Ahojte,je tu nejaká maminka ktorá má/mala podobny problém? O chvíľu trojročný syn mi jedáva 90%mixovanu stravu. Zje takmer čokoľvek ale musím ho kŕmiť ja a všetko mixnute. Má problém so zutim,všetko schová do líca a nezuje. Keď mu dám konzistenciu alebo množstvo ktore je na neho zle,hneď ho naťahuje na vracanie,no nevyvracia sa.od narodenia boli problémy s jedlom, bol aj sondovany,nikdy som mu nemixovala aby som sa tomuto vyhla ,robím to posledný cca rok,no ak chcem aby nechudol a najedol sa,tak mixujem a kŕmim. Nevypyta si jedlo,okrem drobnosti ktoré aj tak nezje ale iba ozuzle.uz by mal ísť do škôlky no tam ho kŕmiť nikto nebude.usta otvara dobrovolne,stačí mu mala knižka,rozprávky ibavýnimočne.nechat vyhladovať má u nás opačný efekt,čím je dlhšie bez jedla,tým menej chce jesť.ked je veeeelmi hladný,zobne si sám dva tri malé kúsky jedla a hlad má zažehnaný.vazi 11kg cize úbytky na váhe nie sú zrovna žiadúce,tak či tak ma po každej chorobe tak do kila dole.dakujem za prečítanie a rady prosím iba ak máte skúsenosti s tymto ďakujem
Co na toto hovori pediatricka? Lebo ta vaha je naozaj nizka a teda, sposob stravovania prepac, hrozny 😥 ja chapem, se to robis, lebo sa bojis, ze inak sa nenaje.
Ale co take jogurty? Nezje sam?
Kase, ovocne pyre s kuskami ovocia?
Zemiakova kasa?
Kusocky masa s nejakou omackou zeleninovou?
Keby aspon skusal najest sa sam...
Mna by len zaujimalo co si o tomto vsetkom-vaha,nejedenie,mixovnie,krmenie-mysli jeho pediater?Nuz nic na tom bohuzial nie je normalne.
Ahoj, u nás pomohlo práve to,že sme synovi strkali malé kúsky jedla do líca (medzi ďasno a lice,)aby sa mu spustil žuvaci reflex,postupne sme pridávali na veľkosti kuskov. spočiatku sme dávali vyslovene drobucke kúsky chleba,varených zemiakov. Trvalo to niekoľko mesiacov,ale naučil sa žuť. Síce sa stále stáva,že miesto prezutia jedlo prehltne a má potom stikutku/pozvracia sa, ale je to omnoho lepšie, už ten reflex má zážitky,hlad jej jeho najväčším protivníkom.
Snažíme sa so synom"spolu zuvat"- keď je, tak hráme divadielko,ako aj my prezuvame (nahlas, viditeľné hýbeme sánkou),on to už pochopil a hra našu hru, a tiež prežuva ako bylinozravec 🙂 má 2,5 roka.
toto je ozaj medvedia služba.... mali sme v rodine, tiež rodičia nič poriadne nerobili (prepáč, robili podobné "nič" čo ty) a nakoniec to skončilo veľkým bojom, plačom, chodili sa hlásiť v nemocniciach, po úradoch (inak normálna rodina, aby ste si nemysleli), dieťa revalo nonstop lebo nechcela papať ale už boli v štádiu že musela, veľmi ju to až bolelo, vlastne 90% času "jedli" čo tiež nebolo dobré, lebo sa mala najesť a hotovo, ona jedla aj 2 hodiny, chvíľku pauza a potom zase lebo musela jesť každé 3 hodiny, čiže tam sa stále "jedlo" no niečo hrozné.... teraz majú druhé a tam zase robia paniku keď malý v polievke nezje petržlen - proste rodičia z extrému do extrému (chápem, že už nechcú zažiť to čo pri dcére, ale toto tiež nepomáha)
11kg vaha u 3r nemoze byt ok. Moj maly mà 11m a 9kg a to je taky nižśi priemer na jeho vek. Papa dobre len je vecne v pohybe. Uz sa nepamatam kolko mala dcera v 3r ale urcite aspon 14kg v roku mala 10kg .. Cize tvoj drobcek nema vahu na svoj vek mà vahu tak na rok rok a pol. Jedna znama mala tucne babo co malo 11kg v pol roku.. Ak nema zdravotny problem prehltat tak si Ta len dobre vycvicil. Tu asi nie je moc co poradit. Dr vravi ze jeho vaha je ok?
Ste sledovani na gastro? Moj syn ma syndrom a do 3 rokov mal dost problem s prehltanim a zutim. Dostal nutridrinky na priberanie. Vyhladovat urcite nie. Zachranili nas mixovane strukovinove polievky na odporucenie endokrinologicky a k tomu stale nieco na zutie, zemiak.placka chlieb, varena mrkva. A zajedal to tak, ked 3 kusky tak tri. Nenutili sme ho a neriesili, ci ma mixovane alebo nie. Kazdu chvilu som ho stopala susienkami, piskotovym cestom mrkvovym kolacom. Potom prazenica na redsie urobena. V Skalici je mudr.Bunova, ktora riesi aj problemy s prehltanim. Skus jej zavolat a poradit sa. My sme tam chodili, pomohla. Ak potrebujes este poradit napis mi IP.
žiadne iné problémy nemáte? lebo tieto problémy majú deti s autizmom....Týmto problémom sa zaoberá V Skalici psych. Búnová.... Sídlila v nemocnici.
Ja so myslim ze toto treba riesit s dr.
Aj mna napadlo tiez ako tuna pisala jedna mamina ci nema autizmus ci ine poruchy spravania.lebo aj moj detto mal dlho predlho problemy s jedlom a ano je autik
Ake mal problemy s jedlom od malicka, ze bol sondovany?rozumiem, ze robis cokolvek nech len zje a neschudne, ale to nie je cesta. Musi sa naucit jest sam, treba komplexne vysetrenie na gastro a mozno to je psychickeho razu deti radi vydieraju nejedenim, naco by sa namahal, ked ho nakrmis ako babatko.Skusila by som nech ho krmi niekto iny babka, otec ci to tiez bude skusat.Su deti nejedaci, ale jedia sami, zobkaju si, alebo jedia par jedal, ktore im chutia.Strasne neskoro to ides riesit, ked ma ist do skolky.Nikto ho krmit nebude a jedla nebude poznat u sestry v skolke vylucili deti, ktore nejedli boli tam sj vahove ubytky a celkovo deti sa neadaptovali
Je nieco co zje s chutou ma rad?ovocie, polievky?v 2 r zacat mixovat bola hlupost pediatricka o tom asi nevie ci?
On ako dieta to berie normalne ideme jest, mama ma nakrmi.Teraz este raz citam, ze zje cokolvek, tak len mixovat postupne menej tak ako malemu babu, ked prechadza na tuhsiu stravu, hrat sa s nim ci da lyzicu sebe, tebe, len skoda, lebo toto su veci, ktore sa ucia okolo roku, roku aj pol.
@taga toto je úplne zlý návod ako začať týmito potravinami. Nakoľko kaša zas len kaša pyré zas len kaša jogurt kaša.
Moja prvá druhá dcéra tiež mali radi dlho mixovane samozrejme do roka ale toto práve keď som dala že kombinácia kaše a niečoho kde boli kúsky tak mysleli že kaša a zrazu kus a hneď ich naplo takže isto takto nie.
Ja odporúčam keď tak čisto suché čo ho núti žuť. Moje dcéry majú radi cestoviny s vajíčkom
Cestoviny čisté papať rukami
Wafle ktoré robím.
Polievku s mrvaničkou
Toast do ruky z toastovača
Parku do ruky??
Banán atd atd
Môže byť malý. 11kg nemusí byť až taká katastrofa.
Krupkova polievka atd atd.
A podľa mňa dieťa netreba určiť jesť pre pána niektoré ktoré tu píšete nenormálne hrozne katastrofa, sa žena snaží, a že mixuje no bože veď nebude hádam do dôchodku tak jesť. Také niečo ako plienky. Príde čas keď bude chcieť sám jesť. Ak teda nemá iný problém
Mali sme podobny problem, teraz byde nat 5 r., a pomaly sa to zlepsuje, teraz ho uz napina pri kasovitych jedlach.
Kks to je strašne málo, môj krpec ma 3 roky a 19kg,tam bude niekde zdravotný problém a tá strava??? Ten malý si zvykol, ty mu robíš slúžku, bez urážky. Daj mu normálnu stravu a nič iné, nech sa jeduje, keď bude hladný tak sa naučí jesť, pevné nervy.
Máme podobný problém. Syn tiež nechce tuhú stravu, ale váži cez 15 kg. Gastroenterologička nám odporučila dr. Bunovú zo Skalice (kontakt nájdeš na nete), ktorá sa vraj ako jediná na Slovensku špecializuje práve na tento problém u detí. Tá nám povedala, že máme ešte skúsiť klinického logopéda. Sme z TN, tak nám vedela dala aj kontakt na miestu doktorku, ktorú pozná. Čakacie doby sú dosť zlé, ideme vo februári, sme objednaní 4 mesiace. Ale všade nám povedali, že sme premeškali ten čas, kedy dieťa začína žuť, takže sa to musí nanovo naučiť a je to beh na dlhú trať.
Ako ti papal mlieko, ked bol malicke babätko?
@sono2 je veľký, nosi 104 ako ostatné deti, má nohu 28,nie je vôbec tlsty ak myslíš to, jedáva všetko v pohode, môžeš ho samozrejme tak nechať, môj robil tiež cirkus keď nechcel hocičo jest a dookola vymýšľal, zistil, že mu to nepomôže a začne jest ako ostatní, to by sme mali všetky taký problém keby trojročným skáčeme okolo riti s lyžičkou a mixujeme, to môžeš ročnému dieťaťu ale nie 3!!!!!ako ho to chceš inak naučiť
Pozeram ze tabulkovo by 3r mal mat okolo 14kg. Ak zje vsetko mixovane skusila by som mu dat trochu viac zdravych tukov kalorickejsie jedlo. A mlieko namiesto vody.
@kozova87 kks dakujem za Tvoje prinosne rady... moj syn sa odrazal od vahy 700g. treba citat s porozumenim, nepytala som sa o nazor ci vazi malo alebo vela, ani som sa nepytala kolko vazia ine deti.dakujem, prehlad mam🙂
dalej som pisala prosim o rady od maminiek, ktore maju alebo mali podobny problem, kedze Tvoj syn vazi 19 kg, nepredpokladam ze si niekedy musela riesit nieco podobne a teda sa danej problematike nerozumies. autorka ma dieta v pohode, motoricky je sikovnejsie ako o rok starsie deti a urcite moze vazit tych 11 kg, kedze vazi.
ak porodis 700g dieta, ktore je sondovane a dlho veeeelmi dlho v inkubatore, ak Ti bude od narodenia odmietat jedlo a ak Ti nebudu vediet lekari poradit, potom mozme skecnut.
@taga
@nini1010
@marlent jeho pediater to neriesi, iba predpise nutridrinky ktore podstatu problemu neriesia, jeho gastroenterolog neriesi, lebo zhodnotil ze syn je ako take zihadlo a nema kedy jest a klinicka logopedicka Bunova si s nami nevie pomoct, bohuzial nie vzdy lekari pomozu, preto som sa spytala takto verejne
@deti95060810
@vafinka ano sme v sledovani , dg zatial nemame, viem o tom ze tam je suvislost no hladam ako mu pomoct kade tade. u nas nehrozi nechat ho nech sa naje, bude obchadzat to jedlo do aleluja a raz za cas si da do ust nieco, co tam dryi aj hodinu. je to na porazenie
@zenazaba ked bol uplne malinke babo papal celkom pekne, no zlom nastal cca v 3-4 mesiacoch a odvtedy sa to vlecie. prve prikrmy papal celkom pekne, vsetko na male kusky, nic mixovane, potom sa cca v 8 mesiacoch pogrckal ale tak ze mu slo jedlo aj z nosa a odvtedy je to u nas trapenie.
A ako je na tom, ked ma zjest napr ovocnu kapsicku? Z takeho obalu zje? Nemusela by si ho krmit. My riesime problem ze ani za svet nechce varenu stravu, iba ovocie a keksiky, piskoty... Chcela som ho obabrat a kupila som tie kapsicky na jedlo. Ale prekukol ma. Lenze my mame zas dg detsky autizmus.
@luciag82 ano u dr Bunovej sme boli parkrat, no nepomohla velmi a teraz nas vyradila. akurat nam poradila kliniku v rakusku, kde jedno dvojtyzdnove ,,liecenie ,, stoji aj s nakladmi na ubytovaie a pod cca 15000 eur. samozrejme poistovna nepreplati. ako prisla korona sme sa k nej nevedeli dostat, jeden termin nam zrusila a dalej nas uz nevezme, ale cakame na termin zrejme k tej istej logo, tiez sme z Tn, a tiez na odporucanie Bunovej. tak som velmi zvedava.kolko ma prosim syn? mne syn zje na desiatu velke porcie, aj na obed pol litra hustej polievky, nemusi byt vyhradne mix, no ako nahle mu dam kusky, proste to neuzuje
Keby napises rok, ale trojrocne? Mixovat? Krmit? Takto ho do skolky nevezmu (bojkotovanie stravy je dovod na vylucenie), robis mu medvediu sluzbu. 11 kil je tiez na ten vek strasne malo, boli ste na gastre? Nema problemy s prehltanim, hrtanom? Nebol ako babo intubovany? Gastroenterolog co na to?