Môže 10 mesačné dieťa jesť polievku z paradajkovej drene?

tommy13
4. nov 2011

Ahojte mamicky chcel by som sa spytat ci moze 10 mesacne dieta jest polievku z koncentratu?? Teda presnejsie z paradajkovej drene.
Dakujem

amandamath
4. nov 2011

Ja by som nedavala. Paradajka je navyse alergen.

anaxamon
4. nov 2011

precitaj si na obale ake je zlozenie toho koncentratu a ak by tam bola co len jedina zlozka co by sa mi nepozdavala tak by som z toho nevarila...(vacsinou obsahuju paradajkovu drt a kyselinu citronovu)

nelicefo
4. nov 2011

ani ja by som este nedala

katy1979
4. nov 2011

my sme davali v tom 11.mesiaci ale nie klasicky pretlak ale bud z lupanych paradajok ci z cistej paradajkovej stavy

radlinka
4. nov 2011

Ja by som paradajky vobec nedavala, jednak je to skoro a druha vec je, ze vela deti ma na ne alergiu. 😒

bubinko83
4. nov 2011

ja som davala a neni nam nič ,syn je živy a zdravy 😀

csina
4. nov 2011

Tiež si myslím, že mrknúť na zloženie je dobrý nápad, lebo výrobcovia svoje produkty zvyknú "obohacovať" o kadečo. Ale v samotnej podstate by som sa nejako extra nebránila ak nájdeš vyhovujúci produkt, ale len za predpokladu, že tvoje drobčiatko dobre toleruje paradajku. Naša malá paradajky milovala, tak sme pripravovali na rôzne spôsoby a nikdy problém nemala. Najviac ale papala surovú s maslovým chlebíkom.. Myslím, že na podobných fórach nájdeš nepreberné množstvo rônych tipov a názorov, ale najlepšie bude, ak sama posúdiš, čo pre tvoje dieťatko je to pravé. Niekto môže mať názor, že paradajka je alergén (čo však neznamená, že ju dieťa nesmie jesť ale, že zavádzanie tejto alebo aj inej problémovej potraviny treba sledovať a byť obozretný) a niekto môže mať názor, že paradajka je super perfektná zdravá zelenina, ( čo je tiež samozrejme pravda, ale zase si treba uvedomiť, z akého zdroja pochádza, či je pestvaná doma v záhradke alebo hnaná dusíkom a pod., často však pri kúpenej nevieme, čo je zač..ale ak nie je iná možnosť...).
Čiže záver asi taký.. nauč babatko papať paradajku, odsleduj ako reaguje.. ak máš možnosť, priprav si z domácich zdrojov vlasné pretlaky (čo bude teraz v zime asi ťažké a neskôr už budete papať o 106 všetko 🙂 ) , alebo ak nemáš, odsleduj si zloženie a vyberaj tie, ktoré majú najvyšší podiel paradajok a čo možno najmenej iných prísad, ako sú konzervanty, zahosťovadlá a pod.. Ja som v Lidl nedávno na Talianskych týždňoch kúpila super s 99,9% paradajok a bol veľmi chutný.. 😉
Neviem, či si maminka dojčiaca, alebo nie..Ja som pri zavádzaní nových pokrmov najprv postupovala tak, že som potravinu jedla ja, aspoň 2-3 dni, ak nebola reakcia na zložky potraviny v mojom mlieku, tak som dávala malej.. Chvalabohu, zatiaľ sa nám na nič nejako nezreagovala a papá naozaj všetko..hádam len s výnimkou kravského mlieka. Tak držím palce, aby ste aj vy objavovali nové chute bez obmedzení alergiou. 🙂

kralicica
4. nov 2011

my sme paradajky dali az po roku. koncentrat ako taky by nemal robit problem. ved to je ciste parad. pyre, a navyse do polievky iste pridavas trochu vody. ale tak ci onak, takuto zeleninu by som skusila az po roku. je ine ked mas stopy paradajok v masku ale toto je cista stava a aspon my sme mali vzdy po paradajkach cerenu ritku 🙂 teraz uz jeme paradajky o 106 aj same ale treba asi pockat este...