma. Od mala veľmi preberá a máločo zje. Zeleninu je iba papriku, paradajky, uhorky. Inú zeleninu ani nechce dať do úst, keď ochutná hneď ho napne. Mäso neje odkedy v škôlke sa učili, že mäso nám dávajú zvieratká a dozvedel sa, že musí zvieratko zomrieť, aby sme mali mäso. Inak doma nie sme vegetariáni, ale nenútim ho jesť mäso. Dávam mu rastlinné alternatívy, ale zje iba vyprážané rastlinné stripsy, občas tofu, iné nie. Našťastie aspoň ryby je ochotný jesť na pár spôsobov, prílohy horko ťažko ryžu a zemiaky, nič iného ani cestoviny. Polievky tiež len málo druhov. Varíme pestré jedlo, no dieťa nič neje. V školskej jedálni sa často ani nedotkne jedla. Pripravovať mu desiatu je strašne frustrujúce. Niekdy už ozaj neviem čo mu nabaliť, aby mal aspoň kus obmenu v jedle. Stále len to iste dookola varíme zvlášť pre neho ak chceme, aby aspoň niečo zjedol. Jedine ovocie zje rozmanité, to má rád všeho druhu. Jedia vaše deti normálnu stravu, alebo tiež máte preberavé deti. Ak ste mali takéto problémové deti v stravovaní, napravilo sa to vekom? Lekárka povedala, že je v poriadku po zdravotnej stránke. Ale ja som zúfalá z jeho stravovania sa.

dzulli1980
24. júl 2024

Však mu daj, čo má rád ... moja dcéra fičí hádam rok na boloňských špagetách, chlebe so šunkou a salámou, plnenom rožku ... v škole čosi zje, čosi nie ... krv má v poriadku, po zdravotnej stránke je OK, neriešim ... mne je jedno, že je dookola to isté, hlavne, že sa naje.

veklipo
24. júl 2024

Mam podobného syna. Tento rok bude mať 8r a pridáva nové a nové jedla. Stále ho musím strážiť, aby sa najedol, ale zlepšuje sa to.

marianarem
24. júl 2024

Tak toto, co opisujes, mi zase nepride ako nejaky tragicky nejedak. Niekolko druhov zeleniny, vela druhov ovocia, ryba na viacero sposobov, tofu, ryza, zemiaky a viac druhov polievok...o tom niektore mamy len snivaju. Viem, ze ti to pripada malo druhov jedal, ale v tejto strave je uplne vsetko potrebne, takze nejako akutne to riesit netreba.
Moj muz bol na tom tiez podobne ako tvoj, aj moj bratranec. Obidvaja boli vo svojich rodinach legendarni nejedaci a rodina z nich bola zufala. Zacalo im podstatne viac chutit okolo.tych 10 rokov, ked zacali viac rast. Dnes su z nich gurmani 🙂 Moj muz zje v podstate vsetko okrem hribov a ma vyslovene rad aj experimenty v kuchyni, rozne cudzokrajne jedla, nove suroviny, korenia. Cize uplne sa zmenil v tomto.

aiana24
31. júl 2024

Z vasho popisu to neznie, ze neje. Len ma svoj repertoar chuti. Co povazujete za problem? Nie je to len o vasom ocakavani, ze ocakavate ze bude jest taku paletu jedla ako vy? Chapem ze to varenie zvlast moze byt narocne, ale o nejedactvo tu podla vasho popisu nejde. Proste by som mu tocila dokola tie zeleniny ovocia ryzu zemiaky. Z vasho popisu mi to znie ze sa mu ziada lahke a vyzivne jedla (odmieta tazke maso, malo vyzivne cestoviny). Jeho telo vie co potrebuje, doverujte mu.