Ktoré syry sú vhodné pre deti po 1. roku?

mirkaknm
5. aug 2019

Maminky,
Ktore syry su vhodne pre babatka od 1.roku? Ktore ste prosim kupovali a davali? ;)
Pripadne ake este potraviny ste zaviedli po 1.roku?
Dakujem ;)

1mina
5. aug 2019

@mirkaknm pripnem sa tiez ma to zaujima 🙂

ukulela
5. aug 2019

@mirkaknm ja som davala lucinu, syrokremy a podobne urcite nie, kopa soli a chemie. alebo som neskor davala aj leedamer platky.

nika3136
5. aug 2019

Ja som od 1r zaviedla skoro všetko čo nemá tonu soli a korenia. Zo syrov jej dávam mozzarellu, goudu či napríklad eidam normálne z obchodu.

lucyluv
5. aug 2019

ja som presne tak isto dávala ako @ukulela lucinu a neskôr leerdamer, lebo je menej slany
Dala by som aj mozarelu, ale mojej malej nejako nechuti. Pozerám vždy zloženie, či tam nie sú nejaké zbytočnosti a keď kupujem iný syr, pozerám si aj obsah soli.

bobula46
5. aug 2019

Mne doktorka odporučila mozzarelllu, lucinu a neskôr všetko. Povedala že sa máme vyvarovať údeným syrom a pikantným, korbáčikom ale ostatné normálne. Môj syn napríklad zje len syry Liptov alebo gouda. Takže doktorka síce poradila super no môj si aj tak urobil po svojom.
Mne povedala že môžem dať aj šunku ale len kvalitnú kde je viac ako 80% mäsa a to isté aj párky ale zas nie denne.

ukulela
5. aug 2019

@mirkaknm a po roku uz mozes aj tvaroh po troche.

evittam
5. aug 2019

@mirkaknm Po roku jedia nase deti všetko co aj my. Nevarila som zvlast.

michelle567
5. aug 2019

Ja som začala lučinou 🙂

prihlassa
5. aug 2019

U nás doma všetko biele syroidne malý zje je mu úplne jedno aká značka aká konzistencia len nech je to syyyyyyyyyyr hlavne o pol dvanástej v noci syr sa u nás doma je na tony

nikpa
5. aug 2019

@mirkaknm začala som s obyčajnú Lúčinu alebo je aj Lúčina pre deti, neskor mozarelu. A čo sa týka jedla po prvom roku, v podstate jedol to čo my akurát také ľahšie varianty, menej mastné, nestiplave, nesolene

malinajahoda
5. aug 2019

@mirkaknm po roku som dala Lučinu pre deti, mozzarellu, tvrdý syr.

lenka2710
5. aug 2019

@prihlassa to iste,mala bude mať pomaly 5 rokov a teda syra uz zjedla za kilá 😁 keď aj v chladnicke nemám nic,syr tam byt musí
Od zaciatku zbožňuje syry

evkamotka
5. aug 2019

Mozzarela, eidam, gouda, lucina.
Nevhodne su dozivotne aj pre nas vsetkych tavene syry (karicka, bambino) lebo obsahuju taviace soli. Plus nevhodne su zrejuce a plesnive samozrejme.
Ak si este neskusala cviklu (mne predtym proste nenapadla) a hlavne som po roku dost zmenila konzistenciu aby zul - dolezite na rozvoj reci, praca s jazykom a cvici si sanku. Ja som po roku zacala vo vareni viac pouzivat plnotucne mlieko na kremove polievky, spenat atd

luliu
5. aug 2019

Od roka môže všetko okrem plesnivych a nepasterizovanych

klarissa25
5. aug 2019

Od roka kľudne všetko..... Možno teda okrem húb....

mirkaknm
autor
5. aug 2019

Dakujem krasne ;) ked ste niektore pisali ze pozerate etikety, co je vela soli?

povuma
5. aug 2019

@mirkaknm po roku kludne už všetky druhy tvrdých syrov, tie udene su viac slane, takže skor neudene...čo som davala neskor su plesnive syry ako niva, hermelin...
Inak eidam, gouda, mozarella, parmezan,len tak na chlieb alebo aj do omacok, na cestoviny...a korbaciky u nas idu na kilááá
V roku už by malo mat dieta zavedené všetky potraviny a prechadzat plynule na vašu stravu.

siska53
6. aug 2019

@mirkaknm lucina, cottage cheese.. obcas tvaroh ci plátok tvrdeho syra.

mirkaknm
autor
6. aug 2019

A ako je to s mliekom? Mnohe mamicky pouzivaju po roku na pripravu jedal UM alebo kravske mliecko? Nasa pedi nam nic neporadi ;( mam si vsetko vyguglit !!!;)

michelle567
6. aug 2019

@mirkaknm ja som do varenia dávala kravské. Dlho som kojila tak umelé sme nikdy ani nekupovali

sisaka
6. aug 2019

@mirkaknm v zahraničí odporúčajú od jedného roka normálne kravské, kadejaké pokračovacie umelé mlieka nie sú potrebné, to sú všetko reklamné ťahy, syry - kvalitne tvrdé, tie tavené nie sú moc vhodne po zdravotnej stránke ani pre dospelých, ale dieťaťu sa samozrejme nič nestane, ak ich zje. Strava od jedného roka viac menej tak ako pri dospelých, osobne som dávala menej soli a nie som fanúšik vyprážaných veci, takze to som dieťaťu nedávala, keďže take doma nezvyknem variť.

nikusiak9
6. aug 2019

Eidam tvrde syry

povuma
6. aug 2019

@mirkaknm po roku uz umele mlieko nie je potrebne, na varenie uz vobec nie... V postate uz mozes davat to, co jete vy, mozno trochu menej korenene, solene, menej vyprazane. Ja som bola rada, ze uz nemusim varit extra, syn jedol to, co my.

mechurik
6. aug 2019

Vsetky syry.myslis ze prarodicia riesili ci moze dieta nieco nejest?jedlo sa co sa naslo doma

evkamotka
7. aug 2019

@mechurik ale myslim, ze moji prarodicia brie a nivu nejedli aj tak lebo neboli taketo speciality dostupne. Ovocie a zeleninu mali len lokalnu, maso a syry co sa dalo dochovat a spracovat. Pod a mna je uplne na mieste ze sa to autorka pyta, kedze dnes mame pristup prakticky k vsetkemu (potravinam) a musime sa teda viac zamysliet nad selekciou co je ne/vhodne vzhladom k tomu, ze v chladnicke mame vsetko mozne

evkamotka
7. aug 2019

@mirkaknm na varenie kravske a sleduj reakciu (riedka stica, bolest bruska) na pitie UM (prijem mnohych mineralov, stopovych prvkov atd, hlavne ak este nie je dieta az take rozjedene vsetkeho možného )

mirkaknm
autor
7. aug 2019

@evkamotka My sa este kojime, tak UM asi netreba. ;)

mirkaknm
autor
7. aug 2019

@evkamotka A na varenie skusim. Ja len viem ze deticky by mali do isteho veku kazdy den pit mliecko. Dufam, ze je v pohode ked dostava materske,aj ked ho uz nie je tolko. Kojime sa cca 3x denne. To UM sa asi pije, ked maminy prestanu kojit?

evkamotka
7. aug 2019

@mirkaknm ano presne tak. Ak kojis nedavaj umele. Materske je samozrejme najdokonalejsie pre dieta

povuma
7. aug 2019

@mirkaknm ak kojis, umele neries, po odstaveni prejdi na kravske, prip. mlieko uz vobec nemusi pit, ak ma dost mliecnych vyrobkov.