ahojte mamicky. prosim vas o radu a nazor. Moja dcerka ma 7 a pol mesiaca a zacala mi vymyslat s papanim... Neviem cim to je.. Ci by to mohla byt prebieravost, alebo aj zubkami ze jej pojdu..este nema... Vzdy ked jej idem dat nieco..tak nechce.. napr.zeleninku mixovanu, predtym brokolicu spapkala, teraz zjie ledva lyzicku aj to ju napina a odmieta. aj zemiacik a ine... ale ked jej dam nieco co je dost chutne, napr ako bananik alebo nejaka sladka vyzivka tak to papa o dusu... kym sa dostanem k niecomu co jej chuti, tak vystriedam aj tri jedielka..uz neviem co jej mam davat... a nepride mi rozumne jej davat len dobrotky a sladsie veci. viete mi poradit? dakujem
@dedenini starší dcerce jsem kombinovala v jednom jídle sladké jablko + zeleninu (cca půl napůl) a když to začala jíst, tak postupem času zmenšovala poměr jablka, až měla jen klasické zeleninové (maso-zeleninové) papání.
@dedenini sladene vyzivky vyrad z jedalnicka celkom. Aj sladke ovocne prikrmy. Skus kombinacie niecoho co ma rada s niecim, co az tak moc nemusi - banan s maskom, alebo banan a trosku zemiaku do toho.. Alebo celkom novu zeleninu.. Ale na sladene kupene vyzivy sa vybodni, inak ti zeleninu nebude veru chciet ziadnu..
@monyccka ona lubi napr . mrkvicku.. skusala som jej ju dat uz z hocicim.. po troske som jej do toho dala nieco.. no nakoniec mi uz nezjedla ani to co lubi... potom lubi velmi bananik no vcera uz mi ani ten nechcela jest... tak nakonec aspon cajiku si dala trocha... no a tie vyzivky dam vzdy ako poslednu moznost ked uz mi odmietne tri jedla... tak nakonec aspon tej vyzivky jej dam trosku nech aspon daco spapa... no snazim sa jak viem, vymyslam vsetko mozne zeleninku, ovocie, masko.. ale vsetko mi odmieta... raz to spapka..a dalsi raz uz nie..ani inak urobene... kym sa dostanem k niecomu co jej zachuti, tak kuchyna je cela zadr.. s prepacenim... fakt neviem preco..ci tymi zubkami..doteraz papkala vsetko
@dedenini dcera dela to same a nekdy drzi cely den "hladovku". Kojim 4x denne + svaca, obed a svaca. Treba dneska dopo svaci snedla max. 10 lzicek, potom odmitla a jecela pri naznaku jidla. Tak sla spat. Obeda dala max. 90 g a to jeste s divadylkem okolo, odpo svaca 5 lzicek a vecer jsem dala poprvy veceri a najednou snedla celou kasi. Nevim, proc cely den skoro nejedla, ale osvedcilo se mi se tim netrapit. Ve chvili, kdy jsem neresila, kolik toho sni, tak jedla hezky. Kdyz citi moji touhu, aby jedla, tak se zasekne. Takze se snazim netlacit a nechat to na ni. Asi nema hlad, jinak by rvala, nebo byla apaticka. Ale ona je akcni a spokojena. Nedavej ji neco jineho a proste vydrz. Po jednom dni nejedeni se nic nestane 😉
@verbalinka uz som skusila jej nedat nic..ale zase plackala..tak aspon mliecko alebo cajik si dala..ona je moj maly nervacik..ked nechce, tak nervaci, vykruca sa, neotvori ustocka... ale jakmile ma pred sebou nieco chutnucke tak to az hlta a nestiham jej davat... ale to je za poslednu dobu velmi malinko.cim dalej tym menej jej vsetko chuti... ja dufam ze je to len zubkami a take obdobie.. snad ju to prejde... 🙂
Ak nechce niektore jedlo,tak to nemusi byt preto,ze jej nechuti,ale dietatku sa vyvijaju chutove Bunky. Ak nechuti,skus to opat o tyzden- dva 🙂 moja zboznovala a stale zboznuje kasu zo,sladkeho zemiaka a avokado zmiesane s bananikom. Plne vitaminov,odporucam,len s bananikom pozor na zapchu 🙂
@dedenini moj syn zacal strajkovat v 11. mesiacoch. zo dna na den doslova. skusala som hladovku, "jemne" nasilu, zabavat.... nic nezabralo. druha dcerka zasa na zaciatku nezjedla to, v com nebol aspon kusok jablka (ci uz zemiak, banan, masko). asi v roku zacala ovocie odmietat, preferuje zeleninu, masko, ryzu, polievky, omacky, mliecne veci. ale jablka, ovocia obecne, sa ani nedotkne, este vyzivu obcas. rozky jedla, teraz horko tazko dva kusky malicke.
takze podla mna deti menia chute, cosi ovplyvnime ako rodicia a cosi sa podla mna neda.
moja skusenost je, ze nie je dobre, ak dcerke ponukas stale nieco dalsie, ked odmietne. fakt je, ze syn proste bol hladny cely den a ja som mu vecer dala, co mal rad, aby aspon nieco zjedol. ale pri slecne to funguje. ked nechce, dobre. odlozim a ponuknem za hodinu, dve. a vacsinou zacne jest (teda az na ovocie). ono sa to nezda, ale aj 7 mesacne dieta uz ma rozumu dost na to, ze ked vie, ze mamina nakoniec boj vzda a da, co mu chuti.... ale ako som pisala vyssie, zo synom som nepohla a dva roky jedol masko len s detskou vyzivou plus zemiak, mrkva ci ryza. ked mal okolo 3 rokov, zacal byt vydieratelny - nepustim rozpravku, zhabem hracky. zial skor to na neho nefungovalo a obcas ani teraz.
vela zdaru, drzim palce a vela trpezlivosti prajem.
@rebroza dakujem... ja viem.. skusala som aj ked nechcela dat za hodinku... zase odmietla..max cajik som jej dala..co tiez niekedy nechce... ten to pol roka mi nepila skoro vobec... az teraz si da konecne obcas viac... no to jedielko.. skusim po hodine nic..skusim neskor nic..tak dam ine... dnes uz som nechcela cakat..tak som robila az tri jedla..a z kadeho si dala troska... no po par lyzickach ju nadrapovalo... pockala som..ci si neda..a to uz nervy, plac, vykrucanie.. je to raz tak raz tak... obcas viem ze ked mi odmietne ze chce spinkat..aj to sa nam stalo..ze pocas papkania zaspala... ale teraz neviem... obcas viem ze ju asi bolia dasienka..bo vyzera to ze zubky nam pojdu..ale mam taky gelik na zubky pre deticky, co jej dam a sa ukludni..a potom spapka daco..potom zase ju nadrapuje po par lyzickach... uz nechapem.. raz tak raz tak... jaaj..snad to prejde.. nevravim ze trpi hladovkou..aj ked sa ja takto trapim co jej dat papkat, ked sa vykruca , tak vzdy nakoniec nieco spapa..nie vzdy daco sladke, ci sladsie, aj zeleninku..ktora jej aspon troska chuti... no davat jej stale to iste nechcem..tak neviem ze co mam este vymyslet..ale dakujem
@dedenini plne chapem, ja som si tym presla pri synovi. jemu v tych 11. mesiacoch isli prve zubky... takze aj u vas to moze byt podobne a ak ju dasna bolia... aj dospely ma dost, nieto este dieta. treba len dufat, ze to rychlo prejde. ale clovek nikdy nevie - povoli na tyzden a potom sa vrati do normalu, alebo povoli a uz sa do normalu nevrati?
ja som to u syna vzdala - hladat, co mu chuti a fakt cca dva roky obedoval detsku vyzivu s maskom plus zemiak, ryza alebo cestovina (pismenka) s lekvarom alebo krupicova kasa. a cas od casu som skusala ponuknut z nasho jedla. mna to ukludnilo - zmierila som sa so situaciou, varenie nezabralo tolko casu - isla som na istotu a nevarila dve tri jedla na vyber a syn v case obeda aj obedoval nieco a bez kriku 🙂
ked nieco nechcel, tak proste nie. dali sme lyzicku, rovno ho naplo... slubovala som odmeny, rozpravky... nestalo mu to za to. radsej hladoval.
teraz ma 4,5 a doteraz nejedol napr. sunku, rozok s maslo alebo dzemom, ale ani palacinky, zmrzlinu ci nanuk - lebo to proste nema rad. dokonca aj cokoladu len kinder, inu nie. a na vianoce len medovniky a vanilkove rozky. tam kde je krem, ani sa toho nedotkne. z torty na narodeniny jedol len marcipan.
ale uz pod "psychickym" natlakom (zakaz alebo prislub nejakej cinnosti) teraz zje vacsinu jedal aj doma aj v skolke. ale obcas proste sa mozem aj na hlavu postavit (napr. dnes) a nepohnem s nim.
zial 7 mesacne dieta este asi nevie vnimat "obchod" nieco za nieco.
@rebroza no to veru nie... to este nevnima... a tie jej nervy snad su len zubkami... robi to aj pri inom, ze nervaci, nie len pri jedle..ale aj ked sa jej nedari stvornozkovat... a ine.. ja stale vravym ze to ma po tatovi..to je taky nervak.. skusam, to na nu vselijak..s usmevom... lebo to ju vzdy rozveseli, ked sa nanu skerim.. da si lyzicku potom.. a nato ju bud nadrapne..alebo zacne kychat a ja som cela ospliechana od jej jedla..nato si zacne utierat ruckami usta..tak jedlo uz ma aj ona vsade... no podivana na nas proste... zakazdym inak... no snad ju to prejde.. proste si varvym ze na vsetko ma cas... ked zacne nejake jedialka jedavat neskor,, nevadi..nic jej neutecie. lebo nutenim to nejde ani sa dalej nepohnem...ale dakujem za podporu
🙂
@dedenini no tak to poznám.........mal svoje obľúbené jedlá a polievky..........a tak vyrástol.........určité jedlá ktoré deti v jeho veku už dávno jedli on nechcel vôbec...........no postupne si ich žiadal v neskoršom veku........napríklad kapustu,knedľu,šošovicový prívarok......guláš......ryžu len v polievke atď.............prieberčivý bol a aj ostal........ 😀 😀 😀 😀 ..............polievočku ti zje?
pre dnes idem spat... takze uz neodpisem..ale moc vam vsetkym dakujem za vase rady a skusenosti.vazi si to moc..ked takzajtra a ine dni este sa rada nieco nove dozviem od vas a poucim..dakujem
@dedenini skús inú lyžičku...menšie sústa.....aby mala náladu na jedlo.......nesmie sa jej jedlo sprotiviť......možno potrebuje mixovanú stravu polievku.......piškótky alebo rožtek žužle?.......a čo vlastne je? lebo treba ponúkať....no ak pije dosť miečka a jej chutí mieko tak by som to neriešila............ponúkala....chválila......nie každú chce jesť tuhú stravu no iné zas nechce mlieko........banán zje, krupičku?
@sendy182 ano.. banan spapka..krupicku, aj mrkvicku.. niekedy aj mix jablcka . myslim ze v lyzicke nebude prolem.. ved od 4 mesiaca ju prikrmujem..a skoro od zaciatku jej to slo... rostek vie zuzlat, aj tak ejak chrumky, taky hadici ci co to je... ale bavka sa stym... obcas ju nadrapi ked sa jej podari nejaku hrudku odtrhnut... ale zuzle si dalej. mixovane ma vzdy vsetko... lebo ked som skusila trosku hrudiek.. tak ju to davilo.. len proste mi zacina postupne vsetku zeleninku co papkala pred tym bez problemov a aj ovocie a ine odmietat...
ahoj ano deti su prebercive , aj moja velmi nemusela len mixovanu zeleninku, ale ako som pridala masko tak sa nevie dojest a raz som spravila, mixovane jedlo , kde bolo viacej maska a to jej opat nechutilo, lubi bananik, lubi jablcka, ale su dni ked mi to nechce, mala obcas jogurt a dnes ho nedala ani do pusy , spapa mi kasu , zeleninku s maskom a ovocie a vela mliecka normalne jedlo ma 3 krat niekedy zje 90 ml inokedy aj 180 a mliecka vypije od 120 do 150 ml mliecka , neboj sa vsetko raz prejde 🙂 🙂 🙂 🙂
@dedenini verím že je to len prechodné a že sa rozpapá...........môžu to byť aj zúbky........tka len jej ponúkaj....pochváľ za každé sústo........ja viem čo to je ak nechce papať....my sme ......napokon skončili pred TV a pozeral dookola matelka a svoje obľúbené a popritom jedol iba svoje obľúbené jedlá 😉 🙂 😉 🙂 😉 ................kámoškin chlapček ak ráno vypil fľašu mlieka tak zjedol na obed 13.00 troška polievky a keď mu náhodou nedala ráno mlieko s dobrým úmyslom že zje tuhú stravu tak nejedol do obeda 😀 😀 😀 😀 😀 .......každé dieťatko je individuálne...........a čoskoro sa jej vráti chuť do jedla 😉
@sendy182 dakujem ..no dufam..sakja viem ze to nemoze trvat vacne a cim bude starsia sa nauci papkat snad viac veci... j ked jej to pojde pomalsie, neni treba sa ponahlat podla mna... dnes napriklad som jej robila taku kasicku s mliecka vody a takeho prasku ovocneho..co ma fakt rada.. a tiez sa krutila..prvy krat to nezpapkala vsetko.. ale spapkala aspon daco... no viac ju zaujimal vtacik co ma na sedacke nakreseny... a ine veci..chytala si uz lyzicku..tak som jej ju aj dala do rucky... a jedlo skoncilo na hlavicke a na cele a na nohach.vsetko bolo zababrane... 🙂 ale nevadi..sak je dieta 🙂
@dedenini a skusala si jej jedlo nemixovat, ale dat jej do rucicky, nech si zuzle - uvareny zamiacik, ruzicky brokolice, varenu mrkvicku nakrajanu na pasiky ? to pozuje aj bez zubkov. MOja prostredna od malicka chcela robit vsetko sama, s lyzickou si do pusy este nevedela trafit, ale krmit sa nechcela nechat, tak takto bola spokojna a aj trochu sa najedla 😀
@masinka to som neskusala so zeleninkou..no viem ze kusky ju nadrapuju..tak to asi nepojde..a ona je strasne , eeej.neviem ako to popisat, rozjasene,ze stale trepe rukami a nohami, takze ked jej dam len do rky roztek, ci taky hadik- t.j .chrumku..tak to sice lize a snazi sa papkat..ale ked sa jej dostane kusok do pusinky, tak to ju nadrapi.a nakonec z nej vide aj rannajsie mliecko alebo cajik... a z toho by sa nenajedla... ale dakujem za typi, rady
@dedenini že vraj deťom nevadí keď jedia to isté aj viac dní, veľmi sladká kombinácia je mrkva s cuketou, alebo kalerábom, keď má niečo čo jej chutí, môže aj viac dní,
alebo ja by som dala to čo má papať - desiata, obed, olovrant - a dokrmila,
mne tiež malá nezje všetko čo jej navarím, ale niektoré kombinácie viem že zje, ale skúšam aj nové,
a netreba sa tým trápiť , keď nezje všetko, nevadí, veď ani mi nejeme každý deň rovnako 😉
a skúšala si pučiť vidličkou? to nie sú veľké kúsky, ale nie je to ani kaša
@dedenini Co tak ctu tak take nase mala zacala z jidlem zlobit v teto dobe a nakonec jedine co pomhlo bylo zacit varit kousky a davat ji to jist samotne. Takze vse co se da uchopit rukou (testoviny, bramburky, mrkvicka), jen teda my uz meli zubu dost. Chce to udelat ji jidlo zabavnejsi, holcicky jsou koumaci, maji radi kdyz se to vyviji. A jinak zuby to mohou byt urco v tomto veku a jsou obdobi, kdy dite neco nechce. Neni duvod tlacit, ale dal zkouset a nabizet.
Jinak se mi tim samostatnym jezenim dost ulevilo, mala si vyhrala s jidlem a ja mela cas na vlastni obed.
@dedenini Uvazujes rozumne - nie je dobre dieta si naucit len na "dobrotky" 🙂 Napada mi, ze napriklad moja dcera priblizne v tom veku zacala odmietat mixovanu zeleninu, ale ovocne kase jedla....a zistila som, ze zeleninu uz chce nakrajanu na kocky. Netusim preco, ale akoby zo dna na den sa rozhodla, ze dost bolo mixovanej zeleniny, ona chce kusky. Tak som jej davala take ozaj makke, skoro az rozvarene, ved mala vtedy mozno 2 zuby.