Baby, mate to tak aj vy, že strany rodičia alebo prastari rodí čia kŕmia deti z taniera? Príklad, dieťa doje svoju porciu niečoho, nanuk, polievka a už vidím ako mu dávajú zo svojho jest, dojedať. Alebo oni sú hladní, dieťa nie a vynukuju mu zas keď idú jest, každý za radom furt,kedze u starých rodícov sa neje naraz ale každý kedy chce. Mňa z toho ide vychytať, a este k tomu také olizane po nich, prevegetovane keď dávaju.ako to stopnúť? Plus ešte dieťa jedlo pred hodinou a oni mu donesú zas ďalšie jedlo, a keď ihh zdzubem, že načo ze pred chvíľou jedli, tak sa nastvu ze to je zdravé jedlo a nie sladkosti. Mam pocit ze cely život sa točí u nich len okolo jedla, prídu k nám a hneď vybaluju jedlo a vykrmuju.
U nas moj otec dojeda po vsetkych vnucatach. Pre mna je to fakt nechutne. Ja som nikdy nedojedala ani po svojich detoch. Taku situaciu aku mate vy doma by som nepredychala. Dojedacky fakt neznasam, pripada mi to negustiozne.
@0silvia0 toto mi hovor, môj otec to tiež robí, on aj to co zotriem po deťoch zo stola zje, to je už na mňa moc. Ale on je celkovo taky v tomto jedle nechutný, že u nich už moc nechcem jest (večer navarí a je hladný, chlipe z hrnca s naberackou, alebo nevládze a vráti z misky naspäť do hrnca, také ochutené svoje.
@anjelicek26 občasná návšteva, niekedy na víkend, a raz za rok týždňova dovolenka všetci u prastareho otca. A ono vydržať by sa to dalo, lenze mne sa tam deti rozozeru, lebo oni zjedia všetko a potom sa mi budia v noci s krikom ze chcú jest, vždy par noci po takomto prezierani
Ja som nemala zrave deti, u nas rozozranie nehrozilo. Ale ja by som sa na tvojom mieste razne ohradila. Ked to povies spravnym sposobom, snad to zoberu. Ja som minule mojej mame tiez povedala, nech neobchytava kazdy rezen, ktory da na tanier. Povedala, ze uz aspon vie, preco u nich nic nechcem jest🫢
Moja mamina mala istý čas zákaz sa pýtať mňa a môjho decka či chceme jesť,musela som raz veľmi veľký krik spraviť,to bolo len jedlo,jedlo a jedlo .Ale to bolo kedysi asi ,že jedlo kým bolo tak sa jedlo
@minenkak ale potom aj ti starý ľudia tak vyzerajú, poväčšine aspoň čo som si všimla. A aj tie"jedla starej matere"ala typické slovenské nezdravé jedla a potom dôchodcovia majú x y zdravotných problémov, lebo sa nevedia v mysli vdzat a preprogramovat myšlienky ze jedla bolo malo na jedla je prebytok
Ja som to rázne zatrhla,som dala na výber ,stretávanie sa a nechám dieťa bezomna, ale len vtedy, ak dieťa dostane jesť keď si bude pýtať ,inak nie.Ja som ale strašne tvrdá čo sa jedná o moje dieťa ,mňa nezlomí nik a nič
Moja mamina ešte stále aj keď mám dieťa dospelé a prídeme raz za pár rokov na navstevu je prvé jedlo,ale už vie,že sa môže opýtať tak dva krát do dňa
Oni maju este tie povojnove hladove geny v sebe, oni za to ani nemozu. Prines vzdy ovocie, nech jedia ovocie a nenapchavaju sa knedlami.
Tak vies, mne ked moj dedko (rocnik 1923) rozpraval ako hladovali na vojne, ja sa ani necudujem ze pojedli co videli ked uz mali dostatok. My to nepochopime, lebo sme to nezazili.
Toto veľmi dobre poznám, ale vysvetľovať či hádať sa nemalo zmysel, nakoniec som to vzdala. Po babkinych reznoch a hranolkoch nasledoval doma dietnejsi režim a tak nejak sa to vyrovnalo.
Ak k nim nechodíš každý víkend kašlala by som na to, zas babky a dedkovia tu nebudú večne a nech nie sú jediné spomienky na babku ako sa háda s mamou. Deti nie sú hlúpe, vychovávas ich ty a časom im dôjde že babkin prístup k jedlu nie je správny a rázne povedia že si ďalšie jedlo neprosia.
Toto som ja razne zatrhla v prvom momente, ako som zbdala svokru, ze ide moje dieta krmit lyzickou, ktoru prave oblizala. Stale vyplakava, ze ma milionpätsto chorob, helicobactera a co ja viem co, takze som jej to v momente zakazala. A takisto aj vsetkym ostatnym, co sa o to pokusili. Pre mna je to vrchol hnusu a ozaj sa moze take male dieta hocicim nakazit. Ja by som si to ani nedovolila niecie dieta krmit mojou lyzickou.
Zakazat co najskor a absolutne asertivne.
Baby, ale starí rodičia dnešných deti a teenagerov už hlad nezažili, narodili sa až po vojne.
@namornicka tak moj otec sa narodil v roku 1951 ale asi aj s tym hladovym genom, to asi len tak rychlo nevymizne🤣, vymizol az u nas, jeho deti, my sme zrave vobec neboli.
@namornicka moji 1975,cize už mali jedla dostatok. Len asi ich rodičia ich prezierali, aj ich star rodičia a tak to majú v sebe a bude sa to vliect generácie sebe.
Hej, ono sa tie stravovacie zlozvyky tazko menia. Ale ty si svoj za svojim nazorom, aj ked budes za hysterku
tvoji rodicia su rocnik 1975? a maju taketo hrozne stravovacie navyky? ved to su mladi ludia v mojom veku, to nemaju nastudovane nic o tom, co mozu preniest na male dieta? keby islo o staru babku, co tomu nerozumie, internet nema, tak pochopim, ze je zaostala. Ale mladi ludia. Mne by to velmi vadilo, ja som ani dieta na usta nebozkavala a uz vobec take, ze oblizat cumel (nemali ho, ale aj tak nemyslitelne pre mna) a takisto davat jest mojou lyzicou
moji rodicia to sice nerobili, ale tiez som pre nich fajnovka
@zuzana76 to ne vysvetlím ocovi nič, keďže o jedle ma svoj názor, a to ckpo mu chuti si obháji, že však to je jeho otec 82rocny, a ako dlho žije a aj on bude.
fuuuuu tak pardon ale toto je strašný grc čo citam. nedojedené jedlo z misky supne spat do hrnca? a to majú potom jesť ostatní? to nemyslíš vážne
@kristinka92 to ja u nich už druhýkrát nejem, ked to tam vráti, to už jedia len rodičia. Žiaľ, je to nechutne, to nepochopí asi nik.,to j taka mentalita
Ja mam odkedy si pamatam na toto alergiu. V celej rodine (resp. ta starsia generacia.. nasi rodicia a stari rodicia) len jedlo a jedlo a jedlo a znova jedlo. Odkedy tam clovek vstupi az kym neodide. Vkuse a dokola a stale. Ja som si s tym ale neporadila doteraz. Po dobrom, po zlom, nic nefunguje. Toto je fakt tema, kde mi (nam s muzom) vobec nejde urcit hranice (naozaj ziadnym sposobom) a tema, ktora ma vnutorne vytáča az do biela 😒
Pokiaľ si pri rodičoch prežila ty, prežijú pri nich i tvoje deti. Snáď spolu nie ste 24/7, čiže by som z toho drámu nerobila. Dieťaťu dáte základy zdravej výživy snáď vy rodičia a časom už dieťa dokáže starým rodičom povedať nie.
1975 sú starí rodičia? no kurniksopa toto dám prečítať môjmu mužovi aký dedko z neho je 😂
My spolu s rodičmi neobývame, nikdy mi nevadilo čo sa robilo u nich. Nie sú prasce a ani sme tam neboli denno denne, takže keď sa tam mala napchala sladkosťami, alebo neposluchala, alebo robila bordel nestarala som sa, ich dom, ich pravidlá. Keď bola malá tak nechcela jedávať, s babkou alebo dedkom jedli spolu z jedného taniera a to sa jej vždy veľmi páčilo, vtedy sa najedla aj toho čo doma nechcela, takže som neriešila
Teraz už je staršia a funguje u nich tak ako doma. Keby jej niekto ponúkne lyžicu s ktorou predtým jedol, alebo jej odpije s pohára tak sa asi zblazni 😆
Moj otec to skusal na moju malú a sestrinho syna, že chcel deti krmit z vlastneho taniera lžičkou ktorou jedol. Taky cirkus od vlastních deti este nezažil. Aj sa urazil, tak dostal druhé kolo. Viac to nerobi. Je to nechutné, nehygienicke a každý zubař ti povie, že aj velmi nezdravé pre detske zubky
baby, a to akoze to co vase dieta nezje, to vyhodite do kosa ? Neviem, mne to cudne nepride, ja po malej dojedam , aj manzel .... co sa tyka starych rodicov, bezne ked mala vidi dakoho jest, tak pricupita a vypyta si .... aj ked je najedena, tie dve tri lyzicky si da, a potom uz sa vie, ze ma dost .... nenapadlo mi ani vo sne, ze teda sme tak nechutna a negustiozna rodina :D :D
Ja az ked som spravila krik ze co potom s urevanym dietatom. Ze im ho dam na ruky ked bude revat od bolesti. Lebo zial,moje deti nevidia dno. Oni by “žrali” nonstop. To sama im niekedy poviem ze zjedia aj mna.
Takze kym este vidim ze kedy a co jedia a viem zasiahnut este ok-i ked som uz mala parrat scenu ktora ja tak nezostala pochopena.
Ale ked vypchavaju doslova prepchavaju deti poza moj chrbat a potom neviem co vobec zjedli. Z coho im moze byt zle tak to uz ozaj chytam najvacsiu zlost.
Alebo ich nastopkaju cokoladou a potom ja s nimi na wc placem ze im nejde. Nooooo nejde ked si nikto neda povedat.
Tak ja som to vzdy brala, ze starki su z doby, kedy poznali hlad a nebol taky nadbytok a krmit dieta bola ta najvyssia priorita, aku mali... ze dnes je vsetkeho nadbytok im nedopne zo dna na den, mozno uz nikdy... Zijete spolu? Ak nie a jedna sa o obcasnu navstevu, tak nejako vydrzat, pripadne dat na stol chrumky ci pokrajane ovocie, ktore dietatko moze, ked dojde dietatko, nech mu daju s toho (alebo ich o to dokonca poziadat, ked bude hladny, dali by ste mu toto? - budu sa citit uzitocny), mozno pomoze...