Mám začať s ochutnávaním príkrmov?

8. jan 2024

Ahojte žienky 🙂
Prosím Vás, dcérka bude mať o chvíľu štyri mesiace, je plne dojčená, pekne prosperuje...
Na poradni mi sestrička kázala začať po ukončenom štvrtom mesiaci s ochutnávaním príkrmov, moc som sa nestihla pýtať, bolo to také uponáhľané všetko, tak predpokladám, že asi kvôli imunologickom okne...Ako ste to mali vy pri dojčených bábätkách? Začali ste tiež takto skôr kvôli tomu okne alebo ste čakali až po šiestom mesiaci? Čo si o tom čítam nejaké články, tak všade sa píše inak, tak som zmätená z toho riadne. Ďakujem.

t1nusa
8. jan 2024

ja som malej dala len tak ako sa hovorí “za necht” okoštovať/oblíznuť, plnohodnotne sme s prikrmami začali keď mala 5,5 mesiaca

dzulli1980
8. jan 2024

U plne dojčeného dieťatka mi to príde skoro, pokiaľ máš kvalitné mlieko, dieťa prosperuje, ešte by som počkala ... ale obliznúť, len kúsok do pusinky dať môžeš skúsiť ... tak naozaj by som začala po pol roku.

svetlonos
8. jan 2024

Ahoj,
ja som na toto alergicka. Sestricka ma 60 rokov asi, ci? Mne mudry pan (Boh) doktor zahlasil tiez, ze uz treba prikrmy, maly plne kojeny prosperoval.
Odkyvala som mu. Na dalsej kontrole chvalil ako pekne s tych prikormov pribra ... Blb. Maly zacal s prikrmami v 7,5 mesiaci. Jedol potom v pohode vsetko. Ak chces, zacni uz teda v 6stom ale pokial nemas dovod, nepchala by som do 4 mesacneho prikrmy este.
Ja som dala teraz druhemu teraz ozaj stupku na necht baban 😁 Idu mu zuby a mava party do 03:00. Raz vecer som mu dala takto 3x "za necht" a spinkal ako budulinok.

nairia
8. jan 2024

zbytocne pri plne dojcenom dietati zacinat tak skoro, aj to imuno okno je davno prekonane. podla aktualnych odporucani WHO uplne staci od ukonceneho 6m kojene dieta zacat zoznamovat s prikrmami. to dieta o nic nepride a jest bude cely zivot. alergiu ked ma mat na nieco, tak ju mat bude. a nemusi vyskocit ani hned, moze sa objavit po rokoch. takze za mna- niet sa kam ponahlat a zbytocne si robit starosti. ked dcera zacinala s prikrmami, v zaciatkoch som si xkrat povedala - zlate prso 🤣

maryetta
8. jan 2024

Napisem ti moju skusenost.
Prvy. Dojceny. Prikrmy od pol roka. Uplne super. I ked to nebolo ochutnavanie ale pekne spapal par lyziciek co bolo pripravene.
Pri druhej-dcerka-ina dr- ze mam zacat skor. Ze je “vacsia”-vahou tak ze mam davat. Ok zacala som skor a dcerka tak “bojkotovala”. Ako ochutnala. Zjedla no mam pocit do teraz ze akoby jedla nie preto ze chce ale preto ze musi. Normalne zacala “jest” ked mala 15-18mesiacov.
Pri poslednom som uz zase isla ze az od pol roka a vsetko vzdy krásne zjedol.
Nie je sa kam ponahlat.

sss777
8. jan 2024

@svetlonos
Pre mňa je trochu nepochopiteľné, že si v ambulancii odkývala a tu sa zo svojho pediatra vysmievaš a označuješ ho slovom "BLB".
Ja by som si stala za svojím rozhodnutím a aj by som ho obhájila.
@autorka
Nechala by som len ochutnávať, keď prosperuje na materskom mlieku, nie je sa kam ponáhľať. Môj kojeny syn dostával takéto ochutnávky od 5.mesiaca, v 7. mesiaci si ich začal užívať a vychutnávať.
Dcérke prajem dobrú chuť!

siska53
8. jan 2024

Tak mne pri oboch plne dojcenych kazali prikrmovat az od 6.m., ale to bolo viac ako 10 rokov dozadu, kedze mam uz druhostupniarov, ale sestre, ktora aj prikrmovala UM, cize MM+UM, kazali od 5,5.m a to bolo rok dozadu.
Ja by som nedavala, za mna skoro.

ja_mama
8. jan 2024

Mne dr kazala od 4 mes. ale hlavne kvoli tomu, ze dcerka malo priberala...ze zbytocne budeme kombinovat UM a MM ak jej prikrm nebude robit problem. Tak sme zacali a bolo to v pohode, samozrejme zo zaciatku len par lyziciek - sem tam nieco vyplula ale zvykla si velmi rychlo. Bolo na nej vidno, ze o to jedlo ma zaujem a ani na brusko jej to nerobilo zle (a to do 3 mesiacov sa kvoli brusku naplakala vela). Takze skusit po troske kludne mozte, uvidis ci vobec bude chciet - ak nie nechala by som to na neskor.

milanemila
8. jan 2024

Ja by som sa skor riadila odporucanimi WHO ako recami nejakej sestricky 🙈 vobec nechapem preco by sa 4 mesacne plne kojene dieta malo zacat prikrmovat. To je take odporucanie spred 100 rokov 🙈

domka222
9. jan 2024

Prvé plne dojčené keď mal 4 a pol mesiaca,druhé plne dojčené skoro v 6tich mesiacoch

zorkahorka
9. jan 2024

Ano, tiez som zacala prikrmovat po 4.m a bol plne kojeny. Tu na slovensku je zauzivane, ze kojene dieta musi od 6.m a nikdy to nesmie byt inak. 🙈Preco nie??? Ak ti to povedala tvoja dr, asi vie, co robi.
Moj syn sa narodil velky a bol aj velky papkac. Asi preto moja dr rozhodla, ze moze prikrmy. A to ona je velmi opatrna pediatricka. Pekne mu chutilo, je zdravy.
Ak z toho nemas dobry pocit, nerob to. Pripadne zavolaj este dr, aby si si bola ista. Ale ver, ze to nie je nic vynimocne. Uz som to tu citala od par mamiciek

svetlonos
9. jan 2024

@sss777
ahoj, vzdy to tak robim, stojim si za svojim. Ono tam toho bolo viac. On je prototyp Boha v bielom plasti. Chcela som sa opytat na ockovanie, mala som obavy a chcela som odpoved od dr. Vysledok - ockovanie je super a keby aj mali nasledky, vieme ze z ockovania. On ma vzdy jeho pravdu. Tam skoda energie nieco povedat. Cakali sme v poradovniku a mame novu dr. Soce sukromna ale robila na novorodeneckom a vzdelava sa stale. Ked som to riesila s 3 dalsimi lepsimi dr, tiez to mali za skor nevhodne alebo nepotrebne v tom 4 mesiaci. Teda samozrejme, pokial dieta prospieva, je kojene atd. Len s niektorymi ludmi je skoda stracat slova.

heln
9. jan 2024

zacni prikrmovat vtedy, ked budes mat pocit, ze uz je cas. ked budes mat pocit, ze uz ju tak mlieko nenasyti a ked vidis ze sa vam vrha na jedlo ktore jete vy.
ono aj tak zo zaciatku ti mozno zje za lyzicky dve, ked bude mat po ukoncenom stvrtom mesiaci, tak kludne uvar mrkvu, prepasiruj, nech to ma konzistenciu ako pyre a vyskusaj, uvidis vobec ci chce a ci uz ma jazyk natolko zrely, ze to dokaze aj prelhtnut.