Mrkva je vo všetkých príkrmoch. Nie je to priveľa?

gledis
1. okt 2011

Ahojte, mám dilemu.Kupujem mojej už skoro 6 mesačnej dcere tie príkrmy Hami veľmi jej chutia až dnes som si všimla, že úplne v každej je mrkva.Začali sme s tými mrkva zemiačik, a teraz už papá aj tie s mäskom ale tá mrkva je úplne v každej hádam okrem tej špenátovej.Teraz neviem ako často by také malé deti mali jesť mrkvu, každý deň asi nie.

blavacka
1. okt 2011

ahoj, mrkvicka sa dava skoro vsade lebo ma sladku chut a tu babatka maju radi, ja davam mojej malej zmes, ktoru jej robim a papa v nej mrkvicku kazdy den, Skor treba davat pozor, aby nejedli kazdy den veci, ktore nafukuju ako karfiol, brokolica a pod.

gledis
autor
1. okt 2011

@blavacka joj ďakujem to si ma ukludnila, nikde na nete som totiš nenašla či sa tá mrkva môže každý deň, ja si pamätám že mi raz niekto hovoril aby som nejedla často mrkvu lebo ožltnem 😀 .Ju najšťastie nič nenafukuje ani nemáme na nič alergiu klop klop na drevo, a tieto Hami jej strašne chutia už sme vystriedali skoro všetky ktoré môže podla veku a ide sa za tým utlcť otvára ústa jak vtáčik a celý poharček spapá.

blavacka
1. okt 2011

aj moja mala najskor papala vsetky hami, len to boli tie male balenia 125g a teraz jej robim asi raz za tyzden taku zmes, kde su zemiaky,mrkva,cukina,trosku petrzlenu,tekvica,karfiol alebo brokolica a do toho jej nasekam uvarene masko bud kuracie alebo morcacie, vsetko to rozmixujem, naporcujem si to do kelimkov a supnem do mrazaku.
A kazdy den len vytiahnem, zohrejem v mikrovlnke a papame :o)
A to mi zmasti okolo 200-250g :o)))

gledis
autor
1. okt 2011

@blavacka no vidíš to je dobrý nápad, šak aj my zatial papáme tie malé poháriky a poobede spapá výživu ovocnú s rozpustenými piškotami ale toto jej aj ja potom spravím a šupnem to do mrazáku

maca_p
1. okt 2011

to vam zavidim, ze vase det poriadne papaju. ten moj nechce ani za zivy svet. skusam kazdy druhy den mrkvu a bananovu kasu. uz 3 tyzdne a ziaden pokrok v jedeni. mäso ani lepok ako dojcene dieta este nemal...

gledis
autor
1. okt 2011

@blavacka ešte ma napadlo radšej jej to ohrievaj vo vodnom kúpely čitala som že mikrovlnka zabíja vytamíny neviem čo je na tom pravda ale môže to byť tak ja to tak radšej robím

hajanka
1. okt 2011

@maca_p skus mu ponuknut nieco ine, ovocie zatial nedavaj ma sladsiu chut a deti potom maju tendenciu odmietat zeleninku, tak skus inu zeleninku nez mrkvu, napr. zemiacik, mozes s mlieckom. Nemusi striktne zacat len s mrkvickou.

maca_p
1. okt 2011

@hajanka diky za tip. ale skusala som, najskor len mrkvu, potom mrkvu zemiak, potom cisty zemiak. bananovu kasicku som zacala skusat, ci bude aspon sladke papat. a nist. nechce. raz mal taky histericky zachvat, ze mi to vsetko vygrcal. by som neverila, ako sa 6 mesacne babo dokaze branit lyzicke, keby som ho nemala doma 😀 . aj s MM som mrkvu skombinovala, aj cistu zmixovanu ryzu som skusala. no proste variacie, kombinacie 😲 . cisty, nefalsovany cickos. kamoska z ciech mi hovorila, ze tam sa odporuca az do 1 roka dojcit, tak nemam z toho az taky stres, len uz by mohol aj nieco ine...

hajanka
1. okt 2011

@maca_p juuuj ☹ ani jednu lyzicku nespapa? Alebo ma nejaky odpor k lyzicke mozno? nie k samotnemu prikrmu? moze aj take byt... sestrina mala bola na lyzicku zvyknuta takmer od narodenia, velmi rychlo sa naucila z nej papat a pekne prehltat.

maca_p
1. okt 2011

@hajanka tak nejako sa mi do neho podari napchat cca 3PL lyzicky, ale s velkym protestom. lyzicky skusam obmienat, mam 3 druhy este po prvom dietati a jednu dostane aj denisko do ruky 😀 . vidis, keby ma to napadlo, tak lyzicku zacnem trenovat aj skor 😉 , takto budeme este chvilku nervacit. urcite si zvykne, starsi bol na tom podobne i ked nie az takto.

danusica83
1. okt 2011

baby kedy ste zacali s prikrmami? my mame coskoro 4mesica,ale dr nam prikrmovanie neodporuca! Moja princeznicka stale pribera 200g tyzdenne,sme na UM cca 150ml zarobenehu UM 6x denne, a najblizsiu poradnu mame presne na 5.mesiac.

danusica83
1. okt 2011

este dodam,ze som rozmyslala zacat s prikrmami ked mala dovrsi 4 a pol mesiaca,pekne pomalicky

lucia.kl
1. okt 2011

@maca_p a neskúšala si to urobiť redšie a dať mu to flašou?? ja som tak do cca 7-8m krmila dievčatá, rozmixovla som to na polievku a to pili cez via systém od aventu s tým variabilným dudlom... lyžičkou začali jesť až keď už vedeli aj sedieť a boli v stoličkách, skôr to bol s lyžičkou vždy boj...

maca_p
1. okt 2011

@danusica83 kazdy odporuca inak, deti na susenom mlieku sa odporuca prikrmovat od ukonceneho 4 mesiaca. doteraz bol trend, ze deti na MM sa prikrmuju od ukonceneho 6 mesiaca, ale uz som zaregistrovala nazory, ze aj dojcene deti je vhodne prikrmovat skor. ja som zacala s prikrmami 5 m a 1 t. atale sme v takej nijakej faze, nazvala by som to otukavacky s lyzickou 😀 . takze sa sama rozhodni kedy, myslim si, ze nic nepokazis 😀

blavacka
1. okt 2011

@maca_p tak mu skus dat nieco ine ked mu nechuti mrkva, mojej malej velmi chutila cukina alebo tekvica a kasu papame aj my bananovu a teraz som kupila aj broskynovu a ta jej velmi chuti

maca_p
1. okt 2011

@lucia.kl ano, tak aj tuto variantu som skusala, to moje trumbaďa nevie pit ani z flase 😲 . dokonca ani odsate mlieko nevypije. ale inak je strasne zlate, pokojne dieta. starsi, tak ten bol univerzal, aj flasa, aj didi.

maca_p
1. okt 2011

@blavacka ak nie mrkva, ani zemiak, tak cuketa to urco spraviiii. mam namrazenu, dnes ma zeleninovy den, tak vyskusame, uvidime 🙂

blavacka
1. okt 2011

ja kupujem aj taku malu tekvicu vyzera ako hruska samozrejme vacsia a vnutri je taka sytozlta a ta jej velmi chuti, tak skus aj tu...maju ju teraz kazdych potravinach

gledis
autor
1. okt 2011

@danusica83 ja som malej začala dávať kaše Hami ryžovo-mliečna je natom napísané 4+ alebo od nestné jak skončila 4 mesiac.Doktorka povedala že jej mám dávať všetko papať aby si zvykala lebo teraz že zistili že čím skôr sa začne tým lepšie lebo deti potom nemajú na potraviny alergie, ako ked ma rok a prvý krát sa stretne s nejakou potravinou a hned je vyhádzaný, takú pantu mala kamarátka s malým, bála sa mu niečo dať zjesť lebo to je zakázané tamto je zakázané a teraz to tu má.Moja papá všetko a žiadny problém, a lyžičkou papá od 1 mesiaca lebo papavala taký sirup proti žalúdočnej kyseline tak sa naučila lyžičkou

aliza
1. okt 2011

@danusica83 moj maly je na UM a zacala som s prikrmami ku koncu 5teho mesiaca. Tu u nas odporucaju prikrmovat od 6.mesiaca deti na MM aj deti na UM, bez rozdielu, nakolko travenie a oblicky nie su zrele na travenie inej potravy ako mliecnej, ci uz MM alebo UM. Mne to znelo logicky, kedze niektore 4 mesacne deti ani len hlavu pevno nedrzia, o sedeni ani naznak...cize ak dieta nie je pripravene 'zvonka', nebude zrejme pripravene ani 'zvnutra'. Maly o nic neprisiel, je zdravy a uz papa uplne vsetko, bez alergie. ja si myslim, ze sa niet kam ponahlat, zacat o ten mesiac-dva nema ako uskodit, ale skore zavadzanie moze sposobit problemy. Tot moj nazor.

aliza
1. okt 2011

@gledis ono je to velmi individualne, neda sa na priklade jednej kamaratky robit vseobecny zaver 😉. Moje deti boli prikrmovane od pol roka, alergenom som sa vyhybala, mame v rodine ekzem, tak preto a ani jedno dieta nema ziadne alergie, syn dokonca nebol ani kojeny. A zase mam kamosky, ktore uderom 4.mesiaca zacali davat vsetko a ich deti maju alergie a pritom alergie v rodine nemaju. Takze co clovek, to ina skusenost a ja osobne by som si najprv pozistovala, na zaklade coho sa odporuca davat alergeny uz od 4.mesiaca, co su to za vyskumy a na kom sa robili, zatial mi to pripada ako 'pani doktorka povedala', je to proste ako novy trend, ale pani doktorka nie je pan boh a nie je zodpovedna za zdravie nasich deti, paradoxne. Co ked o pol roka zase povedia, ze sa mylili? ja by som na vlastnom dietati takto neexperimentovala, radsej pockam mesiac-dva a aspon si nebudem neskor vycitat.

evka4
1. okt 2011

@maca_p ked ti maly odmieta lyzicku, skus ho krmit normalne prstami... u nas to zabralo... niektore deti maju ku lyzicke jednoducho averziu a nechcu z nej urcitu dobu jest, mozno to bude aj vas pripad. drzim palce.

aliza
1. okt 2011

@gledis treba jej aj sem tam uvarit a potom tam mrkvu jednoducho nedas. Ono moze mat neskor zltsiu farbu, najma nostek, ak bude papat kazdy den mrkvu, ale skodit by to asi nemalo.

gledis
autor
1. okt 2011

@aliza ja sa neriadim podla mojej doktorky, povedz mi kto kedy robil výskumi ked sme my boli malé, mňa moja mama tiež krmila so všetkým od 5 mesiacov a nikdy mi nič nebolo a chorá som bola prvý krát v 5 rokoch, ja len hovorím že aj pediatri sú zato a nielen jeden ako som sa pýtala kamarátiek, ja si nikdy nenechám do ničoho kecať a radšej som sa jej spýtala.Jasné že ju nekrmim ako dospelého človeka a na alergény treba dávať pozor ked je v rodine alergia to je jasné, my v rodine žiadnu nemáme takže dúfam že ani ona nebude mať klopem na drevo.Ja som jej zo začiatku varila ale ked mi kupená mrkva za dva dni zhnila tak ma to prestalo baviť a človek nevie čím to ty pestovatelia striekajú aby to bolo také veľké a pekné a tieto kupované príkrmy sú aspoň podla mna kontrolované tak by mali byť bezpečné.Ale to máš pravdu že deti sú rôzne moja napríklad od 2 mesiacov drží hlavičku, s oporov sedí od troch a teraz už sedí sama a má 5 aj niečo.

aliza
1. okt 2011

@gledis pozri, mne je uplne jedno, co si kto robi so svojim dietatom, ja som len pisala svoj nazor, nic viac. slovenski pediatri to odporucaju, anglicki nie, nemecki hovoria mozno uplne nieco ine....nech uz je to akokolvek, rozhoduje matka, aj si za svoje rozhodnutie zodpoveda. A este jeden priklad, mam kamosku, ma 5 deti, prve 4 jedli fakt vsetko, este aj kiwi a pomarance ako par mesacne a su uplne zdrave a to piate je alergicke na vsetko a ma ekzem. Nikto u nich ekzem nema, takze to nie je len o tom, ze v rodine je alergia. Ale nechajme to, je to mimo temu.

gledis
autor
1. okt 2011

@aliza ale veď jasné to je na dlhú debatu a hlavne my to nevyriešime, ja som len chcela vedieť či jej neublíži každý deň tá mrkva nechcem mať doma žltučké mrkvičkové dieťatko 😀 , ja jej začnem tiež asi variť len musím zohnať poriadnu zeleninu, my doma nesadíme lebo vždy nám to zožrali slimáky alebo iná háveď

aliza
1. okt 2011

@gledis moja dcera mala kazdy den mrkvu, ale varenu a bola zlta 😀. malemu mrkvu davam len obcas, on zje vsetko, takze nemusim to mrkvou 'osladzovat'.

gledis
autor
1. okt 2011

@aliza jáj tak ty blázni to dávajú do tých príkrmov aby to osladili vidíš to ma nenapadlo, inak minule som kupila príkrm vhodné od 4 m neviem už čo to bolo za značku ale nie Hami a ked som to okoštovala zdalo sa mi to osolené tak som jej to radšej nedala pritom tam bolo písané bez pridaného cukru a soli,
až teraz som si všimla že žiješ vo VB-závidím závidím 😀 asi je tam lepšie že?môž muž robí v Nemecku a vymyšla aby sme išli bývať do Rakúzka ale ja neviem šprechovať 😀

danusica83
1. okt 2011

@maca_p
@aliza
@gledis baby dakujem za vas nazor x

andreah25
1. okt 2011

@danusica83 Ahoj, aj nám doktorka povedala, že príkrmy po šiestom mesiaci, začali sme po štvrtom, dnes máme 11 mesiacov a jeme už všetko. Najskôr sa to doktorke veľmi nepáčilo, ale potom sama povedala, že je to OK, že aspoň si malý zvykne a sama povedala, že aspoň zistíme či má na niečo alergiu alebo nie, pretože už jedol aj hrušky, jahody, maliny, černice, čučoriedky, brusnice, marhule, broskyne, zo zeleniny tuším úplne všetko a taktiež veškerú hydinu. Jediné čo nemôže, lebo bol vyhádzaný sú brusnice, nič viac. Jediné čo určite nedávať, je exotické ovocie, mimo banánov.