Legislatíva v materskej škôlke a pitný režim

sseb
28. apr 2014

Vo vyhláške 527/2007, §8 ods. 3b sa hovorí iba o zákaze nosenia STRAVY do materskej škôlky, nie o zákaze nosenia nápoja (fľašky pitnej vody). Potrebujem pomoc pri hľadaní platnej legislatívy, ktorá zakazuje dať vodu deťom do skrinky. Dnes som položila otázku v tomto fóre, väčšina mamičiek odpovedá, že sa to nedá z hygienických dôvodov, ale nepomohli mi konkrétnou vyhláškou, predpisom. Ďakujem

katy1979
28. apr 2014

To prvykrat pocujem ze je to zakazane.

sissy27
28. apr 2014

@sseb keďže daný § hovorí o "stravovaní a pitnom režime" tak to podľa mňa spadá pod to... nemôžem si pomôcť, ale naozaj nebude jednoduchšie dohodnúť sa ľudsky, že si praješ pre dieťa čistú vodu? nakoniec je k dispozícii v umývadle v kúpeľni, tak bez urážky, ale naozaj mi to z tvojej strany pripadá ako hľadanie problému tam, kde v podstate nie je... neviem aký máte personál v škôlke, ale nám vždy maximálne vyšli v ústrety...
ty budeš chcieť pre dieťa do skrinky fľašu s vodou, iná mama zase fľašu s malinovým sirupom, ďalšia vlastné mlieko, štvrtá niečo iné... nejde len o hygienu ale aj o nejaké pravidlá a režim detí a škôlky, keď si každé dieťa bude odbiehať do skrinky po pitie, ovocie, maškrtu, tak z toho bude pekný holubník...

vrtulienka
28. apr 2014

Deti maju v ms pitny rezim, neviem na co by mali mat este aj flasu v skrinke 🙄

sseb
autor
28. apr 2014

@sissy27 Hľadám argumenty na rozhovor s p. riaditeľkou. Doteraz to fungovalo tak, že sa v pohode napil minimálne pred ihriskom a po ňom, od minulého týždňa im to zakazujú: "mami, nedávaj mi už tú fľašku, p. učiteľka povedala, že nám ich vyhádže." Umývadlo je k dispozícii, ale pohárik na napitie nie. Môj štvorročný sa tak nevie napiť.
@vrtulienka: pitný režim v našej škôlke znamená čaj s cukrom na desiatu a olovrant. O 15.00 začína piť a končí o 19.30. Musí dobehnúť, čo zameškal.

sissy27
28. apr 2014

@sseb niekedy stačí obyčajné normálne a slušné slovo, rozhovor a netreba hneď silu argumentov v paragrafoch... očividne nie je tvoj syn jediný, ktorý má fľašu v skrinke a teda úplne učiteľku chápem, ak jej deti odbiehajú - ona ja za ne zodpovedná a nemôže byť v dvoch miestnostiach naraz, ak by si nejaké dieťa rozbilo hlavu, pretože ona bola s 15 v triede a 2 sa išli napiť mimo jej dohľad - kto má problém? je to škôlka, nie súkromná opatrovateľka, ktorá má 2-3 deti, zodpovední sú za všetkých, a ty na to tiež musíš brať ohľad... prípadne sa ozvi na rodičovskom s požiadavkou čistej vody miesto čajov, alebo aj džbán s vodou a poháriky v triede (naši tak mali)...

sseb
autor
28. apr 2014

@sissy27 obyčajné slušné slovo nezabralo. Syn neodbiehal, pil pred odchodom na ihrisko a po príchode z ihriska, keď sa prezliekali.

sissy27
28. apr 2014

@sseb nehovorím len o tvojom synovi, ale o viacerých deťoch (podľa vyjadrenia tvojho syna, že "im tie fľašky vyhádže" je zrejmé, že takých ako on je tam viac) - ako som spomínala, musíš na to brať ohľad, že škôlka a učiteľky tam nie sú len pre tvojho syna...
čo sa tejto vyhlášky týka - dá sa to vysvetliť aj tak, ako som písala ja - že hovorí o "stravovaní a pitnom režime" a teda fľaška s vodou je v tom zahrnutá, alebo aj tak, že konkrétne voda (nápoje) sa tam neuvádza... neviem či si to čítala celé, ale v prípade, že má dieťa potvrdenie od lekára o nejakých diétnych obmedzeniach, je možné toto nariadenie obísť - takže ak neplatí dobré slovo, išla by som touto cestou... máš to bez konfliktu a bez problémov, myslím, že pediater ti v pohode dá papier, že dieťa má byť len čistú vodu (napr. kvôli alergii), po konkrétnej dg. nikto pátrať nebude 🙂 u nás to tiež tak bolo, dcéra nechcela mlieko, poprosila som riaditeľku, aby miesto mlieka mala čaj alebo malinovku, povedala, že ona nemôže svojvoľne dieťaťu vymeniť jedlo / pitie, ale ak budem mať papier od dr., tak musí a zároveň je krytá voči svojim nadriadeným... 🙂 nebolo to o neochote, ale jednoducho aj oni majú nejaké predpisy, ktoré musia dodržiavať...

arabeska
28. apr 2014

@sseb to piju velmi malo,oni im nedavaju viac pit? U nas majubku kazdemu jedlu,plus ked si dieta vypyta,ma vlastny pohar,moze sa napit kedykolvek. Ak su vonku,tak ucitelka ma v nadobe pitie a zvolava ich aby sa isli napit. Nemozes synovi priniest pohar? nech si vodu napusti vzdy ked bude smadny

sseb
autor
29. apr 2014

Neriešim, čo robia učiteľky zle/dobre ohľadom pitného režimu. Hľadám pomoc od tých, ktorí poznajú konkrétne predpisy, aby mi napísali čísla vyhlášok, zákonov,....Viem, že tento problém sa dá obísť potvrdením od pediatra, ale najprv som chcela byť pripravená pri rozhovore s riaditeľkou MŠ. Jedna vec sa deklaruje (napr. pri písaní prevádzkových predpisov, že deti majú k dispozícii džbán vody a učiteľka na požiadanie dieťaťu naleje a iná vec sa realizuje - miestnosť s daným džbánom je celý deň privretá a deti ten džbán nemajú na očiach, tak ich nenapadne si tú vodu pýtať). A dosť dobre si neviem predstaviť, že naraz desať detí pýta vodu, to by p. učiteľka nič nerobila len nalievala do pohárikov a umývala tie poháriky. Asi ho naučím piť vodu z rúčky - z vodovodu.

maznacik007
29. apr 2014

co tak kupit do skolky ako sponzorske nejake tie plastove farebne detske pohare z ikea ...
http://www.ikea.com/sk/sk/catalog/products/1019...

a jeden dzban tiez cena max do 2 eur ... a ked su vonku tak tam mat na tacke dzban s cistou vodou a ucitelka detom naleje vodu ... takto to funguje u nas uplne v pohode ... ucitelky same volaju deti aby sli pit a tento dzban maju dostupny aj v triede ... poharik sa da oznacit nalepkou a kazde dieta vie ktory je jeho ...

u nas sladke vody nepiju a flasky su tiez zakazane a to kvoli tomu ze potom davali do nich rodicia detom sladke vody a pod.

vrtulienka
29. apr 2014

@sseb aha, tak to zalezi na ochote uciteliek, nase deti maju v triedach nadobu s cistou vodou, pripadne trochu sirupu, ak si nevedia nabrat ucitelka im pit da, takisto berieme vodu aj vonku do zahrady, plus desiata, obed, olovrant - vtedy maju caj alebo mlieko. Vsetko je o ochote a o ludoch 😒

anuska74
29. apr 2014

@sseb
mne to príde trochu pritiahnuté za vlasy, legislatíva, zákon koľko a čo majú piť deti neexistuje našťastie, akože to má byť uzákoneneé si robíš srandu, prečítaj si čo máte napísané v školskom poriadku v škôlke musí byť na dostupnom mieste. Ja ti odporúčam si to normálne a v kľude odkomunikovať v škôlke a verím, že sa to vyrieši 😉
a áno funguje to tak normálne v škôlkach je džbán a deti väčšie si chodia samé brať piť a menším naleje učiteľka aj desiatim naraz, nevidím v tom problém ani časový ani iný.

ada77
29. apr 2014

@sseb ... ja Ti verím... tuším ako sa musíš cítiť, pretože my máme podobný problém... je to na ochote/neochote p. učiteliek a na p. riaditeľke... ak nechcú, nepohne s nimi nič... my máme napr. predškoláka, čo sa týka pitia - j nás veľa mamičiek, ktoré sme sa ozvali na pitie, pretože dieťa sa nejde dopiť poobede, keď prídeme po neho do škôlky, v teplých dňoch chodíme dokonca po neho s fľašou vody a je to to prvé, čo si od nás pýta... keď príde domov zo škôlky a vyciká sa, moč je tmavý... hovorím, je to problém viacerých mamičiek, no nič sme nevybavili... dokonca sme písali aj na mesto - ako zriaďovateľa MŠ - nič, je to na p. riaditeľke... smola. to isté máme aj so spaním... tri roky mi dieťa poslušne spalo v škôlke cez obed, teraz au ako predškolák nechce - sú to viaceré deti a p. učiteľka ešte na nich nakričala, nech spia... hold, jednoduchšie je dať deti spať a robiť si papiere a nemať žiadne starosti s deťmi ako ich zobrať do herne, nech sa hrajú... viem, že teraz ma niektoré mamičky pošlú, že sa nemám takto vyjadrovať o p. učiteľkách, ony robia čo môžu atď... tak týmto mamičkám chcem len odkázať, že sama som učiteľka, ale na ZŠ, na I. stupni...

namornicka
29. apr 2014

@sseb U nás v škôlke bola počas celého dňa k dispozícii bandaska s vodou a deti si z nej v prípade potreby čapovali do pohárikov, ktoré boli vedľa nej na tácke. V lete keď bolo teplo sa bandaska nosila aj von, vždy keď som pre dieťa prišla mali ju tam na lavičke. V horúčave mali aj povinné prestávky na pitie keď sa deti postavili do rady a povinne sa každý musel napiť. Týmto sa chceli vyhnúť individuálnemu noseniu fľašiek. Išlo o obyčajnú štátnu škôlku. Pitný režim treba riešiť, nie je to rozmar.

namornicka
29. apr 2014

Presne tie plastové ikea poháre tam mali, voda bola k dispozícii na stolíku pri okne v herni, deti mali čisté poháriky na jednej strane a použité dávali na druhú stranu, keď ich bolo smädných viac tak sa pekne postavili do radu. Použité poháre upratovačka/kuchárka umyla keď bolo treba.

adka31
29. apr 2014

pitny rezim urcite nie je caj podavany s desiatou a olovranom, teda pitie vydavane z kuchyne. pitny rezim je nieco naviac, caj, sirupova voda, cista voda, ktoru pripravuju ucitelky a je detom k dispozicii po cely den. dieta musi mat pri pocite smadu moznost napit sa. v legislative isto nenajdes zmienku o noseni vody ( flasky ) do MS. Je to vec dohody s ucitelkami, prip. riaditelkou. Pokial pitny rezim vMS funguje, myslim, ze netreba nosit dalsie pitie do skolky, ja som to teda nikdy nezakazovala, ale zas, musela som si ustrazit, aby mi deti neodbiehali do satne ( lebo oni radi vyuziju prilezitost - idem sa napit a potom je to uz len o behani hore dole ), alebo sa napiju pred jedlom a brusko plne - dieta nechce obedovat. Vo vasom pripade, ako citam nefunguje pitny rezim, co nie je dobre a nemalo by to tak byt, aj podla legislativy. Takze postupnost - dohovor s ucitelkami, ak sa minie ucinkom, s riaditelkou a az nakoniec so zriadovatelom. Nie je mozne, aby sa problem nevyriesil. Potom uz nebude potrebna ani flaska do skrinky 🙂

sseb
autor
29. apr 2014

@adka31 Preto hľadám príslušný predpis, lebo: čo nie je zakázané, je dovolené.

gaby21
29. apr 2014

@sseb Ako nič v zlom, ale kolko vody potrebuje vypiť tvoje dieťa za den 😕 ? Ved rano ked vypije ku ranajkam pohar vody, na desiatu pohar vody, obed pohar vody, olovrant pohar vody, popripade v skolke ked pridu z ihriska pohar vody, neverim, ze učitelka odmietne, ked ju o to dieťa poziada, potom ešte pred spanim pohar vody, to je dokopy niečo menej ako liter a pol vody pre školkara za den, to je akoze malo? vazne ma to zaujima kolko vypije vody, lebo aj moj pije vylučne čistu vodu, ziadny čaj ani malinovku neda do ust ani nahodou, ale liter a pol denne mu stači. V školke tiez nemaju stale k dispozicii niečo na pitie, čo mi ale nevadi, lebo moj syn by tu vodu ako prvy povylieval, v pripade ze by z neho učitelka len na sekundu spustila oko 😀

gaby21
29. apr 2014

@sseb Ako vieš, ze tvoj syn neodbiehal piť do skrinky kazdu chvilu? kto ti to povedal, tvoj syn? az tak velmi mu veriš? Myslim, ze pravy dovod prečo to učitelka zakazala, je prave odbiehanie do skriniek, moznoze ti v tomto nepovedal pravdu

sseb
autor
29. apr 2014

@gaby21 z tej fľašky bývalo odpité zhruba 1dcl. Ak neboli vonku kvôli počasiu, bývala plná. Zakazovala im to pri prezliekaní a presviedčala ich: nepite tú hnusnú vodu, dnu máme dobrý čajík. (s cukrom!!!) Takéto veci z neho dostanem nepriamo, nevyšetrujem, prezradí tesne pred spaním spontánne. Najviac mi prekáža, že takmer dva roky to s tou fľašou celkom dobre fungovalo. A teraz, keď začínajú horúčavy, začala nezmyselnú vojnu. Mimochodom, bez problémov behajú samé dievčatá v šatni, lebo si idú po hrebeň alebo si ho odnášajú - to vidím každý jeden deň. To problém nie je.

sseb
autor
3. máj 2014

Po konzultáciách s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva: nie je žiadny problém s hygienicky balenou vodou v skrinke dieťaťa.
Pitný režim v škôlke sa podstatne zlepšil a horeuvedenú informáciu posúvam pre tých, ktorí to budú potrebovať.
Niekedy znalosť zákonov pomáha.
Ďakujem všetkým za pomoc a rady.

monhla
23. máj 2014

Naša si priniesla vlastný pohárik /mali by mať označený, no nik nemá rovnaký, tak ona ho podpísaný nemá 😀 / a vodičky si môže dať kedy chce. Pár krát som bola svedkom, že dieťatko "obhehlo" od hry a napilo sa.
Ani u nás nie sú povolené flaše. Aby nepili sladké malinovky a vodu nosiť do škôlky nemusia. Je tam taká istá ako inde. A zatiaľ to funguje. Okrem mojej nezbedy - tá by nepila celý deň, keby som ju ja a pani učiteľka neupozornili ☹

cobhan
23. máj 2014

nase deti maju povolenu flasku alebo poharik, ale taky so sosacikom, co aj ked spadne tak sa nevyleje a kazde dieta ho ma na policke. Ked prideme tak sa tam pohariky/flasky naukladaju a ked ideme domov, tak ho zase zoberieme. V skolke jedlo ake take nemaju, len desiatu o 10.15 a ucitelkam je lepsie nechat deti pit kedy chcu same ako im pravidelne nukat. Ked vypiju, co maju, tak im spravia dalsiu vodu, nanestastie vacsinou so sirupom.

xstelinka
6. jún 2014

@sseb neviem ci je na to vyhlaska, ale ked ti ucitelky povedia, ze deti si nemaju nosit do skolky hracky budes od nich pozadovat vyhlasku 😀 U nas v skolke to tiez nemaju deti povolene, deti to vyleju, pripadne sa zaoberaju pitim namiesto obliekania.... deti maju dostatocny pitny rezim..... na desiatu, ked pridu z vonka, na obed, po spanku, na olovrant, a aj vonku maju taku obrovsku termosku.... a tiez ma kazdy vlastny poharik s obrazkom a moze si ist nabrat vodu do umyvarky.

sseb
autor
15. nov 2014

@xstelinka keby dostali v škôlke vodu, tak to neriešim. Prišiel domov a v priebehu hodiny vypil pol litra vody (čistej) a potom postupne kým išiel spať zvykol vypiť ešte skoro liter vody. Jednoducho, v našej škôlke pitný režim nefunguje a nevedela som to ovplyvniť. Tak som dala do skrinky k veciam na prezlečenie originál pollitrovú fľašku Lucky s tým cucáčikom. Neviem si predstaviť, ako by to mohol vylievať. Chcela som ovplyvniť aspoň to, aby sa napil pred odchodom na ihrisko a pri príchode z ihriska. Lenže začal boj p. učiteľky (iba jednej) s tou fľaškou!
Prešlo trochu viac času, po viacerých konfliktoch s touto učiteľkou som "spokojná" - reakcia malého je: keď si ja popýtam vodu, dostanem ju, ale iné deti nedostanú. Viac energie nemám, vidím, že už nechodí vysmädnutý, problém s učiteľkou som vyriešila.

ingrid16
2. jún 2015

@sseb uplne ta chapem. vies co mi dnes povedala nasa ucitelka, ze synovi nedala cistu vodu. ked som sa jej opytala, preco, jej odpoved bola, ze pred 10 m kazdy dostal, kazdemu stacilo, tak muselo stacit aj môjmu synovi. a dnes bola nenormalna horucava, syn pije vela vody, exne aj pol litra. tymto ma nenormalne nastvala.