Ahojte mamicky, chcem sa vas opytat na skusenosti, ako prebiehal u vas prechod z kase na kusky jedla a v akom veku. Moja ma 10 m., ma vonku este len pol jedneho zuba, kase sa jej uz velmi nepacia, zje malo ale berie mi vsetko co jem ja a dava si do ust... Lenze ked sa jej dostane nejaky väcsi kusok na jazyk, ihned kasle a napina ju, obcas sa skoro dusi. V minulosti koli tomu aj vracala. Napina ju niekedy aj z nastruhaneho jablka najemno alebo z tlaceneho bananu. Dnes som jej skusila dat kus bananu, odkusla, nevedela co s tym trochu sa snazila zut, nieco aj zjedla len sa jej to lepilo na jazyk tak ju potom napinalo a vydavala tie (pre mna) hrozostrasne zvuky 🙄 tak neviem ci mam dalej mixovat alebo skusat ale sa fakt bojim ze sa jej nejaky kus zasekne v hrdle a co potom ...
Je potreba mackat, cim dyl budes mixovat tim vic na to bude zvyknuta a bude to horsi, ja zacala prikrmovat v 6-ti mesicich a plne jsem mixovala tak mesic, pak jsem postupne mackala, nekdriv jenom mekke veci jako brambor a postupne vsechno, v 10-ti mesicich uz mala dostala nakrajenou bramboru a jedla si rukama, od roku si napichovala sama vidlickou, podobne to dela sestra u netere, ta bude mit ted 8 mesici a uz delsi dobu ji macka, i masi ji dava na jemno nasekane a to nema ani jeden zub, kdyz ma neco noveho tak ji taky napina, ale jsou to male kousky na to aby se tim dite udusilo, urcite to chce zkouset, dite si musi zvyknout ze nemuze vse jenom polykat, ale i kousat nebo drtit dasni, takto muzes mixovat jeste v roce
V 10. mesiacoch v ziadnom pripad euz nemixuj. Moze sa ti totiz stat, este ju bude napinat stale viac a viac a odmietne ti normalnu stravu.
nasa mala mala v 10. emsiacoch dva zuby, cize tiez nicc moc.
treba pucit lyzickou a nechavat uz aj kusocky. A nechaj ju jest samu. Poloz na stol lyzicku, nech skusa. Bude jesta rukami a vselijak, bordel ako v tanku, najedlo by sa zo zeme aj 10 sliepok ale stoji to za to. Musis sa naucit postupne aj na kusky. Aj "bezzube" deti si tie kusky vedia spracovat.
Nepina ju preto, lebo kusky "nepozna", je to velke, este nevie co s tym. Ale ona na to pride, neboj.
Nas najmladsia v 11 mesiacoch jedla krasne lyzickou, v roku uz celkom "cisto" a teraz am rok a pol a naje sa cisto lyzickou aj riedku polievku.
Tiez odporucam, nekrm ju ty. Nech skusa, nieco jej pomedzi to "vopchaj" ty 😉
Ďakujem baby, tak zacnem popucene a hadam sa to rozbehne... 🙂
Aj ja som vzdy len pucila vidlickou, zubky im vysli az v roku. Urcite si deticky musia zvykat na tuhsiu stravu, viem ze sa bojis, treba pomalycky skusat.
Ak ju takto napína mixovala by som ďalej, sem tam skúsiť dať niečo požuť (rožtek, jabĺčko, chrumka) a sledovať. O mesiac môže byt všetko inak, má čas veď má len 10 mesiacov. Ja som mixovala aj dlhšie tuším až do 14 mesiaca a úplne v pohode.
kazde dieta je ine, niektore mamicky radia mixovat dalej - ze dieta si zvykne na tuhu stravu aj v neskorsom veku. Ano, moze byt. Ja mam zas v rodine deti, kde im matke mixovala dlho, a potom vobec nechceli jest kusky zeleniny, resp. ak im matka neprecedila polievku a ak tam boli drobne kusky, tak tu polievku nezjedli ☹ Myslim, ze tym roztlacanim vidlickou nic nepokazis a ak to nepojde, tak striedaj, raz mixovane, raz pretlacane, zvykne si postupne. Dat roztek do ust, prip. korku z chleba - je tiez dobre riesenie - sice neporiadok vsade, ale tym si zvyka na kusky a aj sa coto naje sama.
ahoj. moja dcerka mala ten isty problem strasne ju natahovalo tak som mixovala asi do 14 mesiacov potom som zacala pucit roztek do ruky piskotku a podbne teraz ma dva j už uplne normalne ja by som ju nenechala sa davit každe dietatko je predsa ine
@evittam Ano, mas pravdu, v tomto pripade to bola chyba matky, ale mne to davali ako zivy priklad pri mojich detoch, preco je nevyhnutne ucit deti na roztlacenu zeleninu a nemixovat dlho 🙂 Ja som posluchla, dlho sme nemixovali, uz od 5.-6. mesiaca sme skusali zeleninu rozlacit vidlickou - raz tak, raz mixovane a postupne sme presli na nemixovanu stravu. A tie deti - fakt nezjedli zeleninu v polievke ani v puberte ☹
O nic nejde, len som pouzila priklad, ze dlhe mixovanie moze uskodit. Ale zasa moze aj pomoct - tak ako pisu mnohe.
Este ma napadlo - ale mozno je to od veci - nema Tvoja dcera problem s jazyckom? Myslim tym, ci nema blankou prirasteny jazyk viac, ako treba? Ono sa to totiz stava, vtedy je jazyk menej ohybny - a mozno fakt Tvoja dcera nevie spracovat kusky jedla. Mozno je tu maminka, ktora s tym ma skusenosti - poradte. Alebo sa opytaj svojej doktorky, co si o tom mysli.
ja som v tomto veku synovi pučila stravu pučítkom na zemiaky. Nebolo to rozmixované, ale neboli to ani kúsky.Niečo medzi tým. Potom som postupne prešla na malé kúsky.
Sestra malej v takmto veku jedlo uz nemixovala. Pretlacila jej vsetko normalne vidlickou, aby si poamly zvykala na malinke kusky, ktore vsak casom zvacsovala. Nie je dobre dieta ucit stale len na mixovane ak si uz vie pomaly poradit aj s kuskami. Uz ma podla mna nato aj vek tak to skus pucit
Od pol roka som len magala vidlickou, od 10 m uz dieta jedlo makke kusky zemiakov, ryze, zeleninu...
my sme tiež po mixovaní prešli na potlačené vidličkou a potom celé kúsky. Ale mixovala som relatívne krátko. Napríklad jabĺčko som relatívne dlho drvila na úplnú kašičku, ale v tom istom čase si už deti dokázali sami odhryznúť z banána a požuť ho. Čo bola celkom výhoda pri desiatovaní, olovrantovaní vonku, stačilo zobrať banán a nebola s tým žiadna robota. Každé dieťa je iné, to je ako s prechodom z materského mlieka na umelé, ak sa tak mamička rozhodne alebo musím tak spraviť. Ja som kojila viac ako rok a bála som sa ako deťom bude chutiť umelé mlieko a prvé pokusy boli s Nutrilonom aj Amilkom také váhavé, ale potom mliečko zachutilo a bolo obľúbenou časťou denného režimu. Rovnako to bude aj s jedlom u tvojho dieťatka.
Treba papučiť vidličkou, niečo medzi mixovaním a väčšími kúskami. Aspoň to vyskúšaj. Ale ak ju napína z väčších kúskov, tak počkaj, kým bude mať zúbky, potom si to pekne požuje, zatiaľ radšej mixuj.