Ahojte, je niekde nejaká štúdia, koľko mlieka (trvanlivé 3,5%) môže denne vypiť 6 ročný chlapec? Pije ráno a večer jednu šálku zohriatu (spolu asi 300-400ml) Niekedy aj 500ml, lebo si dá v škôlke. môj muž sa jeduje, že je to nezdravé, že je to veľa. Normálne okrem toho pije čistú vodu, obcas s džúsom zriedenú. Ja si naopak myslím, že je to ok. Lebo normálne sa aj naje a nonstop je v pohybe.
Ďakujem za každú odpoveď.
Ja ked som bola mala predomnou museli mlieko skryvat lebo som ho chodila pit od smadu a okrem toho som minimalne 2xdenne vypila 300 ml cele detstvo a dost mlieka vypijem aj v dospelosti a tu som, ziva a zdrava, bez nejakych traviacich ci zdravotnych tazkosti. Vzdy bolo mlieko najlepsim zdrojom vapnika a bielkovin aj podla lekarov a zrazu niekto prisiel s tym ze ake je to nezdrave a ludia sa toho chytili.
Ak nemá z toho kakačky tak to je úplne jedno. Toľko koľko mu chutí. Ja nemôžem viac ako jednu šálku za deň
Tu je napríklad prehľad o národných odporúčaniach (bez SK/CZ):
https://www.fao.org/nutrition/nutrition-educati...
V Maďarsku odporúčajú 0,5 litra denne...
A tu je celkom pekný článok "Dá sa vypiť priveľa mlieka?"
https://www.arla.com/articles/can-you-drink-too...
V podstate pokiaľ má dostatočne rozmanitú stravu a mliekom nesupluje ostatné potrebné zložky, tak je to ok. Väčší problém by mohol byť pri nedostatku mlieka a mliečnych produktov v strave.
Asi tam nejaky limit bude, viem, ze je to taky "off topic", ale kravy su permanentne aj vysoko tehotne alebo tesne po porode, do mlieka ide celkom dost hormonov (estrogen) a prave chalanom by som to trosku limitovala... ale on toho zas nepije dva litre denne co pises...
@butterflyeffect "Niekto prisiel s tym ze ake je mlieko nezdrave"
Ono to ma praveze celkom zaujimavu historiu :D Kedysi neexistoval urad na kontrolu potravin a lieciv (FDA) a vyrobcovia mohli pridavat a predavat cokolvek. A praveze FDA bolo zalozene ked kvoli mlieku zomrelo tisice deti, lebo v tom bolo vapno, pokazene vajcia a kravske mozgy kvoli chuti (kedze je to tuk), formaldehyd na znicenie bakterii, ect. Mlieko malo dost dlho otrasnu povest a preto boli velke kampane aby ludia slopali mlieko a farmari neskrachovali. Ale kedysi boli tiez obrovske kampane a "lekari odporucali" napr ze aky je cukor zdravy, dobry na chudnutie a deti praveze MUSIA jest cukor aby mali energiu. Videla som velmi retro clanky, kde hovorili ze pohar coca-coly je skvela nahrada obeda, lebo zasyti, doda energiu a nepribera sa z toho. A v 40-tich rokoch minuleho storocia lekari odporucali aj cigarety, hlavne camel.
Kedysi boli aj clanky a taketo propaganty omnoho benevolentnejsie a ludia nemali net a ine zdroje informacii aby si to preklepli. A "lekari odporucaju" bola forma reklamy.
Myslim ze pol litra mlieka dietatu neublizi, ale zastarale studie a rady by som nejako v potaz nebrala. Podla nich by som mala obedovat colu a cigaretu, aby som si zachovala stihlu liniu XD
@butterflyeffect Mlieko vôbec nie je najlepší zdroj vápnika a bielkovín. V živočíšnej ríši len človek pije mlieko aj v dospelosti, žiaden iný cicavec ho nepotrebuje na prežitie po dojčení.
Mojim detom toez brutalne chuti mlieko. Som rada 😀
Keď lubi mliecko tak prečo nie? Veď to nie je sladkosť. Je to zdroj vápnika