Mixovanie stravy pre 8 mesačné dieťa, ktoré nemá zúbky

adelsa
23. máj 2014

moj maly bude mat uz 8 mesiacov, uz by som mu nechcela velmi mixovat,ale neviem co mam robit ked nema este zuby.jemu by sa asi zle hryzalo keby mal len pretlacene vydlickou a este ani nesedi.cize ho krmim po leziacky,mate nejake skusenosti s tymto.dakujem

ushuaia
23. máj 2014

@adelsa ja som zacala ked mala dcera 6 mesiacov, tiez este nesedela, mala som ju v stolicke co sa da sklopit do lehatka, cize bola v polosede...zasadne pucim vidlickou, mixujem len maso...a papame bez problemu... 🙂

tuppe
23. máj 2014

ahoj, ja mojej malej som od začiatku jedlo len pučila - od 5. mesiacov. a nemala s tým žiadny problém. Zeleninu nechám variť min. 20 min, aby bola viac menej rozvarená, jedine, čo mixujem, je mäso.

adelsa
autor
23. máj 2014

dakujem za odpovede. zemiaky tie sa este daju pekne popucit ale ked je nieco dost tuhe ako ryza ako to podavate? a cestoviny, ovsene vlocky tie nechate rozarit? dakujem

veronkam88
23. máj 2014

ahoj môj malý ma 9 mesiacov a od 7 mu to krájam na malé kocky a nemá problém s tým, že od 7 mesiaca sú deti schopné požuť a tiež len mäso mixujem ale najskôr len popuč nech si zvykne na hrudky a tak za týždeň dva už nechávaj väčšie kúsky

anetkaadamko
23. máj 2014

môj má 2,5 roka a nevie žuť,...na porazenie.............ale žuvačku vyžúva..........ostatné jedlo skôr prehlta bez požutia.....

ajino
23. máj 2014

ja som do 8-9 mesiacov mixovala malému, lepšie to vedia podľa mňa detičky stráviť, potom som skúsila len popučiť, a nechávala som mu aj na malé kocky nakrájanú varenú zeleninu-mrkvu, zemiaky, cuketu ale sem-tam aj mäsko a začalo ho nadrapovať, nechcel jesť, tak som asi 3 týždne znovu mixovala a znovu skúsila dávať aj kúsky a už bolo v pohode, sem-tam podľa mňa skúste dať malému odhryznúť z väčšieho kúska zemiačika a uvidíte, či bude vedieť hrýzť aj bez zúbkov

jul11
23. máj 2014

@adelsa ako pozeram,mamicky mixovali maso. ja som malej vzdy vsetko len vidlickou popucila aj maso 🙂

d_anica
23. máj 2014

@adelsa Môjmu synovi vyšiel prvý zub v 13.mesiacoch. Varenú stravu som nemixovala cca od 9.-10. mesiacov. On to tými prázdnymi ďasienkami požul. S čím sme mali problém bola surová zelenina a ovocie. Keď bol bábo nevedel to požuť a neskôr už to odmietal. Až teraz, vyše 2,5 ročný je ochotný to ochutnať.

saska.t
23. máj 2014

@adelsa netusim kam sa chces ponahlat,ale kazde dieta je ine niektore zvlada kusky skor,niektore sa v tomto veku davi a nedokaze to,a preto to treba silit? Moje prve dieta jedlo mixovanu stravu do 15 mes. a potom z dna na den chcela len kusky a odvtedy sa nicoho mixovaneho nedotkla dodnes, druha ma 8,5 mes. a ak ma kusky ovracia vsetko,takze mixujem nadalej,je pre mna dolezitejsie nech sa pekne napapa bez stresu,ako ked bude vraciat a este bude aj mrzuta a nenajedena len preto,ze ostatne deti uz jedia kusky a preto musi aj moje,nechapem kam sa matky tak ponahlaju,ved im nic neujde a do konca Zivota im mixovat urcite nebudeme 😔

kitty88
23. máj 2014

@adelsa skus najprv popucit vidlickou a uvidis, ci bude papat, niektore deti z vacsich kuskov ci hrudiek napina... ak to pojde dobre, neskor mozes nechavat vacsie kusky a neskor nepucit vobec... moja od 7 mesiacov odmietala akekolvek mixovane jedlo, aj popucene, takze som jej davala varenu zeleninku, maso ci ovocie nakrajane na kusky a tak jedla, neskor aj cestoviny a od cca 9-10 mesiacov jedla stravu v takej konzistencii ako my. podotykam, ze ked zacinala jest kusky, tak mala len dva zuby a papanie jej islo krasne, zuvala ako keby mala vsetky zuby 😉

siska53
23. máj 2014

@adelsa ja som,dost dlho detom,mixovala,kedze im sli zuby neskoro...malemu do takmer 18.m,ale,to,uz jedol,aj nemixovane a mala si sama,vyziadala nemixovane v cca 15.m a to mala len dva zuby. 🙂

takze pokojne mixuj dalej.

hradnapani
23. máj 2014

@adelsa no mne by sa veru popucene kuskovane jedlo vobec nechcelo jest bez zubov a este aj po leziacky 😀
ale nie- ved bezne sa odporuca, ze dieta sa ma prikrmovat v sede/ polosede a to zvladnu aj deti, ktore nesedia same (z tej chvile sa im chrbtica isto neskrivi, dolezitejsie je, aby sa nezadusili,nie?)
Ja som mixovala do 18 mesiacov a vobec ma to netrapilo 😉

25daniela
23. máj 2014

No, mne deti nechceli jest ine ako mizovane a najlepsie bolo ked som krmila druhu tak do roka, ked sme sa boli niekde najest v restike, tak som jej kupovala hipp, mali najradsej s brokolicou, tak som musela kupovat dva aj pre starsiu skoro stvorrocnu, lebo ona nechcela jest normalne jedlo ale mizovane 😀 😀 😀 Potom ked prestala jest hippy prostredna, tak skoncili sme s tym aj pre najstarsiu. A najlmadsia zase velmi mixovat nechcela, zo zaciatku ako celkom malinke babatko a potom uz chcela jest normalne jedlo, urcite uz od roka.

lilitela
23. máj 2014

@hradnapani Ahoj, a po tych 18 mesiacoch v pohode kusky?

@25daniela Ta starsia 4-rocna jedla vzdy iba Hippy, ci iba vtedy, ked si krmila mladsiu? A v skolke nebol problem? - neviem ci chodila...

Ja s tym teraz trosku "bojujem", tak ma to zaujima...

25daniela
23. máj 2014

@lilitela chodila do skolky, prave zacinala a tie hippy, ked jedla mladsia, inak nie, aj ked ona by chcela ale mne to uz prislo prilis cez, ked mala skoro 4. Nikdy mi ale nezjedla nieco tvrdsie, napriklad bravcove meso mam odvtedy tendenciu stale rozvarit... a aj ked ma teraz uz 9, nema rada nieco chrumat, mrkvu nikdy a aj jablko spekuluje, najradsej aby bolo vsetko pokrajane na malinke kusocky alebo postruhane. Tak to bude asi v nej, lebo mladsie zoberu aj mrkvu a este pytaju celu, nie ze rozkrojim, bo je zle. A zeleninu lubia chrumat kazdu.

adelsa
autor
23. máj 2014

@hradnapani dost dlho. ako v mixeri? ja po leziacky krmim lebo nevie sediet ani sa netaha do sedu.a na rehabilitacii mi neodporucali davat do sedu kôli chrbtici.

adelsa
autor
23. máj 2014

@25daniela to fakt? do 4 rokov to uz by som nedavala. a ona inak nechcela?

25daniela
23. máj 2014

@adelsa ona uz zjedla vpodstate vsetko, ale ked si mohla vybrat, tak hipp ako doplnok k nejakemu jedlu sa jej pacil. Uz chodila do skolky a tam mi nikto nepovedal, ze neje vsetko. Ja som jej uz davala normalne vsetko zaradom, jednoducho jej to islo tazsie cez usta, vkuse zuvat...

hradnapani
23. máj 2014

@adelsa ani to nie je tak dlho. Ked bol v tom veku, tak som tiez tu patrala po fore, ako to bolo inych a veru, sami sme neboli. normalne tycovym mixerom. Ano, plne suhlasim, nasilu netreba davat sediet, ale jedenie kuskov a lezanie mi proste dokopy nejdu. Aj lekarka nam odporucala davat do polosedu pri prikrmovani. Ked si to tak zoberies uplne laicky, tak poleziacky sa tie kusky naozaj tazko spracuvaju v ustach, ved to pada rovno do krku... ine je tekuta strava, ine kuskovana, popucena vidlickou. Takze vo vasom pripade by som volila kompromis, ak ho nechces davat sediet: poleziacky, ale mixovanejsie...

hradnapani
23. máj 2014

@lilitela ano, uplne v pohode presiel na kuskovane jedlo, bez problemov. Cim mal viac zubov, tym viac ho tie kusky bavili 🙂

smesmesmejko
23. máj 2014

nasa Bianka ma 11m, v deviatich este nesedela, krmili sme ju vacsinou na kolenach, prikrmy podavame od piateho mesiaca, od siedmeho nemixujeme, bez problemov zosrotuje vsetko, okolie ju vola mlatacka 🙂 zuba nemame ani jedneho taktiez 🙂)) tie zubky su ale pod dasienkami, takze dasienka ma dost silne na to, aby rozdrvila vacsie kusky, takze iste v poho, mixovat stravu dlhsie, hrozi riziko, s ktorym som sa uz stretla u znamych, ze bude mat problem neskor zuvat, lebo sa to nenauci teraz, ked je na to najvhodnejsi cas 🙂

vivi
23. máj 2014

Tak, môjmu prvému synovi vyšiel prvý zub, ked mal 15 mesiacov, celkom rekord, no nie?! A dovtedy mal väčšinou len mixovanu stravu a nemal absolútne žiadny problém prejsť na nomalnu nemixovanu stravu. V lahu by som ale nekrmila, ak nesedí ešte dobre tak v polosede v lehatku. Nám sa da polohovať aj jedalenska stolička.

belasy_motylik
23. máj 2014

A v čom je problém? 😉 My sme mixovali všetko do 1 roka a takmer všetko do 2 rokov a aj hrýzť sa naučil a teraz by spapal aj betón 😀 Poležiačky ho nekŕm je to veľmi ťažké prehĺtať všetko okrem tekutín a nebezpečné tiež, skús jesť poležiačky. My sme drobca dávali do polosedu v polohovateľnej stoličke na kŕmenie, ak nemáte, tak skutočne odporúčam 😉 Bolo to veľmi praktické a papanie dostalo nový rozmer 🙂 byť tebou, tak absolútne neriešim mixovanie, len polohu pri jedle.

zitaje
23. máj 2014

@adelsa moj je tak stary ako tvoj, zub nema ziadny 😉 nemixovala som mu nikdy nic. Mam len tycovy mixer a tym sa tie pidi mnozstva zle mixuju. Ja pretlacam cez sitko, vsetko, aj spenatove listy, akurat maso mu krajam na drobulinke kusocky a jablko struham na takom tom sklenenom struhadle. Tak skus tak - cez sitko to nie je uplne hladke ale neostavaju tam kusky, ako ked sa puci vidlickou 🙂 a hlavne mu treba dat casto nieco aj len tak do ruky, nech skusa - u nas fici koncek rozka, kusok uhorky, tie dokaze rozpitvat na milion kuskov 😅 je to sice vsade, ale tak nejak sa to musi naucit.

marllik
23. máj 2014

@adelsa ahoj. ak este nesedi, tak vo vajicku sa dobre krmi, nelezi celkom a ma oporu na chrbatik, takze nie je namahana chrbtica ako keby si drobca posadila do riadnej jedalenskej stolicky ;) Moje 15 mesacne dvojicky nechcu ine ako mixovane.. tiez im neskoro vysli zubky. (prve az v 11 mesiacoch) Ak sa im snazim dat nieco nepomixovane, vypluvaju a dojedli sme ☹ vedia si odhryznut z keksika, rozteka, zobkaju burizony, ale ked je nieco na lyzicke z kuskov, tak ani za ten svet.. uz sa mi zdaju velki na mixovnie, ale inak mi to nezjedia.. ked som sa pokusala im zaviest roztlacene skor, tak ich z toho az napinalo.. snad to prekoname , kym pojdu do skolky 😅
silit sa to asi neda

adelsa
autor
24. máj 2014

@zitaje ja som malému uz skusala dat do ruky na hryzanie pohankovu chrumku a vôbec ju ani do puse nedal akoby nevedel co ma s nou robit. a ked som mu ju strcila do puse tak ju nechcel.

veriiii
10. jún 2014

@adelsa ahoj neviem ci je tema este aktualna, ale ja som mojej dlho mixovala,aj do 16 mesiaca.. vlastne masko este stale(okrem mleteho)....teraz uz papa na male kusky nakrajanu zeleninu,(uvarenu v prikrme) uz vie aj celu cestovinu(trubicky) spapat..ale vsetko to musi mat v nejakej omacke, aby sa jej to klzalo, nechce take,ze napr masko na kusky a pyre.
Podla mna by si nemala krmit po leziacky, moju som davala do toho lehatka, ale bolo polohovatelne, pri krmeni so jej to dala do polosedu...a ano, pokial je v lehu/polosede, by som kusky neriskovala..
Moja mala prvy zubok v 7.mesiaci, druhy v 8.mom a potom dalsie od 12 mesiaca s tym,ze ma 18 mes a stale len 8 zubkov..ak chces skusit tie kusocky, tak pokrajaj zeleninku na male kocky a cast potom odober a pomixuj-urob z toho omacku a cast este dobre rozvar,aby sam mu todalo pucit dasienkami....takto aspon nerozvaris vsetky ziviny a mas aj to aj to..ale nekrmila by som poleziacky. ale osobne si myslism,ze raz sa ti nauci aj na kusocky, proste musi do toho dozriet.. Ale iste je pohodlnejsie popucit alebo nakrajat ,ako este umyvat ponorny mixer😀

adelsa
autor
11. jún 2014

dakujem je to aktulane lebo stale mixujem kedze nemame zuby. mozno skusim ho dat na vankus.

majdus
11. jún 2014

Moj ma 7,5mes, prikrmujeme sa pomalicky, nenasilne od 6mes a tiez len pucim vidlickou. Tiez budem urcite mixovat masko, resp. cerstvu zeleninu. Ovocie zrajbem na sklenenom rajbale.
Zatial sa dojcime, tak tam ma najviac vitaminov, preto nemixujem. Papanie bol zo zaciatku problem, ale postupne sa naucil prehltat a mlaskat. Teraz zje vsetko, co mu nachystam... 🙂 klop, klop. 🙂

majdus
11. jún 2014

A krmime sa v autosedacke....Ja na stolicke, on na zemi v autosedacke a s niecim v ruke, kym sa rozpapame 🙂, lebo, samozrejme, najradsej sme na rukach alebo stojime 😀. Este sam nesedi. 🙂