ma niekto skúsenosti zo sojovým mliekom u maličkých detí
preco prave jedno z najmenej zdravých napojov ??
@katkka08 obycajne kravske nechces dat alebo nemoze ho pit? Alebo potom skus radsej nejake ine rastlinne ako sojove, je ich vela - ryzove, mandlove, ovsene... Moja nechcela pit kravske, tak od cca 18 mesiacov pila najprv chvilu ryzove, ale velmi nechutilo, tak potom dlho pila len ovsene, neskor sme presli opat na kravske a teraz s nim nema problem.
Sojove rozhodne nie, ryzove do 5 rokov tiez nie (obsahuje vraj stopove zvysky arzenu, hm...), dala by som skor kokosove, orechove alebo ovsene, rozhodne nie sojove svinstvo.
@katkka08, ano, kupis, aj v dmke kupis, ale treba citat zlozenie, nie kazdy produkt je to, co hlasa jeho nazov (takze od znacky Alpro napriklad ruky prec - je to len ochuteny cukor s prichutou niecoho). Ak ma syncek naozaj problem s kravskym mliekom, investovala by som radsej jednorazovo do nejakoho "mliekorobica" (poznam Miomat, ale je ich na trhu viac) a robila si vlastne mlieka doma sama (je to v podstate bez roboty a mlieko ta bude stat mozno stvtrinu toho, co zaplatis v obchode. V porovnani s lekarnou pravdepodobne este menej) Jogurty detto. Staci kupit jogurtove (kefirove) bakterie a urobis jogurt aj z rastlinneho mlieka (jogurtovac netreba, staci rura). Casova "strata" je rovnaka ako pri ceste do obchodu.
@katkka08 so sojou obzvlast opatrne. Soja obsahuje fytoestrogen a to ozaj nepotrebujes dostat malemu do organizmu. U dievcat sposobuje predcasny nastup pohlavneho dozrievania a u chlapcov neplodnost. Je to velmi moderna potravina, no je bezpecna len vo fermentovanej podobe. Skus mlieka (ak trvas na mlieku) - mandlove, ovsene, kokosove - vsetko volne dostupne napr. v DM drogerii (dokonca v ich znacke DM je aj lacnejsie oproti alnature a pod.). Drzim palce, urcite najdes, co vam vyhovuje a chuti. Vynikajuce je aj makove mlieko, len neviem, ci sa da kupit, zvycajne si ho ludia robia doma - je to bomba na vapnik 🙂
sójové určite nie! Obsahuje fytoestrogén, ktorý je nevhodný pre chlapcov!!! Ja som dávala menšiemu synovi cca od tých 15 mesiacov náhradu za umelé mlieko - ryžové, mandľové alebo kokosové. Prípadne kozie 😉
@katkka08 Mne obaja chlapci vyrástli na sojovom mlieku, lebo kravské nemohli a iné ako sojové odmietali piť a sú v pohode. Žili sme nejaký čas v zahraničí a tam mi ho odporučili, no tu u nás sa v poslednom čase neodporúča. Ja mám s ním dobrú skúsenosť, malý mi nebol ani chorý prvý rok v školke ani jeden den, čo bol asi jediné dieťa z celej triedy.
najprv zisti ci nema alergiu na soju ak nema potom existuju aj dojcenske sojove mlieka su obohatene nejakymi vitaminmi a pod v lekarni ich maju ale pozeram ze ma uz 17 mes. v DM ku ja napr. kupujem sojove mlieko so zirafou pise od 1 roka aj ked u nas prelepisli a od 3 rokov koli zakonu ale je od roka. je tam navysenejake vitaminy a pod. ale je drahsie stoji cca 3 EUR/liter. ale potom su aj ine sojove. ja striedam lebo dcerka ma alergiu na bielkovinu kr. mlieka a soju moze a je to u nas ok. su aj ine mlieka ryzove, ovsene, mandlove a pod. mozno nie je na skodu striedat ale kravske mu urcite chybat nebude ( predpokladam ze je alergik) mam niekolko kamaratok ktore takto odchovali deti takze ziedny problem
dakujem žienky za rady vyskúšam
@katkka08 fuha toto treba dobre premysliet, sója je silný alergén. ..