Mám nútiť dieťa jest?

vasjar
21. feb 2023

Niekde som čítala, ze nútiť dieťa jest ho privádza iba k tomu, ze si vytvorí nechuť a odpor a nebude chcieť jest. Ze ho nechať prirodzene, oni sami vie kedy je hladné. No ja keď nebudem volať dieťa papat, tak aj celý deň mi nič nezje, až potom ku večeru.
Raňajky chce papať iba pri TV, na obed do neho nedostanem nič, iba mlieko pred spaním. A večer tiež.
Fakt ho mam nechať o hlade, bez toho ze ho mam volať nútiť?

simona2001
21. feb 2023

@vasjar nenapísala si ze koľko má rokov. Ale keď moja sestra bola malička tak tiež nechcela papať. Tiež sme ju najprv nútili. Mama už strácala nervy...ta som to vzala ja. Zavolala som ju...položila pred ňu tanier...zapla rozpravku...a nechala som ju. A najprv nechcela...trucovala...ze ona také nebude. Ale nemala som žiadnu reakciu iba som jej povedala ze skus aspoň ochutnať. A potom popri rozprávke zjedla všetko a ani nevedela ako.

andreatytler
21. feb 2023

@vasjar Ale ako ho donutis? Ak raz nechce, neotvori usta a ak mu to tam nasilu vopchas, tak to vypluje.
Ale volat podla mna urcite treba. Male deti nemaju ine priority ako jedlo. Dolezite je neprerusit jeho aktivitu nahle a na silu, ale nechat ho dohrat a potom navrhnut jedlo. Ak nechce, chod sa najest sama s tym ze mu nalozis na tanier vedla seba a ak zmeni nazor, dobre. Ak nie, das spat.
Nas syn nema ziadny problem s jedlom, ale ma 3 roky a su dni ked vsetko co navrhnem je zamietnute. Vtedy staci prelomit lad s prvym sustom a potom uz ide. Cize ho presvedcim ze iba jeden kusok pomaranca nech zje. Potom ten zvysok pomaranca polozim pred neho a on ho uz sam zje.
Tiez dokrmujem, lebo on sice s nadsenim zje jedlo ked je hladny, ale staci mu par hltov aby zasytil najvacsi hlad a uz uteka sa hrat. Vtedy pockam ci este dojde spat, ale vacsinou chodim za nim s lyzickou a on doje pri hre. Ked uz skutocne nechce, vtedy jednoducho nezje.
U nas maju ranajky uspech, ale obed cez vykend tak isto ako u vas je len mlieko pred spanim. Potom az vecera o 17:00 - 18:00 ked dojde z poobednej vychadzky cely vyhladovany. Ked chodi do jasli, tak tam ma obed pred spankom a zje ho, ale doma nechce.
Cez pracovne dni ked je v jasliach tak je vecera zase velmi lahka... castokrat suchy krajec chleba, alebo len s maslom. ale potom zje cele jablko za tym.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
21. feb 2023

Nútiť určite nie, ale korigovala by dom nevhodne zvyky, ako jesť pri tv
To ho kto naučil? Kto mu niečo take dovolil?
Dieťa má jesť v klude, sústrediť sa na jedlo a nie cumiet na tv

anjelicek26
21. feb 2023

Ked sa nenaje, nezapinam telku, prakticky celkom jednoduche riesenie... lebo pri pozerani zabudne aj ako sa vola a nie, ze si bude s radostou davat lyzicu do ust podla mna...

vasjar
autor
21. feb 2023

@simona2001 rok a 8 mes

gladys_07
21. feb 2023

@vasjar no v prvom rade zrusit jedenie pri telke, to je cesta do pekla, hlavne pri takom malickom. To fakt este telku nepotrebuje.

Nenutit, skor modelovat (cela rodina sedi pri stole a papa, pod papat s nami), nenapchavat cez prechadzky somarinami, nechvalit ani nekarhat za jedlo. Ale je to o nervy, tiez mam doma slabeho jedaka…

zorkahorka
21. feb 2023

Osobne sa tohto tvrdenia, ze nenutit dieta jest, velmi nedrzim. trvam na tom, aby dieta malo ranajky,obed,olovrant a veceru. Kebyze to nechám na detoch, jedia mozno az vecer. Netvrdim,ze som to riešila vzdy spravne, ale ak som chcela, aby sa naucili aspon 4x za den jest a (na obed to, co bolo navarene), musela som byt prisnejsia. Najma pri starsom, ktory je tvrdohlavy a trucovity a jest nechcel. Lenze potom bol srdity a nervozny. Skratka - zacarovany kruh. Ked sa najedol, bolo z neho uplne ine dieta... Isty cas som si pomahala videami na mobile a tak som ho nakrmila, raz nechala sediet nad tanierom, kym nezje... inokedy som mu nedala jest nic a nechala ho hladneho, velakrat zabralo,ze som mu dala na vyber: zjes toto alebo toto? Alebo sa pri jedeni s niecim hral a ja som ho nakrmila. Alebo podplacanie: ak nezjes,nebude rozpravka a cukrik. To zabera doteraz najvuac 😀 moja znama ma dieta podobne ako moj syn, ona pri nom sedela a krmila ho dovtedy, kym nezjedlo. A krmila ho casto,aby si na jedlo zvyklo. Teraz si samo pyta jest a zje vela a hocico...
Presli sme si viacerymi fazami, predsa len - na prvom dieti sa najviac ucis, no vela zalezi aj od jeho povahy. Skusaj, skusaj, vymyslaj. Ako inak sa nauci jest, ak nie jedlom? Ked aj trochou...
Mimichodom, syn je skolkar a učiteľky ho chvalia,ze zje vsetko. (I ked je stale slabsi jedak, nejedava 5 jedal. Praveze je viac jedal, ktore zje ako nezje) Takze nechut do jedla tym trvanim na jedeni som v nom nevypestovala 😉

zorkahorka
21. feb 2023

@vasjar a mozem prispieť aj skusenostou s mladsim, aby si videla, ze to je aj o povahe. Ten je od mala velky jedak, ale je v obdobi vzdoru a vymysla. Jeden den polievku zje, na druhy den ju nechce,lebo tam je mrkva, ktoru bezne spapa... dokonca je schopny mi zahrat divadlo,ze ho z toho natahuje. skusa. vysadim zo stolicky, poviem, ok, nechces jest, ostavas hladny. V tej chvili pochopi, zacne plakat a vsetko zje 😆 alebo ak nezaberie, necham ho bez jedla do dalsieho chodu dna a od hladu zje hocico 😀
Naozaj treba len skusat, co zaberie 😀 neboj, raz nieco zaberie 😉

simona2001
21. feb 2023

@gladys_07 a vy nejedavate niekedy pri telke, pri dobrom filme? Ja napríklad ano...viac mi to tak chuti. Podľa mňa to není až taky závažný problém keď dieťa jedáva pri telke. Ved keď to môžem ja tak prečo by to nemohlo dieťa? Ale to je zasa každého vec. Iba hovorím svoj názor...neber to v zlom🙂

gladys_07
21. feb 2023

@simona2001 tak sa budeme musiet zhodnut na tom, ze sa nezhodneme. Lebo podla mna ani nie dvojrocne dieta, ktore sa nenaje inak ako pri telke, je dost zavazny problem.

A ano, aj my doma NIEKEDY jeme pri telke. Ale je rozdiel dieta- dospely, pravidelne - vynimocne.

rillwen
21. feb 2023

Skôr vidím problém to, že sa nevie napapať bez obrazovky. Podľa mňa keby si mu pustila rozprávku aj cez obed, tak zje aj vtedy 🙂
Žiaľ veľa rodičov si dnes neuvedomuje riziko vzniku závislosti u takto malých detí. Nesmie si vytvoriť asociáciu TV=jedlo!

lukbe
21. feb 2023

@vasjar Ja sa vôbec čudujem TV ako takej, nieto ešte jedlo plus TV. Bez TV v pohode vydrží existovať aj dospelý, takéto dieťa a TV, no ja sa neprestávam čudovať. A potom sa dospelí čudujú nervozite, odmietaniu, závislosti. Ale jasne, je to môj názor.

luccija
21. feb 2023

@vasjar nenutit, ale ponukat.Je to velke dieta, sby bolo cely den takmer na mlieku.

siska53
21. feb 2023

@vasjar a stolujete spolu?
Tiez som za nenutit. Dat, nech papa a kolko zje, tolko zje. So mnou nasi tiez museli hrst divadielko, krmili sme akoze aj plysakov a babiky, bola som velmi slaby jedak ( ale bol na to zdravotny dovod, casom odstraneny)..a toto trosku pomohlo.

vasjar
autor
21. feb 2023

@siska53 keď je táto doma tak všetci stolujeme a vtedy aj niečo zje, takže toto sa deje cez víkend, cez týždeň je v práci

siska53
22. feb 2023

@vasjar no ale ci s nim stolujes ty, ked je tato v praci.