dobrý deň varila som guláš môžem stoho vybrať aspoň zemiaky a mäso? ublíži jej to nejak? ďakujem
Do roka dieťa nemá prijímať soľ, solené prikrmy. Môže to zaťažiť a poškodiť obličky. Rovnako ostré korenie, môže ho dosť škaredo páliť a bolieť žalúdok a pusa.
Nasa ma 9m a nedala by som jej to
dievcatá ale ja nikde nepíšem že to bude okorené pálive a neviem aké..
Ja by som nedala, ved ked robis gulas, tak to maso opekas na cibuli s koreninami a solou a porom dusis, potom pridavas zemiaky..a okrem toho, takemuto drobcovi som davala jemnejsie druhy masa nez hovadzie - telacie (ale najcastejsie kuracie, kralik, morcacie)..Radsej uvar bokom v malom hrnci trochu kuracieho, mrkvu a zemiaciky..
@dadis bude tam kuracie
Gulas z kuracieho? Aha, taky nepoznam. Ok, ved ked to bude bez korenin a soli, daj mu.
Prosím ta ako varis guláš z kuracieho mäsa? Nesolis? Daj recept
Nie, nedala. Ale ty mu to zjavne chces dat. Urcite vies ako sa robi prikrm pre 7 m dieta. Tak preco sa pytas?
Zemiaky a mäso z guláša by som nedala. Ale pri krajani by som odložila kúsok zemiaka a mäso a uvarila samostatné.
Nedala by som, na prvom mieste je u mňa zdravie dieťaťa, určite to nieje vhodné.
Pochybujem že si do gulášu nedala ani štipku soli alebo korenia
nedávaš ani soľ, červenú papriku, majorán, čierne korenie, cesnak? Tak to snáď ani nemôžeš nazvať guláš 🙄
Guláš nie. Veď hodte pri vareni do samostatneho hrnca z toho zemiaky, mäsa napr na parak, k tomu zeleninu z mrazaku a máš obed pre dieťa. A je to raz dva
vy čo kritizujete môj "guláš"😂 mám ešte 2r dievčatko takže jasné ten guláš neni taký aký má byť (zabudla som dopísať)ale teda dám na vás a spravím jej niečo zvlásť keďže tam budú aj paradajky tak ďakujem
Guláš z kuracieho bez korenia a soli? Nenazvala by som to teda gulášom, ale skôr kuracím mäsom uvareným vo vode so zemiakmi. A inak je logické, že 7m dieťa nemôže mať rovnaký jedálniček ako 2r dieťa 🤦
veď napíš ako ho robíš. Totiž, keď sa povie guláš, keď väčšina z nás myslí guláš a nie čisté neochutené varené zemiaky s kuracm mäsom.
Ja som dávala čo deti chceli zjesť a zjedli. Ani pre dospelých nekorenim a nesolím veľa, takže záleží na tom ako varíš.
Podľa mňa kurací guláš so zemiakom, normálne jemne osoleny a okorenený môže byť.
(V 7mes aj tak zje len pár lyžičiek na ochutnávku).
@lenkakravcova v 7 mes. je absolútne nevhodný aj jemné osoleny a okorenený
Kam sa ponáhľať?
Neviem preco sa cudujes, lebo napises gulas, tak kazdy si predstavi gulas a zrazu je to kuracie maso, zemiaky a paradajky bez korenia 🤷🏼♀️ no tak ako ak v neosolenej, nekorenenej vode uvaris kuracie maso a zemiak, tak to mozes dat 7m.
@lenkakravcova nie 7m dieta nema jest osolene a okorenene jedlo ani jemne ani nijako 🤦🏼♀️
@lenkakravcova 7m dieťa určite nemá jesť ani "jemne" slané jedlo 🤦 to ti povie každý pediater toto a aby to človek vedel, ani nepotrebuje byť génius
Ja tomuto nerozumiem,autorka dáš blbu otázku a potom sa tu pozastavujes keď ti píšu čo píšu.ved daj čo sama uznas za vhodné
@mima1608
@milanemila
@natall113
Však kľud ženy. Každý nech si dáva svojim deťom čo chce. Je jasné, že 7mes dieťa nezje ani 3 zemiaky dokopy za pár dní, takže je zbytočne z toho robiť kovbojku. Naše v tom veku uchmatlio chips a lizalo ho. Nič sa mu nestalo. Určitý nízky obsah soli je aj v mlieku. Nikto tu nepíše o dennom kŕmení bábätká vysoko solenymi potravinami.
@lenkakravcova ani každý nech dáva čo uzná za vhodné ale neraď takéto veci druhým ženám, to že si ty nechala lízať dieťa chips je tvoja vec ale ďalej by som to neposuvala a argument že nič mu není je úplne scestny, teraz mu nemusí byť nič, neskôr áno
Nemusí ho denne kŕmiť môže uškodiť aj málo
@lenkakravcova no veď práve, že tá soľ už je obsiahnutá či už v mlieku alebo určitých potravinách, ktoré deti konzumujú odmalička, napríklad pečivo, tak načo im tú soľ ešte pridávať do ďalších potravín? Soľ je pre deti ako jed, jednoducho ju nepotrebujú v takom množstve a môže spôsobiť časom nemalé problémy (poškodenie obličiek, vysoký krvný tlak, obezita a nadváha, cievne mozgové príhody, rakovina žalúdka).
Pre presnejšie počty
Table 1. Sodium intake recommendations from the NASEM's Committee to Review the Dietary Reference Intakes for Sodium and Potassium
Age Adequate intake (mg/day)
0–6 months 110
7–12 months 370
T.j. 0,37g/deň je príjem soli na deň pre 7-12mes dieťa. Na+ a Cl- je aj u malých detí potrebný pre správne fungovanie niektorých reakcií v organizme. Väčšina detí ich prijíma v materskom mlieku, ak sú dojčené.
1 plná čajová lyžička soli (NaCl) má 5g. Ja zvyčajne dávam 0,5 lyzicky soli do zemiakov (pre 5 osôb), 1 lyžičku do mäsa. To je 15g soli na hlavný chod pre 5 osôb. Bábo zje tak možno Max 7 lyžičiek, čo nie je ani osmina porcie, ale ak by, bolo by to: 15/5/6= 0,37g čo je limit. Čiže keď je to taký jedák, ako boli naše, že zje pár lyžičiek, tak sa mu aj z normálne vareného jedla nič nestane. Ešte je to v limite. A keď solíš menej, tak úplne vpohode tých pár lyžičiek na ochutnávku.
Problém by bol len keby to jedlo dieťa normálne miesto mlieka. V 7mes sú prikrmy skôr ochutnávka, než nejaké jedlo.. aspoň teda u našich detí. 🙃
Ale každý nech sa zariadi podľa vlastného uváženia.
Kludne daj. Moja svokra by v tomto veku dala aj rezen bez obav. Nech si kazdy robi ako uzna sam za vhodne, je to jeho dieta, jeho svedomie 🙂
@lenkakravcova to je sice pekne co si tu nakopirovala, ale zabudla si zohladnit, ze aj samotna potravina obsahuje soli (resp Na sodik, lebo to sa pise v tych normach nie o dosolovani co je chlorid sodny NaCl) aj bez dosolenia, takze to treba tiez zohladnit. Stale mi unika to, preco by som mala dietatu davat ochutnavat slane jedlo a potom ked ho akoze bude jest viac (napr 9m zje 200g prikrmu na obed) tak mu to zrazu prestanem solit?
Ked ty vedime chces skodit svojmu diettu, tak to aspon neodporucaj dalej.
Je to jednoduche, ak bude gulas len maso, zemiaky a voda pripadne stipka rasce tak ano, ak pridas cokolvek ine co ide do gulasa tak nie.
Nooo ako pises paradajky, tak tie vedia narobit riadnu sarapatu aj u starsich miminiek. Dcera len olizala v cca 8mesiacoch a zadok mala ako rusku vlajku.
Nedala by som to, veď je to solene, korenene