Nebolelo vaše detičky bruško zo zemiakov?

citronius
24. nov 2013

Mám 6 mesačnú dcérku a pomaly zavádzam zeleninové obedy, ktoré už kombinujem a zdá sa mi že ak do príkrmu dám zemiačik tak malú silno bolí bruško. Mudr vravela, že od zemiaku to nebude, ale ja to takto pozorujem. Zemiaky máme domáce, vlastnoručne vypestované tak neviem.Ďakujem za rady a názory.

123maminka
24. nov 2013

To bude skôr z nedostatku tekutín. Niekedy sa deťom zvyknú zastaviť vetry. Skús medzi jedlom dávať čajík. Ja občas varím čaj z feniklu a rasce. Fenikel a rasca uvoľnujú bruško. Takže ak nabudúce budeš dávať zemiaky, neskôr daj aj uvarený feniklovo - rascový čaj.

evaka
24. nov 2013

@citronius Pozoruj, ako sa mala sprava, ked zavedies inu zeleninku. Inak ja mam znamu, co je na zemiaky alergicka... kazdy sa tomu cuduje, vratane lekarov, nikto jej to nechcel verit, ale je to proste tak.... alergiu ma z kupnych aj z domacich zemiakov, nech su akokolvek upravene. Musela ich nacisto vyradit z jedalnicka. Drzim palce, nech malej chuti papkat a brusko neboli...

citronius
autor
24. nov 2013

@123maminka ďakujem za radu, ale čajíky pijeme tak v tom to nebude

citronius
autor
24. nov 2013

@evaka no sledujem to istý čas a asi to bude tak, aj včera bol silný plač a to som jej len do tekvičky hodila 3 kocky zemiačku, deň pred tým ju jedla s mrkvou a bolo fajn. A keď dávam zemiak tak ju až niekedy napína, tak toho ani veľa nezje.

evaka
24. nov 2013

Ja na tvojom mieste by som zemiak na 2-3 tyzdne uplne vyradila z jedalnicka, nahrad ho nejakou inou zeleninkou a po case skus znova postupne zemiak pridavat. Mozno o mesiac sa bude to malinke brusko celkom inak spravat. Mne napr. mala strasne odmietala prikrmy, dala som 3 tyzdnovu pauzu a velmi jej to pomohlo.

citronius
autor
24. nov 2013

@evaka vyskúšam

keziah
24. nov 2013

@citronius mojmu synovi tiez robi problemy zemiak- a to uz bude mat 2 roky. zemiak je samy skrob, podla gaps diety je dokonca zakazany, lebo skrob je tazko stravitelny. podla mna uz neexperimentuj a zemiaky predbezne vyrad.

saska.t
24. nov 2013

@citronius jasne moze to tak byt,aj zemiak aj mrkva mozu byt alergizujuci pre dieta nestravitelne,takze ak mas podozrenie zemiaky vynechaj a skus o par tyzdnov ci mesiacov,organizmus moze dozriet a vyrovna sa aj s tazsimi zlozkami stravy 😉

citronius
autor
24. nov 2013

@keziah tiež som rozmýšľala tým smerom, že ten škrob jej nejak škodí a zvlášť asi v domácich zemiakoch ho je veľa

citronius
autor
24. nov 2013

@keziah ešte pre zaujímavosť aká je to gaps diéta? Nech sa niečo naučím.

keziah
24. nov 2013

@citronius ide o dietu zameranu na liecbu bruska u deti s autizmom, alergiami a inymi ochoreniami, ktore maju povod v brusku. Viac info napr. tu https://www.modrykonik.sk/forum/alternativna-liecba/gaps-dieta-vase-skusenosti-rady-inspiracie-2/

citronius
autor
24. nov 2013

@keziah Ďakujem, niečo preštudujem

angua27
25. nov 2013

@citronius, môj syn je alergický na zemiaky, resp. na zemiakový škrob. bolí ho z nich bruško. už ako malý sa zemiakom vyhýbal a pred rokom a niečo mu diagnostikovali túto alergiu. zemiaky sme úplne vyradili. raz - či dvakrát neodolal hranolkám na návšteve a dal si dve-tri. a potom ho bolelo bruško, takže sám si povedal, že to nebude pokúšať.
je to veľmi zriedkavá alergia a aj lekári sa tomu dosť čudujú, ale je to tak. skús zemiaky úplne vylúčiť a nahradiť napr. sladkými zemiakmi (je to istá odroda tekvice, nie sú to zemiaky, ale super nahradia klasické zemiaky).

citronius
autor
25. nov 2013

@angua27 a nemal nejaký ekzém alebo vyrážky? Lebo keď som niečo googlila o alergii na zemiaky tak som sa stále stretla s tým, že sa to prejavuje ako ekzém.Ona nič také nemala len hrozné bolesti bruška. A nevieš ktoré potraviny ešte obsahujú škrob?

angua27
25. nov 2013

@citronius, ahoj, ekzém ani vyrážky nikdy nemal. príkrmy so zemiakmi mi odmietal už od malička a keď bol väčší tak všetko, kde boli zemiaky, vypľúval, alebo odmietal. momentálne sme v stave, že zemiaky nejedáva vôbec, bohužiaľ v škôlke mu polievku bez nich nedajú, tak vtedy zje iba šťavičku a to našťastie problémy nemá.
zemiakový škrob je v mnohých potravinách, napr. aj v pudingu, Zlatom klase, párkoch, jogurty. tam mu to ale problémy nerobí. vyslovene mu ten škrob vadí iba v samotných zemiakoch. predpokladám, že je to tým, že tam je ho najviac.

7katka
25. nov 2013

@citronius aj moja mala nemohla zemiaky, vlastne nic so skrobom, bolesti bruska, hlienovita a nazelenala stolica, pri vysetreni sa alergia nezistila, ale mala stolicu pzitivnu na skrob, nedavali sme jej to az pomaly do 1.5 roka a potom velmi pomaly a sledovali, ako reaguje.