Ahojte potrebujem poradiť. Malý ma skoro rok a pol. Kým bol menší jedol polievky, ryžu, zeleninu.. Teraz mi zje na obed len kurací perkelt, faširky, ovocné, zeleninové alebo mäsové muffiny. Nič iné nechce. Pozrie sa na jedlo a nechce maximálne niekedy vyskúša jednu lyžičku a ďalej nechce. Praženicu (čistu), jogurty, kaše, suchy rožok, chlieb, banany, jablká zje ale inak nechce nič. Teraz mu idú všetky stoličky von ale odmieta už dlhšie jesť iné obedy okrem vyššie spomenutých. Ako ho mám naučiť jesť polievky, zeleninu s ryžou atď? Niekedy zje obed keď ho “klamem” s pribináčikom ale už aj to prekukol. Prosím poraďte mi.
Ja by som mu jedlo ponukla a ked nechce, skusila by som o 2-3 hodiny znova. Davat dietu iba par oblubenych oitravin je cesta do pekla.
@simsalabim skúšala som, nezje aj tak
Pevne nervy a pohodu prajem. Moja ma 2 roky, a az teraz zje rozok s maslom, inak len cisty rozok a len v Lidli, doma ani za svet 😂 vajce v akejkolvek podobe nie. Od zavedenia jogurtu ho jedla kazde rano, cisty biely, nedajboze ochutit ci vylepsit. Okolo roka mala fazu asi mesiac LEN kupovanych prikrmov.
Ked nie je hladna mozem jej aj cokoladu okolo ust natierat, nechce. Ked je hladna zje maso, ryzu/bulgur, brokolicu a mrkvu. Sem tam detske parky a inak malo co, jeden den vyje teglik malin/cucoriedok, na druhy den na mna pozera co jej to ponukam 😂 raz zje rizoto potom zas nechce... niekedy si vypyta hranolky a niekedy na mna pozera co jej to ponukam za somarinu a ani zasvet... a takto to je s kazdym druhym jedlom... Kase nie, zemiaky nie, polievky len vyvar a len so speclami. Ale ponukam stale a vsetko, niekedy ochutna a niekedy nie... naposledy chcela ochutna cottage cheese aj to hned zhodnotila, ze "fajne NE" 😂
Na ihrisku ked otvorim tycinky alebo chrumky, vyjedia jej ine deti, ona si da 2-3 a spokojna.
Krvny obraz ma ukazkovy, rastie, pribera, nie je kost a koza a nie je ani buclata 🤷♀️ uz davno som sa s tym zmierila, lebo ona nikdy nebola papkac.
@mommyviky tak kazdy ti vzdy na vsetko povie "je to len obdobie" takze 😂😂😂
Ja by som mu davala na tanier k tym veciam co papa vzdy nieco ine, ked sam ochutna tak dobre, ked nie tak nie. Alebo niekedy mame my ine ako ona a vzdy jej ukazem, spytam sa ci chce ochutnat, alebo dam k jej jedlu kusok.
@mommyviky to treba jednym uchom dnu, druhym von, normalne naucit sa vnimat taketo veci ako sum ☺️... moja mama tiez musela par veci pri malej sama vyskusat kym pochopila, ze proste ked nie tak nie 😂 a vy ste jedli krupicu a polievky a bla bla... no ved jej daj, skusaj, ak sa ti to podari, ja budem len rada 😂 napr. naposledy jej mama skusala dat kakao (neviem ci si mysli, ze ja jej nedoprajem), mala ochutnala a hned povedala "uz nie, dakujem".
Ale ona nechce ani tie ovocne kapsicky a kazdy jej to tu vzdy navlaci, lebo asi si tiez myslia (ked poviem, ze nech to nenosia), ze som nejaka svihnuta co jej ani ovocnu kapsicku nedopraje 😂
@mommyviky Hovoris, ze je baculko, co to znamena? Kolko vazi a meria? Tak ma napadlo, ci sa nejako "neprejedol" a v podstate prirodzene sa mu mohla znizit chut do jedla. Ale moze to byt aj tymi stolickami.
Ja mam nejedaka a my sme rozsirovali repertoar jedine roznymi hrami, basnickami a pesnickami, spolocnym varenim a pecenim. Doteraz musim velmi zapajat fantaziu a kucharske umenie, aby zjedol co najpestrejsiu stravu. Ale on mal problem odjakziva a vzdy bol vahovo podpriemer, tak to je trochu ina situacia ako u vas.
Kazdopadne repertoar jedal sa da rozsirovat po krocikoch. Napr. ak zje perkelt, tak mozes skusit navarit nieco, co bude vyzerat podobne ako perkelt a budu tam podobne suroviny, ale aj nieco navyse. Napriklad moze byt v tej omacke mrkva, batat, hokkaido. Ak prijme tu novu chut, povedzme to hokkaido, tak na dalsi krat z neho spravit polievku, ktora bude vyzerat podobne ako ta omacka. A tak dalej. Ja som dnes napr. robila brokolicovy privarok. Maly by sa brokolice inac v zivote ani nedotkol, ale ma rad spenatovy privarok. Tak som urobila brokolicovy tak, aby vyzeral podobne ako ten spenat, aby mal aj rovnaku konzistenciu, zamixovala som tam aj hrasok na osladenie, dala tam rovnake ochucovadla ako do toho spenatu plus koriander, ktory ma rad. A uz sa jedla aj brokolica, hoci tvrdil, ze mu to urcite chutit nebude 🙂 Nabuduce mozno da aj polievku a casom (o par rokov) mozno stoleruje aj ine formy brokolice.
@marianarem mal cez 80 cm tušim keď sme boli u dr a má 13 kg, oblečko nosíme veľkosť 92🙈 on je od 2 m na UM tak z neho dobre pribral a pritom sa narodil chudučký😅 mrkvu zje v perkelte on mi zjedol pred tým aj brokolicu, aj krémovu brokolicovu polievku, karfiol cuketu🤷🏼♀️ keď to nevyzera ako perkelt nechce 😄 skúša ma to moje dieťa riadne
@mommyviky Tak ono je to dost bezne, ze si deti vyhadzuju veci z jedalnicka. Moj tiez presne do isteho casu si z karfiolu a cukety pytal aj duplu a potom utalo a uz ani za svet. Neviem, je mozne, ze sa im aj vyvija vnimanie chuti a naozaj mu to predtym chutit mohlo a potom uz nie.
Tak ale vyzera to, ze dobre ziveny je, vitaminy a vsetko potrebne v strave ma, tak uz len klud a po krocikoch skusat nove veci. Ale tak opatrne, nech sa podobaju na tie oblubene, pripadne nech to je na tanieri s tym oblubenym.
Ja u mojho vyuzivam aj triky, ze mu veci niecim posypavam, co ma rad - unho su to rozne koreniny, kakao, kokos, ovocne prasky, mlete oriesky...potom je ochotnejsi to dat do ust. Pripadne dam aj kvapku medu. Vela veci akceptuje v takejyo forme, casom si zvykne a uz mu to vylepsovat netreba.
@marianarem robila som mu dnes perkelt a pridala paar kuskov tekvice no normalne ho naplo a ani to nechce jest🤦🏼♀️ a vyzera to rovnako a podľa mňa neni iná ani chuť 😂
@mommyviky idu mu zuby - máš odpoved. Potom začne papať opäť.
Netráp seba ani dieťa.