Maminy, mám prvé bábo a pomaly by sme mali začať prikrmovat. Doktorka nam co to vysvetlila ale v tej rýchlosti mi aj kadečo vyšumelo z hlavy. Nemate typ na knihu kde sa dočítam všetko o prikrmovani, ako sa zacina, pokracuje, co davat prve, koľko a kedy atď. Viem, že su kadejaké knihy ale veľmi nemám čas zisťovať a behať po kníhkupectvách že v ktorej je čo. Ďakujem vám vopred za tipy 👍
Dojcenske recepty 😊
Na fcb je skupina čo jedia zdravé deti, bývajú aj webinare odporucam
Možno pomôže: http://www.pre-deti.sk/prikrm
A čoho sa bojíš? 😉Začína sa zeleninou, vždy jedným druhom aspoň cca 3 dni po sebe. Potom môžeš začať jednotlivé druhy kombinovať. Neskôr trošku mäska, žĺtok, cestoviny
No my sme mali taku tabulku od jedy ake potraviny v podstate iným som sa neriadila. Bukovské ho som mala kvoli recepto. Vela mi to pomohlo naor kase som malej davala na ranajky, asi (nepamätám si uz presne) od 8m a do dnes ich ma rada 😁A isla som stylom jeden druh 2-3dni, potom pridat novu potravinu. Boli sme na UM, okolo 5m som zacinala... Do mesiaca uz doatala mala mäso hydinove, zajaca, neskor telacie atd. Najskor jedno jedlo denne (po cca mesiaci dvoch uz som jej robila polievku+druhe ale su deti co pojedia par lyzic a dost), potom sa pridali desiata a olovrant. Najjednosuchsie mi bolo varit na paraku na buchty a potom popucit 😊 tie mino davky. Pripadne ja v ramci diety som k tomu prihodila svoju davku 😁
Co potrebuješ vedieť sa dočítaš aj na nete ale naozaj ako píšu baby vyššie často sa všade píše inak , čo to si naštuduj a riaď sa svojou intuíciou a svojim dieťaťom. Nie každé dieťa ide podľa tabuliek.
Nie je to vobec nic zlozite a narocne. Je to hlavne sranda a objavovanie novych veci a skusenosti. Do 12 mesiacov je mlieko zaklad stravy a prikrmy su len doplnok.
Najdolezitejsie je testovat ako dieta bude na potraviny reagovat. Nielen alergie ale aj zapcha (napriklad banan, mrkva, ryza, batat robi vela detickam zapchu). Preto sa odporuca 3 dni len jedna zlozka.
Netrap sa ak dieta bude nieco odmietat. Chute sa este velakrat zmenia. skus ponuknut znovu o par tyzdnov.
Vela mamiciek oporuca nemixovat ale len pucit vydlickou aby sa dieta naucilo jest hrudky.
kralik, kura, morka, pstruh, losos, zltok
jablko, hruska, marhula, broskyna, banan, slivka,
mrkva, batat, zemiak, tekvice vsetkeho druhu, cuketa, petrzlen.
Alergeny ako jahody, arasidy, orechy niekto odporuca zaradit hned a niekto az ovela neskor
Urcite nedavat med a huby do prveho roku.
Zo zaciatku davaj len 2-3 x denne cokolvek a kedykolvek. Vobec nemusis dodrziavat nejaky rezim. Ten si casom spravis sama.
Na pitie len cistu vodu.