Letné horúčavy a pitný režim mesačného bábätka

muriel21
5. júl 2015

Maminy chcem sa spytat mam mesacne babätko a v tomto horku si pyta stale kojenecne mliecko..ak idem s nim sa prechadzku tak dlho nevydrzi..mozem mu dat od smädu prevarenu vodu alebo je lepsie cajik?co doporucujete vy??dakujem 🙂 🙂 🙂

astonka
5. júl 2015

@muriel21 no ja som len kojila...vodu odmietali...a v takých horučavach som teda chodila s takým malinkým podvečer vonku...

tinqua
5. júl 2015

My sme davali hipp sackovy nesladeny fenykel...ale mozes dat aj vodu v pohode

qtinka29
5. júl 2015

ja som dávala čajík-len taký slabší.....nemali problém s fľašou a kojením.....brali,čo dostali 😉 ....myslím,že čím skôr sa dá fľaša s čajom,tým menší problém majú deti s pitím.....

martina833
5. júl 2015

kludne by som dala prevarenu vodu (caj nie), odporucala mi to pediatricka popri kojeni, ale najlepsie je medzi 10-15 hod byt v tieni

alaguema
5. júl 2015

@muriel21 ja som iba kojila a hlavne chodiť von buď ráno, alebo večer. Ak je na UM, tak môžeš ponúknuť čistú vodu.

pribinak
5. júl 2015

Ja som popri dojceni cez leto v takychto horucavach davala aj par lyziciek vody, nekupovala som dojcensku, davala som prevarenu z vodovodu

muriel21
autor
5. júl 2015

Dakujem baby..von chodime az na vecer okolo 18hod ale ajtak maly mi je stale smadny a prso vytahovat po kazdej hodine niekde vonku asi nie...musim vyskusat ci mu bude ta voda stacit a ci ju prime.maly je riadny jedos..alebo mohla by som zobrat odstrieknute mlieko a dat mu ho?ci musi byt len v chlade??alebo vydzri vonku adpon 2 hodiny??nemam s tym skusenosti :( ☹

sardinka333
5. júl 2015

@muriel21 to odstriekane sa može pokaziť v týchto horučavách, aj v nemocke nám ho hned brali (bola som pred týždnom) ako sme odsali, odstriekali lebo ze to teplo to može znehodnotiť a davali do chladničky.
Ale zase prečo by si nemohla nakojiť prikrytá plienkou aj niekde ,,na verejnosti,,? Myslím že dá sa to aj decentne a nemyslím si že to niekomu prekáža. Lebo zase riešiť flašu s vodou - vieš ako dalšia robota navyše.

pribinak
5. júl 2015

@muriel21 to by som neriskla, su otasne tepla, moze sa ti rychlo pokazit a takyto krpci maju citlive bruska, inak ja som taka "parkova dojka" ako je v prispevku hore, prehodila som si cez seba plienku cez plece az laket a nebolo mi vidno holy prsnik, inak dnes uz to nie je take, ze by sa ludia obzerali, na ihrisku bezne vidavam daojciace maminy a ja ked som dojcila, tak tiez nas bola cela hrba

muriel21
autor
5. júl 2015

Dakujem 🙂zasa som o nieco mudrejsia

nikushka1
5. júl 2015

@muriel21 tiez by som len dojcila.v mliecku ma babo vsetko co potrebuje.a aj na verejnosti sa da dojcit diskretne.
s flasou budes mat robotu navyse a moze malemu pokazit prisatie a teda aj dojcenie

prasiatko30
5. júl 2015

Ako pri tych prechadzkAch sa neriad casom ale teplotou - napr ked sa narodila mladsia dcera v juli tak sme von vychadzali az po 20.00h vecer dovtedy sa proste nedalo alebo pred tou 11.00h rano cez den proste teplomer besnel aj okolo tej 18:00 bolo 40st a to s novorodencom je o nicom. Vodu som nedavala len castejsie prikladala, nebabusila - prakticky cela vybava sa zuzila na bezrukavove bodicka a snazila som sa s nou neprechadzat po vonku kym zuril oskar a aj vecer velmi opatrne lebo asfalt a budovy salaju to teplo este dlho po zotmeni

inulienka11
5. júl 2015

Ked je smedny treba dat cajik alebo vidu.maly sa narodil v juli v horucavach a od 1 tyzdna som davala slaby cajikk na odporucanie doktorky

lorela
5. júl 2015

Cista prevarena voda je tou najvhodnejsou volbou.

liat
5. júl 2015

Kojit kojit kojit. V mlieku ma vsetko. A presne-na verejnosti sa si schovaj prso s plienkou /ma rozculuje ze verejnost to poburuje ale zena s vystrihom po pupok je ok aaaaach/

kaaacenaa
5. júl 2015

@liat ako pises, kojit kojit kojit. MM nic nenahradi, ziadna voda ani caj. Moja mala ked chcela, neriesila som kde sa prave nachadzam, vytiahla som cici a hotovo. Ved co je krajsie ako kojit vlastne dieta, komu sa nepaci nech nepozera.

slavik
5. júl 2015
slavik
5. júl 2015

Výlučne dojčené bábätko (približne do 6. mesiacov): Dobre dojčené a dobre priberaúce bábätko počas prvých 6 mesiacov výlučného dojčenia nepotrebuje žiadne iné tekutiny okrem materského mlieka.

A to ani v prípade, že počas tohto obdobia nastane obdobie horúčav alebo v prípade, že bábätko trpí horúčkou pri nejakom ochorení. Dojčenie dostatočne dopĺňa potrebu tekutín, a to aj v horúcom lete.
Materské mlieko je pre výlučne dojčené dieťatko omnoho vhodnejšie ako voda, pretože zároveň obsahuje množstvo ďalších látok (vitamíny, minerálne látky, rastové faktory imunitné látky, protilátky a stovky ďalších) a práve tie správne cukry, ktoré podporujú zdravie a rozvoj celého organizmu. Nie je správne dieťatko o tieto látky ochudobniť, a to aj preto, že:

materské mlieko bez ohľadu na teploty vonku má byť jedinou potravinou, ktorú výlučne dojčené dieťa dostáva
pre výlučné dojčenie bez pridania iných tekutín a potravy existujú vedecky podložené dôvody
kŕmenie výlučne dojčeného dieťatka mimo prsníka (napr. podanie vody či čaju vo fľaši) prináša potenciálne riziká pre tvorbu mlieka a pre dojčenie ako také
dostatočné dojčenie dokáže zabezpečiť dostatočný príjem tekutín
neexistujú vedecké dôkazy pre podávanie vody výlučne dojčeným deťom bez ohľadu na teploty vonku
výlučne dojčené dieťa nie je to isté ako dospelý človek, navyše cukry, ktoré materské mlieko obsahuje, nie sú tie, ktoré si bežný človek predstaví, keď si predstaví pitie sladeného nápoja. Toto sú cukry, ktoré sú nevyhnutné pre rozvoj mozgu a celého organizmu dieťaťa.
nie je vhodné výlučne dojčené dieťa ochudobňovať o jedinečné živiny, ktoré dostane v materskom mlieku, tým, že by dostávalo vodu
materské mlieko z veľkej časti predstavuje práve voda
pár lyžičiek prevarenej vody, ktorá sa pri vysokých teplotách vonku často odporúča, bábätko nezachráni pred dehydratáciou, dobre dojčené dieťa dokáže z prsníka vypiť oveľa viac ako len „pár lyžičiek

V teplých dňoch je teda úlohou mamičiek zabezpečiť, aby bábätko dostatočne často a dostatočne výdatne pilo z prsníka. Vtedy materské mlieko pokryje potrebu tekutín rovnako ako aj potrebu všetkých ostatných látok.

lorela
5. júl 2015

@muriel21 Pocas tropickych horucav, vysokych teplot alebo pri hnackach babatka, teda stavoch, kedy by mohla hrozit dehydratacia, mozes babatku popri mlieku podat aj trochu vody.

muriel21
autor
6. júl 2015

@slavik tam neslo o to ze ho ukracam o vitaminy ja ho kojim stale...len som sa pytala ked nemam moznost kojit ci mu mozem dat radsej vodu alebo cajik