Malá je veľmi málo a nepriberá, už z toho šaliem

luckymirka
9. dec 2018

Ahoj mamičky potrebujem Vás požiadať o radu
Moja 16 mesačná dcéra váži posledné 3 mesiace 8,7 kg a nepriberá.. Každé jedno jedenie či už raňajky obed alebo večera sú pre nás boj a ja začínam pomaly šedivieť nič jej nechutí nič nechce jesť. V stoličke na gauči hocikde to len skúšame stále sa len odhadzuje od jedla, otáča sa a odhadzuje mi ruky, sama si vezme niečo občas do ruky, ale po minúte stratí záujem. Naše denné rekordy sú 4 lyžičky polievky, 2 Lyžičky ryže s mäsom, poprípade 5 lyžičiek jogurtu. Už Skúšame všetko polievky, mäska na prírodno, rizota, hranolky, pizzu, Mastný chleba, nugetky, úsmevy, ovocie všeho druhu, čokoľvek vás nápadne či už zdravé alebo nezdravé.. Vsetko má úspech na 3,4 sústa a viac nie. Môžte mi prosím poradiť? mali ste podobné skúsenosti s vašimi ratolesťami? Ako ste ich riešili? prosím pomoc pediater mi ponúka všelijaké kvapky tabletky blbosti, vždy ich na silu do nej dostávam a nikdy z toho nič nepomôže.

Vďaka

Milo

chcemradu
9. dec 2018

A pediatricka co na to? Nerobila žiadne testy? Ak nie, a mala je čula, nie je ospala, ma "farbu" tak neries. Ona sa naje, ked bude hladná. Pije aj mlieko?

meandbaby
9. dec 2018

Ahoj, to iste som mala ja s dcerou.Teraz ma skoro 4 a je to o chlp lepsie.ma 13 kg. Ja som to konzultovala aj s psychologickou.Pokial jej nic nie je zo zdrav hladiska, je aktivna a spokojna, tak to skus neriesit. Rads od nej bola, ze vylucovanie a prijem potravy sa neda ovplyvnit.Je to na kazdom jedincovi.Treba ponuknut trebars jeden chod, pockat, ked nezje, nekomentovat, zobrat a pokracovat dalsim chodom, napr ranajky nic, pokracujes v case desiaty s desiatou atd.Nenutit, skusit jest spolu za jednym stolom to iste jedlo
Moja dcera vacsinou zje to, co ja jem z mojho taniera.Teda pokial sa jej to paci na pohlad.Drzim palce.

pribinak
9. dec 2018

Daj spravit rozbor krvi ci mladosť železa. Niekedy pri anémii maju deti slabý apetit
Druha vec je, ze jej to mozno staci. Ak je vitálna, nebýva chorľava, tak je to proste jej dávka a hotovo

luckymirka
autor
9. dec 2018

Skúšame to všelijak, aj spoločné jedenie (najčastejšie) ale je to asi to iste.. pediater sa netvári nejak znepokojene, len stále prízvukuje že je drobnejšia. Čo sa týka čulosti, s tým určite nie je problém, jeden spánok počas dňa na hodku max dve a potom v noci 10-11h. Občas mávame pocit že býva bledšia ale to sú iba take chvíľkové záležitosti. Teraz sme cela rodina chorí, kašeľ, priedušky, hlieny ale mala z nás vypada najlepšie ale samozrejme to jedenie sa ešte zhoršilo :( je veľmi šikovná a vidieť na nej že keď sa spomenie jedlo tak už začína vymýšľať, veľa krát začne predstierať že je unavená alebo začne z ničoho nič plakať alebo kašlať.. by som to nazval prefíkanosťou. Krvný obraz sa jej robil cca 3 mesiace vzad ale bolo všetko v norme až na monocyty, ale to bolo odôvodnené tým že malá prekonala mononukleózu.. pečeň a všetky ostatne orgány a ukazovatele boli v poriadku.

zaba21
9. dec 2018

@luckymirka
Moja dcéra mala mononukleózu vo veku 16 rokov a jej apetít rapídne poklesol .. Takže môže to byť aj tým..Synovi zase výrazne poklesol apetít keď mal streptokoka. Keď sme to začali riešiť, zistili mu celiakiu. Odporúčam podrobné vyšetrenie u imunológa.

dominika_sk
9. dec 2018

Riadila som sa heslom hladne decko sežere šecko a nikdy som syna nenutila. Keď bol hladny nabomboval sa ako nikdy😁 tiež by mi liezlo na nervy keby mi niekto stale niečo nutil, ma to skor opačny efekt. Kup b-komplex kvapky, možno ma malo b-čka a to podporuje chuť do jedla

ellieellie
9. dec 2018

Ahoj, môj má 15 mesiacov a váhou je tiež pod priemerom. Pediatrička to už vzdala, zmierila sa s tým a ja tiež 🙂 Podľa toho, čo počúvam a vidím naokolo, je málo detí, ktoré pri jedle nevymýšľajú. Je len na tebe, kde je tvoja hranica, čo dovolíš... Samozrejme, že ako matke ti na jedení dieťaťa záleží, ale zásada je, že dieťa to nesmie pocítiť. Inak to začne využívať a potom to dopadá práve týmito zúfalými pokusmi, že kŕmiš hocikde, hocikedy a hocičím, len aby niečo zjedla.. ale čo reálne z tých hranoliek či pizze má? (a aj ty?) Keď nechce, nenúť ju. Ponúkni jej jedlo normálne pri stole na stoličke, koľko zje, toľko zje. Keď zje menej, asi jej stačí a keď nie, o to viac sa naje pri ďalšom chode alebo pri tom ďalšom. Môj by tiež vymýšľal, ale týmto systémom dokážeme fungovať bez problémov. Nemienim sa s ním naťahovať, púšťať mu Fíha tralala a dávať mu jesť somariny, len aby čosi zjedol, načo je to dobré? Rovnako dôležité ako jedenie samotné je budovanie správnych stravovacích návykov. Mám príklad v rodine, viem, o čom hovorím a ver mi, tak by si dopadnúť nechcela. Keď počúvam reči typu: “nezje na raňajky nikdy nič iné, iba čokoládové Monte”, vlasy mi dupkom stavajú, lebo to dieťa si to Monte asi nekúpi samé a nevytiahne z chladničky. Stopni to, kým je čas. Jedna vec, čo mi napadla - kŕmi sa sama lyžičkou? Predpokladám, že v tomto veku už áno, ja len keby náhodou nie.. dávam tip.. lebo môj napr. vôbec nechce, aby som ho len ja kŕmila, to musí byť fakt veľmi hladný. Chce lyžičku a papať sám, samozrejme ide mu to ešte pomaly, takže ja mám tiež lyžičku a pomedzi to ho kŕmim aj ja. Ale musí mať misku pred sebou a mať možnosť papať sám. Skús, ak tak nerobíš, možno zafunguje aj u vás. Držím palce 🙂

deti95060810
9. dec 2018

švagriná mala tieto problémy s dcérou....Dieťa zjedlo jednu horálku za dva dni, alebo sa najedlo horčice - pár lyžičiek....to bolo všetko. nič viac. Lekár to tiež nejak neriešil, pretože krvný obraz mala dobrý. Ešte im povedal, že zje aspoň to.... že môžu byť rady... švagriná sa trápila ,plakala že dieťa zomrie... v súčasnosti má dieťa 14 r. a váži hádam aj 60 kg....rozpapala sa poriadne sama od seba v puberte...😉

deti95060810
9. dec 2018

ešte požiadaj lekára o nutridrink...je to na posilnenie organizmu...dcéra to mala niekoľko rokov....môžeš kúpiť aj v lekárni stojí cca 3 e, alebo na prespis od lekára gastroenterologa...

vektricka16
9. dec 2018

@luckymirka my sme natom podobne 🙂 dcerka ma 21mesiacov a necelych 9kg 🙂 tiez je drobna a neni velky papkac..uz som sa tolko kvoli tomu naplakala...teraz som jej kupila sirup na podporu chuti do jedla ale zatial nema neaky uspech tak papame pri videu alebo muz nosi na rukach a ja krmim aby sa najedla.alebo ked beha tak nieco dzobka 🙂 ...najhorsie u nej je to ze vsetko vypluva, pozuje a len po zemi zbieram 🙂nechce prehltat. doktorka este krv nebrala ale to budem ziadat ked sa to nezmeni lebo ona uz nas chce posielat na endokrinologiu ci nema malo rastoveho hormonu alebo stitnu zlazu...

mrkvicka060
9. dec 2018

@luckymirka neviem, ako casto jej ponukas jedlo. Ked som sa snazila, aby moj syn jedol 5x denne a teda ranajky, desiatu, obed, olovrant a veceru, z kazdeho chodu mi zjedol minimum, z jogurtu na desiatu tri styri lyzicky, potom z obedu 4 lyzicky a podobne. Tak som sa na to pocase vykaslala, ze nebudem sa nervovat. Dala som mu ranajky, zjedol kolko chcel. Desiatu som vynechala a mal az obed. Zrazu to donho padalo lepsie, lebo dlhsia prestavka, tak aj hladny stihol byt. Olovrant mal az okolo 16-17. A veceru o 20. Spat sme ho ukladali o 21, ale zaspaval az tak o 21.30-22.00. A postupne sa to upravilo. Teraz ma 3r a nema desiatu kazdy den, iba ked si vypyta, ze by si nieco dal. Olovrant ponukam okolo 16 alebo sam pride, ze je hladny, ze by chcel nieco zjest, ak je to skor ako o tej 16.

sida456
9. dec 2018

@luckymirka a pije aj mlieko ? Ja som v tých mes.musela malému obmedziť mlieko lebo mi nechcel jesť normálne jedlo ak vypil veľa mlieka.

asia83
9. dec 2018

@dominika_sk 😂😂😂

deti95060810
9. dec 2018

@dominika_sk možno máš pravdu , ale na druhej strane si ešte nezažila dieťa čo nechce jesť nie deň dva - ale celé týždne... je to zúfalá situácia pre matku....😨

diewcatqoo
9. dec 2018

Mali sme doma to iste.. za par dni bude mat 2 roky a posledne cca 2 mesiace zacal jest viac. Nie je to sice bohvieco, ale uz zje denne viac ako 4 lyzicky 🙂 mam pocit, ze dost pomohol aj sirup nutrolin b. Su to vitaminy b a laktobacily, je to pre male deti. A hlavne pomohlo nestresovat pri jedle, nenutit a ak nechcel, netlacit nasilu. Z kazdej strany som pocuvala, aka som neschopna, ze si decko neviem nakrmit, ale co s nim, ak nic nechcel.. a ak aj nieco zjedol nasilu, vyzvracal to.. kolko som sa narevala. Bala som sa ho nechat hladovat a tak som furt ponukala a bolo to este horsie. Az som prestala robit drahoty s jedlom, prestala ponukat, prestala sa trapit kvoli tomu, ze neje, zrazu prisiel a sam si vypytal 🙂 takze hlavne trpezlivost a skuste aj ten nutrolin, mozno pomoze ;)

luckymirka
autor
9. dec 2018

Ahojte, vďaka za všetky komentáre. Musím povedať že sme trochu kľudnejší keď vidíme že nás je naozaj viac s podobným problémom. Malá stále pije materské mlieko, tak je možné, že jej naozaj stačí. Dnes sa chvíľku po napísaní tohoto príspevku celkom dosť nejedla, čo sme nečakali. Dostala do ruky detskú vidličku, špagety na paradajkovej omáčke v panvicke a zjedla sama viac ako keď ju krmime spoločne. Každopádne desatinka na váhe bola opäť nižšie ako včera.. zaujímavé je že keď malej ukážete leporelo knižku tak na každý obrázok hrnca, taniera, koláča začne mľaskať akoby chcela papať to čo vidí na obrázku, ale akonáhle jej niečo donesiete, záeujem stratí :D .. každopádne sme naozaj kľudnejší, asi budeme musieť počkať pokedy ta chuť príde sama.. vďaka ešte raz

luckymirka
autor
9. dec 2018

@ellieellie ja som tiež zástancom zdravej stravy a sladké dostala výnimočne , ale priznám sa že posledný tyzden som bola rada , keď zjedla aspoň niečo sladké alebo tie hranolky, lebo bola dehydrovaná , slabá a schudla kvôli chorobe 300g , tak nám hrozila nemocnica. Teraz sa pomaly dostávame z choroby , tak nabehneme zase na ,,starý režim “
Nikdy sme malu do jedla nenútili , keď 2x odmietne tak jej viacej nedávam. Aj keď zabaviť všelijako pri jedle sa snažíme ale už je veľká a už sa obalamutiť veľmi neda .
Sama lyžičkou jedáva niekedy , ale že by ju to veľmi bavilo , nemozem povedať ,skôr rada kŕmi druhých 😂

ellieellie
9. dec 2018

@luckymirka To poznám, keď už je malý sýty, nakŕmi aj mňa 🙂

meandbaby
10. dec 2018

@luckymirka mali sme detto.Kojila som aj kvoli tomu do 3 rokov, tam nejaku tu vyzivu predsa ma.Drzim palce.