Ahojte, niekedy ked nestiham pouzijem predpripravene prikrmy z DM bud ovocne alebo zeleninove. Ale ked niekde su marhule alebo slivky, ale je tam 5+ a maly ma uz 6 mesiacov.
Nemam sa podla Vas coho bat?
Nemáš sa čoho báť, prinajhoršom ho preženie
nie , je to úplne v pohode. ničoho sa netreba báť.
5+ je po ukonceni piateho mesiaca. Ked uz mal 6 mesiacov tak je 5+, 5+ bude aj ked bude mat dva roky
Ja som dávala aj tie kde bolo 7+. Ide len o to, čo už máte zavedené. Pri kupovaných prikrmoch som to neriešila, jedine pri zeleninových, kde už bolo žĺtko, to som nedávala.
Coho sa chces bat? S novymi potravinami postupujes v kupovanych prikrmoch tak isto ako v robenych. Ked das nieco co este dieta nejedlo, sledujes reakciu. 🤷🏻♀️
@jj298 vraj sa kazde ovocie ma najprv skusit prevarene samostatne 2 az 3 dni
@anavixy napriklad slivku nikdy nemal a ked mu dam nieco kupovane kde je jablko, banan a slivka ci nieco nepokazim... alebo jablko, banan a kiwi atd., tak som to myslela...
alebo najprv zohnat slivky, 3 dni davat a ptm si dovolit skusit to dat v kupovanom prikrme 🤷♀️
To nevadi nic sa mu nestane. Po dalsie vsetky vyzivy su najvacsie mnozstvo jablko a len minimum dalsieho ovocia. Po dalsie nemusis to takto striktne brat, ze musi najprv ochutnat a az potom jest…
Ahoj, do buducna pri pochybnostiach by som poradila pozriet internety.
Ak zadas do googlu: when can baby eat plums. Alebo namiesto plums kiwi a pod., vyhodi ti frontu informacii.
Napr. Usa a canada uz zmenili tie prikrmove odporucania co platili v 80.rokoch na zaklade vedeckych poznatkov.
Nasej sme davali vsetko s vynimkou zltka a medu ci citrusov ako je pomaranc (lebo jej nechutil) hned od zaciatku. Nebola ze tyzden varena mrkva a nasledne potom jednodruhova dalsia zelenina a pod. Mrkvu jedla 2 dni a ked som nacitala manualy rovno som zacala zavadzat dalsie zeleniny a hlavne cervene maso, ryby, kura-svalovinu (proteiny, rast mozgu).
Slivkovy prikrm hipp mala az neskor ale z ineho dovodu. Najskor sme zavadzali maso a zeleninu a az neskor ovocie, aby nestratila chut na maso a zeleninu a nevymenila si to.
Je dolezite umyvat zubky a aj dasna (vlhcenou gazou), ak este zubky nema. A na odporucanie zahranicneho zubara my davame kazdy vecer po umyti zubkov aj rozpustenu 1 tbl fluoridu (ked bola mensia, cez pipetu).
Jaj a este...je vyborne vyuzit imunologicke okno. Nasej sme dali pocas toho nie len slovku atd, ale aj tie gerbers akoby tegliky (balene po 4 ks): exoticke ovocie. Dokonca aj prevarane rajciny.
Je zdrava, nema ziadne alergie na nic a krasne zubky.
Este by som ti chcela dat do pozornosti vit D. Nasi pedi nam odporucali, ze sa ma vseobecne davat aj po 1 roku. A ked som si to pozerala na zahranicnych weboch oni to tiez odporucaju. Tak som si to len preverila a stale davame.
Treba sa asi poradit s pedi, predsa pozna tvoje dieta.
Mozes zavadzat potravi u aj cez kupovane prikrmy a mozes ju zavadzat aj v kombinacii s inymi potravinami, ktore uz dieta malo. Teda ak malo dieta jablko, tak jablko a slivku kludne moze. Mozes napr dat aj len cisto slivkovu vyzivu, ale nemusis.
A co sa tyka vhdonosti potravin, to by som riesila skor pri koreninach, citrusoch, mliecnych vyrobkoch, vajciach, orechoch atd. Ja som na to sla podla aj podla kniziek/profilov ktore sa stravovaniu venuju ale aj intuitivne, dcera mala domace jahody ako polrocna, mandarinky este pred rokom, kivi ovela skor.. zalezi co dieta na predispoziciu k alergii, atopiu atd., pokial nic take nema, nemusis ist na to tak striktne a tabulkovo. treba si najst dobre a aktualne informacie a za mna to informacie od vacsiny beznych sk pediatrov nie su. 😬
@juliacenc dakujem moc
A coho sa mas akoze bat?