Koľko zjedia vaše 6 ročné deti na večeru?

22. mar 2022

Ahojte. Rada by som si prečítala čo a koľko toho zjedia vaše deti vo veku zhruba 6 rokov. Moja 6 ročná dcérka nepatrí k štíhlym, ale nadváhu ešte nemá. Večer má tendenciu pýtať si aj dvojnásobok porcie, ktorú jej na prvý krát pripravím. Zväčša máme pečivo (1 kus), k tomu niečo bielkovinové (šunka, vajce, syr, tuniak...) a zeleninu. Po príchode z družiny často jedáva varené jedlo, pričom obedovala v škole. Desiatu jej robievam štandardnú (1oblozene pečivo, ovocie). Ráno vypije len mlieko, prípadne zje jogurt, ale celý takmer nikdy. Myslíte, že je problém v tom, že jedáva málo doobeda a potom to dobieha ? Pohybu má dosť takže myslím si, že tu stravu nemáme dobre vyskladanú. Nejde mi o to, aby bola chudá, ale aby bola zdravá. Verím, že ste ma pochopili. Čo a koľko večerajú vaši prváci ?? Veľmi rada sa inšpirujem. Ďakujem.

danyelia
22. mar 2022

Ahoj, tak u nás je to rôzne, konkrétne 7- ročný syn večeria, podľa toho, či v ten deň jedol viac alebo menej, či mu chutil obed v škole, či sa práve vrátil z tréningu (vtedy je hladný viac), niekedy by zjedol aj slona, inokedy nechce skoro nič. Sú dni, keď zje na večeru mäso, zemiaky a prílohu, niekedy polievku, má rád špagety, pirohy, kuracie soté, jednoducho mu ponúknem, čo máme práve navarené a buď to zje, alebo si dá chlieb so šunkou, müsli do mlieka, jogurt, niekedy viac, niekedy menej. Je zdravý, štíhly, športuje, do jedla ho nenútim ani mu nič jesť nezakazujem...

lindusss2016
22. mar 2022

Nebude skor problem v tom varenom jedle na olovrant? Moja 6 rocna je podla mna celkom dobry jedak, ale bola stale skor chudsia, teraz mi pride taka akuratna, ma 20 kg a 115 cm. Ranajky jogurt, desiata chlebik v skolke a nrjake ovocie, obed v skolke zje, ale poobede uz zvyknu mat len take snacky, napr.oriesky, susene ovocie, obcas sladkost, kukuricne placky, croissant, prostr rozne, ale nic velke a vecera podobne ako u vas, pecivo, syr, sunka, obcas vajicko, zelenina. A zje vacsinou tak jeden rohlik, alebo dve polky chlebika.

lenka2710
22. mar 2022

Moja 7 ročná pije ráno mlieko, keď ide do školy! Desiatu ma klasiku, nejaké pečivo, šunku, syr, ovocie, niekedy nejaký keks alebo inú mlsnotu! Na obedy nechodí, som doma na RD, takže varím tak ci tak! Keď príde, zje polievku, neskôr druhý obed a večer tiež nejaké pečivo, musli do mlieka, nejakú sladkú buchtu, jogurt! Pomedzi to si zoberie kúsok syra, alebo chce uvariť vajíčko, a tak! Niekedy je deň, že neje skoro vôbec a niekedy jej už nechcem ani dávať, bo keď vidím ako je jedno cez druhé, tak mne by bolo isto zle! Ale patrí skôr k tým drobnejsim deťom, ma 125cm a 20kg

autor
22. mar 2022

@lenka2710 No moja má len 118,5 CM, ale má už 25 kg.

autor
22. mar 2022

@lindusss2016 to práve riešim, že jej na ten olovrant nestačí len malý snack a taktiež na večeru sa akoby nevie dojesť.

lenka2710
22. mar 2022

A to sa to zdá veľa?? Moja je najchudsie dievčatko z celej triedy 😂 taka spagetka, mladšie dievčatá sú ťažšie a vôbec nie sú tučné 🤷‍♀️ myslím si, že sa "nepreziera" podľa mňa je normálne

lenka2710
22. mar 2022

Zas na jednej strane, moja pol dna sedí v lavici, takže vtedy jasne ze moc jest nechutí, tiež zje viac poobede, keď ma aktivity a chodievame von

nerko
22. mar 2022

7,5 roka. 125 cm, 20 kg. Na ranajky jogurt. V skole pecivo, sunka, syr, nejaka zelenina, alebo ovocie, drobna sladkost, napr babovka, muffin, keksik… Polievky v skole jej nechutia, z druheho zje vacsiu polovicu. Ked pride zo skoly ma bud nieco mliecne, alebo ovocie, pripadne pecivo, croassant. Na veceru vacsinou varene, ale toho moc nezje, tak maly tanier. Cez tyzden mlieko nechce, cez vikend vypije hrncek. Pribera cca 2-3 kg rocne, stale je v pohybe. Casto mi donesie polovicu svaciny, ze nebolo kedy jest 🤷‍♀️. Mozno by si mohla zrusit varene jedlo poobede, dat jej nieco male. Ovocie, pecivo. A varenu veceru davat skor. Zalezi aj od velkosti porcie. Samotne mlieko rano by som nahradila nejakym jedlom. Cerealie s mliekom, lupacka, makovnik, pecivo…Moja si zvykla na jogurt, a mne to vyhovuje, lebo ho rychlo zje.

lukina20
22. mar 2022

Nemam dieta v tvojom veku, ale pridala by som na ranajky… mozno na ranajky jej ponuknut nieco sytejsie ako len pohar mlieka. Ci nechce moc rano ranajkovat?
A desiatu spapa celu? Ci si tym varen olovrantom nedobieha deficit z biedneho dopoludnia, tym, ze este aj v druzine sa blaznia

janickacrazy
22. mar 2022

No môj má 6 rokov, 115cm a 17kg, to je spagetka moja. On zje málo, na raňajky pol chleba, desiata jablko, obed zje ako kedy, olovrant nejaké ovocie/zeleninu, večera pol rožka so šunkou mu stačí, občas dáky keksik ešte, no on je slabý jedak.

kristina2412
22. mar 2022

Skúsila by som jej pridať do školy " olovrant" ,ktorý by zjedla v druzine. Mojej dávam mrkvu, alebo orechy, sušené ovocie atď. V škole jej často nechutí obed a potom je jej do večere dlho. Aj keď toho na obed veľa nezje, dá si olovrant a potom doma až večeria.

euka210
22. mar 2022

Zbytocne riesis taketo malickosti. Mam 3ch a jeden 8r zje rano 1,5 rozka aj 2, 10r pol rozka. Desiata takisto...ked bol 8r prvak, tak chcel 2 rozky a starsi ked zje 1 tak som rada. Najmensi 6r zje tak pol rozka, ale vecer aj jeden cely ked mu chuti. A najstarsi si na obed nalozi aj 2x. A mimo najmladsieho su tak akurat, ani chuducki, ani tucni. 6r dieta by som v jedle neobmedzova.

zuzana9393
23. mar 2022

Moj teraz bude mat 6 rokov. Ma dni keby by sprasil vsetko mozne, inokedy nechce nic. Ma 25 kg, ale ma vela pohybu a je taky dost svalnaty 😄 chodime na turistiky, oproti inym detom toho zvlada neporovnatelne viac uz od 2 rokov 🙂 skuste zapojit mozno viac pohybu. Bicykel a tak... A co sa jedla tyka, tak naje sa v skolke, na olovrant mavaju vacainou pecivo, doma si da polievku, alebo cestoviny, maso proste co mame navarene a vacsinou jedava este okolo 19:00 bud jogurt, ovocie alebo nieco podobne.

danulicek
23. mar 2022

ja mám síce chlapcov, ale princíp je podobný. pozorujem, že u nás by prekotili chladničku vtedy, ak majú slabšie raňajky a jedlo na obed. skús prípadne zmeniť raňajky, žiadne mlieko, ale normálne plnohodnotné raňajky. možno trošku väčšiu desiatu (tú myslím nespomínaš). a varené jedlo z olovrantu vymeniť za žemličku z večere, teplú polievku alebo niečo také. a uvidíš, či na večeru bude ešte chcieť viac alebo jej postačí napríklad to mlieko, ktoré mala predtým na raňajky.

mimikarol
23. mar 2022

Moja tiez prváčka, ráno keď ide do školy zje jogurt alebo polku chlebíka zo sunkou, rajčina, paprika a čaj. Na desiatu chlebik, keksík alebo ovocie. Obedujeme doma cca o 13h. Olovrant má buď jogurt (ak raňajkuje chlebík), alebo ovocie. Na večeru občas to čo mala na obed alebo niečo nevarene.
Zje s každého potrosku ako vrabec

autor
23. mar 2022

@lukina20 hm veď presne takto to vnímam aj ja. Len ťažko s tým niečo urobiť. Ráno mi nechce jesť. Max to mlieko, alebo pár lyžičiek jogurtu. Viac do nej nedostanem. Pár krát sa aj stalo, že desiatu doniesla skoro celú domov, že nestihla zjesť. Ona sa určite blázni s deťmi a tak jej nezvýši čas...ale to som do nej hučala, že sa musí napapať doobeda, tak už sa to nestáva. Ale tie raňajky jej zjavne večer chýbajú.

autor
23. mar 2022

@euka210 vieš ja ju neobmedzujem vôbec. Ale ja som večný dietár a chudnem a priberám v začarovanom kruhu celý život. Pripisujem to zlým stravovacím návykom z detstva. Moja je evidentne trošku pri sebe a nechcem, aby sa trápila ako ja. Preto sa tým zaoberám.

nakupiky
23. mar 2022

Ahoj, ja tiež vidím problém v tom druhom obede doma. Kolegyňa to má tiež takto naučené od svojho mala (večný problém s váhou). Deti sú cez deň s jej mamou, ktorá to praktizuje aj s nimi a tiež sú silnejšie. Ja dávam malému desiatu/drobnosť aj na poobede. Desiatu s ním konzultujem, ak sa na ňu teší, zje ju. Poobede máme vždy ovocie (dezertný tanier) s niečím sladkým - koláčik (trošku), 3-4 piškóty alebo tretinu horalky. Potom večera. Ešte mi napadá - kedy večeriate? nedá sa to posunúť na skorší čas? Ja som si všimla u seba, že keď jeme veľmi neskoro, som občas vyhladovaná a zjem omnoho viac. Keď večeriame tesne po šiestej, stačí mi málo a už potom nie som hladná

nakupiky
23. mar 2022

a podľa mňa je super, že to riešiš, lebo tie návyky im jednoducho tvoríme my rodičia. Napr. ja som bábätka od mala prikrmovala v kuchyni. Nenapadlo mi dať mu počas dňa do ruky chrumky či ovocie a nechať ho s tým behať. Načo? Mal 5x do dňa (klasicky) jedlo (pri stole). Samozrejme aj počas dňa si dal keksík, drobnosť, ale sadol s tým do kuchyne a hotovo. Nevidím dôvod na to, aby sa s jedlom pohybovalo po byte/ihrisku (aj na ihrisku sadne na zadok a zje, nechápem mamy, ktoré nechajú deti v kuse niečo žmoliť a žuť a pritom behajú po ihrisku, padá im to...)

snowwhite81
23. mar 2022

pripnem sa. Dcera je prvacka, cize vek ako autorkina dcera a je tiez baculka. A dobry jedak.... uz som jej vahu konzultovala s pediatrickou aby sa nestalo ze som “ slepa” matka ktora nevidi vahu jej dietata. Takze zaver je ze dcera sa pohybuje vahou v hornej hranici “ tabuliek “ ale nieje obezna len nepatri medzi stihlunke deticky.. (viem ze tabulky su orientacne ale o nieco sa opriet treba). Takze ma mat pestru stravu. Ranajkuje sladke pecivo, desiata vzdy ovocie a kusok rozteka so sunkou napr, obed v skole. Po skole doma olovrant - ma na vyber ovocie alebo jogurt , acidko.....a vecera. Dcera sa hybe, chodi na gymnastiku a do decembra na plavanie ( teraz jazdi na koni namiesto plavania). Hlavne ju vediem k tomu aby jedla pravidelne, ziadne pojdedanie keksikov len tak. Sladene vody jej nedavam...... Je pravda ze by dcera tiez obcas chcela na olovrat to co bude na veceru, ale uz si zvykla ze olovrant je to ovocie, jogurt...... na to trvam