Môžem dať piškóty ročnému dieťaťu?

fallenkaa
13. okt 2023

Ahojte môžem dať občas ročnému dieťaťu piskoty? Napr ku tvarohu alebo pudingu? Pripadne občas vianocku alebo lupačku?

snehulak77
13. okt 2023

Jasné 🙂

danyelia
13. okt 2023

Ahoj, áno...jasné, že môžeš

patka06
13. okt 2023

Ročné dieťa už môže takmer všetko rovnako ako dospelý, pokojne môžeš dať aj piškoty, koláčik atď.

lucka_ke
13. okt 2023

môžeš, ale je to čistý cukor a dieťa sa bez toho zaobíde

minesasubu
13. okt 2023

nas maly ma 15mesiacov a este piskotu nemal a ani neplanujem davat , po precitani zlozenia som to prehodnotila...
ale ak chces mozes dat ale kludne sa to dá nahradit niecym iným a vhodnejsim

danyelia
13. okt 2023

@minesasubu Čím?

minesasubu
13. okt 2023

@danyelia zalezi od toho načo chce piskotu pouzit , ci len tak do ruky alebo do receptu

anna777115
13. okt 2023

Čo je také hrozné na piškótach.Zloženie, múka, vajce cukor.Veď, také ročné dieťa nezje za sáčok piškót.

katkadud
13. okt 2023

@anna777115 ten cukor. Je to úplne zbytočné a namiesto piškóty ktorá nemá žiadnu výživovu hodnotu sa dá dat hocičo iné.
Dat mu ju môže, podľa toho ako komu záleží na zdravej strave.

danyelia
13. okt 2023

@minesasubu Len tak do ruky...

danyelia
13. okt 2023

Ale dievčatá, prosím Vás...už naozaj nebláznite kvôli jednej piškóte, ktorú ročné bábo akurát tak trochu ožužle a hodí o zem, nebodaj zje polku 😃 Ten strašný jedovatý cukor čo tam je ho naozaj ,,nezabije,, - ani sa mu z neho nepokazia zuby (keď ich deťom predpokladám večer umývate) a ani z toho 2 kg nepriberú (ak s nimi samozrejme chodíte von na ihrisko a hýbu sa tam) a ani sa z toho cukru neotrávia (hádam do nich nenapcháte denne 2 balíky piškót...) Jesť sa má všetko s mierou, fakt si myslíte, že o 2 roky v škôlke nebudú mať na obed (sladké 🤪) dukátové buchtičky či vodu so sirupom? Či to zakáže a budete tam nosiť parenú bio brokolicu namiesto toho? Už fakt nepreháňajte s tým bio- eko- natural zdravou stravou...🙄

lucka_ke
13. okt 2023

tu nejde o jednu piškótu, ale o to, že ročné dieťa nepotrebuje rafinovaný čistý cukor, stačí mu dávať ovocie, kde má aj vitamíny a vlákninu
a presne takto sa získavajú zlé stravovacie návyky, že deťom dávame sladké jedlá už v dojčenskom veku, potom prídu Vianoce, upečieme koláče z 3 kg cukru, ktoré sa zjedia za týždeň, bežný deň - na raňajky sladké, na obed múčne sladké a na večeru zase chlieb - cukor a múka sú základom našej stravy a potom to aj tak vyzerá, stačí sa popozerať okolo seba aké sú mladé ženy a ich deti obézne

danyelia
13. okt 2023

@lucka_ke Veď jasné, zdravá miera v stravovaní je základ, moje deti tiež nemajú 5 x denne sladkú stravu, ráno si dajú müsli s mliekom, jogurt, obed cez týždeň v škole, cez víkend si dajú AJ šalát z Mekáča, aj kurací wrap, pizzu, na večeru si často pýtajú zeleninový šalát s kuracím mäsom, jedia normálne mäso aj zemiaky a ryžu, polievky, dajú si aj sladkosť, keď majú chuť. Behajú, trénujú, hýbu sa, sú zdravé a nadváhu určite nemajú. Ale máš pravdu s tou obezitou žien a detí...Ale zase občas dať ,,požužlať,, bábu piškóty či chrumku - na tom nevidím nič zlé, čím viac to mama bude v detstve zakazovať, tým viac si to bude dieťa žiadať a bude ho to lákať 🤷‍♀️

minesasubu
13. okt 2023

@danyelia tu nejde o ,,bio,, ale to ze ked dietatu das sladke uz cca v roku a budes mu davat kludne iba ,,jednu ,, piskotu denne tak casom to bude stale viac a viac pytat kedze sladke je ucite chutnejsie ako nieco ine
Kazda matka nech si dava svojmu dietatu co chce avsak ptm nech sa necuduje ked dietata nebude poriadne jest normalnu stravu

minesasubu
13. okt 2023

@lucka_ke presne tak ako pises bude sa to len stupnovat a ptm to skonci pri soli ved je to len jeden chips …
vcera na ihrisku som videla 3 rocne dieta cca okolo 18 a pchalo do seba cely balik chipsov

danyelia
13. okt 2023

@minesasubu Tak ja som dávala občas sladké aj mojim 4 deťom a teraz jedia normálne, nijak ich to neovyvnilo...A jasné, že celý balík chipsov by som 3- ročnému večer schrúmať nedala 😁 Syn si skôr zvykne vypýtať nastrúhané jablko s mrkvou. Ale veď nech si každý kŕmi deti, ako uzná za vhodné...

anna777115
13. okt 2023

Veď predsa toho cukru tam nie je toľko, aby zdravý človek, ktorý nemá diabetes, alebo inzulínovú rezistenciu, ho nevedel zmetabolizovat.Nič, netreba preháňat.Uhlohydraty(cukry), sú rovnako dôležité pre organizmus, ako bielkoviny.Vsetko,v prijateľnom množstve a hlavne s rozumom.

anna777115
13. okt 2023

Ja, som z éry, keď sa deťom kupoval vážený zemiakový cukor ako najväčšia dobrota a deti boli štíhle, nemali metabolické poruchy, ako dnes, keď sa kladie takýto dôraz na stravu.V čom bude asi chyba?

katkadud
13. okt 2023

@anna777115 to je z príručky z akého roku? Určite rafinovaný cukor nie je dôležitý a prospešný pre organizmus. Cukor telo príjma z ovocia a iných zdrojov. A metabolizmus takého malého dieťaťa je iný ako u dospelého, tam ten cukor naozaj nemá co robiť ak chce človek budovať základy správneho zdraveho stravovania.

anna777115
13. okt 2023

Ja,som nepovedala, že rafinovaný cukor je prospešný, alebo nie je prospešný.Ja, sa držím, jednej zásady, že pokiaľ človek nemá výsostne nejakú diagnózu, intoleranciu, alebo alergiu, pre ktoré danú potravinu nesmie prijímať, tak jesť všetko s rozumom

anna777115
13. okt 2023

Ja, mám desaťročné dieťa, ktorej som nikdy nič nezakazovala,, čo sa týka stravy a sladké nezoberie do úst ani keby jej to natlačiť.Paradoxom, je že rovnako staré dieťa z rodiny,stravovane v duchu "zdravej výživy", keď sa dostane ku koláčom tak je schopná sa aj dozvracat, lebo nevie kedy má dost.

lucka_ke
13. okt 2023

ja som synovi tiež nezakazovala, a ani dnes sa sladkým neprejedá... ale keď mal rok tak jedol cukor len v ovocí, sladkosti ako také sa naučil jesť vlastne až v škôlke

anna777115
13. okt 2023

Ešte dobre, že som prežila v zdravý detstvo, bez amerických výskumníkov, ktorý ""vyskumali ", štyri lyžičky cukru denne a ani o lyžičku viac...

lucka_ke
13. okt 2023

tak ako národ sme na prvých miestach v kardiovaskulárnych ochoreniach aj onkologických, čiže až tak zdravo sa zrejme ako národ nestravujeme

moony99
13. okt 2023

@lucka_ke skôr sú obézne z nedostatku pohybu,ako z cukru

anna777115
13. okt 2023

Srdcovocievne a onkologicke ochorenia nezávisia,len od stravy.Veľky,vplyv má aj pohyb,stres genetické predispozície.Urcite, zdravému dieťaťu neublížia tri piškóty s termixom.

lucka_ke
13. okt 2023

však áno, neublížia, ale čím neskôr si začne na cukor zvykať tým lepšie

anna777115
13. okt 2023

Každá matka, nech si stravuje dieťa, ako uzná za vhodné.Ani, ja som dcére do roka nesladila ani nesolila.Po, roku všetko s rozumom a s mierou.Vo všetkom, má byť vyváženosť, a žiadny extrém nieje dobrý.

taktotedanie
15. okt 2023

Daj mu co chces ana tieto niektore rady co som citala sa mozes vies co..
Ja poznam jednu mamicku co na internete vypisuje ako sa zdravo stravjju kritizuje vsetkych, mudra ako radio, a hento mozu a toto nemozu a toto a toto a cukor a neviem co a stretnem ju v kauflande a teda ten pohlad do jej nakupneho kosika to bolo teda nieco..same polotovary, sladkosti, detske kupovane vyzivy, kapsicky, banany v cokolade, sladke pecivo, donuty..
Bola v tvari cervena ako paprika ked som jej pochvalila jej zdravy nakup takze odvtedy ja taketo premudrele mamky uplne ignorujem lebo “vodu kazu na internete a doma vino piju a cukor pozieraju”