Mám 6 mesačnú dcérku a pomaly zavádzam zeleninové obedy, ktoré už kombinujem a zdá sa mi že ak do príkrmu dám zemiačik tak malú silno bolí bruško. Mudr vravela, že od zemiaku to nebude, ale ja to takto pozorujem. Zemiaky máme domáce, vlastnoručne vypestované tak neviem.Ďakujem za rady a názory.
@citronius Pozoruj, ako sa mala sprava, ked zavedies inu zeleninku. Inak ja mam znamu, co je na zemiaky alergicka... kazdy sa tomu cuduje, vratane lekarov, nikto jej to nechcel verit, ale je to proste tak.... alergiu ma z kupnych aj z domacich zemiakov, nech su akokolvek upravene. Musela ich nacisto vyradit z jedalnicka. Drzim palce, nech malej chuti papkat a brusko neboli...
@123maminka ďakujem za radu, ale čajíky pijeme tak v tom to nebude
Ja na tvojom mieste by som zemiak na 2-3 tyzdne uplne vyradila z jedalnicka, nahrad ho nejakou inou zeleninkou a po case skus znova postupne zemiak pridavat. Mozno o mesiac sa bude to malinke brusko celkom inak spravat. Mne napr. mala strasne odmietala prikrmy, dala som 3 tyzdnovu pauzu a velmi jej to pomohlo.
@citronius ide o dietu zameranu na liecbu bruska u deti s autizmom, alergiami a inymi ochoreniami, ktore maju povod v brusku. Viac info napr. tu https://www.modrykonik.sk/forum/alternativna-liecba/gaps-dieta-vase-skusenosti-rady-inspiracie-2/
@citronius, môj syn je alergický na zemiaky, resp. na zemiakový škrob. bolí ho z nich bruško. už ako malý sa zemiakom vyhýbal a pred rokom a niečo mu diagnostikovali túto alergiu. zemiaky sme úplne vyradili. raz - či dvakrát neodolal hranolkám na návšteve a dal si dve-tri. a potom ho bolelo bruško, takže sám si povedal, že to nebude pokúšať.
je to veľmi zriedkavá alergia a aj lekári sa tomu dosť čudujú, ale je to tak. skús zemiaky úplne vylúčiť a nahradiť napr. sladkými zemiakmi (je to istá odroda tekvice, nie sú to zemiaky, ale super nahradia klasické zemiaky).
@citronius, ahoj, ekzém ani vyrážky nikdy nemal. príkrmy so zemiakmi mi odmietal už od malička a keď bol väčší tak všetko, kde boli zemiaky, vypľúval, alebo odmietal. momentálne sme v stave, že zemiaky nejedáva vôbec, bohužiaľ v škôlke mu polievku bez nich nedajú, tak vtedy zje iba šťavičku a to našťastie problémy nemá.
zemiakový škrob je v mnohých potravinách, napr. aj v pudingu, Zlatom klase, párkoch, jogurty. tam mu to ale problémy nerobí. vyslovene mu ten škrob vadí iba v samotných zemiakoch. predpokladám, že je to tým, že tam je ho najviac.
To bude skôr z nedostatku tekutín. Niekedy sa deťom zvyknú zastaviť vetry. Skús medzi jedlom dávať čajík. Ja občas varím čaj z feniklu a rasce. Fenikel a rasca uvoľnujú bruško. Takže ak nabudúce budeš dávať zemiaky, neskôr daj aj uvarený feniklovo - rascový čaj.