Kravské mlieko od 1. roka

ladybirdie
28. feb 2014

Mám 11 mesačnú dcérku. Do 10 mes. bola kojená, teraz 2. mesiac papá Nutrilon. Uvažovali sme s manželom, ze od 1. roka jej skúsime dať kravské mlieko. Je tu taká mamička, kt. má s tým skúsenosť? Syna som nekojila, on do 3 rokov papal Nutrilon. Nechcem tu otvoriť takú debatu, že ma ostatné mamičky začnú odsudzovať, aká som nezodpovedná, atď. Ja mám taký názor, že tie UM sú umelé humusy a možno dcérke je lepšie dávať kravské mlieko, ako UM. Čítala som aj taký názor, že vlastne výrobcovia UM odporúčajú UM do 3 rokov. Čakám tu názory iných mamičiek. ďakujem.

wieruska1
28. feb 2014

ja davam malej cca od 11 mesiacov na veceru kasu z kravskeho mlieka vypije si ju z flasky. Ona ciste kravske mlieko nevypije preto rano ma umele.

monca77
28. feb 2014

ja mám 16 mes. syna, kojila som ho len krátko, papal Nutrilon. Od 1. roka skúšame kravské mlieko, kašu robím a tak....najprv piť nechcel, ale už cca 2 týždne pije kravské mlieko cez deň. Noci ešte stále 1x papá, vtedy mu dávam Nutrilon.

ivetlo
28. feb 2014

Ahoj. Mám dvoch drobcov. Prvý syn ten bol kojeny do 6mes, potom UM a od 1roka kravske. To mi odporučil aj detský doktor.
Druhá dcéra kojena 8 a pol mes, potom UM a po roku na poradni mi detský lekár na rovinu povedal, že by mali "doporučovat" UM ale nieje k tomu dôvod. Moji jedavali od 6mes jogyrty, zem kasu (presne takú ako mi akurat som im odobrala pred dochutenim) a nemali ziadne reakcie. Ja som dala a aj tebe doporučujem dat kravske. A ak máš možnosť tak z toho automatu ale prevar ho.

beah
28. feb 2014

Ahoj, ja som pri obidvoch deťoch dávala od 1.roka kravské mlieko, prevarené, myslím si, že je určite lepšie ako umelé mlieka a veľmi im aj chutilo /a chutí doteraz.../ 🙂

grossmann
28. feb 2014

Od 1.roka kludne kravske, odporuca sa ale klasicke 3-7 dnove, nie tie trvanlive... 🙂

itka5
28. feb 2014

Ahoj, ja som malého kojila do 16 mesiacov a potom som prešla na kravské mlieko z automatu. Skúšala som aj to 3-5 dňové ale zdá sa mi, že to z automatu viac zasýti. Malý ho pije čisté neochutené, ráno, naobed a večer. Medzitým už všetko papáme. Ja nie som zástancom UM po 1 roku.

hajajanka
28. feb 2014

@ladybirdie Obidve moje deti boli dojcene a od jedneho roka presli na plnotucne kravske mlieko. Ja osobne nevidim dovod ladovat dieta do troch rokov umelym mliekom. Zastancovia UM tvrdia, ze doda dietatu vsetky potrebne vitaminy a mineraly. Ale dieta predsa po 1. roku je pestru stravu vratane masa, ovocia, zeleniny a pod., takze vsetko potrebne si najde v strave.

kadan
28. feb 2014

ja som kojila žiaľ iba do 4 mesiacov, popritom bol malý dokrmovaný UM, od 6 mesiaca som prešla na kravské a už žiadne umelé 😉

sofia2008
28. feb 2014

dcerka ma 3,5 roka a doteraz pije UM, kravske nedostane ani nahodou 😉 radila som sa s viacerymi znamymi lekarmi a v ziadnom pripade neodporucaju kravske, jedine tak od domacej kravy..kamoska internistka dava synovi UM a ma 5 rokov 😉

jamabe
28. feb 2014

@sofia2008 Však UM je tiež od kravy... 😉 A tej poznáš rodokmeň?
@ladybirdie Moja kojená do 15 m., odvtedy pije cca 400 ml kravského plnotučného mlieka denne. A veľmi jej chutí. Však jasne, že výrobcovia UM tvrdia, že ho treba piť do 3 rokov, ide im o kšeft. Keby sa nehanbili, hádam by ho kázali piť aj dospelým... 🙂

babatkoling
28. feb 2014

My sme kojili a stale ste kojime na poziadanie, maly ma 17 mesiacov. Ja som skusila organicke / bio UM do rannych kasiciek od cca 6-7 mesiacov az tusim do roka. Potom sa nam minuli zasoby a je to aj dost drahe a ked citas zlozenie, tak to nie je bohvieco, tak sme presli uplne bez problemov na kravske. Maly pije, aj pudingy a kase robime z neho, nemame problem. Kupujeme cerstve plnotucne organicke / bio mlieko, nie trvanlive.
Keby som bola na Slovensku tak by som chodila do automatu, aj ked treba prevarat, lebo nie je pasterizovane. Mala som sancu ochutnat a chuti ako poriadne mlieko, nie ako z obchodu. Moji zahranicni znami, ktori dovtedy neochutnali cerstve mlieko (len pasterizovane z obchodu) sa len zalizovali 🙂

ladybirdie
autor
28. feb 2014

dakujem velmi pekne za odpovede. vidim, ze nie som sama, kto chce davat svojmu dietatu kravske mlieko. mame este nakupene 3 krabice Nutrilonu a potom skusime mliecko z automatu. dufam, ze malej bude chutit a nebude mat s nim problem. zatial papa vsetko, jogurty jej davam od 8 mesiaca a v pohode. vlastne papa vsetko za radom 🙂

babatkoling
28. feb 2014

@ladybirdie Ak ti zvlada kravske jogurty, tak by si mala byt bez problemov, tym sa vylucila alergia. Este jej nemusi chutit, ale toho by som sa az tak nebala 🙂

dobromila
28. feb 2014

@ladybirdie Ja som všetky deti kojila do cca. roka a potom plynule prešli na 5-7 dňové kravské - lebo my len také doma pijeme. Trvanlivé nekupujeme vôbec - mne osobne nechutí. Z mliekomatu som ešte neskúšala, keďže v našej obci taký nemáme 😉

kadan
28. feb 2014

@ladybirdie
nemal by byť problém, na začiatku jej miešaj / 1x viac UM ako kravské, potom pol na pol a postupne UM vylúč úplne/
😉

barnica
28. feb 2014

My sme vďakabohu an dedine a nosíme si kravské mliečko ešte teplé spenené od kravičiek samozrejme ho prevarím a malinký bude mať rok v marci ho pije neochutené bez problémov aj kašu mi robím z takého a je s tým spokojný.Dokonca sme sa ho znova naučili piť aj my s mužom 🙂 Takže musím e pravidelne dopĺňať 🙂

veriiii
28. feb 2014

@sofia2008 no, v UM je zevraj vela hlinika☹ http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2... najlepsie, je ze clovek mina tazke prachy na Hipp organic UM a to nedopadlo najlepsie!

fopka
28. feb 2014

ahoj, ja davam malickemu original kravske, samozrejme prevarene, od konca siesteho mesiaca. zacinali sme tak, ze do umeleho som postupne na skusku pridavala po trochu kravskeho, lebo som sa bala dat mu hned naraz. teraz budeme mat 8 mesiacov a pijeme uz naplno. pekne si nan zvykol, nemal ziadne reakcie, dokonca sa mu upravilo aj kakanie. malicky bol od narodenia na nutrilone, lebo som nemala mlieko. zacali sme s kravsky dost skoro, ale tiez som nazoru, ze nejaky umely prasok nazyvany mlieko nie je mlieko.

fopka
28. feb 2014

@jamabe suhlasim, keby sme sa tym mali riadit, tak UM pijeme aj my 😀 ... no a davat UM 5-ročnemu decku mi pride uz trosku na zamyslenie

veriiii
28. feb 2014

mate niektora skusenost s bio mliekom od tami?

aadulik2110
28. feb 2014

@ladybirdie ja som kojila 13mes. a chcela som prejsť na kravské, ale pediater mi odporučil vyčkať aspoň do zavŕšeného 18 mesiaca..... tak sme na 5 mesiacov prešli na UM.... ale počas dňa som malému od toho roka predsa len ponúkla kravské, alebo uvarila puding a pod. v pohode sme prešli na UM a aj na kravské a po 18 mesiaci pije len kravské a veľmi mu chutí

margarita
28. feb 2014

moja starsia pila po odstaveni v 15 mesiacoch v pohode kravske, neprevarene, to 5 dnove z obchodu, asi 2dcl denne, nechcela to ani teple, rovno studene z chladnicky...potom ju to uplne preslo, a teraz uz jej chutia iba jogurty a ine kyslomliecne produkty.
mladsiemu synovi som tiez po odstaveni od dojcenia ponukala, ale nechcel ciste kravske, tak tiez sme len na jogurtoch a acidku a tak podobne.
sama moja pedi mi vravela, ze ak su zdrave, nemaju ziadne alergie alebo ine specificke potreby vyzivy, je UM iba sikovny marketing.
Preco v anglofonnych krajinach odporucaju prejst z UM na kravske uz po 1.roku?
maju blbsich gastroenterologov, alebo ine deti? 😉

len u nas je sikovna UM lobby, myslim si.
ale nikomu neberiem pravo davat dietatu to najlepsie a teda radsej umele praskove vitaminy v UM, nez realne ovocie...kludne aj do maturity 😎

danielita18
28. feb 2014

môj malý bude mat 11 mesiacov a od 8 mesiaca mu davam kravské mlieko na večer mu don zarabam krupicu alebo Hami kaše davam mlieko z automatu prvy týzden som riedila s 30ml vody lebo je husté obsahuje vela smotany a potom ked mu nebolo nic tak už mu davam neriedené a aj doktorka mi sma povedala ze na vecer uz mu mozem robit puding alebo krupicu do kravského mlieka a ze to je namne ci chem za automatu alebo z krabice aleže urcite ozajstné mlieko je z automatu a ze zo zaciatku nech zriedim a ked mu nic nebude mozem davat bez riedenia a ja nevidím na tom nic zle ved sme ani jeden nei alergik a moj muž ked bol malý tak bol od 4 mesiaca vychovaný na kravskom mlieku a vobec nic mu neni a vobec nebýva chorý sme spolu 9 rokov a čo si pamatam tak raz bol chorý podla mna tie pokracujuce mlieka su dost o biznisea ved aj UM je vlastne susené kravské mlieko akonáhrada za materske ked nemoze matka kojit je akuratne 1.ako som napríklad nemohla aj ja, neviem preco niekto tak hrozne odcudzuje kravské mlieko a jasne ze ho prevaram a tu je link na dobrý clanok a urob si sama usodok mna to velmi zaujalo a je to dobre napísané http://bucibum.blogspot.sk/2013/06/o-umelom-mli...

7katka
28. feb 2014

@veriiii je homogenizovane?

zara0201
28. feb 2014

@ladybirdie Kojila som 9 mes., potom Nutrilon do 17 mes.- s revom a v polospanku, inak ho nevypil. Potom sme presli na kravske, plnotucne, nie je ziadny proble. Keby som vedela, tak ho dam urcite skorej, hned po kojeni.
Moja sestra v Taliansku dal kravske mlieko synovi po ukonceni kojenia v 6 mes., na vyslovne odporucenie pediatra.

talula
28. feb 2014

ja som svoju dceru kojila do roka a pol a potom ked som ju odstavila UM nechcela ani vidiet, tak som jej davala plnotucne kravske mlieko a zije a je zdrava 🙂 , podla mna od toho roka mozes kludne s kravskym mliekom 😉
@ladybirdie

sulaiovamaja
28. feb 2014

moj maly pije kravske od 11.mesiacov, a prvý syn pil uz od 3. mesiacov, pri nom sme vyskusali všetky mozne umele mlieka a stale mu z nich niečo bolo, potom som presla na kravske a bol pokoj a mozno ma tu 90 percent odsúdi ale ja to mlieko nepreváram

veriiii
1. mar 2014

@7katka neviem, je?musim pozriet na obale, len som ho zazrela v kaufklande..a aky je rozdiel medzi homo a nehomogenizovanym? 😕

jamabe
1. mar 2014

@danielita18 Dobrý článok 🙂 Na niečom som sa pobavila a má v mnohom asi pravdu.. O tých pokračovacích mliekach som už aj ja kdesi čítala, že sa čoraz viac podobajú na normálne mlieko v krabici, len je to sušené...

7katka
1. mar 2014

@veriiii no dnes som bola v Kauflande, tak je homogenizovane, to znamena, ze vsetky molekuly su rovnake, takze sa vstrebu v creve vsetky molekuly i tie, ktore by sa normalne vylucili, sposobuju alergie a a ine tazkosti, tak uz len dufat, ze mlieko z mliekomatu nie je nijak upravovane, vies nieco o tom?