Mám začať u dojčeného štvormesačného dieťaťa s príkrmami?

13. okt 2020

mala ma 4.mesiace a tyzden. prve dva tyzdne bola trochu dokrmovana nutrilonom kym sme rozbehli dojcenie. odvtedy plne dojcena. z porodnice sla trojkilova teraz ma 7kil. miestami ma zelene hovienko. vyter u pediatra negativny cize je zdrava. a posledne tyzdne sa v noci budi castejsie ako kedysi. ci je to hladom ci spankovym regresom neviem. mam dojem ze by bolo vhodne zacat s prikrmami. rady sa lisia mam dojem ze jej len mlieko uz nestaci. ako zistit co je spravne?

cookie29
13. okt 2020

Čokoľvek jej dáš bude menej kalorické ako Tvoje mlieko. Takze hladná nebude. A okolo 4m to býva čo sa spánku týka. WHO odporúča plne dojčiť do 6m. Názory sa potom líšia. Ani dvaja doktori nie sú rovnakého názoru. Hovorí sa že dieťa je pripravené keď sa začne naťahovať za lyžičkou keď je s vami pri stole. Môj nechcel skôr ako 8m. V každom prípade do 1 roka jej plne stačí MM

ukulela
13. okt 2020

porad sa s pediatrom. vseobecne sa pise, ze dojcene staci od 6 mesiaca (nedojcene na UM od 4) .... baby ti budu pisatrozne udaje, JA som kojila oboch a zacinala som v tom polroku. Dokonca o par dni/tyzdnov neskor, lebo mladsi bol akurat vtedy chory, zapal priedusiek, nemocnica, a nedalo sa zacat. Bola som rada, ze spi na prsniku .... akurat som sa pri oboch snazila vyuzit imuno okno a aj pred polrokom som im dala obliznut lepok, kusokrozka/piskoty bez cukru ozuzlat a pod. Ale prikrmy teda az po tom polroku a pomaly.

deti95060810
13. okt 2020

s príkrmami je to ešte zavčasu...

marcellka32
13. okt 2020

Plne dojcene od 6.mesiaca začať, nekojene od 4.mesiaca začať, čiže ty až od 6.mesiaca

martyzpp
13. okt 2020

Môj bol čisto kojený a neviem prečo mi doktorka kázala začať s príkrmami už od 4,5 mesiaca a ja blbá som aj poslúchla. Už by som to neurobila. Malý sa začal akoby odstavovať, štrajkoval s kojením, musela som začať dokrmovat aj UM. A hlavne, už keď raz začneš s príkrmami tak už budeš variť stále. Ešte by som si na tvojom mieste dva mesiace "slobody" užila.

lucilaines
13. okt 2020

Ja mam zase inu skusenost, maly bol plne kojeny a zacala som s prikrmami tiez hnedmpo ukoncenom stvrtom mesiaci. Kojeniu to nijak neuskodilo, kojila som do roka a pol. Teraz cakam druhe a budem to robit rovnako. Mne sa to velmi osvedcilo, tym, ze som mala kopec casu, isli sme na to pomalicky, po lyzickach, ked niektore dni nechcel, tak mi to bolo jedno, lebo som vedela, ze mlieko este staci. Len sme sa tak hrali a skusali. A nakoniec nemal nikdy ziadny problem s jedlom, nevymysla, vsetko zje, ziadna alergia ani intolerancia. Neviem ci je to tym, ale teda ja som zacala skoro a nelutujem.

autor
13. okt 2020

a preco je to tak ze kojene od 6teho a nekojene od 4teho? co je ta logika za tym?

veronika180384
14. okt 2020

UM má iné zloženie ako MM, teda deti sú už kvázi pripravené stráviť aj niečo iné. Tiež UM sa dlhšie trávi ako MM. Ich tráviaci trakt by mal byť proste už pripravený, ale je to veľmi individuálne. Susedkina malá (plne MM) nechcela do 1r nič iné ako mlieko. Všetko jej vypľúvala a plakala.

nykkushka
14. okt 2020

Mne dr tiež vravela, že môžem začať prikrmovat 4mesiace a 1 týždeň, ale nespravila som tak, držala som sa toho že keď sa maly začne zaujímať o naše jedlo, naťahovať sa za ním, že je už pripravený . Začala som mu dávať len tak do rúčky zeleninu, nech si zvyká na nové chute a postupne som začala prikrmovat. Od 6 mesiacov papá ako veľkáč - všetko čo mu naložím spapa 😊 takže za mňa sa netreba nikam ponáhľať.
Tiež bol hladný, asi mu mliečko nestačilo, ale vydržala som, kojila aj každú hodinu. Ved je to len obdobie 😊😉

cookie29
14. okt 2020

Pretože cez MM Tvoje dieťa dostáva všetko čo potrebuje. A ochutnáva zároveň s Tebou.

janulienka1103
14. okt 2020

My sme začali keď malá mala 4,5 mesiaca a nijak to neublížilo kojeniu. Ale tá keď vidí, že jeme tak hneď by chcela aj ona. Papá všetko čo zatiaľ skúšame

autor
14. okt 2020

@janulienka1103 smiem sa spytat ako ste zacinali s cim v akom mnozstve a ze ci si to riesila s pediatrickou?

janulienka1103
14. okt 2020

Najprv zemiak a potom postupne kombinácie. Niekedy jej pomixujem, niekedy len pretlačím vidličkou. A áno, rozprávali sme sa o tom s lekárkou.

ukulela
14. okt 2020

Materské má iné zloženie. Umelé je "len" špeciálne upravené kravské. Dieťa ho inác trávi, ako materské. A tiež materské sa plynule prispôsobuje potrebám dieťaťa.

autor
14. okt 2020