Končím s kojením. Čo ďalej?

zuzana1985
11. jan 2012

Milé mamičky, mám 14 mesačného drobca, ktorého som doteraz kojila. Momentálne ho dojčím ešte večer pred spaním a 2 x v noci resp. nadránom. Mám však dlhodobo zdravotné problémy a tak mám užívať lieky, popri ktorých užívaní sa však nemá kojiť. Skúšala som dávať malému UM aby si zvykal, ale vôbec mu to nechutí a neviem či mám skúšať kravské mlieko. Ak mi však mlieko bude odmietať, chcela by som sa opýtať aké množstvá iných mliečnych výrobkov (jogurty, syry) by som mu denne mala dávať aby dostával to čo potrebuje. Ďakujem.... 😉

yvetulka
11. jan 2012

skus mu redukovat dojcenie, zo 4 na 3,2,1 ... a ak bude odmietat vsetky UM, tak skus jogurty, zakysanky a syry, v tomto si myslim ma vsetko, co potrebuje pre zdravy vyvoj namiesto MM.

sjusiquatro
11. jan 2012

Ahoj ja mam 15 mesacneho a tiez ho este kojim...skusala som mu tiez umele mliecko ale vobec nechcel a ani kravske ked som ho prevarila tak nechcel...chcela by som ho uz pomaly odstavit ale neviem ako to pojde ked nechce ine uvidime.... 🙂

lubina
11. jan 2012

Nasa mala pila mliecko, normalne polotucne od jedneho roka. Nemali sme ziadny problem nastastie, ako napr. rozne alergie a pod. Potom ked v 17 mesiacoch prestala pit mlieko v noci, tak ho prestala pit celkom a tak sme prelsi na jogurtiky, actimely, make syry, aby sme to mlieko nahradili. Dalo sa to, hlavne tym actimelom (mala vzdy minimalne jden za den,ale vacsinou dva), ten ma rada doteraz. Ale teraz uz zasa vypije aj granko, to sa naucila od starsej sestry (ti surodenci su na nezaplatenie 😉 ).
Dietatko same citi co potrebuje a ak mu to ponuknete, tak to ucite vypije alebo zje. To bude v poriadku, mozno zo zaciatku trochu postrajkuje maly, ale pride na to, ze do mlieka sa daju hadzat rozne gulicka cokoladove,alebo muslicky a pod, a to ma tiez svoje caro pre dieta....treba len vyskusat.

lubica69
11. jan 2012

Ja by som odporučila namiesto UM(keď ti ho nechce)obyčajné z mliekomatu Doma prevaríš a je Alebo potom klasické kravské UHM z krabice Môj ho pil od roka Dovtedy bol kojený

katka888
11. jan 2012

nasa sa odstavila sama v 11 mes, nechcela ani kase, ani UM, kravske som skusala od roka a pol, skor som nechcela, jedla jogurty asi od 8-9 mes, tvarohove buchty a termixy tak po roku, snazila som sa aby mala aspon 1 mliecny vyrobok denne. hranicu dennych davok nesplna ani nahodou... tusim som niekde citala ze pol litra mlieka denne, alebo mliecne vyrobky / u tych sa rata 2nasobok, tj jogurt 125 ml = pre vypocet 250 ml / a nemienim sa tym trapit. mm nie je vobec mliekar a ani ona asi nebude. snazim sa, aby denne mala nieco mliecno, ale ked odmietala po roku umele aj kase a casom aj kravske tak nebazirujem na tabulkach.
UM je vhodne ako nahrada kojenia, alebo ked ma dieta nejake zle vysledky ako vyzivovy doplnok, pokial ma dieta pestru stravu, UM je zbytocne, kravvske sa moze podavat akonahle dieta sa normalne stravuje / tak cca po roku / , ako sucast stravy, nie nahrada stravy / tj ak je dieta na Um, alebo kojene, kravske sa nema davat ako nahrada , ale pokial uz dieta je ranajky, desiata, obed , olorat, vecera, masko, zelenina a pod. tak kraske ako doplnok stravy moze /
moj nazor je, ponukni mu ako doplnok stravy plnotucne mlieko nie ten krabicovy odvar toboz nie trvanlivy, a potom mliecne vyrobky ako jogurt , pribinacik, syr na chlebik , omacky kde davas mlieko alebo smotanu... skus to mnozstvo ako som pisala ten pol liter alebo 250 ml v inych formach / jogurt, zakysanka a apod / ale ak mu to nepojde v takych mnozstvach, zdravotne bude mat dobre vysledky, tj vyvazenu stravu, tak nestresuj. ja som ked sa mala sama zacala odstavovat v 11 mes studovala kade tade ako dalej, jeden nazor taky, iny onaky, a az toto co som vysie popisala sa mi zdalo ako logicky argument.

vicsstef
12. jan 2012

skusila si aj tie ochutene mlieka, napr. Sunar s prichutou?

moja ma tiez 14m a odstavila som ju min. tyzden a tiez nechce pit velmi mlieko, tak max. 150ml plnotucneho mlieka. jedna znama mi poradila kupit nejake frapko do mlieka... malo by to byt nejake detske ochucovadlo, maju to mat v supermarketoch ale este som to nikde nevidelaa tiez to zhanam 😅

pimpulienka
12. jan 2012

Malinka.ma 1,5 roka a pomaly odstavujeme ranne kojenie ( potom ešte kojim pred spinkanim) Davam Nutrilon 3 najprv teda dosť neuspešne len trošku vypila a už ani vidieť..a postupne sa.mi na to celkom chyta. Trva to zatiaľ 2tyždne čo pozvoľna ideme na to s UM.Vypije najviac 180 ml a ešte si ale vypyta MM. Dnes už moje po dopití Nutrilonu.nechcela. Tak super, uvidim ako to bude pokračovať..večerne potom pôjde na rad neskôr..

mata_murkova
12. jan 2012

ja som zacala s umelym mliekom znacky beba, toto vobec nechcela, skusili sme potom este nutrilon, ten tiez nechcela ale jedine co mi pije je hami a to jej chuti. baby si velmi chvalia aj tie ochutene sunary. ale v principe ak odmieta uplne vsetky tak sa neoplati nutit. kamoska mala s malou tiez tento problem, nechcela vobec ziadne mlieko ci umele, ci kravske, ziadne. tak sa ho snazila nahradzat mliecnymi vyrobkami, teda syry, jogurty a podobne. Neviem ci sa da odporucit na den nejake mnozstvo, ako napriklad 2 syry 2 jogurty, lebo sa jej to moze zunovat. Asi skor davat tak, ze kolko jej chuti, pripadne sa poradit so svojim pediatrom akou stravou este sa moze mliecko nahradit
trochu som googlila a nasla som toto mozno pomoze 🙂

3. Čím a akou formou nahradiť materské mlieko

Čím? Na začiatku je vhodné odstriekaným mliekom, ak bude potreba odstriekavať. Na trhu je množstvo mliečných formúl. Ak z pokrvných príbuzných trpí niekto alergiou, je vhodné pred odstavením podať dieťaťku, samozrejme, ak má na to vek napríklad jogurt. Ak nezareaguje alergicky je možné prejsť na kravské mlieko. Ak je to po roku, je monžé podávať mliečnú formulu, alebu pasterizované kravské mlieko. Umelá mliečna výživa je vhodná pre deti do 3 rokov, avšak podľa Európskej komisie pre gastroenterológiu, hepatológiu a výživu, nie je nutné zdravým deťom po 1. roku života podávať formulu. Deti, pokiaľ nie sú obézne majú dostať plnotočné alebo aspoň polotučné mlieko. K rastu potrebujú aj tuky a vitamíny, ktoré sú v tukoch rozpustné, preto je vhodnejšie plnotučné mlieko.

Ako? U detí nad 1 rok sa neodporúča podávať mlieko ani nápoje z fľaše. Sú už dostatočne veľké na to, aby pili z pohárika. Kúpte im pekný pohár a pri každom pití ich pochváľte.
http://www.choredieta.sk/index.php/dojcenie/ako...

happy8051
12. jan 2012

dcerka sa odstavila sama par dni po prvych narodeninach, pretoze jej nechutilo moje tehu mliecko 🙂 presli sme na UM bez problemov, hoci som musela raz menit znacku