Ahojte, chcela by som riesit do zasoby pre bábätko napr. rozmixovane marhule a šup do mraznicky ale neviem ci to mam aj prevarit, uvarit v parnom hrnci a do coho to uskladnovat aby sa dali mensie porcie asi vyberat. Netusim.. dakujem + co ste mrazili (ake ovocie, zeleninu) a co URCITE neodporucate mrazit. Malinka bude mat v oktobri 6 mesiacov..
@cyberk ja teda nie som moc kuchárka, ale keď som urobila napr varenú zeleninu a hodila som ju do mraziaka, tak som ju nerozmrazovala deň predtým. Normálne hodíš do hrnca a za pár minút rozmrazene a prihriate 🙂
Ja viem tak, že naj je naparit/uvariť, rozmixovat a tak mrazit. Mrazit môžeš v nadobke na ľad, a potom tie kocky dáš do označených sáčkov, budeš vedieť co to je aj s dátumom. Surová zelenina je mrazená dosť hnusná teda, možno okrem špenátu co pôjde do varenia a ovocie do kolaca.
Varila som čerstvé. A už vôbec som nevarila ovocie. Však to zabijes všetky vitamíny. Cely rok dostaneš kúpiť jablka hrušky banány.
@snehulak77 a toto je to ze som tu brokolicu tam strcila cerstvu :D nie varenu a asi preto jej odisla farba po rozmrazeni 😅 ale vyskusam tam dat varenu :D dakujem!
Ja si mrazím domáce ovocie (jahody, maliny, višne, čerešne, marhule, čučoriedky, broskyne) mrazila čerstvé a potom podľa potreby vyberala a upravovala. Rovnako aj zeleninu (mrkva, struky fazuľove, hrášok, cuketu, kukuricu).
Môžeš skúsiť aj nejaké výživy spraviť, namiesto cukru som dávala zrelé banány a konzervovala práškovým vitamínom C 🙃😉
Ja mrazim tekvice(maslovu, hokkaido) na kocky pokrajane surove, a vyberam do prikrmov, kolko potrebujem. Rovnako karfiol, brokolicu, fazulove struky, spenat, stopkovy zeler… ovocie mrazim sezonne, ak mame-bobule, marhule naprikld. No a potom, ak naparim a mixnem viac jedla, zamrazim si porciu, a mam ked potrebujeM rychlo po ruke
@cyberk ja teda neviem, ale myslím, že problém je v tom dlhom rozmrazovani 😁 ja som dala do mraziaka minule karfiol na časti, vybrala som ho a dala rovno do vriacej vody. Neviem, nemal inú farbu 😂 proste to rovno hod do hrnca, ako keď použiješ mrazený hrášok z obchodu.
@snehulak77 no ja praveze prikrmy robim v avente :D neznasam kopu riadu.. :D len ked kupim takuto velku zeleninu tak som ju potrebovala rozporcovat na casti lebo vsak v jeden den max dva nezje celu.. :D tak mi je luto to vyhadzovat... a radsej teda robim kazdy den cerstvy prikrm ked to je v avente tak sikovne... :D
Bežne mám v mrazničke (nemam deti nemam to kvoli prikrmom ale preto lebo to je od rodičov zo zahrady maximalne bio eco a neviem čo ešte takže prečo take niekdy v zime nenajst v mraziaku a mat ako čerstve)
Mlada mrkva, petržlen, celer, kaleráb (už nakrajane na taku velkost že len vytiahnem a hodim do polievky a mám vyvar s mladou jarnou zeleninou), brokolicu (nikdy sa mi nestalo že by bola sivá, vždy krásna ako čerstvá), karfiol, hrášok, kukurica
A to je asi všetko zo zeleniny
A ovocie: jahody (z nich mavam najčastejšie take pyré, iba rozmixovane jahody a zamrazené), maliny, čerešne, čučoriedky, ribezle, černice (to mavam klasicky v celku zamrazené
Neodporúčam mrazit marhule, broskyne (z toho mi vznikla taka vodnata zmes ale ked z toho urobíš pyré to by malo byť okej ale kúsky nemraz).
A zemiaky, bataty, tekvicu len v surovom stave mraziť (uvarené z toho po rozmrazení bude tiež brečka)
Celkovo korenovu zeleninu, tie zemiaky, bataty, brokolica je lepšie mať nachystane surové na kusky a v zimnych mesiacoh len vytiahneša pripravíš podla seba..
@cyberk jaaj. No ved nevadí, tak to hod také zamrznuté do adventu, rovno sa ti to urobí 😁
Ja som si tiež zamrazila pre malú domáce ovocie, jasné, že kúpiš v zime, ale nedá sa to porovnať 🤷🏻♀️ Mrazím jahody, maliny, lesné čučoriedky čerstvé a marhule a broskyňe som dala ako pyré. My sme si robievali aj domácu mrazenú dreň čo boli tiež len marhule pomixované, takže to by malo byť fajn. Zeleninu máme tiež zamrazenú domácu a používame ju do polievok celú zimu. Na dedine asi každý tak funguje, preto sadíme 🙊
@nykkushka na konzervovanie nemusí nič dávať, ja som vždy len uvarila a vymixovala samé ovocie dala do fliaš a zavarila
pripnem sa lebo ma zaujima, aku zeleninu ludia mrazia a vyzera chutne/dobre aj po odmrazeni... kedze by som si do zasoby rada pripravila v sackoch roznu zeleninu z mraziaka a den pred krmenim vytiahla na rozmrazenie....
my mame prikrmy sice len 3 tyzdne ale teraz som prvy krat zmrazila cerstvu brokolicu, potalovala do 3 sackov ... reku vsak vyberem necham rozmrazit den pred a spravim napare s ostatnou zeleninkou,,. ale ta brokolica po odmrazeni vyzera hnusne.. je nejaka siva :D takze tu urcite zamrazovat nebudem uz 😂