Moj syn ma 21 mesiacov . Uz od prveho prikrmu to bolo bolave ale sem tam nieco zjedol , ale teraz 2mesiace mi nechce zjest skoro nic . Pred spanim vypije mlieko poobede aj vecer s tym nema problem . Sem tam spapa jogurt . Pred tym mi papal aspon rano rozmixovane ovocie ale teraz uz vobec . O obede ani nehovorim . Na obed nezje vobec nic . Ani rozmixovane ani v celku ani polievku. Maso, ryzu,cestoviny,zeleninu nejedol ani nepamatam.
Jedine co spapa ale nie vzdy je suchy rohlik , jogurt , mlieko , sem tam krupica .
Som zufala , lekarka tvrdi , ze mu nic nieje , na ziadne vysetrenie nas neposlala .
Ale posledne dva mesiace co neje byva brutalne nervozny. Len mrnci , place , krici ( comu rozumiem moze to byt aj hladom) 🙈uz mu nechavam ,,rozhadzane,, jedlo po dome ci si nedzobne . Ale on chyti hystericky zachvat ked zbada jedlo . Aj ked ho dam rano do stolicky a vidi tanier chyta akom .ked sa ho opytam ci si prosi papat hodi sa o zem a kope nohami.
Uz som na prasky . Prosim poradte mi ci trvat na niakom vysetreni alebo co robit , ci to je normalne a moze to byt iba take obdobie . Vaha je v poriadku .
Dakujem🙏🏼
@tehulka999 pýtala by som sa na vyšetrenia a zrušila mu mlieko, predpokladám, že vypije celú fľašu poobede aj večer. Je to pre neho pohodlnejšie ako jedlo prežúvať, hrýzť
@elizabet173 ano flasu vypije celu 220ml pred spanim poobede aj vecer . Len ked som mu skusila vynechat aj to mlieko nezjdol aj tak nic , iba nalada bola este horsia. Len ked som googlila a citala o poruchach potravy u deti pisali , ze odmietaju uplne vsetko v tuhej strave.Moj maly zje tie tycinky ovocne detske aj 4 za den, chrumky, keksiky ( ale nakolko nic ine neje to som uplne vypustila , myslela som , ze ked vyhladovie naje sa ) Zajtra zavolam lekarke bude ziadat vysetrenie. Dakujem za radu 🙏🏼❤️
@im709vf ja viem 😔len on chyti amok za kazdy ked len vidi , ze ja nieco jem . Podla mna som skusila vsetko. Farebne , rozmixovane , kusky , ponukat , polozit len pred neho. Nerozumiem tomu . Mam aj 5rocneho syna a ten mi papa krasne od zaciatku . Sam si pyta zeleninu a ovocie . Tak neviem kde som teraz urobila chybu .
Ale dakujem za radu a drzim aj vam palce 🙏🏼
@tehulka999 na ako dlho si vynechala mlieko? Deň, dva, tri?
co sa stresujes sak je toje najdolezitejsie, ze neje to co chces ty je ine. bud 4ada ze nieco zje, davaj mu to co chce zjest a nebude ti klast odpor pri jedle. casom ho to moze prejst ( mojho nepreslo ma 19r a je len par jedal nestresujem )
@tehulka999 nestresuj. Daj mu,co lubi. Zbytočne ho budes po dr. vláčiť. Budeš mať pravdepodobne nejedaka a vyberave dieťa. Mám to doma už 12 rokov a veru,nič nepomohlo. Podľa mňa som skúsila všetko.
@tehulka999 nebude to tým, že mu stále niečo núkaš? Nepomohlo by, keby že sú raňajky, keď sa nenaje, tak sa raňajky zbalia a potom bude desiata, rovnakým systémom? Od hladu neumrie, a pár dní bude o "zvykaní" (možno zje napríklad najprv len desiatu a večeru atď.) ale potom by mal postupne začať normálne jesť. Ak by to nezabralo, tak potom asi jediné cez lekárov, lebo to už asi bude naozaj porucha. Ale zatiaľ by to kľudne mohlo byť aj to, že dieťa je zvyknuté, že keď si počká, dostane svoje mlieko/jogurt/rožok a jednoducho sa na ostatné jedlá vybodne 🤷.
@tehulka999 ako dlho si mu nedala mlieko? Predpokladám, že to nebolo ani jeden celý deň, nie to ešte dva. No zmenu by si videla najskôr po týždni. Tvoje dieťa malo veľmi zlé stravovacie návyky - píšeš o chrumky, keksíky, ovocné tyčinky nemusel vôbec poznať. Neviem, aké sú to ovocné tyčinky, ale štyri za deň? To na čo? On cíti, že ty máš panický strach z toho, že nezje vôbec nič a nakoniec mu to, čo chce, dáš, aby zjedol aspoň niečo. Je už navyknutý, že keď bude dostatočne dlho odmietať bežné jedlo, tak sa dočká mlieka, rožka, krupice, jogurtu. Prečo to aspoň neskúsiš na týždeň, neponúkať ho dookola, ráno ideme raňajkovať, zješ, zješ, nezješ, nevadí, potom desiata, obed, pred spánkom žiadne mlieko, olovrant, večera. Keď bude mrnčať, nedať pred spaním mlieko, ale ponúknuť normálne jedlo. Zje, zje, nezje, nezje. Je len veľmi malé percento detí, ktoré majú skutočný problém a ostatné s rodičmi nacvičujú.
@tehulka999 Skúsila si niečo zamiešať do mlieka? Podať riedku mliečnu kašu. Mliečnu polievku rozmixovanú. Granko. Či by prijal iné chute? Papať lyžičkou mu nerobí problém?
@kacena4 nejde o to, ze neje co chcem ja len sa bojim aby nemal problem do buducna , ked teraz nieco zanedbam. Myslim , ze mu to bude chybat . Zelenina , maso , ovocie … ale mas pravdu nic s tym nespravim .len som sa bala ci to nemoze byt niak diagnoza 🤣
Dakujem za radu ❤️ Mozno som len potrebovala pocut , ze niesom sama🤣🤣🤣🤣🤣
@elizabet173
Vydrzali sme jeden den bez a bola to katastrofa 🙏🏼😔ale mas pravdu musim vydzrat dlhsie a uvidime .
Ovocne tycinky som myslela take z dmky , tie platy ovocne , niesom zastanca sladkosti aby si si nemyslela len uz ked nic nejedol bol brutalne nervozny a uz som mu potrebovala dat nieco aby som nakupila aspon v obchode aby sa zabavil . Myslela som obrazne 4 , chcela som tym povedat ze nemoze to byt tym , ze by vyslovene mal problem hryzt tuhe veci .
Mam z toho nervy lebo myslim , ze k zdravemu vyvinu treba ovocie , zeleninu a maso .
Ale od zajtra ideme teda nato tvrdo a vynechame mlieko a uvidime 🙂
Dakujem 👍🏼
@loliki skusala som asi vsetko , aspon myslim , skusila som davat rozmixovany obed do tych tasticiek . Uz aj polievku do flase ale vobec 🙈🙏🏼Dobre ze mi tu flasu nehodil o hlavu 😅mozno len vysadit to mlieko na par dni , to sa priznam , ze som nevydrzala po dni lebo bol brutalne nervozny .
Ale dakujem za tip👍🏼
@diamond007 jeden den , ale asi musim vydrzat dlhsie . Nevedel zaspat bez mlieka.
@koniarova hej asi mas pravdu . Len mam z toho nervy bojim sa aby mu to nechybalo , v zdravom vyvine , imunita…ci to nahradit niakymi vitaminmi.. neviem
Ale asi s tym nic neurobim🙈🤷🏻♀️
Dakujem 👍🏼
@tehulka999 aha, netušila som, o aké tyčinky ide. Vyhoď fľašu, skonči s mixovaním. Piť mu dávaj len čistú vodu alebo nesladený čaj, nechaj ho jesť samého, možno sa mu zapáči vidlička, keď bude môcť napr. cestoviny napichovať. Je zbytočné robiť cirkus a dávať mixovaný obed do taštičiek, do kedy chceš takto fungovať?
@tehulka999 pripnem moju skúsenosť snáď pomôže,moja slecna mi robila presne to iste, v novembri mala 26 mesiacov a vtedy som musela razne zakrocit, okrem mlieka odmietala vsetku stravu, aj pitny rezim, ziadna voda, ziadny caj, ovocie tiez nic, madam zdrava ako ryba akurat ja zrela na psychiatriu, tiez som za nou behala z tanierom, zvieratka vykrajovala zo syreckov, flasky na vodu kupene vsetky co trh ponukal a nic, pediatricka jednoznacne kazala zrusit mlieckovanie, neveda som si to ani predstavit, vsak mi to dieta umre o hlade a smäde, a cuduj sa svete pomohlo, tri dni rev, lebo vsak mliecko netreba zut,ked kakauko este lepsie lebo sladke no jasne ze mi kaslala na zemiaky ci cestoviny... a potom si zvykla, pri prvej miske cestovin co spapala som si aj poplakala, teraz su tri mesiace a postupne sa rozjedla, aj pitny rezim fajn,jablcko sprace na posedenie, a papa snami za stolom, pre nu samu ked nachystam malo kedy sa toho chytí, zelam ti autorka vela trpezlivosti a vela síl
@elizabet173 lebo praveze si nemyslim , ze som urobila chybu v strave . Davam mu naozaj kvalitne potraviny , pod pojmom chrumky nemyslim čipsy ale pohankove , ryzove , mrkvive chrumky ale aj to som momentalne vynechala ked prestal jest skoro uplne . Jogurty biele ziadne pribinaciky .
Ale vyskusam to mlieko 👍🏼
@mikadooo
Mozno som az moc nasilna uz 😅🙈lebo som bola zufala naozaj . Ale urcite mas pravdu . Skusim presny rezim nebude chciet skusim neskor .
Dakujem👍🏼
@elizabet173 jasne , dakujem za radu. Len ked uz nic nechcel tak som aj mixovala . Zufala matka urobi vsetko😅 asi to bude brutalny tyzden ale treba vydrzat .
Dakujem velmi pekne 🙏🏼
Len mam problem s tym , maleho zo vsetkeho napina . Neda mi ani sancu aby to ochutnal . Chyti cestovinu az ho strase a hodi ju na zem . Ale bude to tym ze sme mixovali asi . Pri starsom som mixovala a ako mal par zubov som prestala mixovat a pekne vsetko pohryzal tak som naivne myslela , ze to bude tak aj teraz preto sme mixovali na zaciatku .
Ale od zajtra teda tvrdy rezim a vynechame mlieko, ina cesta asi nieje .
Dakujem❤️
@tehulka999 tie chrumky sú určite lepšie, ako arašídové, ale dieťa, ktoré zje mrkvu varenú, dusenú, nepotrebuje mrkvové chrumky, ktoré zje ryžu, nepotrebuje chrumky ryžové atď. No tvoje dieťa nič z toho nejedlo. Od jedného roka do asi troch vymýšľa s jedlom väčšina detí. Objavia čaro toho, že môžu urobiť niečo opačne, ako sa od nich očakáva, zistia, ako sa dá fajn prostredníctvom jedla s rodičmi manipulovať. Najhoršie je, keď sa v rodine z jedenia a nejedenia dieťaťa urobí stred vesmíru. Od rána sa rieši či jedlo, koľko jedlo, čo mu dať keď nezjedlo a rozoberá sa to s inými rodinnými príslušníkmi pred ním. Keď sa jedlo berie ako niečo normálne, prirodzené, nerobia sa okolo toho tanečky, dieťa veľmi skoro zistí, že keď nezje to, čo pred dvomi dňami s chuťou zjedlo, mama mu nepobeží urobiť nič iné, ani sa nedotlačí chrumkami alebo mliekom. Tvoje dieťa nie je hlúpe, je len malé. Je na tebe, čo s tým urobíš.
@elizabet173
Ano mas pravdu plne sa s tym stotoznujem a urcite to takto vyskusam . Uz som to asi moc riesila v hlave a silou mocou som chcela by jedol ako ma , tak pekne ako papa starsi syn . Ale kazde dieta je ine . Ved od hladu snad neumrie 👍🏼❤️
@tehulka999 pred par rokmi som citala rozhovor s pediatrom. Tiez bola matka, ktorej 4rocna dcera jedla len dva jedla. Spagety s kecupom a ryzu s kuratom. A 2 litre caju denne. Poradil jej, rano ranajky, klasika chlebik, sunka, zelenina. Nechce odlozit. Na desiatu znovu to iste. Nechce, odlozit. Na obed polievku. Ked nic nechce, neriesit. Ziadne dzusy, chrumky,ani mlieko len vodu. Ist von, unavit. Jeden den hladovky nikomu neublizi. Dalsi den znovu a aktivity vonku. Skus, uvidis. Na treti den zje asi vsetko
Keď píšeš, že chce jesť to čo ty, tak to je čo? Už je naozaj veľký aby si mu mixovala. Určite vynechaj to mlieko a on sa rozpapa😉tri dni bude mrzuty ale potom si na to už ani nespomenie 😉 držím palce, neboj sa dobrovoľne neumrie od hladu😬😬
Skúste na začiatok skontrolovať krvný obraz. Naša má 21 mesiacov tiež a nebolo to až také extrémne, ale veľmi zle jedla, bola nervózna a úplne na nič spala a mala veľmi nízke železo. Postupne sa to zlepšuje
@zuzap33 dakujem vyskusam . Taketo clanky som presne hladala a nic som nikde nenasla.ja to asi moc riesim a uz som do neho chcela aj nasilu nalacit a som mu mozno k tomu sama urobila taky odpor, ze som moc tlacila na pilu😔len uz som bola z neho zufala. Mame brutalne obdobie vzdoru k tomu vsetkemu, serbel ani vidiet , kocar ani vidiet . So vsetkym problem 🙈Dakujem velmi pekne za radu .
@jjanulienka praveze nechce jest ani ked jem ja , chyti akom ked jem ja🙈sa boji , ze mu to idem nukat asi.
Hej viem , ze je velky na to uz . Len ked su kusky jedla tak ho napina a nechce si to dat do ust. Ked dam pred neho ryzu , cestovinu ani sa chytit toho nechce striasa ho .🙈ale skusam to .
@tehulka999 Asi ťa nepoteším, ale vyhľadaj psychológa a od pediatra si pýtaj kontakt na odborníka. Má určite problém a treba zistiť aký. Žiaľ sú deti, ktoré majú strach z jedla, nechcú jesť lyžičkou, nechcú skúšať nové, boja sa ochutnať nové. Neprinútiš. Nepochopiteľné ale reálne. Ťažko prijímajú a zvykajú si na zmeny. Napr. nočník je pre nich veľký problém, potom WC. Potom škôlka! Psychológ Ti o tom povie svoje. Nepokaz všetko, čo sa dá. Poraď sa s nimi.
@tehulka999 s poruchou prijímania potravy sa momentálne trápim ja so 6 mesačnou dcérkou. Do takých malých detičiek je ľahšie natlačiť mlieko, napr. V spanku. U vás to ale také jednoduché nebude, musíte mu z jedla spraviť príjemný zážitok 🤷🏼♀️ nič iné sa nedá, jedlo ho musí baviť, a musí mať pri tom dobre pocity.