Mám dávať čajík 4,5 mesačnému dojčenému synovi?

lucianka222
22. okt 2012

Synček má 4,5 mesiaca a je výlučne dojčený na požiadanie. Ja som rozhodnutá mu nič iné nedávať, no z každej strany počúvam, že mu mám dávať čajík, dokonca už aj piškotku a všelijaké iné "RADY"... Svokra na mňa dokonca dnes išla s tým, že jej detská lekárka povedala, že mám dávať čajík (bola u inej ako mám ja s mladším švagrom, má 16) lebo mliečko mu nestačí na hydratáciu, že to tie mladé lekárky sú také, že sa nemá nič iné dávať... Lebo ja sa stále ohrádzam, že mliečko mu stačí a ani doktorka nič nekázala mu dávať... Podotýkam, že malý krásne priberá, ba až nadpriemerne 🙂 z čoho sa tešíme. Ale lezie mi to krkom! Ako ste to vyriešili vy? Dávali ste aj iné tekutiny?

kuratko
22. okt 2012

nedavaj mu NIC ine ako tvoje mliecko, urcite. a nepocuvaj rady ostatnych, este ti budu hovorit "aj klobasku, parocek uz by mohol, daj mu sniclu sak ja som svojmu tiez dala a pozri prezil to" .. :D pozname. ja by som nedala ani za svet. dieta nic ine nepotrebuje a skor mu to ublizi ako prospeje. a na pitie jedine vodu. ale to mu urcite netreba ak je plne dojceny a teraz v zime duplom 🙂

lalus
22. okt 2012

netreba mu žiadne iné tekutiny ak je dojčený 😉 môj malý má 9 mesiacov a teraz ak vypije pol deci denne vody, tak je veľa. potom s prvými príkrmami treba začať pomaličky ponúkať aj vodu, ale dojčené deti ju zvyčajne nechcú a trvá aj niekoľko mesiacov, kým sa rozpijú poriadne. tak snáď okolo roka už bude aj ten môj piť normálne 😅

brumka
22. okt 2012

ja som dojcila 15 mesiacov a do roka som vylucne dojcila prikrmy som zacala davat od 5,5m a ked bolo horuco som dala od smadu MM alebo vonku troska prevarenej vodicky, cajiky som viac meje zacal davat detske ovocne od roka, dcerka ma 2,5 roka a doteraz jej on nedavam cukor. s lepkom sme zacali od 8-10m a od 10m s bielym nesladenym jogurtom, postupne ovocne od roka. mne tiez pilili ludia nervy daj caj daj UM babo je hladne, aleb piskoty ale ja som bola proti aj lekarka, to ze babo place je podla mna normlalne ked pribera tak zvedca chce byt pri mame na rukach alebo chce cecik ci ddudlik. ja so nedavala na rady starych mam ohladom prikrmov. ja som bola velmi opatrna

ivanka.7
22. okt 2012

Nic som nedavala a stale nic nedavam (mala ma 6,5 mesiaca). V lete som jej po dojceni sem tam ponukla vodu vo flasi (strajkovala mi vtedy, nechcela vzdy pit), ale nebolo treba. Myslim si, ze kym su pocikane plienky a dieta normalne hydratovane, tak netreba nic.
A ked uz nejaku tekutinu, tak urcite vodu a nie caj. Videla som vselijake cajiky od xy. tyzdna a mesiaca, ale bylinky su potencialny alergen, takze naozaj nevidim dovod nieco take malinkym detom davat.
Ale kazdy podla seba 🙂

smalova
22. okt 2012

Ja som dávala aj čajík, ale ja som kojila len dva mesiace. Mne zas doktorka povedala, že kojeným detičkám netreba dávať čajík, že to predné mliečko majú od smädu a to zadné od hladu. Ale neviem do ktorého mesiaca toto platilo. Ako som prestala kojiť tak mi už naordinovala, aby som mu podávala čajík od smädu. Poprípade sa spýtaj nato doktorky keď pôjdete do poradne, ale ak ti nepovedala a vidíš, že mliečko malému stačí tak si myslím, že do toho pol roka má čas na kadejaké iné príkrmy a podobne. Potom si toho už dieťatko viac vyžaduje. Neviem od kedy sa prikrmujú dojčené deti, od pol roka? Asi tak. Ja sa tomu tiež nevyhnem. Môjmu malému tiež každý dáva ochutnávať a keď to vidím tak ma len tak berie. Ale som zásadne proti sladkému. Ešte sa toho sladkého dosť napapá, takže aj jogurt dávam len biely a malému chutí 🙂

aknel1985
22. okt 2012

Dietatko ma dostatok tekutin z tvojho mliecka ja som zacala davat az v 7 mesiaci dovtedy len moje mliecko pila , piskoty urcite nie ...je toho dost popisane o vyzive dietatka a zacinajucich prikrmoch ... netreba pocuvat druhych rady pred 30 rokmi jedli deti podla nasich mam vsetko uz do jedneho roka , vrajze len my vymyslame a prehaname ...vobec neprehaname detske organy su krehke cize , vyvijaju sa upevnuju a nato, aby spravne fungovali ich netreba zatazovat trpia oblicky ,zaludok cele telicko ..aj ked poznam mamicku co sa mi chvalila vyprazanu fasirku davala malej v 6 mesiaci a slane chrumky takze asi tak .... cajiky sa davaju ked dietatko trpi napr , najekou chorobou nadchou, bolestami bruska, myslim tie bylinkove , malej som davala len cistu vodu a neskor aj ovocne stavicky riedene vodou ..s pozdravom Lenka

minnie55
22. okt 2012

Ja som mu do pol roka nič okrem môjho mliečka a prevarenej vodičky nedávala. Načo mu je čaj ? Vôbec ho nepotrebuje.

something
22. okt 2012

Poznam to...Moja svokra tiez stale, ze a nedas mu cajik? A on je hladny a daj mu cajik.. Nedam mu nic! Ma 3 mesiace. A tak dodrbali kojenie si myslim aj svagrinej. Tak kojila prvu dceru 3 tyzdne a druheho syna asi tiez tak. Lebo mamka stale, ze daj cajik a ked sa chlapec najedol tak po polhodine sa zobudil a krical. Tak samozrejme je hladny a dali mu UM a tak potom aj kojit prestala. Samozrejme , ze potom si pospal dlhsie...Ach, aspon jeden clanok keby si precitali. Ja tiez nedam nic min. do 5mesiaca ak budeme kojit stale

blancon
22. okt 2012

aj moja dcerka ma 4,5 mesiaca a nedavam jej nic len materske mlieko... a ani nic neplanujem, pokym bude dojcena

chovancova27
22. okt 2012

Ja som počúvala presne to isté, a najviac od tety, ktorá nemá ani jedno dieťa...🙂) jedným uchom dnu, druhým von, a nakoniec som to robila tak, že do tašky som si nainštalovala fľašu s cumlom a vodou, aby akože videli že ju mám keby bol "smädný"...🙂) nedávala som mu 5,5 mesiacov nič okrem mliečka, potom sme začali prikrmovať a začala som mu dávať Lucku, čaje pije len ked je chorý, inak len čistú vodu. Ved my tiež nepijeme celé dni čaje, teda aspon ja, čaj ked som chorá🙂

sachmetttt
22. okt 2012

Ja by som čaj nedávala jedine v lete v strašných horučavách...moja nemala to štastie a nebola kojená takže my sme dávali... 😒

stanislavao
22. okt 2012

urcite mu nic ine nedavajte. pokial je plne dojceny a staci mu to, tak je to zbytocne. a cajiky uz vobec nie. ked je dietatko smadne, tak predne mliecko je na uhasenie smadu, cize staci, aby si vypil 5 minut mliecka a uhasi smad. ziadne cajiky. ak by bolo leto, ze je moc teplo, tak moze byt cista vodicka, ale nie caj.

vonicka
22. okt 2012

Z tvojho prispevku citim, ze mu caj nechces dat a tvoje rozhodnutie je spravne. Nenechaj sa zneistovat radami od druhych, ktore su dobre myslene ale pritom su uplne mimo. Ja mam 8 mesacne dieta, okrem prikrmov mu nedavm ziadne ine tekutiny ako moje mlieko, do pol roka nemal nic ine len mlieko. Vodu by som mu aj dala, ale nevie pit z flase ani z pohara, tak mu davam moje mlieko a je spokojny ( a ja tiez ked sa na mna usmieva pocas kojenia 🙂 )
Ja viem, ze taketo reci o tom, co mas dat a co mas robit su strasne otravne, ja som tiez naposledy vysvetlovala, preco malemu nedam piskotu (nechapem, preco su tie piskoty take ospevovane, vidim, ze viacerym babam to tu stare mamy radili...) Treba to uplne ignorovat alebo este lepsie - pripravit si vopred nejaku odpoved, ktora danu osobu uplne odpise. Ja to tak robim a nenecham nikomu priestor na dalsie poucovanie. A myslim, ze ludia v takychto situaciach zo mna aj citia, ze si pevne stojim za svojim a viac ma potom neotravuju s podobnymi vecami (aj ked napad na nieco nove na vyskusanie sa vzdy po nejakom case najde). Zelam ti uspesne a pekne kojenie 🙂

euka210
22. okt 2012

moj bol jesenny a zacala som mu davat vodu az ked prislo leto a teploty, takze nejakych 7-8m bol kojeny, ziadna voda ci caj. Netreba mu ine, ved nie je ani horuco....proti svokre sa obrn a stoj si za svojim, je to Tvoje dieta a nie jej...este sa toho asi napocuvas, lebo moja svagrina ma podobnu svokru a stale nieco do nej huci. Vypocuj ju, ale rob po svojom. Lepok sa podla noveho dava po 5m a z toho dovodu som mu davala chlebik ci aj piskotu, kedze alergie u nas nie su...ale nepchala som ho nimi, len na ochutnavku 🙂

xenicka13
22. okt 2012

nic som nedavala ani jednemu, ani nic nechceli, do 12 mesiacov nevedeli, co je voda 😀

jankaferancova
22. okt 2012

Ahoj mamina,ja mam 20 mes.syna,ktoreho stale kojim.do 6 mesiaca som ho vylucne dojcila,ziadny cajik,ziadne dojcenske vody,v tvojom mliecku ma vsetko potrebne a samozrejme aj co sa tyka hydratacie.kedze ho kojis na poziadanie,tak ked je smadny,ponuknes mu prsnik,napije sa predneho mliecka a smad uhaseny 😉 po tych 6 mesiacoch skus podavat cajik a uvidis ako sa chyti 🙂 mne moj drobec nechcel moc flasu,cely mesiac trvalo kym sme nasli ten spravny cumel a kym cajik zacal chutit,pretoze na MM sa nechyta asi nic.teraz vypije 1,5 l caju + kojenie + polievky takze pitny rezim je zabezpeceny na 100% 😉 svokru nepocuvaj,oni si myslia,ze vedia viac ako ty,lenze v tych casoch,ked mali oni deti,tak sa vsetko robilo inak a aj tie deti boli ine.takze ked mas mliecko len nadalej dojci,s prikrmami zacni pomaly po 6 mesiaci a ak ti mozem poradit tak najskor zeleninkou potom ovocim 😉

ludkas31
27. dec 2012

ahojte, chcela by som sa aj ja spytat, mam 3 mesacneho synceka, ktoreho aj kojim aj dokrmujem nutrilonom, skusali sme mu davat cajik ale odmietal..je to problem? mam mu nasilu davat pit vodicku alebo caj?
vdaka

studio11
27. dec 2012

načo? Toto by som riešila v lete, kedy je teplo a sem - tam prevarená vodička nezaškodí. Ale v zime? V mliečku má Tvoje dieťatko úplne všetko 😉