Koľko mlieka môže denne vypiť 6-ročný?

bagerka
28. jún 2024

Ahojte, je niekde nejaká štúdia, koľko mlieka (trvanlivé 3,5%) môže denne vypiť 6 ročný chlapec? Pije ráno a večer jednu šálku zohriatu (spolu asi 300-400ml) Niekedy aj 500ml, lebo si dá v škôlke. môj muž sa jeduje, že je to nezdravé, že je to veľa. Normálne okrem toho pije čistú vodu, obcas s džúsom zriedenú. Ja si naopak myslím, že je to ok. Lebo normálne sa aj naje a nonstop je v pohybe.
Ďakujem za každú odpoveď.

pribinak
28. jún 2024

Keď lubi mliecko tak prečo nie? Veď to nie je sladkosť. Je to zdroj vápnika

janicast
28. jún 2024

@bagerka moj pil do cca 12tich rokov aj.liter denne,ale....1,5 % -3,5%mlieko nie je zdravé tak ako si mnohí myslia

butterflyeffect
28. jún 2024

Ja ked som bola mala predomnou museli mlieko skryvat lebo som ho chodila pit od smadu a okrem toho som minimalne 2xdenne vypila 300 ml cele detstvo a dost mlieka vypijem aj v dospelosti a tu som, ziva a zdrava, bez nejakych traviacich ci zdravotnych tazkosti. Vzdy bolo mlieko najlepsim zdrojom vapnika a bielkovin aj podla lekarov a zrazu niekto prisiel s tym ze ake je to nezdrave a ludia sa toho chytili.

sisska96
28. jún 2024

Ak nemá z toho kakačky tak to je úplne jedno. Toľko koľko mu chutí. Ja nemôžem viac ako jednu šálku za deň

tanyan
28. jún 2024

Tu je napríklad prehľad o národných odporúčaniach (bez SK/CZ):
https://www.fao.org/nutrition/nutrition-educati...
V Maďarsku odporúčajú 0,5 litra denne...
A tu je celkom pekný článok "Dá sa vypiť priveľa mlieka?"
https://www.arla.com/articles/can-you-drink-too...
V podstate pokiaľ má dostatočne rozmanitú stravu a mliekom nesupluje ostatné potrebné zložky, tak je to ok. Väčší problém by mohol byť pri nedostatku mlieka a mliečnych produktov v strave.

anjelicek26
28. jún 2024

Asi tam nejaky limit bude, viem, ze je to taky "off topic", ale kravy su permanentne aj vysoko tehotne alebo tesne po porode, do mlieka ide celkom dost hormonov (estrogen) a prave chalanom by som to trosku limitovala... ale on toho zas nepije dva litre denne co pises...

refly
28. jún 2024

@butterflyeffect "Niekto prisiel s tym ze ake je mlieko nezdrave"
Ono to ma praveze celkom zaujimavu historiu :D Kedysi neexistoval urad na kontrolu potravin a lieciv (FDA) a vyrobcovia mohli pridavat a predavat cokolvek. A praveze FDA bolo zalozene ked kvoli mlieku zomrelo tisice deti, lebo v tom bolo vapno, pokazene vajcia a kravske mozgy kvoli chuti (kedze je to tuk), formaldehyd na znicenie bakterii, ect. Mlieko malo dost dlho otrasnu povest a preto boli velke kampane aby ludia slopali mlieko a farmari neskrachovali. Ale kedysi boli tiez obrovske kampane a "lekari odporucali" napr ze aky je cukor zdravy, dobry na chudnutie a deti praveze MUSIA jest cukor aby mali energiu. Videla som velmi retro clanky, kde hovorili ze pohar coca-coly je skvela nahrada obeda, lebo zasyti, doda energiu a nepribera sa z toho. A v 40-tich rokoch minuleho storocia lekari odporucali aj cigarety, hlavne camel.
Kedysi boli aj clanky a taketo propaganty omnoho benevolentnejsie a ludia nemali net a ine zdroje informacii aby si to preklepli. A "lekari odporucaju" bola forma reklamy.

Myslim ze pol litra mlieka dietatu neublizi, ale zastarale studie a rady by som nejako v potaz nebrala. Podla nich by som mala obedovat colu a cigaretu, aby som si zachovala stihlu liniu XD

vikinka007
28. jún 2024

@butterflyeffect Mlieko vôbec nie je najlepší zdroj vápnika a bielkovín. V živočíšnej ríši len človek pije mlieko aj v dospelosti, žiaden iný cicavec ho nepotrebuje na prežitie po dojčení.

zorkahorka
28. jún 2024

Mojim detom toez brutalne chuti mlieko. Som rada 😀