malý má 7 mesiacov a 3 týždne, a je iba kojený. Niečo doňho dostať vôbec nieje jednoduché, zatial spapká banánik, jablčko, výživku tiež, zo zeleniny mrkvu absolutne nie, z toho grcká, cukinu a 3 zrnnú kašičku ked je premiešaná s výživkou. Problém je, že zo všetkého spapká len pár lyžičiek a ďalej odmieta, a vyzerá to že vôbec nie je hladný,a za 10 min. ho normálne kojím akoby nič predtým nejedol. Prosím kto máte podobné skúsenosti, poraďte mi čo robím zle, aby jedol viac, ako ho mám nenásilne presvedčiť. Inak malý je celkovo spokojný, podvýživený rozhodne nieje, má 8,5 kg a spí vcelku dobre, zubky ešte nemá . Dakujem
nikam sa neponahlaj. tvoj syn je este malicky a materske mlieko mu poskytuje vsetko potrebne a najlepsie co moze dostat. do roka maju deti ochutnavat, zoznamovat sa s jedlom, nie sa naozaj najest. na jedenie ma cas - asi tak cely zivot. dojcis, a to je super 😉
@barenka007 ako sa to vezme, do roka ma mozno cas, aj ked ti spapa len par lyziciek, len velky pozor na to, urcite mu jedlo ponukaj, niekolkokrat denne, nech ochutnava, moj maly bol presne taky isty, teraz ma 18 mesiacov a horko tazko nieco spapa, obcas bananik, pecivo, tvarohovy kolacik, ked mal rok, tak cele leto zil aspon na cerstvom ovoci - maliny, jahody, broskyne, marhule zo zahrady, tak som sa utesovala tym,ze ved papa, ale ked nebolo ovocie cerstve v septembri, kompotove nechutilo a maly zacal stagnovat na vahe, ba az chudnut, teraz to uz riesime - ideme na gastrovysetrenie, vysetrovali mu krv, nic zatial take nenasli, co by bolo pricinou, ma mierne zvysene TSH - co poukazuje na znizenu funkciu stitnej zlazy, to mohol zdedit po mne, ale tie hodnoty nie su zatial take, ze by z toho nemal jest. Mal aj anemiu, bral kvapky, upravilo sa mu to. teraz idem skusat prirodne extrakty - melasu, ferrofortis B a vitamin C , uvidim ci na nechutenstvo zaberie. Inak ja sama to posudzujem tak,ze je pohodlny a kedze ma stale prsnik, tak nechce papat tuhu stravu, takze ano, dojci, do roka sa nestresuj, ale potom uz davaj pozor na to, aby aj papal. Moj je velky zavislak na prsniku a mam pocit, ze nechutenstvo je asi sposobene tou jeho pohodlnostou.
ja by som to neriesila, tiez som mala taku dceru co sa ucila jest prikrmy 2 mesiace teda ked mala 8 mesiacov zacala konecne jest trochu viac (predtym tak lyzicu prikmu zjedla).
@barenka007 Tak my máme 18 mesiacov a 8,5 kg sme ešte nedosiahli.Ale už sa blížime. 😀
ja som vždy zastávala teóriu, že ak je dieťa spokojné, nejaví známky choroby, tak netreba nič riešiť. každé dieťa sa raz papať naučí, niečo bude odmietať i v dospelosti. treba príkrmy ponúkať, ale určite nie nasilu kŕmiť, či nacpávať liekmi. Deti potrebujú čas, niektoré sa za stravou trhajú ako divé, iné budú stále papať ako vrabčeky.
Tvoj je ešte maličký a všetko je pre neho nové. podľa tvojho popisu papá v celku slušne.
Pomaličku mu ponúkaj ďalšie príkrmi a počkaj ako sa ti krásne rozpapá v lete na čerstvom ovocí a zeleninke.
A ak nie, moja mama vždy vravievala, že dobrého veľa nebýva.
@barenka007 ja som zacinala s prikrmami a kasickami tak, ze prvy den mi zjedol z toho 1lyzicku, druhy den 3 lyzicky a na treti den zase viac. Jeden tyzden jeden prikrm, alebo kasa. Aby si na nu zvykol a vedela si, ci nema alergiu. Zakazdym ked zacnes s niecim novym, nezje ti toho vela. Treba mu dat kolko chce a zvysok dokojit. Postupne sa rozje. Su to nove chute, moj maly najviac lubil zemiaky. Aj sa hovori, ze deti najviac lubia zemiaky. Mozno s nimi zacat a potom im do nich primiesat inu zeleninu. Podla mna s tym uz treba rozhodne zacat. Uz je dost velky. Pri kojeni je najmenej starosti, ale treba sa pustit aj do tohto.
Vieš čo,vôbec sa netráp,bud rada,že mu tvoje mliečko stačí,asi ho máš dosť 🙂 podľa mňa ti papá dobre, ja som malú začala prikrmovať až v 10.mesiaci,skúšala som to každý týždeň a ked nešlo,nešlo.. a priberala normálne,len pani doktorka skoro spadla zo stoličky,ked zistila,aká je pravda,že je iba kojená a pani sestrička nešla prežiť,že prečo ešte neje mäso.. 🙂 mne to bolo až smiešne,tak som im povedala,že vás ked bolia zuby tak si dávate mäso? ved nie sme všetci podľa tabuliek.. lebo mala 10 mesiacov a vychádzal jej 10.zub.A potom jedla postupne,vôbec som ju nenútila,koľko zjedla,toľko zjedla,kojili sme sa skoro do 3 rokov a fakt jedla všetk po troške,mäso začala až ked mala všetky zuby,bola aj je ZDRAVA a v škôlke vždy zjedla prvá a dokonca bez problémov mi zje zelerový šalát,cibuľu,cesnak,chren..
@barenka007 sice este nemam dieta, ale pokial neodmieta vyslovene stravu a nechudne tak by som to neriesila...sesternicin tiez tak vymyslal a az teraz ked ma rok a pol tak zacal objavovat chute...ale nie som expert no 🙂)