Ahojte, radar by som sa spytala na vas nazor....Dcera ma 2 roky a 3 mesiace a zda sa mi ze malo papa....ked ju krmim tak zje ale akonahle ma jest sama tak si da len par lyziciek a konci. Tak ju potom dokrmim ale musim ju pri tom vacinou nejak zabavit napr. ze jej dam listovat casopis.
Myslite ze to mozem takto riesit ze jej odvadzam pozornost...bojim sa aby nemala z toho nejake jedacie poruchy neskor. Alebo ju mam len nechat len co sama zje?
Nedavno nastupila do skolky - 2x do tyzdna a tam teda zje naozaj velmi malo. Ranajok sa skoro ani nedotkne a obeda trosku.
robí to veľa mamičiek, ale správne to nie je. Nie je predsa cieľom, aby si do dieťaťa nadžgala to, čo má pred sebou na tanieri a ono si to ani neuvedomovalo, ale aby sa naučilo správnym stravovacím návykom. Je fajn, že takto o tom rozmýšľaš, tvoja dcérka je ešte maličká, také deti aj v škôlke dokrmujeme, necháme ich, aby pár lyžíc zjedli samé, ale potom im pomôžeme, lebo napr. pred popoľudňajším spánkom sú už unavené a studené jedlo chutné nie je. Ak nechce, nenúť ju, žiadne dieťa ešte dobrovoľne od hladu nezomrelo, ale nedaj jej medzi jedlami nič, skutočne nič, ani kúsok ovocia, piškótu, chrumku, mlieko už vôbec nie, len tekutiny, najlepšie vodu, alebo nesladený napr.ovocný čaj. Dbaj na dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, neboj sa, ona sa ti rozpapá. Ak ona obeduje, sadni si oproti a jedz tiež, rozprávajte sa, ale nie o jedle, ak uvidíš, že sa v to vŕta, spýtaj sa jej, či jej pomôžeš, ale neodpútavaj od jedla pozornosť. Niektoré deti sú slabšími jedákmi, aj ja som takým bola, no nič mi nechýbalo, ani chorá som nebývala.
nie je to spravne,ale robim to aj ja. Pri prvom a aj teraz pri druhom. Ak chcem,aby nieco zjedli,tak odvadzam pozornost. Do 20-ky im to trvat dufam nebude a teraz,ked su malicke vydrzime. 🙂
Ja to nerobim, mala spapa sama kolko chce, nie je nejaka podvyzivena, takze jej to pravdepodobne staci. Ked vidim ze jej to tazko ide vezmem si druhu lyzicku, alebo vidlicku a pritom ako ona papa jej obcas prilozim aj ja do pusy. Kym vsetci jeme ani ju nenapadne odist od stola, pekne papa, alebo sa v tom aspon vrta. A ked sa dobre nenapapa pri jednom jedle, dobehne to pri dalsom, ved ani my nie sme stale rovnako hladni a nechuti nam vsetko rovnako 😉
Myslim si ze to spravne nie je ani to nerobim...zje kolko chce ked nezje tak nezje vie ale ze bude az dalsi chod....moja dcera ked je hladna je sama pekne ako nahle je uz prvy pocit sytosti zazehnany tak si uz spieva ked jej dam za lyzicku este zo dve tri zje potom uz nechce...nenutim ju vychudnuta nie je momentalne sice polkila schudla ale ma 3roky a 18 kil takze to ako problem nevidim, i ked je vysoka na svoj vek...ak by zacala viac chudnut zacala by som to riesit..
Mam jeden pripad v okolo a tam maju teraz problem oducit dietq jest v obyvacke pred televizorom s hrackou al. Knizkou v ruke
môžeš to robiť, ale sama si na seba pletieš bič... veľmi rýchlo sa dopracujete k tomu, že sa ti normálne nenaje, budeš musieť okolo toho robiť divadielko... na tvojom mieste ju nechám tak, koľko zje, toľko zje, od hladu ešte žiadne dieťa dobrovoľne neumrelo... a nedávala by som jej ani medzi jedlami žiadne mlsky, proste raňajky desiata obed olovrant večera a medzitým nič, a neboj, raz-dva sa naučí, že jesť treba vtedy, keď je na stole
tiez si myslim, ze to nie je spravne. Dieta si pri jedeni okrem uspokojenia pocitu hladu vytvara aj stravovacie a stolovacie navyky. Ak prosperuje, urcite by som nenatlacala jedlo, ktore nechce. Ale ako uz bolo napisane vyssie, medzi jedlami NIC. Ziadne sladkosti, somariny, len vodu, ci neochuteny caj. Dieta si zvykne, ze ked je cas jedenia, treba sa najest a nevymyslat. Bud trpezliva. Je fajn, ze sa nad tym zamyslas. Mozno sama citis, ze to nie je spravne.
tak hej, správne to určite nie je, ale keby ste mali také dieťa, ktoré naozaj nič nezje, pokiaľ ho niekto nekrmi, tak by ste hovorili inak, moj prostredný syn bol taký, ked som ho nechala, nech zje koľko teda sám chce, tak 2 dni nejedol nič a ked vravím nič, tak myslím ozaj nič, bol chudunký ako špagetka, takže ja som to vzdala a krmila aj zabávala, aj ked som si kedysi vravela, že to robiť nikdy nebudem, hahaha, do školky nastúpil ako 2,5ročný a prvý rok tam nejedol vobec nič a ked myslím nič, tak naozaj ani lyžičku, učiteľky boli z neho na mrtvicu, mne dohovárali, že musí jesť, no asi nemusí, potom prestúpil do inej školky a tam začal pekne pomaly jesť postupne sám a všetko, teraz má 5 rokov a je normálne, má síce dáke neobľúbené jedlá, ale inak už žiadnu zábavu nepotrebuje, takže z toho vyrástol
Ja som citala, ze to je najvacsia kravina, aj mnohe mamicky behaju s jedlom za deckom len aby jedli. Ked je dieta hladne, tak sa naje. Bud jednoducho viac nepotrebuju, alebo su chore. Kamoska tak v detskom klube behala jak sibnuta za malou s rozkom, len aby nieco zjedla. A potom sa zistilo, ze ma celiakiu, ale aj ked je ne diete, je stale zly jedak. Ale zaklad je, ze ju naucila na chipsy, arasidy slane a ranajky mala vyprazany fishburger lebo sa tesila ze aspon nieco zje. Ja som to tak nikdy nerobila, viem, ze kazde dieta je ine, nasa bola v tomto zlata, cim je starsia tym viac vymysla, ale do 4-5 rokov bola super. Ale neustupime aj teraz. Co mame na obed? Lososa. Fuuuuuuuj, nechcem lososa. A zje ho, lebo inak by nedostala nic do vecera ajkeby plakala a hadzala sa o zem. Nie je svata, je to cert, ale co sa jedla tyka neustupime ajkeby co bolo, bude jest to, co sa jej da na stol. Jasne a ked ma v chladnicke na vyber ci chce trebars taky jogurt alebo taky tvarohovy dezert a je mi jedno, tak nech si vyberie, ale ziadne take, aby si vyberala a vymyslala, ide o jej zdravie. Ani druhe dieta neplanujem nahanat s jedlom. Od roka jedla uplne sama a nebola ani zasvinena ako citam mudre knihy, ze aby som sa pripravila na ten bordel a podobne. Ale tak ratam s tym, ze druhe dieta moze byt presny opak, ale bude vedene rovnakym sposobom. Ak mas pocit, ze malo papa, daj porobit potrebne vysetrenia, ked sa vylucia choroby, netrap sa, zje, kolko zje.
Mam syna v rovnakom veku a nie, nerobila by som to. Aj on ma dni, ked zje velmi malo, ale nijak osobitne to neriesim a nepcham to do neho. Stale si poviem, ze od hladu urcite nezomrie a ked nechce, tak proste nechce, nutit ho do jedla nebudem.
A neuznabam ani tieto aktivity na odvedenie pozornosti, lebo dieta tym podla postupne strati mieru a cit pre to, kedy je hladne a kedy uz ma dost a nauci sa jest do blba, kym je. Plus idealne ak sa je pri stole a venuje sa vtedy len jedlu, s cim sa to tiez bije.
Ak je tvoja mala ok a nic jej nechyba, neriesila by som to proste vobec.