Mám začať dokrmovať?

momomamo
1. mar 2021

Dobrý deň, nikde som zatiaľ nenasla na toto odpoveď. Ide o to ze z pôrodnice sme šli plne kojení s dobrým peosperpvanim. Malý sa narodil s váhou 3300 a v prepúšťacej správe sa píše 3200kg.Hned po prepustení sme navštívili detskú lekárku aby sme sa už potom nemuseli motať a tam jej váha ukázala 3080 kg. Po príchode domov (pondelok) som kojila na požiadanie a až na koniec týždňa v nedeľu mi dieťa prišlo večer nespokojné natoľko že som ho prikrmila 30 ml UM pomocou laktačnej pomôcky cievkou. Ráno Na druhý deň som volala s detskou a išli sme sa prevazit a vážil 3100kg,doktorka povedala ze mám začať s dokrmovanim, čo som nebola nadšená. Po príchode domov som naďalej kojila na požiadanie, zavolala si laktacnu, vylepšila techniku a doriešila som ešte nástrih hornej aj dolnej uzdičky, nakoľko sal ale nebola som ani ja a ani laktačná presvedčená že je to úplne ok. Doplnila som Benedikt, senovku a všetko možné aby bola dobra laktacia a kúpila domov detskú váhu. Synovi som pri dokrmovanie cievkou dala max 25,az 30 ml za možno
tak po 2x za celý deň, mala som pocit ze to mu stačí, vždy ho potom odvalilo a chcela som aby sa zobudil na kojenie. Po týždni cievkovania som to vzdala a dala som fľašu avšak som zbadala že vytiahne max 3p.Priberal a tak dom mu dávala len max 60 ml za celý deň alebo občas 90 nech nežerem. Je možné že pribral z môjho mlieka? Alebo je to aj to tým prikrmov. Musím ho podľa vás dokrmovat. Ne chcem. Mu ublížiť aby neschudol kvôli mojej nastojcivosti len kojiť. Za dva týžd e od väzenia u doktorky touto metódou pribral 350 g. Mam teda dokrmovat?
nepotrebuje

nickpick
1. mar 2021

@momomamo nerozumiem tejto obsesii s vazenim, ak je dieta spokojne po nakojeni, ma plnu plienku, viditelne prospieva, naco dokrmovat? cim castejsie prikladas tym viac mlieka by sa malo tvorit, ak sa dobre a vyvazene stravujes, mlieko obsahuje vsetko co ma, ono ak mas pocit ze je maly placlivy, hladny, hltavo pije, je nekludny tak ano moze byt hladny...
Vies ja som nikdy malej nemerala kolko vypije, dodnes to netusim, po narodeni sa mi mlieko vytvorilo az na 3. den a tiez schudla cca tych 300g a bolo mi vysvetlene ze je to normalne, proste som kojila kazde dve hodiny a ked chcela tak aj kazdu hodinu, tym ze bola v klude mi signalizovaka ze nie je hladna a priberanie som videla vizualne, nasledne na poradni som sa dozvedela info o prirastku vahy, namiesto ml a kg sa skus zamerat na to ako sa maly sprava, ci je v klude, ci ma aspon 5-6 precikanych plienok denne, ci pokojne spi, vtedy by mu malo tvoje mliecko stacit, neviem ci ti tu dokaze niekto realne zhodnotit ci pribral z tvojho mlieka, alebo dokrmovania...

miadi
2. mar 2021

Moja dcera ked sa narodila schudla 9% porodnej vahy prvy den. A trvalo to 3t dohnat. Bola čisto kojena ., a dlhodobo kojena. Vsetko ok. Na tvojom mieste by som kojila na poziadanie takeho novorodenca mas kojit aj v noci - budit a kojit .. co som Ja nikdy nerobila lebo priberali ok. Pribralo ti babo z toho vsetkeho co jedlo dokopi. Jasne ze aj z tvojho mlieka.

pininka1
2. mar 2021

Suhlasim, cele zle. Nasa chudla a chudla, potom priberala uplne ze minimum, ale papala iba moje mlieko a to nie som ziadna bio matka, starsich synov som.dokrmovala. Kazde dieta je ine a nepotrebuje tolko priberat. Urcite nebudit na papanie. Dieta sa sleduje dlhsi cas a robit toto hned orvy mesiac je podla mna skoro a lekarka asi patri k tym stsrsim. Chvalabohu ze ta moja mala taku istu dceru ako ja,tiez priberala minimalne. Ked je dieta spokojne.a spinka pekne, neries vazenie.

momomamo
autor
2. mar 2021

Ja deti nikdy nebudím zo zásady, prosím čítajte poriadne. Nie je to moje prvé dieťa. A okrem toho nevážim ho stále len sem tam a mlieko som mu dala len vtedy alebo len tu časť dňa kedy som videla ze po 2 hodinách, dokonca 4 hodinách kojenia som videla ze stále si cope pästicky a plače. Myslím ze viem rozlíšiť keď si chce dudkat a spinkat na prsníku a kedy je hladný. Boli dni keď som ho nechala úplne vyhladoviet a dokonca si myslím ze aj schudol len aby som mu nedala UM, však mlieko sa dotvorí, lenže bieda. Tiež ako dve až 4 hodiny čakať na raňajky je dosť nie pre staršieho surodenca? Kým maminka vstane od dieťaťa. V noci je furt pri mne a na mne, nepýtala som sa na tieto rady a na to ze schudol po pôrode však viem ale na to ci to náhodou niekto nevie objektívne zhodnotiť že by tak pribral z tej trochy UM. Ďakujem

momomamo
autor
2. mar 2021

A taka samozrejmosť ako plienky sledovať, však viem v noci úplne prázdne a cez deň bieda. Ale keď mam plnšie prsia je to lepšie.

nickpick
2. mar 2021

@momomamo dobre tak uz mame viac informacii, co na to hovori laktacna? ako dlho toto cele trva? takze si realne myslis ze toho mlieka nie je dost? kludne mohol pribrat aj z tvojho mlieka aj dokrmovania, tak to proste rob takto, ked mas plnsie prsia davaj svoje a ked mas pocit ze mu nestaci tak prikrmuj, ono zrejme cas ukaze ktora moznost prevazi, ci sa ti ustali tvorba mlieka, respektive bude dieta uprednostnovat UM, skoda ze nenapisu zeny, ktore mali podobnu skusenost...