Môže ročné dieťa aj niečo trochu sladké alebo slané?

martina374
27. okt 2015

Ahojte, chcem sa spýtať, dokedy sa jedlo deťom nesolí alebo necukrí? Teda malá má rok a neviem či jej možem kašu trocha prisladiť alebo polievku osoliť? Doteraz jedla všetko bez cukru a bez soli a zjedla to v pohode (lebo nevie že to má byť slané/sladké), aj čo sa týka jedál alebo keksov tak som jej dávala také bez cukru,obed jej nesolím a zje to, ale doma mi hovoria že už može aj slané jesť aj sladké. Čo vy na to?

nyusika
27. okt 2015

akoze, uskodit urcite neuskodi...ale naco ?
cim neskor si privykne na sladke a slane, tym lepsie pre dieta.

deti s tym problem nemaju, to len ich matky a babky si myslia, ze im nebodaj ublizuju, ked im nestrcia du rucok kozku zo slaniny na zuvanie a kremes k tomu

kurciatko23
27. okt 2015

Moje deti od roku jedli to, co my, samozrejme nie rezne, klobasy a pod. Snazila som sa vela nesolit, nekorenit..... Snazila som sa im nedavat ani sladkosti, obcas ano, podla mna nie su extremy dobre. Ucim na skole, poznam niektore mamicky, ktore na ihrisku nedali dietatu nic, co obsahovalo muku, cukor a teraz tie iste deti vidim, ako ráno idu do skoly a uz maju zjedene cispy a v ruke drzia kolu.... asi tak

moni244
27. okt 2015

@martina374 toto bude veselá téma 😀 ale k veci, ja som od roka dávala všetko, so soľou som to nepreháňala, ani z cukrom, ale jedla aj koláče, aj sem tam niečo sladké, veď aj také piškóty sú sladké, čiže s mierou, ale dávala som

bubelko
27. okt 2015

@martina374 nasi od roka jedli to co my...vynimka boli udeniny a stiplave veci.

sense
27. okt 2015

Davali smenod roka takmer vsetko solime ale minimalne...sladke nechce tak naco jej to nutit....sladkeho bude mat cely zivot este dost

skoupilka1
27. okt 2015

@martina374 dávala som aj ja to čo sme jedli my dospelí, to som dávala aj dieťaťu. Ja ale varím dosť dietne, keďže muž má problém so žlčníkom svokor s cukrovkou a ja trošičku s váhou 😎 Takže všetko s mierou, keď sa niekomu zdalo málo slané, sladké, nech sa páči mohli si na tanieri dochutiť. Dala som aj keksík ročnému dieťaťu, nevidím v tom nič hrôzostrašné, no všetko s mierou.

slnecnica174
27. okt 2015

Aj ja si myslim, ze toto bude velmi vesela tema😉 Zacnu sa ozyvat kadejake ,,bio raw,, mamicky + take co ich deti este stale nevedia co je cokolada, atd 😝 Jasne, ze jej mozes jedlo solit aj cukrit.

evittam
27. okt 2015

@martina374 Asi tak ako píše slnecnica174...😀 My vôbec nejak moc nesolíme a cukrím len čo treba a to max.medom a hnedým cukrom. Ale normálne solím deťom od vtedy ako som začala robiť príkrmy - t.j. okolo 5.-6. mesiaca - a pozor to že píšem solím neznamená, že kvantá soli - normálne keď som spravila napr.príkrm mrkva+zemiak+brokolica+mäsko cca na 2 dni tak vždy som dala štipku soli - zvýrazní to hlavne chuť zeleniny a samozrejme používala som a aj používam bylinky, rascu,.....

zabina27
27. okt 2015

@martina374 my tiez davame to, co aj my jeme, niekedy zje, niekedy nechce... vacsinou ochutnat chce vzdy, ked nas vidi nieco jest, ale casto len ovonia a nechce 😀 jedla tolko nesolim a nekorenim, ja som si zvykla, muz si dosoli na tanieri... sladke nas maly velmi nechce, asi aj preto nemam problem mu dat, keby chcel stale, tak asi nedam casto. obcas si odhryzne z keksika, uvarim mu puding, dam termix, ale akosi sa za tym nepachti, on je skor na maso 😀 jedine, co mu musim davat len obcas, su parky, tie by zjedol hadam aj o polnoci 😀 a teraz ma ukamenuju super-zdrave-matky, ale raz za tyzden mu na olovrant/veceru parky dam 😀
rocne moze jest uz vsetko, samozrejme s mierou, netreba mu vyrazne chute, nesmie hriby, nedavala by som ani pikantne a morske plody, a take, co aj dospelemu moze byt tazko (kremove zakusky, vyprazane...), ale inak po troche vsetko
@evittam solit sa do roka nema kvoli oblickam, nie len tak pre nic za nic 😉

seahorse27
27. okt 2015

Solit by som trosicku (nepatrne) zacala hlavne kvôli minerálom. Na ranajky alebo olovrant moze kludne obcas spapat nejaky domaci kolacik alebo vianocku, chlebik s domacim lekvarom...tam sice ten cukor je, ale v malom mnozstve a 1-2x do tyzdna to neuskodi 😉 Tiez v pribinacikoch a ochutených jogurtoch sa cukru nevyhnes...mozes nahradit tvarohom s ovocim alebo bielym jogurtom...je to na tebe. Podla mna od roka obcas nejake sladke jedielko nevadi - v podobe toho jogurtu, kolacika, pribinaka, vianocky a pod. Do caju by som isto cukor nedavala, aj granku by som sa radsej vyhla...Ked uz osladit caj alebo mlieko, tak radsej medom...ale ten vplyva zle na zuby rovnako ako cukor.

lorela
27. okt 2015

@martina374 Rafinovaný cukor dieťa nepotrebuje zhruba do troch rokov vôbec. Sladiť mierne môžeš, ale zdravými sladidlami (napr. med, javorový sirup, datľový, ryžový a pod.). Ale v jednom rôčku je to skoro.
Čo sa soli týka, nachádza sa v mnohých potravinách, v každom chlebe, pečive, v syre atď. Od rôčka opäť je to skoro. Ešte pár mesiacov počkaj a potom malilinko soli môžeš používať pri príprave jedla (najlepšie horskú a morskú).

katka1981
27. okt 2015

@martina374, jasne ze uz moze, ale cim dlhsie jej nedas cukor, tym lepsie. Myslim si, ze tolko zleho co sa v dnesnej dobe pise o cukre uplne staci na to, aby sa kazdy rododol ktorou cestou pojde.

worker_falcon
27. okt 2015

@lorela zaujímavé vyjadrenie - "nepotrebuje do troch rokov"... A potom ho už potrebuje? 😀

lorela
27. okt 2015

@worker_falcon Rád ma chytáš za slovíčka??? 😀

katrinka8
27. okt 2015

Ahoj, naše deti od roka jedli cca to, čo my - čiže ja som sa snažila variť tak, aby to mohli jesť aj deti - aby som nemala "dvojitú" robotu s varením. Čiže jedlá som ochucovala tak po troške. Ja všeobecne málo solím, takže veľký rozdiel nebol. Snažila som sa, aj sa snažím variť tak, aby mohol aj malý synček. Čiže trošku soli postupne áno, ale nie preto, že "aby malo dieťa slané a vedelo", ale preto, aby sme všetci jedli to isté 🙂
Čo sa cukru týka, tak na to by som tak zhurta nešla. Jednak moji obaja veľmi dlho sladké jedlá ani nechceli (keď sme skúsili da nap. chlieb s domácim lekvárom - ak náš malý má 2 roky a ešte lekvár nejedol, lebo nechce), jednak preto, že ak dieťa ochotne s chuťou je jedlá bez cukru, je to veľká výhra a veľké plus, určite je to zdravšie a prospešnejšie 🙂 Nasilu by som cukor nezavádzala. U nás je to tak, že keď napr. máme sladký obed raz za čas (občas sa žiada staršej aj mužovi, ja mám radšej obedy na slano), tak malému musím variť niečo osobitne, lebo on sladké nezje 🙂 Nezje napr. ani ochutené jogurt, len obyčajný biely smotanový. Pred týždňom prvýkrát jedol rožok s medom - dovtedy nechcel.

evittam
27. okt 2015

@zabina27 Ako som už napísala vyššie - je "soliť" a "soliť", nehovorím o kvantách soli a podobne. Malá štipka soli nikomu neublíži len zvýrazní chuť napríklad aj zeleniny... A obličky sú vyvinutý orgán ako všetky ostatné. 😉 Mňa nemusíš poučovať o orgánoch nášho tela. Ale ďakujem. 🙂 😉
A taktiež moje deti od roka jedia to čo my, na čo by som varila pre každého zvlášť.

tinqua
27. okt 2015

Ja ani neviem kedy som zacala so slanym, sladkym asi aj skor ako mala dcera rok, v kazdom pripade ked varim v nedelu dostane to co mame my, ked varim speci pre nu, t.j. ked sa mi momentalne nechce vyvarat tak to neochucujem max. byliny...sladke ako co...peciem kazdy tyzden z toho dostane, brumik, puding, kinder vynimocne aby sa vylet ratal...akoze az tak by som to na tvojom mieste neriesila cokolvek co jej das uz beztak obsahuje nieco co by dieta nemalo, ledaze pestujes doma vsetko v skleniku...rozumna miera, mas v rukach stravovacie navyky svojho dietata tak mu davaj to s cim si stotoznena, zeby si za rok nebola na prasky z toho ze okrem jedneho nic nechce jest.

zdena12345
28. okt 2015

tak od 12-14 mes sme zaradovali nasu stravu

mirka822
29. okt 2015

Naše malá taky od roku jedla stejná jídla jako my. Nijak jsem to neřešila a stále si myslím, že by děti měly dostávat všechno, ale samozřejmě s mírou 🙂