Nechce papať nič okrem mlieka a ovocia, čo mám robiť?

mamamonka
22. nov 2011

Ahoj mamičky. Prosím poradte mi ako na bábo ktoré má 7 mesiacov a nechce spapať nič iné ako mliečko a občas nejaké ovocie. Skúšala som už všetky druhy zeleniny, zemiačky, mäsko...no nedarí sa. podelte sa o svoje skúsenosti.

fialkaa
22. nov 2011

detom chvilu trva, kym sa naucia papat. aj u nas bol prvy polrok prikrmovania (od 6. mesiaca) uplna katastrofa. skusaj dalej, nemusi hned spapat za misku zeleniny, takemu malemu babu staci par lyziciek. citala som, ze malym detom sa ma podat jedlo, ktore odmietnu aj 15krat, znovu a znovu. netreba ho nutit, ale ked ti dnes nespapkal brokolicu, pozajtra ju daj znovu. chce to veeeela trpezlivosti. ako pisem, moj syn zo zaciatku prikrmy tvrdo odmietal a dnes je z neho celkom dobry papkac (teda ako kedy, jedol by hlavne masko). nepises, kedy si zacala prikrmovat, ale hovoris, ze si uz skusala aj zeleniu aj maso. asi si na to isla aj dost rychlo. mne lekarka odporucila davat prve 2-3 tyzdne zeleninu, potom pridat ovocie a potom az nejako v polovici 8. mesiaca som tusim zacala s maskom. dnes sa razi zasada, ze najprv zelenina a potom ovocie, pretoze ovocie detom viac chuti, tak aby nasledne neodmietli chutovo menej zaujimavu zeleninu. a este som zo zaciatku pouzivala jednu fintu, ze som mu napr. do zemiacikov strekla trochu materskeho mlieka, aby mu lepsie chutilo, aby tam mal aj chut, ktoru pozna.

magali
22. nov 2011

moj syn sa rozpapal az po osmom mesiaci, tiez sme maly problemy, vzdy zjedol par lyziciek, bola som z toho na nervy, ale potom som si povedala ze asi este nieje jeho cas a skutocne to tak bolo, zbytocne som sa nervacila, maly bol potom nervozny a este sa to zhorsovalo,, nesmies ho do nicoho nutit, jedlo podavat po troskach, ked zje dve lyzicky, aj to je uspech.. nas syncek ma uz rok a doteraz nieje nejaky velky jedak, ale papa uz vselico, dokonca si sam pyta uhorku, rajcinu atd ale chapem ta, bojis sa, ci bude zdrave.. neboj bude, najlepsie je aj tak pre neho mliecko, ostatne sa urcite upravi casom, len sa nevzdavaj..

evabb35
22. nov 2011

Do všetkého som spočiatku pridávala materské mlieko, potom som postupne pomer mlieka v príkrme znižovala, až nakoniec už dieťa jedlo len príkrm. Keď som urobila napr. mäsový príkrm, tak som ho vždy nejako osladila /napr. jablkom, mrkvou,kukuricou.../ Keď napríklad chutilo jablko, tak som do každého nového príkrmu to sladké jablko pridala. Hlavne postupuj s novými príkrmami pomaličky. Najskôr jeden príkrm /mrkva/ s mliekom, potom v ňom pomer mlieka znížiš a po takom týždni-dvoch skúsiť pridať k tomu pôvodnému odskúšanému príkrmu /mrkve/ nový príkrm /jablko/. Normálne dáš do tej mrkvy, na ktorú si už zvyklo trošku jablka, postupne ten pomer jablka zvýšiš, až bude jesť len samé jablko....potom po nejakom týždni pridáš napríklad do toho už známeho príkrmu /mrkva+jablko+materské mlieko/ troštičku zemiaku a zase postupne ten pomer zemiaka zvyšuješ, až bude jesť len samý zemiak....potom po pár týždňoch pridáš do známeho príkrmu troštičku mäsa /mrkva+jablko+zemiak+materské mlieko+kúštiček mäsa/. Veľmi dôležitá je konzistencia. Nie všetky detičky vedia už tak v ústočkách si spracovať príkrm. Nesmie byť ani príliš riedky, ani hustý, bez hrčiek....Možno by Ti poradila nejaká laktačná poradkyňa, mali nejaké školenie ohľadom zavádzania príkrmov a problémy s tým súvisiacich.

bihan
22. nov 2011

Niektorým deťom to trvá dlhšie, kým si zvyknút na inú stravu ako mlieko. Moja malá bola prakticky rok len na MM a vytrvalo odmietala všetky moje pokusy o diverzifikáciu. Potom a to zlomilo a rovno prešla na tuhú stravu a momentálne konzumuje úplne všetko.
Netlač na pílu, všetko má svoj čas a tvoje dieťa vôbec o nič nepríde.

katy1979
22. nov 2011

my sme sa rozjedli az okolo roka a to sa o jedlo zaujimal od styroch piatich mesiacov. ale so zavedenim prikrmov moje nadsenie haslo a on sa zaujimal stale o to co nemoze. jedine coho sa ako tak najedol bola kasa a rovnako rychlo ju zacal po case aj odmietat. vela dni nezjedol nic ci lyzicku jogurtu. skusali sme kupovane domace zeleninu ovocie zeleninu s ovocim. ked zjedol 100g vyzivy ovocnej ci zeleninovej bola som cela happy. vysledok bol ten ze odkedy dostal do ruky cele kusy jedla a nie kasu ci popucene zacal jest. nie je to stale ideal obcas zje menej obcas viac. ale s ovocnou vyzivou u neho veru neuspejem. cele bobule hrozna, jablko ci kusy broskyne. ziadne nadrobno pokrajane masko ci nadrobno nakrajane cestoviny.
ale nic sa neboj raz sa rozje. podaktorí sice az v puberte. ale ako sa hovori na slovensku este ziadne dieta od hladu neumrelo

evka4
23. nov 2011

tvoje dietatko je este malicke, ak zje aspon par lyziciek inej stravy, ako je mlieko, tak je to podla mna ok. ja viem, ze sa stresujes, poznam z vlastnej skusenosti, ale niektore deti jedia tuhsiu stravu skor, ine neskor. moja dcera jedla prve mesiace len par lyziciek zeleninovo-masoveho prikrmu,vsetko ostatne odmietala. cize bola tiez viac menej na mlieku. tiez vtedy odmietala ovocie a tie instantne kase, tie nezje doteraz, tak jej robim klasicku krupicu. zlepsilo sa to po roku, casom zacala akceptovat aj jogurty a ovocie, ale zje len jablka. z obedu zje teraz uz vacsie mnozstvo, (asi 100ml), ale pripisujem to tomu, ze jej jedlo uz jemne solim, resp. davam aj nasu stravu, tak je to pre nu chutnejsie. ono to chce cas, ak ti dietatko prospieva a je spokojne, tak treba asi len trpezlivost, kazdy den ponukat, casom sa to zlepsi. ak sa ti zda, ze jej len to mlieko nestaci, daj jej skontrolovat krvny obraz, deti s anemiou trpia nechutenstvom. ale podla mna to nebude vas pripad, urcite sa to casom vyriesi aj same 🙂

ichbinich
23. nov 2011

Nechaj to na nu... Ja som mala tiez takeho zavislacika na mliecku, ale prikrmy boli tak na ochutnanie.
Ja som potom kombinovala BLW (baby-led weaning, je tu aj tema: babo dostava do ruky kusky vhodnej potraviny a ocuckava ju ako vie, ochutnava) s krmenim. Ovocie mu chutilo viac, tak dostaval kusky ovocia. Potom mal rad aj jogurty (ked uz mohol, po 8 mesiaci) s ovocim. Ale plne porcie, ako su hotove pohariky, nehrozili. Rozjedol sa ked mal asi rok. Zato prestal jest ovocie (okrem jablka a bananu) a jogurtu sa ani nedotkne. Ale zje hocijaku zeleninu a masko, zboznuje zemiaky, ryzu a cestoviny.
Takze, prestan sa stresovat, nechaj to na nu. Neporovnavaj s inymi detmi, co za dva tyzdne od prikrmovania zpucuju cely poharik.
Mozes skusit tie triky, co ti poradili ostatne, alebo jej dat do ruky kusok bananu a pod. Ale pozor, banan robi nevypratelne cierne flaky! Vyzlec ju alebo jej daj stare body, alebo cisto biele, da sa to iba vybielit chlorom!

Kedze moj tiez stale je na preskacku, jeden den krasne a druhy den prple, snazim sa, aby mal vyvazenu stravu, ale nie, ze jedno jedlo je vyvazene, ale jeden den alebo tyzden. Ked mi jeden den je iba zemiaky, na druhy den ma zeleninu a pod. Potom ma zase den, ked zje 2-3 platky sunky na posedenie, tak potom sunku nedam a dam mu chlebik... Ale zevraj v jasliach si pyta aj duplu 😉 Takze najneskor v jasliach/skolke sa rozje aj tvoja dcerka 😀

A ako uz pisali, na Slovensku (alebo v Europe) urcite ziadne babo od hladu neumrie, hlavne ked pije aj tak mliecko 😉