Môžem dať červenú mletú papriku do jedla pre 10 mesačné dieťa?

kamanima
12. jan 2015

môže 10. m. dieťa v jedle červenú papriku? od kedy ste ju začali používať? dakujem

ikika
12. jan 2015

Pri zavadzani prikrmov je treba zohladnit aj rodinnu anamnezu, teda ci niektory z rodicov alebo blizkej rodiny trpia potravinovymi alergiami... osobne si myslim (a to som tazky potravinovy alergik, ale fakt tazky), ze kludne mozes dat cervenu papriku, ked mas vyskusane ze toleruje surovu papriku... surovu papriku by som podavala az do 12. mesiacov najskor... 10-mesacne dietatko nepotrebuje este nejake extra ochucovanie... ako prvym by som ochutila asi cibulkou... potom by som asi skusila napr. nejaku bylinku (bazalku alebo nieco take)... kazdopadne, v 10. mesiacoch by si malo dietatko zvykat na neutralne chute a pridavat do jedalnicka zeleninku a ovocie.
Teraz su velmi protichodne nazory, z jednej strany sa ozyva opatrnost pri zavadzani prikrmov, na druhej strane najnovsie odporucania hovoria, ze treba ponukat od zaciatku "vsetko"... najskor sa asi porad s pediatrickou.
Vo vseobecnosti by malo papat ovocie, masovo-zeleninovy prikrm, mliecnu obilninovu kasu na veceru - myslim, ze uz aj probioticky jogurt na olovrant (odporucam Hollandiu).
Nas vzdy viedla s prikrmami pediatricka.
🙂

evittam
12. jan 2015

@kamanima Ahoj, tak ja dávam bylinky,rascu, a trošku soli už od 6.mesiaca, potom postupne aj cibuľku,cesnak,....a nevidím nič zlé na červenej mletej paprike-treba vyskúšať. Od cca 10.-11.mesiaca naša dcérka papá to čo my - viac-menej, nejak už nevarím zvlášť a my moc nesolíme.....A soľ telo potrebuje či už dospelý človek alebo dieťa. Tak isto bol prikrmovaný starší syn - obidve deti sú zdravé a v pohode. 😉 🙂 A čo sa týka tabuľkových príkrmov - na to mám vlastný názor - všetky tabuľky sú na dve veci...... 😉 🙂 Netvrdím, že som si nevypočula radu pediatričky, ale riadim sa zdravým rozumom, pri synovi sme mali pediatričku čo už je v dôchodku - zlatá lekárka - a tá nemala nejaké tabuľkové rady, teraz máme inú a je to zase o inom, takže asi tak. Radšej sa zariadim po svojom, lebo čo lekár tak iná rada....

henikav
12. jan 2015

Paprika ci uz cerstva, varena, alebo susena je dost tazko stravitelna aj pre dospelych, nieto este pre dietatko, ale davala by som malicko, aby si pomalicky zvykalo. Cize ked budes pridavat papriku, tak len jemne, spociatku len symbolicky 😉 V podstate tak isto ako aj so solou, ci inym korenim, najprv len jemne az postupne prejdete na normalnu stravu ako aj pre dospelych

dollynkaa
12. jan 2015

Moja papa jedla kde je cervena paprika aj od niakeho 7mesiaca a v pohode

rose32
12. jan 2015

jane,ze mozes davat,ved ked koja zena je najlepsia zasmazkova polievka na tvorenie mliecka🙂

katy2
12. jan 2015

Podla mna netreba prehanat... Ved jej tam nedas kvantum.... Tak preco nie? Vo vsetkom sa treba riadit rozumom a instinktom.... Tym nic nepokazis... A keby pri pridavanim prikrmov bola nejaka reakcia,danu potravinu na urcitu dobu vylucis...

simca06022011
12. jan 2015

papriku by som velmi pomaly mozno skusila.. ale neviem do coho... my ju davame iba do maska na stave, paprikasu.. inde sa to uplne v pohode da bez toho.. petrzlen.vnat, rasca, bylinky... vsetko nestiplave som malej do roka trosku davala... bez problemov. Dala by som jej aj papriku, ale asi nikde v detskych receptoch som ju nemala :P

lorela
12. jan 2015

Po roku, aj neskôr. Je to korenie, navyše mleté, ktoré sa usádza v ľadvinách. Preto už v dnešných časoch mleté korenie používa málokto, používa sa drvené.
Ale radšej používať na dochutenie jedla bylinky, na rozdiel od korenín sú zdravé a obsahujú cenné látky 😉.

maminecka2
7. feb 2015

Ahoj, podľa mňa môžeš dávať, my varíme podľa Bukovského a tam ju dáva do polievočiek, akurát sa tam nedáva do roka soľ (polievkový základ).

xfenix
7. feb 2015

Nas mladsi jedol to co jeho starsi brat uz od siestich mesiacov. Ja hovorim ano. (a neprosim si kritiku mamiciek ktore deti izoluju od vsetkeho "nebezpecneho") 🙂