Mliečne výrobky a stolica 13 mesačného dieťaťa

valik111
3. dec 2020

Ahoj mamičky. Chcem sa poradiť so skúsenými...
Môj 13 mesačný syn má problémy s tvrdou stolicou už keď začal s prikrmami. Skúšali sme všetko možné až nám lekár predpísal prášok na riedenie stolice... No i tak ma tu stolicu takú tvrdšiu,ale už nie tie kamene s krvou ako predtým.
K veci... Rozmýšľam,že čo ak mu robia zle mliečne výrobky... Uvažujem vysadiť na čas mliečne výrobky,no len neviem čo s UM... Malý ho pije len pred spaním a ráno keď sa zobudí čiže tak 3-4x behom 24h. Čím nahradiť um? Nejakým sójový mliekom? Aké by ste mi vedeli odporučít? Alebo čo si myslíte vy?

zuzka251
3. dec 2020

@valik111 skus urobit len jednu zmenu... cize zrusit mliecne vyrobky a s um okracovat..a uvidis, ci je to tymi mliecnymi, ze ho zapeka.

ciernysokol
3. dec 2020

@valik111 v prvom rade, to co je za pristup doktora, 13mesacne dieta ma tvrdu stolicu, tak mu dam prasok na riedenie. Fakt super doktor.
Tvoj pristup je dobry, kludne to moze byt reakcia na mliecnu bielkovinu. Vtedy byvaju casto zapchy. Ja by som mu zrusila na nejaky cas vsetko mliecne, aj umele mlieko. Nahradit nemas cim, soja pre chlapcov vhodna nie je, je to aj alergen. Rastlinne mlieka maju velmi vela chemie, jedine, ze si ich budes doma robit sama. Moj vyse roka nejedol nic mliecne a vapnik mal dobry. Jedol mak.

valik111
autor
4. dec 2020

@ciernysokol tiež si zrušila mliečne kvôli stolici? Ak áno,pomohlo to?
Len neviem čím nahradiť mlieko pred spaním... To už je taký rituál... Vie,že keď pije mlieko,ide sa spať. Už keď vidí fľašu s mliekom,tak si čuchá oči...

ciernysokol
4. dec 2020

@valik111 ano, pomohlo. Ak mu nahodou robi problem mlieko, vysledkom nie je len tvrda stolica, ale celkove poskodzovanie organizmu, najma traviaceho systemu. Ak dietatko prijima potravinu, na ktoru je alergicke alebo netolerantne, zle sa vyvija, pribudaju potom dalsie veci. Je dolezite vyradit, co mu robi zle. Detom do 3 rokov mlieko casto nevyhovuje, potom to zvykne miznut. Mojmu ostala citlivost na mlieko, ale jedava vsetky mliecne vyrobky, takze je to ok.
Cim nahradit, netusim. Nesladeny caj? Kasa? Maly casto jedaval bezlepkove kase. Zaliate vodou, s maslom ghi (to neobsahuje mliecnu bielkovinu, maju v dm), hnedy cukor, obcas med.

marvin1234
4. dec 2020

@valik111 my sme mali tento problem, ale teda nebol syn na um, kojila som. Kazdopadne som vyradila kravske mlieko, davala som biely kozi jogurt, casom ovci, casom kravsky bezlaktozovy a postupne sme sa dostali az ku klasickemu. Asi za 3 mesiace. Mlieko do kase ryzove. Sojove by som urcite nedavala....co sa tyka um neviem, nemam skúsenosť.

alinka183
4. dec 2020

@valik111 a davate mu pit vodu alebo caj?

valik111
autor
4. dec 2020

@ciernysokol prosím ťa, budeš taká dobrá a odfotiš mi tu kašu? Lebo ja sa v tých kašach nevyznám. Dávam mu len vločky

valik111
autor
4. dec 2020

@alinka183 áno

ciernysokol
4. dec 2020

@valik111 davam kase pohankova, ryzova, prosova, cirokova, kukuricna. Miesam, striedam. Treba pogooglit, napr. V obchode grizly.sk,tam maju ok ceny. Bezne v lidli nominal kase tiez. Zaliat horucou vodou, ochutit. Aj bez mlieka velmi chutna.

valik111
autor
4. dec 2020

@marvin1234 prepáč, chápem to dobre,že výrobky z kozieho/ovčieho mlieka,či samotné mlieka nespôsobujú tvrdú stolicu?

elisaeli
4. dec 2020

@valik111 Ahoj, my sme v 12 mesiacoch tiez riesili podozrenie na intoleranciu mliecnej laktozy. Pediatricka mi odporucila nahradit umele mlieko bezlaktozovym mliekom z obchodu, pripadne sa da kupit aj bezlaktozove umele mlieko.

valik111
autor
4. dec 2020

@ciernysokol ale ryža tiež spôsobuje tvrdú stolicu...my sme vyradili už dosť potravín... Ryža,banán, čučoriedky, mrkva... Chlieb len zriedkavo dávam... Uf ja som neskutočne zúfalá...

valik111
autor
4. dec 2020

@elisaeli a pomohlo?

valik111
autor
4. dec 2020

Baby,ja vám ďakujem za komentáre, každú radu si vážim.
Keď si tak spomeniem spätné,tak u syna to začalo po 4tom príkrme a to bol karfiol... Dovtedy mal stolicu dobrú. Na um je od 3tieho mesiaca a toto začalo keď mal 5m.

valik111
autor
4. dec 2020

A to vtedy ešte nemal žiadne mliečne výrobky, len moje a um mlieko... Tak ja už neviem 😔

marvin1234
4. dec 2020

@valik111 u môjho syna to takbolo, netvrdím že u každého, ale za vyskúšanie nič nedáš

valik111
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ciernysokol
4. dec 2020

Treba si dat pozor na dve rozlicne veci pri neznasanlivosti mlieka. Vacsina ludi trpi intoleranciou mliecneho cukru, laktozy, vtedy pomoze bazlaktozova dieta. Male percento ludi, ale paradoxne velka cast deti trpi alergiou na BKM (bielkovina kravskeho mlieka), kedy dotycny nemoze konzumovat ziadne mliecne vyrobky, ani stopy mlieka, ani cokoladu napriklad. Tato alergia casto do 3tieho roku vymizne.

ciernysokol
4. dec 2020

@valik111 ryza nikdy neurobi tak tvrdu stolicu, ako ked dieta netravi mlieko. Nevyradila by som mrkvu, ryzu, nic, ale vsetko mliecne. Skusobne na dva, tri tyzdne.