Ahojte maminky , potrebovala by som poradit. Moj syncek ma 5 a pol mesiaca a uz asi tyzden mi v noci malo spinka. Davam ho spat okolo pol8 a do polnoci je hore raz na papanie no po polnoci aj kazdu hodinu. To by nebol problem ja mu dam papat aj kazdu hodinu ale po napapani zacne plakat a pucit sa a nevie zase zaspat, alebo sa len tak preberie odtlaca ma ze papat nechce ale place a zlosti sa. Tak neviem z coho je nervozny, ci s toho ze sa musi tak casto budit na papanie, alebo neviem...no a ja nespim celu noc :( Nasa pediatricka povedala ze uz daavno som mala davat kasu no ja som nechcela lebo rastol a priberal pekne aj z mojho mlieka..Neviete mi prosim poradit kde by mohol byt problem?? Dakujem za kazdu radu
ty ho ešte kojíš? a okrem tvojho mlieka si mu ešte nič neskúšala dávať?
Ahoj. Môj postreh: ja som malého začala prikrmovať od uk. 5 mesiaca a bol plne kojený, rástol pekne, no už sa mi zdalo,že by to potrebovalo zmenu. Pekne spapkal všetko od začiatku. My sme začali s prikrmovaním na obed, nie na večeru. Kašu dostal asi keď mal 6-6,5 mesiaca, lebo sa mi tiež budil každú chvíľku. No predtým to bolo asi 8-10x za noc, po kašičke sa to zmiernilo, už len 4-5x, takže výhra. Ale ako písali baby, treba vydržať. Aj ja čakám na prvú prespanú noc, no nejak neprichádza a doktorka mi tiež tvrdila, že po kašičke prespí celú noc🙂 Nezabralo, a to spapá 200ml okolo 19.00 a už o 1.00 je hore na mliečko, potom okolo 4.00, 7.00.....takže tak. Ale skús mu už kľudne dať niečo, mrkvičku, brokolicu, zemiačik... Uvidíš.
My sme tiež plne kojený ....a malého som začala prikrmovať cca 5dní pred 6 mesiačikom .... mával raz mrkvu a z tej ho napínalo tak sme to nechali tak a začali sme ako som už písala par dni pred 6 mesiacom tiež som už mala pocit že to moje mliečko už nestačí ...a ano papáme aj kaše doobeda...a poobede zeleninka alebo masko ....ovocné prikrmy papáme asi tyžden aj to len kvoli tvrdej stolici ...mne ovocné prikrmy aj starší odmietal
@lalai - urcite mozes, ale skus nemliecnu kasu... ryzovu, prosnu... na chut pridaj lyzicku ovocneho pyre a bude spokojny 🙂 Mliecne kase by som este chvilu pockala.
jasne ze mozes 🙂 my v tom veku sme uz papali kasu aj polievocky ale rozmixovane 🙂
No skúšať nové veci by si mala na den najlepšie dooobeda alebo ba obed nie na noc !
a ak bude všetko okej tak daj aj na noc 🙂
@lalai to, ze pediatricka nic nevidi, neznamena, ze sa netlacia 😉 ani nasa furt nic nevidela 😅 nasmu krpcovi sa zacali tlacit v 4. mesiaci a prvy vysiel az v 8. mesiaci a poviem ti, vela noci sme prebdeli a s kazdym zubom prisla nervozita, odtlacanie sa odo mna, budenie po pol noci a nezaberalo nic, jedine uz ked mal dasienko navrete a nespal par noci za sebou, dala som mu panadol a aspon jednu noc sa vyspal...a teraz mu vysiel posladny, tak sa tesime, ze konecne sa vyspime 😀...tak ak ti maly nahodou slinta a vsetko pcha do pusiny, tak aj ked na dasnach nic nevidno, su to zuby...
@lalai poradim ti (aj do buducna), davaj na svoj instinkt matky, lebo vacsinou vycitime, co je nasmu dietatku 😉 pediatricka vidi drobca par minut, ona nevidi zdurene dasna, takze dalej to neriesi, ale zubok moze boliet uz ked sa formuje, nemusi to byt vidiet, no ked je dieta citlivejsie, je z toho nervozne...ty si s nim 24hodin denne, takze aj ked nie si doktor, vidis, co dieta robi, ako sa sprava a co ho trapi...
@lalai mne doktorka podedala, ze kojene babatko ma do 6 mes len mliecko, vynimkou boli chlebikove omrvinky, ktore som mala kvoli zvykaniu si na lepok davat v malych mnozstvach uz po ukoncenom 5m. Potom sme zacinali s prikrmami a kase mi hovorila ze zo zaciatku vobec nemam davat, najprv zeleninku. Zacala som potom davat nemliecne (alnatura, babylove) a kedze si nerada veci komplikujem, ziadne odsavanie materskeho mliecka a varenie kase spolu s nim sa nekonalo ... zarobila som kasu s vodou a ked ju dojedol tak dostal este mliecko a sam si to v brusku namiesal 🙂 Aj v mojej knizke o kojeni to tak odporucali. Urcite neodporucam tie hotove mliecne kase hippky, sunarky ktorych su plne reklamy atd. - to je najvacsi humus, je to plne cukru a kadejakych umelych prichuti, raz som to ochutnala a mala som dost ...
@lalai vies co?ja ako som zacala prikrmovat tak my zacala lepsie v noci spat.ked zjedla malo prikrmu cez den tak uz bolas v noci viac hore.neviem preco to tak je mozno iba nahoda,ale doteraz mi vstava uz iba dvakrat vnoci.niekedy trikrat ale to uz zriedka.sice jej dam na noc aj gel na zubky aj cipok viburcol lebo sa jej tlacia ale este neprerezavaju.mozno aj zato lepsie spinka.ale viem to ze ked som zacala prikrmovat ziedny gel ani cipok este nemala a spala mi lepsie.
V noci, ked ho kojis, je nervozny, mrzuty, lebo je prejedeny... Ak je cez den spokojny, znamena to, ze mas dobre mliecko a prikrm este netreba... a ak si sa uz pevne rozhodla, tak v ziadnom pripade nie kasa a nie na noc!!! Zaludok sa musi s novym jedlo vysporiadat a ani by si nezistila reakciu... Skor to vidim na zubky alebo inu bolest, mozno si vecer viac nervozna, nakojis ho, nervozita prejde do mliecka a ono zle spi... dalsia vec, nedavas ho spat neskoro? Aky ma rezim? Je tu uz vela podobnych tem, ale nehladaj vzdy za nocnym budenim len hlad... Prikrmy sa zavadzaju postupne a namiesto napr. obeda, kasa vacsinou ako dalsie jedlo, namiesto 1. vecere a potom 2. vecera do pol hodinky-hodinky kojenie... Ak ta boli zub, kedy je najvacsi problem? V noci, ked lezis... Neboji sa tmy? Odlucenia, neprechadzate v rodine nejakymi zmenami? Nezacal sediet? To vsetko moze v noci spracovavat v spanku, zobudi sa a nemoze zaspat... Ako zaspava cez den? Pri kojeni, sam? Ked citam tvoju poslednu vetu, s prikrmami sa musi ist postupne, nie ze skusim toot, hento.. Za posledne 4 roky si robim vyskum v skolke ohladom deti alergikov, asi to spracujem, lebo ked zistujem, ako zacinali papat prave tieto deti, ani sa necudujem, ze v 3r polovicu z toho nemozu :(
No neviem, či pomôže, ale nikde som nečítala, ani som nepostrehla,, že by niekto začal dieťa prikrmovať na noc kašou. Treba s niečím menej sýtim. Uvidíš. A možno sa fakt tlačia zúbky. Môj spí teraz tiež tak všelijak a to už mesiac. Všetko hryzie, pred mesiacom mal aj horúčky - no chorý nebol, boli sme aj u doktorky, nemal žiadny zápal. Tak čakáme. A je pravda, že väčšinou sú deti horšie cez noc, lebo cez deň sa im venujeme furt🙂
@bbencova to, ze si nepostrehla neznamena, ze sa to tak nerobi. Tu v Kanade sa zacina prave kasami - prva ide bezlepkova napr. ryza, proso, ovos. ak dobre znasana ide sa na tie s lepkom, kase tu na rozdiel od Slovenska nesladia a kojene, ci nekojene deti zaciname prikrmovat az po 6. mesiaci bez rozdielu. Tolko k nevidenemu, nepocutemu 🙂
@lalai ahoj, podla mna tvoj problem vobec nesuvisi s jedenim a hladom, hľadaš riešenie mimo...
ja by som ti poradila tak, že v prvom rade daj maleho spať do postielky, ked sa naučí spať mimo teba, bude spať dlhšie... a nie každe zobudenie znamená hlad, niekedy stačí iba pohladkať a niekedy chvilku počkať, dieťa prestane plakať... naš malý sa budí až okolo 4 - 5. rano, ale samozrejme niekedy mame noc, ked je hore aj okolo polnoci...
a k prikrmom - iste nezačínať kašou, ale mrkvou, zemiakom... atď.
@lalai ak prikrmy, tak urcite zacni zeleninou a na obed, na uvod nie vela, par lyziciek. Budenie nemusi byt spojene s hladom, ale aj s teplom, chladom, precikanou plienkou a tym ze mu stale ponukas prso =jedlo, moze byt aj plny a nestihlo mu vytravit, taku chybu som robila, ked mal syn koliku, furt som mu pchala prso, lebo som si myslela, ze place od hladu a jeho bolelo brusko, nestihol vytravit, teraz napr. nezaspi kym ho neotocim na lavy bok.
@ludmila14 moja malá tiež zaspáva len na pravom boku, takmer vždy ked sa prevalí na chrbát, sa zobúdza. V noci sa mi často budí, možno je tiež prejedená... alebo to budú zúbky.
Inak, takto všeobecne, ako viem, že sa dieťaťu tlačia zúbky do ďasien? Červené ich zatiaľ nemá, ale slintá už tri mesiace, všetko pchá do úst, a myslím, že má ďasná tvrdšie ako predtým... malá má 5 mesiacov. No a už dva týždne v noci často mrnčí a budí sa veľmi často, niekedy aj pred polnocou... hmmm, tak neviem
@indie6 poznam, ked sa prevalime na chrbat, hned sa zobudime, a ked sa prevali na brucho, tak dvihne hlavu a tiez sa zobudi 🙂 co sa tyka zubkov, slintame neskutone uz 2 mesiace, furt ma nieco v ustach, dasienka su normalne, budi sa posledne 4 dni kazdu hodinu, menej papa a zuby nikde 🙂
Ja som si tiez myslala ,ze moj syncek je hladny a nebolo to tak,uz ma 9mes. A neprespi ani 2 hodky vkuse len sem tam ,som max.nevyspata ale neda sa stym vraj nic robit,idu aj zubky,myslim ,ze sa mu aj sniva, semtam brusko ho asi boli 😒 musime vydrzat !! 🙂
@lucia006 ja už som skúšala našu vykŕmiť do sýta, ale tiež som prišla na to, že hladom to nie je... ako to že sa s tým nedá nič robiť? Prečo niektoré deti spia pekne? Mne je tých detí tak ľúto, že sa chúdence nevyspia :( veď aj do roka im chýba plnohodnotný spánok, to sa musí predsa niekde v budúcnosti odraziť... vydržať vydržím, ale i tak si myslím, že ako si odmalička deti naučíme, tak sa správajú,... niekedy sa zamýšľam nad tým, aké by asi bolo naše dievčatko, keby sme niektoré veci urobili inak, či by sa to zmenilo... hmmm
@indie6 ja sa uz dokonca aj vinim za to,ze to ja som urobila chybu,alebo stale robim ,ze mi tak zle spi kedze ja aj moj pritatel sme v detstve velmi pekne spinkali ja dokonca od 2mes.celu noc 😒 cize neviem cim to je ,tu unas naokoli skoro kazdej mamicke v mojho syna veku deti spia celu noc alebo sa sem tam prebudia ked zubky vyliezaju ,a moj to je hruza nonsto sa mrvi budi sem tam place,mrnci stona vkuse daco ani hodka kludnho spanku.a uz neviem co stym ,dokomca som stym bola na neurologii no ziadna pomoc sa nenasla homeopatika mu vobec nezaberaju 😖
@lalai on si musi zvyknut ja som tiez myslela ze je hladny vecer a preto sa budi a pchala som do nho kasu vecer a nepomohlo je este maly tak sa budi mne to robil tiez budil sa mi kazdu hodku dve takze musis to vydrzat len mne maly prvy krat prespal celu noc ked mal asi 2 roky stalo sa to aj pred tym par krat ale teraz uz spi pekne