Milé maminky, tatovia, aj budúci rodičia, chcem sa s vami podeliť o skúsenosť a vedieť aj vaše názory, či ste si tento fenomén všimli. Jedná sa o detské piškóty od firmy Opavia, dnes nadnárodný koncern Mondeléz. Ako je v dnešnej dobe zvykom, tak čo najviac zarobiť za čo najmenšie výdavky. Pôvodne české tradičné piškóty už nie sú české, ale poľské. Na tom by možno nič nebolo, ale úplne sa zmenili. A keďže chce každá mamka dávať svojim deťom to najlepšie, prosím o bojkotovanie kúpi tohto výrobku. Máme ešte doma pôvodné piškóty, papám ich od malička a chcela som , aby ich papala aj naša malá. Ale žiaľ, tieto nové už nie sú tradičné, nemajú s nimi nič spoločné. Možno ste si to už niektoré všimli. Zmenil sa vzhľad, vôňa, chuť, farba a vlastnosti. Sú v strede tvrdé. Ani naša mačka to nechce žrať. Sú úplne obyčajné a za tú cenu...., sú drahé a kvalita sa prudko znížila. Komunikovala som aj so zákazníckym centrom formou mailu, ale pani je platená za obhajovanie dobrého mena firmy, takže zmenu vo výrobe popiera, akurát spomenula, že dávajú menej múky..., ale potvrdila, že presunuli výrobu do Poľska (určite tam majú lacné náklady, tak sa idú nabaliť). Pripájam naše foto + video o teste kvality a linky na články.
Ak zdieľate môj názor, šírte prosím info ďalej, nech tu nemáme šmejdy pre naše deti. Inak, aj piškóty Tesco valeu sú tiež šitné, tak, ako Opávie.
Ďalej sa chcem podeliť ešte o postreh ohľadom kvality trvanlivého mlieka. Pijeme len plnotučné, lebo to sa najviac približuje k dávnemu sáčkovo balenému polotučnému (to ale namalo dlhú trvanlivosť). Nerobím nikomu reklamu, ale osvedčilo sa nám buď maďarské alebo slovenské mlieko kupované v Jednote. Aj tescácke poľské je dobré, ale české z Kauflandu je riedke, takže pochybujem, že je, ako píšu.
Apelujem aj na kúpu slovenských výrobkov, podporíme tým našu krajinu, naše firmy.
http://ekonomika.idnes.cz/ochutnavka-piskotu-kt...
https://www.stream.cz/adost/10007849-piskoty-se...
trvanlivé mlieko zďaleka obchádzala aj naša mačka...piškoty nejeme,ale ak by sme šli zaradom čo je kvalita a čo nie,tak asi žijeme zo vzduchu 😒 a testy? myslím,že výsledok záleží aj od toho,kto ten test platí 😉 ale ok,spolieham sa na vlastné chuťové a čuchové a všelijaké zmysly a jeme čo sa mi pozdáva 😉
@damadama je dost rozdiel medzi tym mliekom co musi byt v chladnicke a vydrzi par dni, max tyzden a tym co nemusi a ma trvanlivost pol roka. Takze ak sa inak nada, tak sa da zacat odtial ze nekupovat tie extra trvanlive. Zo slovenskych sa mi najviac osvedcili (kedze automat mam tiez daleko) bio tatranske mlieko .. no a potom rakuske alpske bio mlieka su super .. bio nie pre to ze si na to potrpim ale kvoli garancii cim boli krmene tie kravicky. Ale vzdy napr. lepsie kupit cerstve rajo ako tie s dlhou trvanlivostou.
No a v skolke kde to mlieko leju detom na litre som videla pilos krabice s tou dlhou trvanlivostou .... no kvalitka 😒
@damadama dobré ráno stará mama, si objavila ameriku? tie piškóty už dlho nie sú to, čo bývali, už dlho ich nekupujem, kupujem piškóty v lidli, tie nám chutia. A nechápem, k čomu je toto dobré, keď si myslíte, že to, čo sa vyrobí na slovensku je kvalitné ako nič iné, tak nech sa páči
@moni244 nechápem, prečo si útočná a arogantná?.. Ak si to vedela dávno, mohla si to pre info ostatným tiež zverejniť už dávnejšie... Ja sa tu nesťažujem, len informujem. Tiež sme to nevedeli a rada sa podelím o takejto informácii, nech si dávajú ľudia pozor. Čo sa týka výrobkov, nehovorím ,že napr.nemecké nie sú dobré, občas sa niečo objaví, tak ako aj nekvalitné slovenské výrobky. Ale primárne máme kvalitné potraviny, preto ich treba podporovať kúpou, tým bude odbyt=neskrachujú firmy=ľudia budú mať prácu a my dobré papanice. Inak, dávali to aj v telke, ale asi ti vôbec na takýchto veciach nezáleží...., stačí, že ty vieš...
Ale aspoň aj ty máš negatívnu skúsenosť a ďakujem, že si sa o ňu podelila 😀
@moni244 hľadala som túto tému na MK, ale nenašla som ju, tak som preto vyšla s touto info. Inak mi admin zmenil nadpis, bolo to, že opavia piškóty=šmejd.
Mimochodom, si zle informovaná, piškóty neboli vôbec na Slovensku, ale vyrábali sa v Čechách. Mondeléz chce ušetriť, tak presunuli výrobu do Poľska.
@damadama ja som to mala v bogu zaciatkom oktobra.... Admini menia co sa im chce. Hlavne si treba dat pozor ak nieco pises o Poliakoch. Zablokuju, zmazu blabla bla.
Co sa tyka PL, tak ani Slovenska narodna tranfuzna sluzba nie je az taka Slovenska a narodna. Ale o tom potom a tajne. 😎
@damadama http://dobruchut.azet.sk/recept/19966/domace-de...
sprav domáce a máš pokoj 🙂
Ja v prvom rade nechapem preco do deti vobec nejake piskoty pchat. Je jedno ci polske, madarske alebo slovenske. Je to cisty cukor a biela muka. Nic co by dietatu prospievalo, prave naopak! Takze ak chcete naozaj dobre svojim detom, nedavajte im piskoty, brumiky a dalsie humusy...
@damadama nečítala som príspevky, ale nechápem problém, to sa bez piškotov nedá žiť?a bez trvanlivého mlieka?
Az sa cudujem ze moje deti doteraz prezili bez piskotov a mlieka akehokolvek vyrobcu ci znacky.
Naco piskoty? Naco sladenu bielu muku? A obycajne "mrtve" mlieko? Radsej kyslomliecne, jogurty so zivou kulturou, syry (Lucina a pod.), do omacok smotana.
@tortelinka prepáč, ale tento Tvoj príspevok je o čom??... Nechápem IQ, čo sa zapájajú aj osobne do konverzácie, o ktorej nič nevedia...., to je k čomu dobré? Robiť sa zaujímavou? Odporúčam, ak chceš niečo komentovať, prečítaj si najskôr, o čom je reč.
Áno, dá sa žiť bez piškótov, ale kto má rád mlieko, tak ako ja, tak by mu chýbalo. Veľa ľudí má traumu zo škôlky, tak mlieko jednoducho nepije. Ja k nim nepatrím.
Tento príspevok je určený pre tých, ktorí sami konzumujú piškóty alebo ich dávajú svojim deťom. Niektorí dávajú deťom žuť kukuričné chrumky (to zase nie som zástancom ja, ale nikoho pre to nekritizujem). Príspevok je ako informácia. Ja som rada, keď ma niekto informuje o prípadných zmenách a nedobrých veciach...
Ak k tomuto nemá niekto rozumný koment, tak nech si po prečítaní príspevku zatvorí okienko, nepotrebujem tu blbosti....
@horana my máme radi mlieko, takže to prenášam aj na dieťa, nebude mať v škôlke problém vypiť to. Čítala si si zloženie Lučinnej? Lebo ja hej a rozumiem sa tomu a vôbec by som ju nepoužila.
Radšej "mŕtve" mlieko, ako žiadne, inak sú také aj umelé mlieka, len tam ešte pridávajú to, čo sa technológiou spracovania zničilo+niečo navyše.
@winnerka nie som síce priamo z DS, ale z tak 15km od a ďakujem za info, určite vyskúšam aj ten mliečny automat. Keď som bývala v BA, tak sme boli spokojný s tým mliekom, zozačiatku. Potom ho už začali riediť vodou a nebolo to, čo to bývalo. Vyskúšame, ochutnáme 🙂 , na domáci tvaroh bude určite dobré 🙂
@damadama Neviem co je Lucinna, ale napr. Lucina kocky je z tvarohu a zakysanej smotany, masla a trochu soli, 100perc. bez Ecok. Ale ani tomu vela nedame, je to skor obcasne spestrenie, resp. do pomazanky. Ked uz tak nieco typu Kefir.
Pit "obycajne" trvanlive mlieko, nariedene vodou, zbavene tuku na centrifuge a naslednom presnom potencovani inym menej kvalitnym tukom ktory je don umelo navrazany pri vysokych otackach by ma nedonutil pit nik. Pravidelne uz vobec nie. Ved to ani nechutna. Prekyseluje, odvapnuje, zahlienuje. Skus knihu Pravda o mlece. Je ale tlak mliekarenskeho priemyslu, aby sa to pilo. Kto vie ako a cim sa krmia kravy, kolko hormonov tam je, drzi sa urcite od toho dalej.
"Mlieko nikdy nebolo prírodou určené dospelému jedincovi, ktorý už dokáže prijímať tvrdú stravu. Pre dospelých (a už vlastne aj odstavené deti) je prirodzené získavať bielkoviny a výživné látky z iných zdrojov. Robia to tak všetky cicavce a niet dôvodu, prečo by človek mal byť výnimkou. Kravské mlieko, alebo zložením podobné mlieko iného cicavca, je možné použiť príležitostne ako výživový doplnok pre chorých a starých, ale určite nie sú na jeho pití odkázaní zdraví ľudia a už prirodzene odstavené deti. (Je zvláštne, že väčšina dospelých, ktorí sú presvedčení o potrebe pitia mlieka, sa pitia mlieka vlastného druhu - tj. materského mlieka – v dospelosti štíti a priam to pokladajú za zvrátené.) "
http://babetko.rodinka.sk/vyziva/dojcenie-a-mli...
Coze piskoty....ale kupte si polomacane susienky. Chutia tak ze som ich nedojedla a radsej zacala rozmyslat ci sa daju doma upiect. Blivajs......lacna radoby cokolada maslo v susienkach ziadne. Na prve zahryznutie chutia tak......ze suroviny na vyrobu nestali ani misu sosovice. Skoda.
zraz bio čarodejnic.... 🙂
žienky nakoľko robím v obchode s potravinami bohužial prevažná vyroba je v polsku,dokonca vela slovenských výrobkov je sice vyrabanych u nás ale s polských surovín to tým že sa vyrobili na slovensku može deklarovať slovenský vyrobok.moja dcera je alergicka na soju,sojove lecityni a má ABKM poviem vám najsť niečo pre nu j zo slovenkých výrobkov je zázrak hlavne čo sa týka soje.Nemci pridávaju miesto sojovych lecitynov slnečnicový a ich výrobky sa naozaj nedajú rovnať so slovenskými. kedže dcéra sladkosti nemôže lebo všetky skoro obsahuju soju piškoty su jediné čo je opaviu sme prestali kupovať dávno kvalitou aj chutou sú mi najlepšie piškoty s lidla. Pokial to človek nepotrebuje a nechce tak to nezistuje.Napriklad také rajo maslo je vyrobené v nemecku lebo tam maju centrálu ostatné vyrobky su vyrobené na slovensku,taký selečansky hermelín od českej firmy je vyrobený na slovensku následne distribuovaný do čiech a odtial späť na slovenský trh.
@nibiru z Lidla mame aj my radi a teraz ,,najnovšie, tie velke okruhle...super chuť a su mäkké. Zvyčajne pozerám etikety - polske nekupujem.
@damadama osobne nechápem, prečo niekto kupuje trvanlivé mlieko...to s mliekom už nemá veľa spoločného, ale ok. Piškóty nekupujem tiež, takže neviem posúdiť. Za podporu slovenských výrobcov som ale všetkými desiatimi. A navyše - lokálnych. Podporujte ľudí, výrobcov, hlavne tých malých, z vášho regiónu. Je to to najlepšie pre vás, pre nich a pre slovenskú ekonomiku.