prosim o radu, zavadzam synovi biely jogurt. chcem sa spytat nakolko viem, ze zo zaciatku spapa len par lyziciek, tak ci mozem zvysok odlozit do chladnicky a dat mu napr na nasledujuci den znovu? je mi luto to vyhodit a ja nie som moc jogurtova aby som to dojedla 😩 nerada by som vyhadzovala..
Ja to robim bezne, ked dcera vymysla, vypyta a nezje. Este sa nam nic nestalo.
A zober si, ze su jogurty aj v litrovych ci 5 litrovych kybloch. To by bol asi problem spotrebovat na raz.
@andreatytler teraz vidno, kolko je chemie v jogurte, ak ma trvanlivost 1 mesiac. Takto je to so vsetkymi potravinami. Co teda jeme?
Ja kupujem 1 litrove jogurty mame ich niekolko dni otvorene Ale ideme tam vzdy len cistou lyzicou, nie olizanou ☺️
@oli18 Ved prave... ked som zila na Slovensku jogurty mali trvanlivost asi tyzden a to bolo citit tu cerstvost... neviem ci sa to zmenilo teraz. Mozno aj tu su take co su bez chemie... v nejakych specialnych obchodoch, neskusala som zhanat. Ale malo by to byt tak ze clovek to nemusi zhanat.
@cocolino234 Ano, ja viem ze je to trvanlivost do otvorenia ale ja si to tak laicky vysvetlujem ze ak je ta trvanlivost mesiac, musi tam byt ovela viac konzervacnych latok ako v tom co vydrzi tyzden a tym padom ten mesacny vydrzi dlhsie aj po otvoreni... ale expert nie som.
@oli18 ale nie, ja ked urobim domaci s kulturou kupenou priamo na to a dodrzim vsetky hygienicke zasady a teploty...Tak mi vydrzal jogurt tiez dost dlho, samozrejme, ked do neho nejdem oliznutou lyzickou. To hovorim o poctivych bielych jogurtoch, v ochutenych musi byt nejaky konzervant, si myslim. Biele poctive jogurty obsahuju mliecne kultury, ktore sa tam stale pomaly mozu mnozit, pricom papaju mliecny cukor. Ku koncu spotreby su tie jogurty kyslejsie, lebo cim viac tie kultury spotrebuvaju mliecny cukor, teda laktozu, tym viac sa tvori kyseliny mliecnej a ta jogurt prirodzene konzervuje. Urcite sa najdu vselijake "biele hmoty", co nechodili okolo jogurtu, ale aj kvalitne jogurty. Ak sa dodrzi prisna hygiena az sterilita pri vyrobe, nema sa co na tom kazit, pokial je spravne jogurt skladovany.
Ja by som jogurt pre dieta odobrala do nejakej nadobky, ja zvyknem aj velke kupovat a cistou lyzicou naberiem a jedia z poharikov, aj ja a zvysok sa odlozi. Ak ostane v pohariku, to uz radsej zjem, neodkladam.
tiez nechavam otvoreny v chladnicke. Pre drobca 2-3 dni, pre seba aj dlhsie. Ale vzdy odoberam cistou lyzicou do inej misky z ktorej jeme.
Odpoveď na otázku žiadny problem.
K diskusii si treba proste pozrieť zloženie. Sú jogurty, čo sa za pár dní pokazia a potom také, čo mesiace vydržia mimo chladničky. Také napríklad idú na africký trh... K supermarketoch v normálnych nechladenych regáloch.
@oli18 veď tie baktérie v jogurte sú vlastne aj jeho konzervantom. Jogurt vznikol aby sa predlzila životnosť mlieka, lebo to sa rýchlo skazi. Plus teda tie v obchode sa vyrábajú v hygienických podmienkach a nedostane sa k nim vzduch a sú v chlade. Teda ak sa bavíme o bielom jogurte, nie kadejakých ochutenych v podstate sladkostiach. 🙂
takto, bežne si jogurt s vločkami chystám deň vopred, aby som sa s tým ráno nemusel prplať a videl som to aj vo viacerých receptoch.. vraj aj niekoľko dní to môže byť v chladničke.. Na internete som našiel aj túto tabuľku kde sa píše až týždeň.. zdroj: http://www.eatbydate.com/
@tatehotna Ja tak robim, ze dam na druhy den druhu polovicu. Zatial nemal ziadne problemy. Ale ten jogurm ma mesiac datum trvanlivosti. Napriklad dnes muz kupil a je dobry do 8 aprila, 2021... takze ak ma ten tvoj jogurt dobu trvanlivosti napriklad tyzden tak sa moze rychlejsie pokazit.